SYM SIBERIA - Ταξιδιωτικό στη Σιβηρία με SYM NH-T 300 - Β' ανταπόκριση

Τα Ουράλια Όρη και η Πύλη της Σιβηρίας
SYM Siberia
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

26/6/2023

Οι πόλεις Saratov, Syrzan, Samara και Ufa παρεμβάλλονταν μετά την Volgograd στην ανατολική πορεία μου προς την Σιβηρία. Αστική διανυκτέρευση πραγματοποίησα μόνο στην Saratov, ενώ στη συνέχεια επέλεξα να κοιμίζω το ταλαιπωρημένο μου κορμί σε μοτέλ της διαδρομής.

Αναφορικά με τις εξυπηρετήσεις των ταξιδιωτών του δρόμου (ύπνος, φαγητό, καύσιμα), η κατάσταση στους εθνικούς άξονες της Ρωσίας ήταν αρκετά οργανωμένη και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, βενζίνη 95 οκτανίων διέθεταν όλα τα πρατήρια καυσίμων, ενώ οι τιμές στα μοτέλ ξεκινούσαν από 10 Ευρώ το δωμάτιο (σε αυτή την τιμή ήταν με κοινόχρηστη τουαλέτα). Μοναδικό πρόβλημα που με κούραζε καθοδόν ήταν η πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, ειδικά των φορτηγών.

Η ακούραστη SYM NH-T 300 είχε καταγράψει 4.000 χλμ. από την αρχή του ταξιδιού όταν συνάντησε το Υπερσιβηρικό Δρόμο / Transiberian Road (Μόσχα– Βλαδιβοστόκ). Πλέον, ο θρυλικός Υπερσιβηρικός θα αναλάμβανε να φιλοξενήσει την πορεία μου μέχρι σχεδόν το τέλος του ταξιδιού. Όλα ευθεία τώρα, δεν στρίβω πουθενά!

SYM Siberia - B' Ανταπόκριση

Ως γνωστόν, ο ορεινός κόσμος των Ουραλίων (τα Υπερβόρεια Όρη των αρχαίων Ελλήνων) εκτελούν χρέη γεωγραφικών συνόρων Ρωσίας και Σιβηρία, Ευρώπης και Ασία. Μετά την πόλη Ufa ξέφυγα από την μονοτονία των ρωσικών πεδιάδων και για 150 χλμ. βρέθηκα να οδηγώ μέσα στο καταπράσινο τοπίο των Ουραλίων.

SYM Siberia - B' Ανταπόκριση

Ήταν μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή που με υποχρέωσε σε πολλές στάσεις, για να την απαθανατίσω με άπειρα φωτογραφικά κλικ. Κι όταν τελικά επιτεύχθηκε η υπέρβαση των Ουραλίων, με καλωσόρισε πλέον η ανατολική Σιβηρία.

SYM Siberia - B' Ανταπόκριση

Για τους οδικούς ταξιδιώτες, η πόλη Omsk θεωρείται η «Πύλη της Σιβηρία». Η σιβηρική πόλη, που αποτέλεσε στο παρελθόν τόπο εξορίας για χιλιάδες αντικαθεστωτικούς (συμπεριλαμβανομένου και του Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκι), με ενθουσίασε ιδιαίτερα χάρη στα καλαίσθητα κτίσματα του 18ου – 19ου αιώνα που κοσμούσαν το κέντρο της. Ο Καθεδρικός ναός, το Πολιτιστικό κέντρο και το Εθνικό Θέατρο ήταν τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος στη βόλτα γνωριμίας με την Omsk, η οποία θεμελιώθηκε στις όχθες του ποταμού Irtis το 1710 και σήμερα στεγάζει περίπου 1.700.000 κατοίκους.

SYM Siberia - B' Ανταπόκριση

Εδώ στην Omsk ήταν ώρα να αλλάξω λάδια στην λευκή SYM NH-T 300 – μετά από 6.000 χλμ. έπρεπε να την «κεράσω» καινούρια λάδια. Έτσι επισκέφθηκα ένα συνεργείο μοτοσυκλετών της πόλης, παρέα όμως με τον Oleg, έναν Ρώσο σύντροχο που είχα γνωρίσει καθοδόν για την Omsk την προηγούμενη μέρα. Κι ενώ εγώ άλλαξα λάδια στην SYM NH-T 300, ο Oleg άλλαξε λάστιχα στην μοτοσυκλέτα του (YAMAHA SUPER TENERE 1200), για να ταξιδέψει κατόπιν στους χωματόδρομους της Μογγολίας.

SYM Siberia - B' Ανταπόκριση

Με καινούρια λάδια στο μοτέρ και ηθικό ακμαιότατο, μοτοσυκλέτα και αναβάτης ήμασταν πλέον έτοιμοι για αναχώρηση. Η αχανής Σιβηρία ήταν μπροστά και μας καρτερούσε

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος E’ - Αφγανιστάν (Kabul)

Οι πληγές του πολέμου
motomag QJ
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

18/7/2024

Μια τριήμερη στάση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά από 5.200 χιλιόμετρα στους δύσκολους δρόμους της Ασίας ήταν απαραίτητη. Όχι μόνο για να πάρουν μια “ανάσα” τα μέταλλα και το σώμα μηχανής και αναβάτη, αλλά και για να βρεθεί ο χρόνος για μια μικρή περιήγηση στην Καμπούλ, την άλλοτε κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Ανατολής που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ιστορία της από την παράνοια των πολέμων.

“Τρεις μέρες στην Καμπούλ ήταν αρκετές για να ξεκουράσω το ταλαίπωρο κορμί μου, να δείξω λίγη στοργή στην αειθαλή QJ SRT 800X μετά από 5.200 δύσκολα χιλιόμετρα ταξιδιού, να εφοδιαστώ με την απαραίτητη άδεια ταξιδιού (road permit) και να γνωρίσω φυσικά την αφγανική πρωτεύουσα.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος E’ – Αφγανιστάν (Kabul)

Η καρδιά της πολύβουης Καμπούλ κτυπούσε δυνατά στο ποικιλόμορφο παζάρι της, που απλωνόταν στον ιστό της παλαιάς πόλης. Με τους γύρω λόφους γεμάτους πλινθόκτιστα σπίτια και τον γεμάτο σκουπίδια ποταμό Καμπούλ να διασχίζει το κέντρο της, η αφγανική πρωτεύουσα σε τίποτα δεν θύμιζε την κοσμοπολίτικη Καμπούλ της δεκαετίας του 1960. Μετά από 50 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων και εμφύλιων συρράξεων, μόνο θλίψη και απογοήτευση σε πλημμυρίζει όταν περπατάς στους δρόμους της.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος E’ – Αφγανιστάν (Kabul)

Επόμενος προορισμός του QJ TRANS ASIA το γειτονικό Πακιστάν, του οποίου η συνοριακή γραμμή απείχε μόλις 230 χλμ. ανατολικά. Η διαδρομή Kabul-Jalalabad-Torhem αποδείχθηκε άκρως θεαματική χάρη στα απόκρημνα φαράγγια, τη φιδίσια σιλουέτα του ποταμού Καμπούλ και τα γρανιτένια βουνά που αντίκριζε η αχόρταγη ματιά μου. Πάμπολλα τα μπλόκα των Ταλιμπάν καθοδόν (συνοριακή περιοχή γαρ), στα ύψη η θερμοκρασία (44°C) και η υγρασία (80%), καλή η κατάσταση του δρόμου, ενώ η παραμονή μου στις συνοριακές εγκαταστάσεις άγγιξε τις 4 ώρες. Και μετά, welcome to Pakistan…”.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος E’ – Αφγανιστάν (Kabul)