Yamaha: Έλληνας ο νικητής του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού Grand Prix Τεχνικών

Στην κορυφή της Ευρώπης δύο Έλληνες μηχανικοί
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/5/2023

Για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Yamaha κερδίζει Έλληνας

Το να έχεις δύο Έλληνες τεχνικούς μοτοσυκλετών οι οποίοι καταφέρνουν σημαντικότατες διακρίσεις που απαιτούν επαλύθευση γνώσεων είναι μεγάλο επίτευγμα καθώς δείχνει και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρεις. Για αυτή την επιτυχία μας μιλά τόσο ο Μιχάλης Σπηλιώτης όσο και οι τεχνικοί μοτοσυκλετών, ο Γιώργος Κοντές που κέρδισε στον φετινό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Grand Prix Τεχνικών της Yamaha και ο Νίκος Μανουσάκης που αναδείχτηκε ένας από τους τρεις μηχανικούς μοτοσυκλετών Yamaha σε επίπεδο γνώσεων με την ολοκλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πλατφόρμας εκμάθησης της Yamaha.

3

Αν σας λέγαμε πως δύο Έλληνες τεχνικοί μοτοσυκλετών που εργάζονται σε ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα της Yamaha στη χώρα μας, έχουν ξεχωρίσει σε διεθνές επίπεδο με έναν από αυτούς μάλιστα να βγαίνει πρώτος στον φετινό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Grand Prix Τεχνικών της εταιρείας τι θα σκεφτόσασταν; Προφανώς ότι σας κάνουμε πλάκα καθώς κατά καιρούς έχουμε ακούσει τα χειρότερα για τους Έλληνες τεχνικούς ειδικά στον χώρο της μοτοσυκλέτας και πως ο εν λόγω διαγωνισμός δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Αυτή τη φορά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Οι Έλληνες τεχνικοί έχουν τις γνώσεις και μπορούν να διαπρέψουν σε όλο τον κόσμο και ο εν λόγω ευρωπαϊκός διαγωνισμός Grand Prix Τεχνικών της Yamaha είναι πολύ σημαντικός ειδικά για την εταιρεία των τριών διαπασών.

4

Για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για τον φετινό διαγωνισμό και τι πρεσβεύει αυτός, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα Yamaha της Σπηλιώτης ΑΕ, στην οποία εργάζονται οι δύο Έλληνες τεχνικοί μοτοσυκλετών οι οποίοι έφεραν τις σπουδαίες επιτυχίες στη χώρα μας. Ξεκινώντας από τα γραφεία του ΜΟΤΟ, με κατεύθυνση προς το κατάστημα της Yamaha Σπηλιώτης ΑΕ στα Δυτικά Προάστια, προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη όλες τις πληροφορίες που γνωρίζουμε για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Grand Prix Τεχνικών της Yamaha ώστε να μπούμε και εμείς ταχύτερα στο πνεύμα της συζήτησης.

6

Πριν το καταλάβουμε έχουμε παρκάρει ήδη την μοτοσυκλέτα μας στην ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα της Yamaha Σπιλιώτης ΑΕ και ο Μιχάλης Σπηλιώτης - γνωστός σε όλους στον χώρο της μοτοσυκλέτας- μας περιμένει με ένα χαμόγελο στα χείλη. Μπαίνοντας εντός του κτιρίου -ο οποίος είναι στα πρότυπα που έχει θέσει η Yamaha- μας καλωσορίζουν και οι υπόλοιποι συνεργάτες του Μιχάλη κάνοντας μας να νιώσουμε σαν το σπίτι μας. Φυσικά στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας καθώς και είδη εξοπλισμού που μπορούν να αγοράσουν οι υποψήφιοι πελάτες, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει και το κατάστημα “SP Spiliotis” στο οποίο μπορεί κάποιος να βρει επώνυμα αξεσουάρ και ανταλλακτικά μοτοσυκλετών. Ανάμεσα στους συνεργάτες διακρίνουμε τους Γιώργο Κοντέ και Νίκο Μανουσάκη -οι δύο τους είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ- οι οποίοι είναι οι τεχνικοί μοτοσυκλετών που αναφέραμε πιο πάνω. Ο Γιώργος έχει μόλις κερδίσει στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό Grand Prix Τεχνικών της Yamaha. Πριν περάσουμε όμως στην ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Μιχαλή Σπηλιώτη αλλά και με τους Γιώργο Κοντέ και Νίκο Μανουσάκη ας μάθουμε λίγα πράγματα για τον διαγωνισμό αλλά και την Τεχνική Ακαδημία Yamaha.

Σπηλιώτης ΑΕ
Γιώργος Κοντέ και Νίκος Μανουσάκης

Τεχνική Ακαδημία Yamaha

Στην ιαπωνική εταιρεία είναι εξαιρετικά περήφανοι για το παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης των τεχνικών μοτοσυκλετών τους. Σύμφωνα με την Yamaha, οι τεχνικοί τους είναι αυτοί οι οποίοι χαρίζουν την ομαλή λειτουργία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής των μοτοσυκλετών των πελατών τους και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. H YTA (Ακαδημία Τεχνικών-Yamaha Technical Academy) είναι η δέσμευση της Yamaha για επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των πελατών. Η εν λόγω ακαδημία λειτουργεί σε 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη, εκπαιδεύοντας τους τεχνικούς όχι μόνο στην συντήρηση μοτοσυκλετών, αλλά διδάσκοντας επίσης στο προσωπικό της Yamaha πώς να ακούει προσεκτικά τις απαιτήσεις κάθε πελάτη και να του εξηγεί τις ενέργειες και την πρόοδο της ιαπωνικής εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ακαδημίας διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: YTA Bronze, Silver και Gold.

Το YTA Bronze είναι το βασικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε τεχνικός της Yamaha. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, οι τεχνικοί μαθαίνουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να διενεργούν επιθεωρήσεις, να πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας της εταιρείας.

11

Το YTA Silver επικεντρώνεται στην καλύτερη γνώση του συστήματος και αφορά τις ολοκληρωμένες επισκευές και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τριήμερη πρακτική εξάσκηση στη μονάδα κατάρτισης της Yamaha που δεν επικεντρώνεται μόνο στις δεξιότητες αλλά και στις διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί από το εργοστάσιο, έτσι ώστε κάθε επισκευή να πραγματοποιείται με την υψηλότερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα.

Το YTA Gold είναι η κορυφή του εκπαιδευτικού προγράμματος που απαιτεί άλλες τρεις ημέρες εκπαίδευσης. Μέσω της εκπαίδευσης "Hands-on" οι τεχνικοί επεκτείνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων ώστε να γίνουν ειδικοί στην εύρεση βλαβών με τη χρήση των πιο εξελιγμένων εργαλείων. Εκτός από το τεχνικό μέρος, δίνεται επίσης μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία, ώστε αυτοί οι τεχνικοί να μπορούν να εκπαιδεύουν τους συναδέλφους τους στη δουλειά, αλλά και για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ του πελάτη και του αντιπροσώπου της Yamaha.

Όσον αφορά τον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό αυτός έλαβε χώρα στην Ολλανδία και πλέον οι καλύτεροι από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για να τους απονεμηθεί στο εργοστάσιο πλέον, το μεγάλο τους έπαθλο. Αυτό αν θέλετε φανερώνει και την βαρύτητα που δίνει η Yamaha στους τεχνικούς της σε όλο τον κόσμο, θέλοντας να έχουν στενούς δεσμούς απευθείας μαζί τους.

9

Οι Έλληνες τεχνικοί μοτοσυκλετών της Yamaha στην κορυφή

Μετά από τις απαραίτητες συστάσεις έφτασε η ώρα της συζήτησης για τα όσα έγιναν φέτος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο Μιχάλης Σπηλιώτης σαν καλός οικοδεσπότης αποφάσισε να μας μιλήσει τελευταίος καθώς όπως είπε αυτή η στιγμή ανήκει στους δύο τεχνικούς μοτοσυκλετών οι οποίοι κοσμούν την ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα της Yamaha Σπηλιώτης ΑΕ.

Ο Γιώργος Κοντές ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο καθώς ήταν ο μεγάλος νικητής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Grand Prix Τεχνικών της Yamaha που έλαβε χώρα στην Ολλανδία. Ο Γιώργος αρχικά μας αναφέρει πως το 2018 είχε λάβει μέρος ξανά στον διαγωνισμό ωστόσο κατάφερε να φτάσει μέχρι την ένατη θέση καθώς δεν είχε μεγάλη εμπειρία. Με τον ερχομό του στην ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα της Yamaha Σπηλιώτης ΑΕ, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Ο όγκος δουλειάς αυξήθηκε όπως και οι υποχρεώσεις λόγω του μεγάλου πελατολογίου. Ωστόσο αυτό του έκανε καλό καθώς απέκτησε περισσότερες εμπειρίες και η φλόγα μέσα του για να φέρει την πρωτιά συνεχώς μεγάλωνε. Το 2023 ήταν η χρονιά του όπως μας είπε διότι από την αρχή πίστευε πως μπορεί να κερδίσει τον διαγωνισμό -τελικά ήταν σωστό το προαίσθημα του- και να φέρει πίσω στην Ελλάδα το τιμητικό αυτό βραβείο. Με τη σειρά μας ρωτήσαμε τον Γιώργο ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και σε τι διαγωνίστηκαν στην Ολλανδία. Ο ίδιος μας αναφέρει πως όλα είναι μυστικά καθώς δεν γνωρίζουν οι συμμετέχοντες σε τι μοντέλα θα διαγωνιστούν. Αυτό από μόνο του αυξάνει τη δυσκολία του εγχειρήματος μας αναφέρει. Τα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooter είναι διαφόρων κατηγοριών τελευταίας τεχνολογίας -στο φετινό διαγωνισμό υπήρχαν μοντέλα μοτοσυκλετών κάθε κατηγορίας ακόμη και ηλεκτρικά scooter-, ώστε να δουν οι εξεταστές το επίπεδο των γνώσεων του καθενός. Επιπρόσθετα εκτός από τις διαδικασίες συντήρησης οι οποίες πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με καθορισμένο τρόπο, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να περάσουν και την αξιολόγηση όσον αφορά το marketing της Yamaha. Με απλά λόγια οι τεχνικοί μοτοσυκλετών εκτός από την συντήρηση θα πρέπει να έχουν και την ικανότητα ενός εν δυνάμει πωλητή. Ο Γιώργος χαμογελαστός μας λέει πως η διαδικασία είχε αρκετό άγχος ωστόσο ήταν μία όμορφη εμπειρία που τελικά είχε αισιόδοξο τέλος. Χαρακτηριστικά μας λέει πως πριν την ανάδειξη των νικητών μας έδωσαν κάποια μετάλλια και μέσα του είπε πως πάει δεν τα καταφέραμε φέτος, ωστόσο λίγο αργότερα άκουσα το όνομα μου σαν νικητής. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τι έγινε, υπήρχαν κάποια στελέχη της Yamaha Ευρώπης ελληνικής καταγωγής οι οποίοι χειροκροτούσαν, αυτοί μάλλον είχαν καταλάβει καλύτερα από εμένα ότι είχα κερδίσει. Τις επόμενες στιγμές τα πράγματα ήταν καλύτερα. Σαφώς ένιωσα τιμή και χαρά, αλλά τώρα έχω ακόμη έναν στόχο το Παγκόσμιο -γέλια-, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αλλά θα βάλω τα δυνατά μου. Στην Ιαπωνία θα βραβευτώ μαζί με τους 19 καλύτερους τεχνικούς μοτοσυκλετών της εταιρείας, μια μοναδική εμπειρία που θέλω να ζήσω.

12

Μετά τον Γιώργο Κοντέ, έφτασε η σειρά του συναδέλφου του Νίκου Μανουσάκη. Ο Νίκος ήταν ένας από τους τρεις "fast lerners" της Yamaha κατακτώντας την τρίτη θέση. Ο ίδιος μας λέει πως η συμμετοχή του δεν ήταν κάτι που είχε αποφασιστεί και προέκυψε κατά τύχη. Μπήκε αργότερα στα διαδικτυακά μαθήματα και μετά από αρκετές ώρες μαθημάτων κατάφερε να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Ο Νίκος μας αναφέρει πως μέσα από τα 150 μαθήματα που παρακολούθησε πλέον έχει μεγαλύτερη εμπειρία και σαφώς αυτό βοηθά και στην καθημερινή του εργασία. Το αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε δικαιώνει τους κόπους και τις θυσίες του αν και θα ήθελε όπως μας είπε να έχει φέρει και αυτός την πρωτιά όπως και ο Γιώργος -αν ήταν από τα πρώτα μαθήματα πιθανόν να τα έχει καταφέρει- ωστόσο η τρίτη θέση που πέτυχε είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

16

Ο Μιχαλής Σπηλιώτης καρτερικά περιμένει την σειρά του ώστε να μας μιλήσει ενώ ταυτόχρονα φαίνεται στο πρόσωπο του η περηφάνεια για τους συνεργάτες του. Άλλωστε δεν είναι και λίγο να έχεις στην κάθετη ολοκληρωμένη μονάδα σου δύο κορυφαίους τεχνικούς μοτοσυκλετών. Ο ίδιος μας αναφέρει πως αισθάνεται μεγάλη τιμή για τις δύο αυτές διακρίσεις και πως είναι σαν να έχει κερδίσει ο ίδιος.
Όσον αφορά τον Γιώργο Κοντέ που κέρδισε ήταν κάτι που το περιμέναμε -γέλια- καθώς ο Γιώργος το έλεγε από την αρχή πως θα κερδίσει. Είναι μεγάλη τιμή για το κατάστημα μας να έχουμε τον κορυφαίο ευρωπαίο τεχνικό μοτοσυκλετών, καθώς όπως ξέρετε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει τόσα πολλά για τους Έλληνες τεχνικούς, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ελπίζουμε αυτή η διάκριση να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που λέγονται, αν φέρει και την παγκόσμια πρωτιά ο Γιώργος τότε θα μιλάμε για έναν θρίαμβο.

Μιχαλής Σπηλιώτης
Ο Μιχαλής Σπηλιώτης, με τεράστια και διαρκή παρουσία ΚΑΙ στους αγώνες μοτοσυκλέτας 

Για τον Νίκο Μανουσάκη τι να πω είναι μαζί μου 17 χρόνια οπότε είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμένα. Αυτή η διάκριση είναι η επιβράβευση των προσπαθειών του και του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Για εμένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό αυτό το αποτέλεσμα στον διαγωνισμό καθώς δείχνει πως έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη των υπηρεσιών μας, έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει όχι μόνο να προσφέρουμε υπηρεσίες αλλά και να «εκπαιδεύουμε» ταυτόχρονα τους πελάτες μας όσον αφορά την μοτοσυκλέτα. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και πολύ ουσιαστική διότι πρέπει και οι δύο πλευρές να προσφέρουν. Η ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί σαν οικογένεια και αυτό είναι που προσπαθούμε να διατηρήσουμε στο ακέραιο. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον πελάτη και ακούμε κάθε τι που έχει να μας πει γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Φυσικά μετά από τις δύο διακρίσεις που πετύχαμε πλέον έχουμε ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες μας καθώς όλα πρέπει να είναι άψογα.

Αφήνοντας πίσω την ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα Yamaha Σπηλιώτης ΑΕ, ένα είναι σίγουρο πως οι Έλληνες τεχνικοί μοτοσυκλετών είναι εκ των κορυφαίων και πως αυτές οι διακρίσεις μπορούν να αλλάξουν τα όσα πιστεύει η κοινή γνώμη.

 

Αγωνιστικοί κινητήρες Moto2: Η μεγάλη διαφορά από τους ευρείας παραγωγής

Πώς να επιτύχεις ίδια απόδοση σε 120 κινητήρας
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/3/2023

Η συνέντευξη του Trevor Morris είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα, διότι απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο πόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι διαφορές και το κόστος κατασκευής ενός κινητήρα μοτοσυκλέτας όταν το ζητούμενο είναι οι απόλυτες επιδόσεις και η ακρίβεια κατασκευής. Ο κύριος Morris είναι ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ExternPro, η οποία με τη σειρά της έχει αναλάβει να συναρμολογεί και να συντηρεί τους τρικύλινδρους κινητήρες της Triumph για την Moto2 κατηγορία των MotoGP. Όπως είναι γνωστό, όλες οι ομάδες της Moto2 χρησιμοποιούν ακριβώς τους ίδιους κινητήρες, τους οποίους μοιράζει η ExternPro πριν τους αγώνες. Συνολικά κατασκευάζονται 120 κινητήρες της Moto2 κάθε χρόνο και σύμφωνα με τον κύριο Norris η πραγματική απόκλιση στην απόδοσή τους είναι μόλις 1 ή 1,2 ίππους μεταξύ του ισχυρότερου και του πιο αδύναμου σε κάθε αγώνα.

2

Στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ του ισχυρότερου από τους 120 και του πιο αδύναμου είναι 2,5-3 ίππων, όμως η ExternPro τους χωρίζει σε τέσσερα διαφορετικά πακέτα των 30 κινητήρων το κάθε ένα, με κριτήριο τα χαρακτηριστικά απόδοσής τους. Για παράδειγμα φτιάχνουν μια 30άδα με όσους έχουν απόδοση μεταξύ 139-140 ίππους. Μετά φτιάχνουν μια άλλη 30άδα που έχει απόδοση 138-139 ίππους και πάει λέγοντας. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρισμού εξασφαλίζουν σε κάθε αγώνα πως η διαφορά μεταξύ ισχυρότερου και πιο αδύναμου δεν ξεπερνά τον ένα ίππο.   

Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαδικασία παραγωγής αυτών των κινητήρων.

Όπως δηλώνει ο κύριος Steve Sargent, που έχει τη θέση του Διευθυντή Παραγωγής στην Triumph, πριν μπουν οι εργαζόμενοι μέσα στην αίθουσα όπου γίνεται η μηχανουργική κατεργασία των κεφαλών των κινητήρων της Moto2, ο χώρος εργασίας προθερμαίνεται (!!!!!) και όλες οι κεφαλές ετοιμάζονται χωρίς αλλαγή βάρδιας. Ο λόγος είναι πως ακόμα και η παραμικρή μεταβολή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα διάκενα λόγω διαφορετικής διαστολής των μετάλλων (τόσο της ίδιας της κεφαλής όσο και των μηχανημάτων κατεργασίας).

Σε μια κανονική ημέρα που κατασκευάζουμε κινητήρες παραγωγής, υπάρχουν τρεις αλλαγές βάρδιας και διαλλείματα στην παραγωγή.

Όταν όμως κατασκευάζουμε τα εξαρτήματα για τους κινητήρες της Moto2, φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό προσωπικό για να βγει η παραγωγή όλων μέσα σε μία βάρδια χωρίς διάλλειμα.

4

Όταν ξεκινά η διαδικασία συναρμολόγησης από την ExternPro, την δουλειά αναλαμβάνουν πάντα οι ίδιοι μηχανικοί, με τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να υπάρξουν διαφορές στην κατασκευή ενός κινητήρα από τον άλλον. Αφού ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση των κινητήρων, τότε ακολουθεί η δυναμομέτρησή τους, όπου και χωρίζονται ανά 30 με βάση την ιπποδύναμή τους.

5

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, πως παρά όλη αυτή την απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την διάρκεια παραγωγής τους, στους 120 κινητήρες υπάρχει απόκλιση 2,5-3 ίππων. Φανταστείτε πόση είναι η απόκλιση στους κινητήρες παραγωγής των μοτοσυκλετών μας που παράγονται σε διαφορετικές ώρες, από διαφορετικά εργοστάσια, σε διαφορετικές χώρες…