European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, Δ’ μέρος

Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία
BMW European Heritage Tour
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

18/9/2023

Η κεντρική ιδέα του EUROPEAN HERITAGE TOUR ήταν να ενώσουμε οδικώς τα τρία γεωγραφικά άκρα της χερσαίας Ευρώπης (νοτιότερο, δυτικότερο, βορειότερο), με «συνδετικό κρίκο» την στιβαρή BMW R 18 TRANSCONTINENTAL. Είχαμε ήδη πετύχει τους δυο πρώτους γεωγραφικούς στόχους μας (Tarifa / Ισπανία & Cabo Da Roca / Πορτογαλία) και τώρα υπολειπόταν ο τρίτος και τελευταίος: το διάσημο ακρωτήριο Nordkapp της Νορβηγίας, στη βόρεια εσχατιά της Ευρώπης.

Αποχαιρετώντας αξημέρωτα τον Αρκτικό κύκλο στο Rovaniami, είχαμε μπροστά μας μόλις 720 χλμ. για να ολοκληρώσουμε τη γεωγραφική “τριπλέτα” της Ευρώπης. Τόση ήταν η απόσταση που μας χώριζε πλέον από την εμβληματική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Και τελικά, μετά από 12 ώρες σβέλτης οδήγησης πάνω στον επαρχιακό άξονα Rovaniami – Kaamanen – Karigasniemi – Olderfjord – Repvag – Honningsvag – Nordkapp, φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού και αντικρίσαμε με κουρασμένα χαμόγελα τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Μετά από 10.120 χλμ. ταξιδιού τα είχαμε καταφέρει! Πατέρας και γιος -για δεύτερη φορά μετά το 2019- βάζαμε ρόδα στο Nordkapp, γεγονός που πανηγυρίσαμε δεόντως!

BMW European Heritage Tour, Νόρντκαπ

Για μένα, ωστόσο, ήταν η τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια που έφτανα εδώ στην βόρεια εσχατιά της Ευρώπης και «προσκυνούσα» στο Nordkapp: το 2019 είχα έρθει παρέα με τον Γιώργο με μια HONDA AFRICA TWIN CRF 1000, το 2021 μ’ ένα scooter SYM HD 300, το 2022 με μια BMW F 850 GS και το 2023 με την BMW R 18 TRANSCONTINENTAL! Ομόνοια-Σύνταγμα το δρομολόγιο! 

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Όμως, το ταξίδι μας δεν τελείωνε μπροστά στην αφαιρετική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Αφού κόπασαν οι γιορτές και τα πανηγύρια, το επόμενο πρωινό ξεκίνησε η μεγάλη “κατηφορική” διαδρομή με προορισμό την πρωτεύουσα Ελσίνκι της Φινλανδίας. Καθ’ οδόν, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν οι απανταχού παρόντες τάρανδοι, που σε αρκετές περιπτώσεις διέσχιζαν αμέριμνα το δρόμο δοκιμάζοντας έτσι τα αντανακλαστικά του οδηγού -ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι το δυσάρεστο.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Μετά από δυο μέρες οδήγησης πάνω στην πιο ανιαρή ίσως διαδρομή του EUROPEAN HERITAGE TOUR (Nordkapp – Oulu – Jyvaskyla – Helsinki / 1520 χλμ.), αντικρίσαμε τα πρώτα σπίτια του Ελσίνκι. Αφού καταλύσαμε στα βόρεια προάστια της πόλης, ακολούθησε η επιβεβλημένη εξερεύνηση–γνωριμία της φιλανδικής πρωτεύουσας, η οποία δεν μας ενθουσίασε και ιδιαίτερα.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Το επόμενο απόγευμα βρεθήκαμε στο λιμάνι του Ελσίνκι, περιμένοντας την επιβίβαση στο πλοίο που θα μας μετέφερε στο Ταλίν της Εσθονίας. Έτσι, με το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Helsinki–Tallin (διάρκειας 2,5 ωρών), έπεσαν οι τίτλοι τέλους της σκανδιναβικής διαδρομής του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Η δίτροχη παρουσία μας στις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) μόλις ξεκινούσε.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Η πρωτεύουσα Ταλίν της Εσθονίας μάς πρόσφερε στέγη για δυο μέρες. Κτισμένο στην βόρεια ακτή της Εσθονίας, το Ταλίν φιλοξενεί περίπου 420.000 κατοίκους, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης και συγκαταλέγεται από το 1997 στην λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Αποπνέοντας αυθεντική αύρα 13ου–14ου αιώνα, το μακρινό χθες του Ταλίν “ακουμπούσε” πάνω στο ευρωπαϊκό σήμερα μ’ ένα αρκετά καλοστημένο σκηνικό διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν, πολλές φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν στην επόμενη γωνιά θα αντικρίζαμε μια όμορφη αρχοντοπούλα στην κορυφή ενός πύργου ή θα βρισκόμασταν μπροστά σε έφιππους ιππότες που μάχονται μεταξύ τους.

Κι αφού βιώσαμε τον μεσαιωνικό μυστικισμό της εσθονικής πρωτεύουσας, φορτώσαμε τις αποσκευές μας στη μαύρη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL και αναχωρήσαμε σβέλτα για την γειτονική Λετονία. 

Από το Salento της Ιταλίας στο Kathmandu του Νεπάλ με KTM 390 Adventure!

14.100 χιλιόμετρα σε 42 ημέρες για τον ταξιδευτή Rocco Antonio Kossovic
motomag Από το Salento της Ιταλίας στο Kathmandu του Νεπάλ με KTM 390 Adventure
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/10/2023

Καβάλα σε ένα "ταπεινό" KTM 390 Adventure, ο Rocco Antonio Kossovic ξεκίνησε από την Ιταλία, για να καταλήξει μετά από 14.000 χιλιόμετρα στο Νεπάλ, με τους δύο τους να περνούν από Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία πριν βρεθούν στον τελικό τους προορισμό.

Ο Kossovic τον Απρίλιο του 2022 πραγματοποίησε ένα ταξίδι 45 ημέρων με αφετηρία το Salento της Ιταλίας με τελικό προορισμό το Ιράκ. Μαζί με τον Kossovic ταξίδεψε και η γυναίκα του, με τους δυο τους καβάλα σε δύο BMW G310GS να διανύουν επιτυχώς 14.000 χιλιόμετρα, δείχνοντας πως δεν χρειάζεται κάποιος πολλά κυβικά και πανάκριβη μοτοσυκλέτα για να κάνει το ταξιδιωτικό του όνειρο πραγματικότητα. Το 2023 ο Kossovic αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα νέο ταξίδι με μια μοτοσυκλέτα κάτω των 400 κυβικών εκατοστών. Αυτή τη φορά συνοδοιπόρος στο ταξίδι δεν θα ήταν το BMW G310GS αλλά ένα KTM 390 Adventure. Ο Kossovic ξεκίνησε τον Αύγουστο από τον τόπο διαμονής του, δηλαδή το Salento με τελικό προορισμό το Kathmandu του Νεπάλ με τον ίδιο να στοχεύει να διανύσει με επιτυχία περισσότερα από 14.000 χιλιόμετρα με το KTM 390 Adventure, φορτωμένο κυριολεκτικά σαν μουλάρι.

KTM 390 Adventure

Αφήνοντας πίσω την Ιταλία η πρώτη στάση για τους δύο συνοδοιπόρους ήταν η Αλβανία ενώ στη συνέχεια σειρά είχε η Σερβία, με τον Kossovic να θέλει να φτάσει έως... την Κωνσταντινούπολη για την επόμενη διανυκτέρευση αλλά τα κουρασμένα του μάτια να θέτουν τα όρια. Ως εκ τούτου η διανυκτέρευση έγινε σε ένα φτηνό μοτέλ, με την απόσταση που έχει διανυθεί να αγγίζει τα 850 χιλιόμετρα. Νέα ημέρα για τον Kossovic και το KTM 390 Adventure, με το δίδυμο να ξεκινά από την Τουρκία με κατεύθυνση προς Αρμενία. Ο Kossovic αναφέρει πως ενώ εκείνος μεγαλώνει, αντίθετα, οι μοτοσυκλέτες των ταξιδιών του μικραίνουν σε κυβισμό, με τη μοτοσυκλέτα του τελευταίου του εχειρήματος να έχει μόλις το 1/3 σε κυβικά σε σχέση με το προσωπικό του BMW GS1200. Με τις σκέψεις αυτές ο Kossobiv έχει αφήσει πίσω την Τουρκία έχοντας μπει στην Αρμενία όπου και διανυκτέρευσε, με τo KTM 390 Adventure να έχει διανύσει 3.500 χιλιόμετρα.

KTM 390 Adventure

Επόμενη στάση το Ιράν. Το να διανύσεις μια διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων σε κάποια άλλη χώρα είναι αρκετά εύκολο ωστόσο στο Ιράν τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αρκετές στάσεις για ελέγχους αλλά και κάποια λάθη στην πλοήγηση έβαλαν δύσκολα στο ταξιδιωτικό δίδυμο. Παρολαυτά έκλεψαν τις εντυπώσεις καθώς ο κόσμος ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί τους σε κάθε σημείο της διαδρομής. Η αποστολή όμως ολοκληρώθηκε με τον Kossovic να φτάνει με επιτυχία στo checkpoint των 5.450 χιλιομέτρων. Μπορεί η κούραση να ήταν μεγάλη ωστόσο το δίδυμο Kossovic-KTM 390 Adventure έπρεπε να συνεχίσει στο Αφγανιστάν με τελικό προορισμό τους την πόλη Γκάζνι. Σχεδόν 1.900 χιλιόμετρα ορεινής οδήγησης τους περίμεναν ενώ θα έπρεπε να περάσουν και κάποια σημεία φύλαξης των Ταλιμπάν. Ευτυχώς κανένα πρόβλημα δεν πρόκυψε με τα χαρτιά (δεν ξέρουμε αν θα ήταν τα πράγματα το ίδιο εύκολα αν ο Kossovic είχε πάρει μαζί και τη γυναίκα του) και μετά από αρκετές ώρες οδήγησης οι ταξιδευτές έφτασαν στην πόλη Γκάζνι με τa διανυθέντα χιλιόμετρα να αγγίζουν τα 7.350.

KTM 390 Adventure

Τις επόμενες ημέρες το Πακιστάν ήταν η επόμενη χώρα στην οποία οδηγούσε ο Kossovic, οι δρόμοι αρκετά επικίνδυνοι ενώ οι ταχύτητες με τις οποίες μπορούσε να κινηθεί με το KTM 390 Adventure ήταν μικρές. Παρολαυτά οι δύο τους αφήσαν πίσω τους το Πακιστάν με κατεύθυνση την Ινδία. Ο Kossovic έφτασε με την μοτοσυκλέτα της KTM στο ιστορικό μνημείο Ταζ Μαχάλ το οποίο είναι κατασκευασμένο στις όχθες του ινδικού ποταμού Γιούμα, με τα χιλιόμετρα του ταξιδιού μέχρι εκείνο το σημείο να φτάνουν τα 12.600. Ο Kossovic είχε μπει με το KTM 390 Adventure στην τελική ευθεία του ταξιδιού καθώς έμεναν λιγότερα από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι τον τελικό προορισμό. Το άγχος μεγάλο καθώς το τελευταίο checkpoint μπορεί να έκρυβε παγίδες, ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά. Το KTM 390 Adventure όχι μόνο έφερε εις πέρας την αποστολή του αλλά αποτέλεσε ιδανικό σύντροφο του Kossovic σε αυτό το ταξίδι, με το μικρό βάρος και την αντίστοιχα μικρή κατανάλωση του, την αποδεδειγμένη αξιοπιστία του και την άνεση που προσφέρει. Οι αχώριστοι ταξιδευτές μετά από 14.100 χιλιόμετρα και 42 ημέρες έφτασαν με επιτυχία στο Kathmandu του Νεπάλ, με τον Kossovic να αναφέρει πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία μέχρι την επόμενη.

KTM 390 Adventure

Περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι του Kossovic με το ΚΤΜ 390 Adventure μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες