WSBK: Δεν θα συνεχίσουν μαζί Andrea Iannone και Pata GoEleven
Η συνεργασία τους θα ολοκληρωθεί με το πέρας της σεζόν
Από τον
Παύλο Καρατζά
31/7/2025
Σύμφωνα με Ιταλικά δημοσιεύματα, στον τελευταίο γύρο πριν το καλοκαιρινό διάλλειμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στην Ουγγαρία, αποκαλύφθηκε ότι ο Andrea Iannone και η ομάδα Pata GoEleven πιθανότατα θα χωρίσουν τους δρόμους τους στο τέλος του 2025.
Αυτή είναι η δεύτερη σεζόν της συνεργασίας των Iannone και Pata GoEleven και θα είναι και η τελευταία όπως φαίνεται, καθώς ο Denis Sacchetti, Team Manager της ομάδας Pata GoEleven, παραδέχτηκε ότι η ομάδα του αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά.
Ο ίδιος δήλωσε “ Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Andrea το επόμενο έτος. Κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο να συνεχίσουμε μαζί με την GoEleven. Δυστυχώς, αυτή η σεζόν έχει επηρεαστεί αρνητικά από κάποια λάθη, πτώσεις και ποινές, αλλά τώρα πρέπει να σκεφτούμε να τα πάμε καλά και να τερματίσουμε καλά στο πρωτάθλημα, απολαμβάνοντας ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, αφού η ομάδα μας είναι ενωμένη και δυνατή. Επίσης, είμαστε τυχεροί που έχουμε μία από τις πιο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο grid, κάτι που μας επιτρέπει να τα πάμε καλά”.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε για τους στόχους της ομάδας και δήλωσε πως είναι ξεκάθαρα το βάθρο σε κάθε αγώνα, όπως συνήθως πετυχαίνει ο ο Danilo Petrucci και η Barni Spark Racing Team. Είπε επίσης πως ο Bulega και ο Toprak είναι σε άλλο επίπεδο αλλά θα μπορούσαν να είναι πίσω τους, όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα τους, εννοώντας την Ducati Panigale V4R.
Παρόλο που δεν ανέφερε ονόματα, παραδέχτηκε ότι η ομάδα αναζητά ενεργά εναλλακτικούς αναβάτες για το 2026, δηλώνοντας “Επιστρέφοντας στην αγορά, νομίζω ότι μετά από δύο χρόνια μαζί, η συνεργασία μας με τον Andrea έφτασε στο τέλος της. Ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις για το 2026. Σίγουρα μοιραστήκαμε μια ωραία περιπέτεια και είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό”.
MotoGP Παραχωρήσεις: Βελτιώθηκε και ανεβαίνει βαθμίδα η Honda - Τι χάνει το 2026
Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες για εργοστάσια και μοτοσυκλέτες
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/12/2025
Το νέο σύστημα παραχωρήσεων του MotoGP, που εφαρμόζεται από το τέλος του 2023, έχει φέρει μικρές αλλά εμφανείς αλλαγές στην απόδοση των εργοστασιακών ομάδων. Η Ducati παραμένει κυρίαρχη, η Aprilia και η KTM δείχνουν ανοδική τάση, η Honda κατάφερε να ανέβει οριακά γκρουπ στον τελευταίο μόλις γύρο και την Yamaha να προχωρά σε ριζικές επιλογές ενόψει 2026.
Η νέα μορφή του συστήματος παραχωρήσεων μπήκε σε ισχύ στο τέλος του 2023, κατατάσσοντας τα εργοστάσια ανάλογα με το ποσοστό των πόντων που συγκεντρώνουν, σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων πόντων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μόνο μία αλλαγή βαθμίδας, με την Honda να ανεβαίνει από το γκρουπ D στο γκρουπ C. Όμως, πίσω από τις βαθμίδες υπάρχουν αριθμοί που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ας δούμε αναλυτικά πού βρίσκεται κάθε εργοστάσιο στο κλείσιμο του 2025.
Βαθμίδα
% διαθέσιμων βαθμών κατασκευαστών
Ελαστικά δοκιμών
Αναβάτες δοκιμών
Πίστες δοκιμών
Wildcard συμμετοχές
Κινητήρες / σεζόν
Εξέλιξη κινητήρα
Αναβαθμίσεις αεροδυναμικού πακέτου
A
≥ 85%
170
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
0
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
B
60% – <85%
190
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
3
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
C
35% – <60%
220
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
6
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
D
<35%
260
Ελεύθερα (και με αναβάτες ομάδων)
Οποιαδήποτε πίστα MotoGP
6
9–10
Ελεύθερη εξέλιξη
2*
DUCATI
Η Ducati παραμένει μόνη της στο γκρουπ A. Ωστόσο, ολοκληρώνει το 2025 με το 94% των μέγιστων δυνατών βαθμών, πέφτοντας από το 98% που είχε στην θερινή διακοπή των MotoGP αλλά και στο τελείωμα του 2024.
Προς το τέλος της χρονιάς, η Aprilia φάνηκε να πλησιάζει το γκρουπ B, αλλά απέχει ακόμα.
Παρότι υπάρχει ανοδική πορεία, η απόσταση παραμένει, με το 2025 ήταν η καλύτερη χρονιά της Aprilia στον θεσμό, τέσσερις νίκες σε Grands Prix, περισσότερες από κάθε άλλη σεζόν στην ιστορία της. Από το 49% του καλοκαιριού του 2024 έπεσε στο 41% στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Στο πρώτο μισό του 2025, με δύο νέους αναβάτες και τον Πρωταθλητή Jorge Martin εκτός για μεγάλο διάστημα, κατέβηκε στο 37%. Η εντυπωσιακή αντεπίθεση του Marco Bezzecchi με δύο συνεχόμενες νίκες στο τέλος της χρονιάς και η νίκη του Raul Fernandez με την Trackhouse στην Αυστραλία, ανέβασαν το ποσοστό στο ιστορικό υψηλό 51%.
KTM
Η KTM κλείνει το 2025 με 46%, ανεβαίνοντας από το 40% της θερινής διακοπής. Δεν είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ, αλλά είναι ξεκάθαρη ανάκαμψη μετά από ένα βαρύ ξεκίνημα στη σεζόν.
Στο τέλος του 2024 ήταν στο 44%, οπότε συνολικά υπάρχει ένα μικρό βήμα προόδου, με στόχο ένα μεγαλύτερο για το 2026.
HONDA
Η Honda είναι η μόνη που αλλάζει οριακά βαθμίδα το 2025. Μετά τη χειρότερη περίοδό της στο δεύτερο μισό του 2024, είχε πέσει στο απίστευτα χαμηλό 10% των δυνατών βαθμών, το χαμηλότερο για οποιοδήποτε εργοστάσιο εδώ και 20 χρόνια (εξαιρώντας πρώτες εμφανίσεις). Αλλά η Honda είναι Honda και το 2025 άρχισε να το δείχνει ξανά.
Από το 10% στο τέλος του 2024, ανέβηκε στο 23% το καλοκαίρι του 2025 και βρίσκεται στο 35% στο κλείσιμο της χρονιάς. Ακριβώς όσο χρειαζόταν για να ανέβει στο γκρουπ C, άνοδος που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα, όταν ο Luca Marini πήρε την ακριβώς την έβδομη θέση που απαιτούνταν.
YAMAHA
Η Yamaha περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά προχωράει σε μεγάλες αλλαγές που δεν αποτυπώνονται πλήρως σε αριθμούς. Στον τελευταίο αγώνα στη Βαλένθια αποχαιρέτησαν τη μέχρι τώρα ,εν σειρά, διάταξη κινητήρα τους. Στις δοκιμές εμφανίστηκαν μόνο με YZR-M1 σε διάταξη V4. Έναν μόλις χρόνο πριν τις τεράστιες αλλαγές κανονισμών που έρχονται.
Από το 17% στο τέλος του 2024ανέβηκαν ξανά στο 25% το καλοκαίρι του 2025, ενώ στο τέλος της φετινής σεζόν βρίσκονται στο 30%. Σημαντική πρόοδος μέσα σε δώδεκα μήνες. Το ερώτημα που παραμένει, είναι πού θα οδηγήσει η νέα V4 M1.