Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Σίριαλ Rossi vs Marquez

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά με νέα επεισόδια!

Η σχέση μεταξύ του Valentino Rossi και του Marc Marquez είναι μία σχέση που, χωρίς υπερβολή, έχει στιγματίσει την σύγχρονη εποχή των MotoGP. Το γεγονός ότι μιλάμε για τον Βασιλιά του σπορ και τον διάδοχό του, δίνει από μόνο του ένα ιδιαίτερο βάρος στην όλη κατάσταση. Τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ τους δίνουν το απαραίτητο δράμα…
Η σχέση μεταξύ τους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Ισπανός ταλαντούχος πιτσιρικάς, βρέθηκε να τρέχει μαζί με το ίνδαλμά του στην κορυφαία κατηγορία των αγώνων. Με τον άνθρωπο που τον έβλεπε καθημερινά στις αφίσες που είχε κρεμασμένες στο δωμάτιό του, αυτόν με τον οποίο κατάφερε να φωτογραφηθεί μαζί του στα πλαίσια κάποιους αγώνα, με το χαρακτηριστικό παιδικό και τεράστιο χαμόγελό του να φτάνει μέχρι τ' αφτιά από την ευτυχία ότι κρατούσε αγκαλιά τον Rossi. Στα πρώτα του βήματα στα MotoGP απολάμβανε την αμέριστη υποστήριξη και θαυμασμό του Γιατρού, σε σημείο μάλιστα να συνάψουν και εμπορικές συμφωνίες, μέσω των δραστηριοτήτων προβολής που αναλαμβάνει η εταιρεία του Rossi. Μέχρι τη σεζόν του 2015 που έγινε η μεταστροφή των 180 μοιρών. Όλα ξεκίνησαν από την οδηγική συμπεριφορά του Marquez και τις κατηγορίες που του απηύθυνε ο Rossi σχετικά με το ότι ο Marquez του δημιουργούσε προβλήματα για να χάσει το πρωτάθλημα ο Ιταλός, κι από και έπειτα δεν υπήρχε γυρισμός. Το κλίμα έγινε απολύτως πολεμικό μεταξύ των δύο κορυφαίων αναβατών, με ακρότητες και άσχημες συμπεριφορές που επέφεραν μέχρι και ποινές από την αρχή των αγώνων.

Η στιγμή της πτώσης του Rossi εξαιτίας της επιθετικής οδήγησης του Marquez, η οποία αναζωπυρωσε την έχθρα μεταξύ τους

 

Όλο αυτό ο κλίμα μεταφέρθηκε και στις εξέδρες, καθώς το μεγάλο ρεύμα οπαδών που έχει ο Rossi έκανε την πλειοψηφία των θεατών να βλέπει εχθρικά τον Ισπανό, γιουχάροντάς τον και σφυρίζοντας αποδοκιμαστικά κάθε φορά που ανέβαινε στο βάθρο.
Έκτοτε, κύλησε αρκετό νερό στ' αυλάκι και η κατάσταση έδειχνε να εξομαλύνεται, απέχοντας βέβαια παρασάγγες από το να θεωρηθεί φιλική. Απλώς είχαν σταματήσει οι "εχθροπραξίες" και οι εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν, με τον καθένα να κοιτάει την δουλειά του και την ομάδα του. Μάλιστα υπήρξε και στιγμή που ο Rossi έδωσε συγχαρητήρια στον Marquez μετά τον αγώνα στην Castalunya το 2016, κάνοντας τότε τους πάντες να μιλούν για μια ανακωχή που θα μπορούσε να είναι προάγγελος της αποκατάστασης της σχέσης μεταξύ των δύο. Όλα αυτά μέχρι τον φετινό αγώνα στην Αργεντινή. Μετά από ένα λάθος του Marquez στην εκκίνηση, οι αγωνοδίκες τον έστειλαν να περάσει μέσα από τα pits, ενώ στην συνέχεια βγήκε λυσσασμένος προσπαθώντας να ανακτήσει θέσεις. Σ' αυτήν του την προσπάθεια, ο Marquez ήταν παράτολμα επιθετικός, χτυπώντας πάνω σε άλλους αναβάτες και ρισκάροντας τις πτώσεις στο όριο. Σε μια περίπτωση το θύμα ήταν ο Rossi με αποτέλεσμα να βρεθεί ο Ιταλός πεσμένος στα χώματα και ο Marquez με μια ποινή που τον έθετε εκτός βαθμολογούμενης δεκαπεντάδας. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Marquez πήγε μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Team Manager της Repsol Honda, Alberto Puig, στο box της Yamaha για να ζητήσει συγνώμη, μόνο και μόνο για να εισπράξει την οργισμένη αντίδραση του Uccio, ο οποίος τους έδιωξε κακήν κακώς, με τοn Rossi να μην δέχεται καν να τους συναντήσει.


Αυτό το συμβάν ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους και όλοι ήταν πλέον σίγουροι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ειρηνικό κλίμα ανάμεσά τους. Από τον Απρίλιο όμως μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη –είτε αρνητική, είτε θετική- μέχρι που στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, τέθηκε η προβοκατόρικη ερώτηση και στους δύο για το αν θα μπορούσε να υπάρξει "ειρήνη" μεταξύ τους. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Marquez, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Rossi και όλα είναι καλά μεταξύ, ενώ θα μπορούσε ακόμη κι εκείνη την στιγμή να σφίξουν τα χέρια, τείνοντας μάλιστα το χέρι του προς τον Rossi που καθόταν ακριβώς δίπλα του. Τότε ο γιατρός, που είχε όλη την ώρα τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος, του αντιγύρισε ένα αρνητικό νεύμα με το κεφάλι, με τον Marquez να συνεχίζει λέγοντας: "βλέπετε, έτσι έχει η κατάσταση". Αμέσως μετά μίλησε και ο Rossi ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ τους, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουν και χειραψία, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί

Valentino Rossi Refused to shake hands with Marquez - Misano Press Conference 2018

"Δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι θα πρέπει να βγαίνουμε έξω για φαγητό παρέα." (Valentino Rossi)

Όπως ήταν φυσικό, το όλο σκηνικό δημιούργησε μεγάλο ντόρο στο σύμπαν των MotoGP που διψάει για κουτσομπολιά και ίντριγκες, ενώ υπήρξαν και δηλώσεις των αναβατών σε άλλα μέσα. Για παράδειγμα, ο Lorenzo δήλωσε στην Movistar TV ότι "και οι δύο έχουν λάθος. Η κίνηση του Valentino να μην δώσει το χέρι του, είναι εντελώς παιδική συμπεριφορά. Όπως επίσης το ότι δεν άδραξε την ευκαιρία να πεις στους οπαδούς του να μην γιουχάρουν τους αντιπάλους στο βάθρο. Ο Marc φταίει γιατί αυτό τον επηρεάζει πολύ, και πρέπει να ξεχάσει ότι κάνει ο Rossi."
Ο Marquez στην συνέντευξη τύπου είπε πως το ότι βρίσκεται μπροστά στο πρωτάθλημα, τον κάνει να αισθάνεται καλά και ότι μπορεί να μην τον ενοχλούν τα σφυρίγματα και οι αποδοκιμασίες, αλλά δεν του είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.
Ο Rossi από τη μεριά του έκανε δηλώσεις στα ιταλικά μέσα λέγοντας πως "λυπάμαι γι' αυτή την κατάσταση, η οποία είναι όπως η σκηνή στους Blues Brothers όπου ο John Belucci μπαίνει στην εκκλησία και βρίσκει το φως. Ίσως να φταίει το ότι ο Marc συναντήθηκε με τον Πάπα… λυπάμαι, αλλά εγώ αποφασίζω τι θα κάνω. Στο κάτω-κάτω της γραφής, η διαπροσωπική μας σχέση δεν είναι σημαντική και αφορά μόνο εμάς. Είμαστε δύο αναβάτες, που τρέχουμε μαζί, και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε τη δουλειά μας καλά. Όλα τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου, ακόμη και το να τα συζητάμε. Δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι θα πρέπει να βγαίνουμε έξω για φαγητό παρέα."
Από εκεί και πέρα, μένει να δούμε την εξέλιξη όλης αυτής της ιστορίας και –κυρίως- την επίδραση σ' αυτό που μετράει περισσότερο απ' όλα: τους αγώνες των MotoGP!