European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, Δ’ μέρος

Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία
BMW European Heritage Tour
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

18/9/2023

Η κεντρική ιδέα του EUROPEAN HERITAGE TOUR ήταν να ενώσουμε οδικώς τα τρία γεωγραφικά άκρα της χερσαίας Ευρώπης (νοτιότερο, δυτικότερο, βορειότερο), με «συνδετικό κρίκο» την στιβαρή BMW R 18 TRANSCONTINENTAL. Είχαμε ήδη πετύχει τους δυο πρώτους γεωγραφικούς στόχους μας (Tarifa / Ισπανία & Cabo Da Roca / Πορτογαλία) και τώρα υπολειπόταν ο τρίτος και τελευταίος: το διάσημο ακρωτήριο Nordkapp της Νορβηγίας, στη βόρεια εσχατιά της Ευρώπης.

Αποχαιρετώντας αξημέρωτα τον Αρκτικό κύκλο στο Rovaniami, είχαμε μπροστά μας μόλις 720 χλμ. για να ολοκληρώσουμε τη γεωγραφική “τριπλέτα” της Ευρώπης. Τόση ήταν η απόσταση που μας χώριζε πλέον από την εμβληματική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Και τελικά, μετά από 12 ώρες σβέλτης οδήγησης πάνω στον επαρχιακό άξονα Rovaniami – Kaamanen – Karigasniemi – Olderfjord – Repvag – Honningsvag – Nordkapp, φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού και αντικρίσαμε με κουρασμένα χαμόγελα τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Μετά από 10.120 χλμ. ταξιδιού τα είχαμε καταφέρει! Πατέρας και γιος -για δεύτερη φορά μετά το 2019- βάζαμε ρόδα στο Nordkapp, γεγονός που πανηγυρίσαμε δεόντως!

BMW European Heritage Tour, Νόρντκαπ

Για μένα, ωστόσο, ήταν η τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια που έφτανα εδώ στην βόρεια εσχατιά της Ευρώπης και «προσκυνούσα» στο Nordkapp: το 2019 είχα έρθει παρέα με τον Γιώργο με μια HONDA AFRICA TWIN CRF 1000, το 2021 μ’ ένα scooter SYM HD 300, το 2022 με μια BMW F 850 GS και το 2023 με την BMW R 18 TRANSCONTINENTAL! Ομόνοια-Σύνταγμα το δρομολόγιο! 

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Όμως, το ταξίδι μας δεν τελείωνε μπροστά στην αφαιρετική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Αφού κόπασαν οι γιορτές και τα πανηγύρια, το επόμενο πρωινό ξεκίνησε η μεγάλη “κατηφορική” διαδρομή με προορισμό την πρωτεύουσα Ελσίνκι της Φινλανδίας. Καθ’ οδόν, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν οι απανταχού παρόντες τάρανδοι, που σε αρκετές περιπτώσεις διέσχιζαν αμέριμνα το δρόμο δοκιμάζοντας έτσι τα αντανακλαστικά του οδηγού -ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι το δυσάρεστο.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Μετά από δυο μέρες οδήγησης πάνω στην πιο ανιαρή ίσως διαδρομή του EUROPEAN HERITAGE TOUR (Nordkapp – Oulu – Jyvaskyla – Helsinki / 1520 χλμ.), αντικρίσαμε τα πρώτα σπίτια του Ελσίνκι. Αφού καταλύσαμε στα βόρεια προάστια της πόλης, ακολούθησε η επιβεβλημένη εξερεύνηση–γνωριμία της φιλανδικής πρωτεύουσας, η οποία δεν μας ενθουσίασε και ιδιαίτερα.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Το επόμενο απόγευμα βρεθήκαμε στο λιμάνι του Ελσίνκι, περιμένοντας την επιβίβαση στο πλοίο που θα μας μετέφερε στο Ταλίν της Εσθονίας. Έτσι, με το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Helsinki–Tallin (διάρκειας 2,5 ωρών), έπεσαν οι τίτλοι τέλους της σκανδιναβικής διαδρομής του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Η δίτροχη παρουσία μας στις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) μόλις ξεκινούσε.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Η πρωτεύουσα Ταλίν της Εσθονίας μάς πρόσφερε στέγη για δυο μέρες. Κτισμένο στην βόρεια ακτή της Εσθονίας, το Ταλίν φιλοξενεί περίπου 420.000 κατοίκους, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης και συγκαταλέγεται από το 1997 στην λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Αποπνέοντας αυθεντική αύρα 13ου–14ου αιώνα, το μακρινό χθες του Ταλίν “ακουμπούσε” πάνω στο ευρωπαϊκό σήμερα μ’ ένα αρκετά καλοστημένο σκηνικό διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν, πολλές φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν στην επόμενη γωνιά θα αντικρίζαμε μια όμορφη αρχοντοπούλα στην κορυφή ενός πύργου ή θα βρισκόμασταν μπροστά σε έφιππους ιππότες που μάχονται μεταξύ τους.

Κι αφού βιώσαμε τον μεσαιωνικό μυστικισμό της εσθονικής πρωτεύουσας, φορτώσαμε τις αποσκευές μας στη μαύρη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL και αναχωρήσαμε σβέλτα για την γειτονική Λετονία. 

QJMOTOR TRANS ASIA 2024 - Νέο Ταξίδι προς την Ανατολή ξεκινά, με Κωνσταντίνο Μητσάκη και SRT 800 X

Από την Τουρκία, στο Ιράν, το Πακιστάν, κ.α., περνώντας από την παγωμένη Σιβηρία, τη Μογγολία και καταλήγοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό
Μητσάκης με QJMOTOR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Αυτή τη φορά o γνωστός ταξιδιώτης Κωνσταντίνος Μητσάκης θα διασχίσει έντεκα χώρες καβάλα στην QJMOTOR SRT 800 X, με την πυξίδα να δείχνει προς την Ανατολή, ακολουθώντας ένα από τα πιο διάσημα και ταυτόχρονα δύσκολα “μονοπάτια” της ανθρώπινης ιστορίας.

Δρόμοι και πόλεις που έχουν περπατήσει και ζήσει όλες οι γενιές της ανθρωπότητας. Τοπία μαγικά που έχουν γίνει έμπνευση για μυθιστορήματα και ταινίες. Κουλτούρες μοναδικές, που δεν άγγιξε ο χρόνος.

QJMOTOR

Ετοιμαστείτε για ένα “τρισδιάστατο” ταξίδι, που θα αγγίξει όλες τις αισθήσεις σας και θα σας κάνει συντροφιά αυτό το καλοκαίρι περνώντας μέσα από την Τουρκία, το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουσμπεκιστάν, το Καζακστάν, περνώντας μέσα από την παγωμένη Σιβηρία, την Μογγολία και στόχο να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό.