WorldSSP 300: Νέα κατηγορία! FIM, DORNA και κατασκευαστές, κάνουν εύκολη την πρόσβαση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2016

Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ώρες, μία νέα κατηγορία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους αναβάτες να κάνουν το πρώτο βήμα! Η FIM και η DORNA, με την προτροπή των κατασκευαστών, ήρθαν σε συμφωνία ολοκληρώνοντας τις προδιαγραφές και καθορίζοντας τις λεπτομέρειες για την νέα κατηγορία, ομολογκάροντας τέσσερις μοτοσυκλέτες σε πρώτο στάδιο:

Honda CBR500R

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF)

Yamaha YZF-R3

KTM RC390

Στις προδιαγραφές που έχουν ανακοινώσει, δεν επιτρέπουν ουσιαστικές αλλαγές στους κινητήρες και τα πλαίσια, πράγμα που θα ήταν πολυέξοδο, και καθορίζουν το ελάχιστο βάρος κάθε μοτοσυκλέτας μετά το τέλος του αγώνα, με την μέτρηση να γίνεται όπως τερμάτισε, χωρίς να προστίθεται βενζίνη. Δίνοντας διαφορετικό κατώτερο όριο βάρους σε κάθε μοντέλο, η διοργάνωση επιχειρεί μία αρχική εξομάλυνση των διαφορών στην απόδοση, την στιγμή που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το κόστος προετοιμασίας κάθε μοτοσυκλέτας.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, πίσω από την δημιουργία της νέας κατηγορίας και πολλοί οι λόγοι. Βασικότερη αιτία είναι οι συνεχώς μειωμένες πωλήσεις των supersport, σε παγκόσμιο επίπεδο, και η στροφή του αγοραστικού κοινού σε μοτοσυκλέτες με λιγότερα κυβικά, όπως οι παραπάνω. Ταυτόχρονα το κόστος συμμετοχής σε αγώνες έχει γίνει δυσθεώρητο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Μονάχα τα ελαστικά για έναν αγώνα να υπολογίσει κανείς και αυτομάτως αντιμετωπίζει ένα κόστος που φαίνεται υψηλό, χωρίς να περιλαμβάνει ακόμα όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έξοδα.

Στόχος λοιπόν είναι να γίνουν οι αγώνες πιο προσιτοί σε νέους αναβάτες, οδηγώντας τους καλύτερους από αυτούς στις πιο πάνω κατηγορίες, τονώνοντας τον μελλοντικό ανταγωνισμό. Παράλληλα όμως η κίνηση αυτή, θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, όπου η έννοια του κόστους συμμετοχής έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία. “Η νέα πλατφόρμα θα γίνει το καλύτερο περιβάλλον για την ανάδειξη νέων ταλέντων,” δήλωσε ο Vito Ippolito, Πρόεδρος της FIM, προσθέτοντας “Η πρόθεση της WorldSSP 300 είναι να θέσει τα στάνταρ για να ακολουθήσουν Εθνικά Πρωταθλήματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που επιτηρείται και προσφέρει ίσες ευκαιρίες, ώστε να εξελιχθούν νέα ταλέντα, και οι κατασκευαστές θα μπορούν να βρουν νέα ταλέντα στα πρώτα τους βήματα για την δόξα…”

Στον βωμό του χαμηλού κόστους θυσιάζεται και η τηλεμετρία, με μόνο τις βασικές λειτουργίες να καταγράφονται, ενώ τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να είναι είτε τα δικά της, είτε μία ομολογκαρισμένη πλεξούδα είτε εγκεκριμένη από την Dorna.

Για εκείνους που βλέπουν τις νέες sport μοτοσυκλέτες στην περιοχή των τριακοσίων κυβικών και προσπαθούν να τις αντιστοιχήσουν με τις πολύστροφες ιαπωνικές, που μεταχειρισμένες κατέκλυζαν δεκαετίες πριν την αγορά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προϋπόθεση πλέον αποτελεί το κόστος. Αυτή η κατηγορία θα έχει να κάνει με τους αναβάτες και όχι με τις μοτοσυκλέτες, και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται ακριβές, πολύστροφες κατασκευές με τεράστια ιπποδύναμη για το μέγεθος του κυβισμού τους. Το θέαμα για τον θεατή δεν θα έρχεται από τον θαυμασμό για την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και τον ήχο που ακούει, αλλά από τις μάχες των αναβατών και την πεποίθηση ότι είναι κάτι πολύ κοντινό και στις δικές του δυνατότητες! Στην σύγχρονη εποχή των αγώνων, δημιουργείται επιτέλους μία κατηγορία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα superbike που είναι πιο κοντά στην οδηγική αντίληψη του θεατή, από κάθε άλλη φορά. Ξεκινώντας το 2017, με μικρότερη ηλικία συμμετοχής τα 15, εμείς αναμένουμε την κατηγορία με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι για τις μοτοσυκλέτες, αλλά για τους αναβάτες και την πορεία τους.

Δείτε εδώ, αναλυτικότερες προδιαγραφές για τις μοτοσυκλέτες που μπορούν να συμμετέχουν.

Ετικέτες

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport: Πρωταθλήτρια η Yamaha στο ντεμπούτο της R9!

Με σημαντική διαφορά από Ducati και Triumph - Προηγείται και στους αναβάτες με τον Stefano Manzi
World_Championscover
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/9/2025

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Yamaha πήρε το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Supersport για 11η φορά στην ιστορία της, με την R9 να κατακτά τον τίτλο στην πρώτη της σεζόν, με τρεις γύρους να απομένουν.

Πλέον η Yamaha είναι η κατασκευάστρια εταιρεία με τους περισσότερους τίτλους στην κατηγορία, καθώς μέχρι και τον Γαλλικό γύρο ισοβαθμούσε με την Honda έχοντας και οι δύο από 10 πρωταθλήματα.

Ήταν μια εξαιρετική πρώτη σεζόν για τη νέα, τρικύλινδρη R9, η οποία φέτος αντικατέστησε την Yamaha R6 που οδήγησε τη Yamaha σε 10 τίτλους κατασκευαστών.

Ακολουθεί η βαθμολογία των Κατασκευαστών, με 3 γύρους να απομένουν:

Θέση

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

YAMAHA

430

2

DUCATI

257

3

TRIUMPH

241

4

MV AGUSTA

214

5

KAWASAKI

128

6

HONDA

79

Στους αναβάτες προηγείται ο Stefano Manzi που έχει συγκεντρώσει 344 βαθμούς με δεύτερο τον Can Oncu με 275 βαθμούς, μάλιστα και οι δύο αναβάτες οδηγούν Yamaha R9.

Ο Michael van Zomeren, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Yamaha Motor Europe δήλωσε: “Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη Yamaha, καθώς γιορτάζουμε τη νίκη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών WorldSSP με το ολοκαίνουργιο R9 στην πρώτη του σεζόν. Ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για το R9, που ξεκίνησε με τη νίκη του Stefano Manzi στον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία. Το πακέτο εντυπωσίασε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, με συνολικά 14 νίκες μεταξύ Manzi και Can Öncü, καθώς και ισχυρές επιδόσεις από τον Lucas Mahias και τους νεοφερμένους Roberto Garcia και Aldi Satya Mahendra. Ευχαριστούμε τις ομάδες μας, Pata Ten Kate Racing, Yamaha BLU CRU Evan Bros WorldSSP team και GMT94 Yamaha για τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητά τους. Συγχαρητήρια επίσης στους συναδέλφους μας του τμήματος Motorsport για την ανάπτυξη μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας που κατάφερε να κερδίσει στην πρώτη της σεζόν, καθώς και για τη συγκρότηση μιας ομάδας αναβατών ικανών να επιτύχουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε για το Triple Crown”.