WorldSSP 300: Νέα κατηγορία! FIM, DORNA και κατασκευαστές, κάνουν εύκολη την πρόσβαση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2016

Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ώρες, μία νέα κατηγορία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους αναβάτες να κάνουν το πρώτο βήμα! Η FIM και η DORNA, με την προτροπή των κατασκευαστών, ήρθαν σε συμφωνία ολοκληρώνοντας τις προδιαγραφές και καθορίζοντας τις λεπτομέρειες για την νέα κατηγορία, ομολογκάροντας τέσσερις μοτοσυκλέτες σε πρώτο στάδιο:

Honda CBR500R

Kawasaki Ninja 300 (EX300ADF)

Yamaha YZF-R3

KTM RC390

Στις προδιαγραφές που έχουν ανακοινώσει, δεν επιτρέπουν ουσιαστικές αλλαγές στους κινητήρες και τα πλαίσια, πράγμα που θα ήταν πολυέξοδο, και καθορίζουν το ελάχιστο βάρος κάθε μοτοσυκλέτας μετά το τέλος του αγώνα, με την μέτρηση να γίνεται όπως τερμάτισε, χωρίς να προστίθεται βενζίνη. Δίνοντας διαφορετικό κατώτερο όριο βάρους σε κάθε μοντέλο, η διοργάνωση επιχειρεί μία αρχική εξομάλυνση των διαφορών στην απόδοση, την στιγμή που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το κόστος προετοιμασίας κάθε μοτοσυκλέτας.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, πίσω από την δημιουργία της νέας κατηγορίας και πολλοί οι λόγοι. Βασικότερη αιτία είναι οι συνεχώς μειωμένες πωλήσεις των supersport, σε παγκόσμιο επίπεδο, και η στροφή του αγοραστικού κοινού σε μοτοσυκλέτες με λιγότερα κυβικά, όπως οι παραπάνω. Ταυτόχρονα το κόστος συμμετοχής σε αγώνες έχει γίνει δυσθεώρητο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Μονάχα τα ελαστικά για έναν αγώνα να υπολογίσει κανείς και αυτομάτως αντιμετωπίζει ένα κόστος που φαίνεται υψηλό, χωρίς να περιλαμβάνει ακόμα όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έξοδα.

Στόχος λοιπόν είναι να γίνουν οι αγώνες πιο προσιτοί σε νέους αναβάτες, οδηγώντας τους καλύτερους από αυτούς στις πιο πάνω κατηγορίες, τονώνοντας τον μελλοντικό ανταγωνισμό. Παράλληλα όμως η κίνηση αυτή, θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, όπου η έννοια του κόστους συμμετοχής έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία. “Η νέα πλατφόρμα θα γίνει το καλύτερο περιβάλλον για την ανάδειξη νέων ταλέντων,” δήλωσε ο Vito Ippolito, Πρόεδρος της FIM, προσθέτοντας “Η πρόθεση της WorldSSP 300 είναι να θέσει τα στάνταρ για να ακολουθήσουν Εθνικά Πρωταθλήματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που επιτηρείται και προσφέρει ίσες ευκαιρίες, ώστε να εξελιχθούν νέα ταλέντα, και οι κατασκευαστές θα μπορούν να βρουν νέα ταλέντα στα πρώτα τους βήματα για την δόξα…”

Στον βωμό του χαμηλού κόστους θυσιάζεται και η τηλεμετρία, με μόνο τις βασικές λειτουργίες να καταγράφονται, ενώ τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να είναι είτε τα δικά της, είτε μία ομολογκαρισμένη πλεξούδα είτε εγκεκριμένη από την Dorna.

Για εκείνους που βλέπουν τις νέες sport μοτοσυκλέτες στην περιοχή των τριακοσίων κυβικών και προσπαθούν να τις αντιστοιχήσουν με τις πολύστροφες ιαπωνικές, που μεταχειρισμένες κατέκλυζαν δεκαετίες πριν την αγορά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προϋπόθεση πλέον αποτελεί το κόστος. Αυτή η κατηγορία θα έχει να κάνει με τους αναβάτες και όχι με τις μοτοσυκλέτες, και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται ακριβές, πολύστροφες κατασκευές με τεράστια ιπποδύναμη για το μέγεθος του κυβισμού τους. Το θέαμα για τον θεατή δεν θα έρχεται από τον θαυμασμό για την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και τον ήχο που ακούει, αλλά από τις μάχες των αναβατών και την πεποίθηση ότι είναι κάτι πολύ κοντινό και στις δικές του δυνατότητες! Στην σύγχρονη εποχή των αγώνων, δημιουργείται επιτέλους μία κατηγορία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα superbike που είναι πιο κοντά στην οδηγική αντίληψη του θεατή, από κάθε άλλη φορά. Ξεκινώντας το 2017, με μικρότερη ηλικία συμμετοχής τα 15, εμείς αναμένουμε την κατηγορία με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι για τις μοτοσυκλέτες, αλλά για τους αναβάτες και την πορεία τους.

Δείτε εδώ, αναλυτικότερες προδιαγραφές για τις μοτοσυκλέτες που μπορούν να συμμετέχουν.

Ετικέτες

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano FP2 - Nicolo Bulega και Ducati ταχύτεροι την Παρασκευή

Τον καλύτερο χρόνο της ημέρας έκανε ο Ιταλός - Μπροστά από τον Razgatlioglu
Nicolo Bulega Ducati WSBK 2025 Misano FP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Τελικά ήταν ο Nicolo Bulega εκείνος που έκλεισε τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής με τον ταχύτερο χρόνο στο Misano "απαντώντας" έτσι στην πρωινή επικράτηση του Toprak Razgatlioglu.

Στο δεύτερο session ο εργοστασιακός αναβάτης της Aruba.it Racing - Ducati ανέβασε ρυθμό και έκλεισε την ημέρα σχεδόν δύο δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από την BMW M 1000 RR του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, περίπου δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του FP2.

Bulega και Razgatlioglu ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν να γυρίσουν κάτω από το 1'33 με τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) να ακολουθεί στην τρίτη θέση έχοντας όμως διαφορά άνω των έξι δεκάτων από τον team mate του στην ιταλική ομάδα.

 

Εκτός από την προσπάθεια των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου, τα βλέμματα τράβηξε και εκείνη του 25χρονου Yari Montella (Barni Spark Racing Team), ο οποίος, με την δική του Panigale V4 R βρέθηκε πίσω από την εργοστασιακή του Bautista, απέχοντας ωστόσο σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο του πρωτοπόρου στη βαθμολογία Bulega. Ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν ο πρώτος αναβάτης με ιαπωνική μοτοσυκλέτα και ο ταχύτερος αναβάτης με Yamaha τρία εκατοστά πίσω από τον Montella, ενώ ακριβώς ένα δευτερόλεπτο πίσω από την κορυφή βρέθηκε ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Η πρώτη Honda ήταν εκείνη του Iker Lecuona (Honda HRC) ο οποίος βρέθηκε εκτός Top 10 και με διαφορά άνω του 1,1 δευτερολέπτου από τον χρόνο του Bulega ήταν ένας από τους έξι μόλις αναβάτες που δεν βελτίωσε τον χρόνο του στο FP2, σε σχέση με το πρωινό session, για να κάνει τον 12ο ταχύτερο γύρο της ημέρας.

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

N. Bulega

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'32.722

 

2

T. Razgatlioglu

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'32.912

0.190

3

A. Bautista

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'33.372

0.650

4

Y. Montella

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.640

0.918

5

R. Gardner

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.669

0.947

6

D. Petrucci

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.722

1.000

7

A. Locatelli

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1 

1'33.748

1.026

8

A. Lowes

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.810

1.088

9

D. Aegerter

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.836

1.114

10

A. Iannone

Team Pata Go Eleven

Ducati Panigale V4R

1'33.847

1.125

11

A. Bassani

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.880

1.158

12

I. Lecuona

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'33.890

1.168

13

S. Lowes

ELF Marc VDS Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.910

1.188

14

S. Redding

MGM BONOVO Racing

Ducati Panigale V4R

1'33.996

1.274

15

R. Vickers

Motocorsa Racing

Ducati Panigale V4R

1'34.149

1.427

16

M. Van Der Mark 

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'34.199

1.477

17

G. Gerloff

Kawasaki WorldSBK Team

Kawasaki ZX-10RR

1'34.294

1.572

18

J. Rea

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1

1'34.437

1.715

19

X. Vierge

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'34.593

1.871

20

M. Rinaldi

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'34.649

1.927

21

T. Mackenzie

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'35.084

2.362

22

B. Sofuoglu

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'35.149

2.427

23

Z. Zaidi

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'37.631

4.909