Alvaro Bautista - Παραμένει στην Ducati και το 2025

Alvaro Bautista - Παραμένει στην Ducati και το 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/9/2024

Μπορεί στη σεζόν του 2024 ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK 2022 και 2023 Alvaro Bautista να υποφέρει απέναντι στον Toprak και την BMW του, εν μέρει και λόγω του επιπλέον βάρους που φόρτωσε τη μοτοσυκλέτα της Ducati η Dorna για φέτος, μπορεί μέχρι πρότινος να δήλωνε αναποφάσιστος για το αν θα συνεχίσει ή αν θα τερματίσει την καριέρα του, όμως όπως φαίνεται η συμφωνία κλείδωσε και ο Ισπανός παραμένει στις τάξεις της Aruba.it Racing και το 2025.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2024, η Aruba.it Racing – Ducati Team, ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου της με τον Alvaro Bautista για έναν ακόμη χρόνο, με την καριέρα του δις Παγκόσμιου Πρωταθλητή να παίρνει παράταση τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα.

Θυμίζουμε πως ο Alvaro έκανε το ντεμπούτο του με το Panigale V4R το 2019, κερδίζοντας δυο τίτλους στη σέλα της ιταλικής μοτοσυκλέτας, το 2022 και το 2023. Ο αναβάτης από την Talavera de la Reina έχει μέχρι στιγμής 61 νίκες στο WorldSBK, κάτι που του δίνει τον τίτλο του πιο επιτυχημένου αναβάτη της Ducati στην ιστορία του Πρωταθλήματος. Παράλληλα, στον πρώτο αγώνα του Portimao, ο Bautista πήρε το 100ο του βάθρο.

Στις δηλώσεις του ο μέχρι πριν λίγο αναποφάσιστος Bautista έδειξε διαφορετικό πρόσωπο, αναφέροντας πως αισθάνεται τέλεια τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και είναι σίγουρος πως μπορεί ακόμα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Τώρα μένει να δούμε αν η παραπάνω συμφωνία δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Bautista για να κάνει την αντεπίθεσή του απέναντι στον Razgatlioglu, και να διεκδικήσει έναν ακόμα Παγκόσμιο Τίτλο.

Ετικέτες

MOTUL WSBK – World Sportbike: Ξεκινά με 6 κατασκευαστές και 33 αναβάτες η κατηγορία που συμμετέχει και ο Γιάννης Περιστεράς

Παρθενική σεζόν για τη νέα αυτή κατηγορία που αντικαθιστά τη WorldSSP300
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/3/2026

Μια νέα εποχή ξεκινά το 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike της FIM, με τη νέα κατηγορία World Sportbike που αντικαθιστά από φέτος την WorldSSP300 και έχει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς.

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27-29 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της WorldSPB στο Portimao, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο του WSBK. Λιγότερες από δέκα ημέρες έχουμε δηλαδή από την έναρξη και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 6 εταιρείες και τους 33 αναβάτες που θα συμμετάσχουν.

KOVE

Η Kove έγραψε ιστορία το 2025 κερδίζοντας τον τίτλο της WorldSSP300 με τον Benat Fernandez (Kove Racing Team #109) και ο ίδιος συνδυασμός αναβάτη-ομάδας-κατασκευαστή θα ξανασυμμετάσχει και το 2026. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έχει στη διάθεσή του το 2026 την Kove 450RR, η οποία διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 443 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 70 ίππους.

Aprilia

Η Aprilia είχε παρουσία στο paddock του WorldSBK για τελευταία φορά το 2020, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε ολόκληρη τη σεζόν στο World Superbike ήταν το 2018. Ο κατασκευαστής από το Noale επιστρέφει στο paddock αυτή τη σεζόν στο World Sportbike με την μοτοσυκλέτα RS 660 Factory και τέσσερις αναβάτες, μεταξύ των οποίων ο Matteo Vannucci που είχε κατακτήσει νίκες στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς και τον “δικό μας” Γιάννη Περιστερά που επανέρχεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2023. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει περίπου 105 ίππους.

Suzuki

Όπως η Aprilia και η Suzuki επιστρέφει στο paddock του WorldSBK για την κατηγορία World Sportbike. Τρεις αναβάτες θα αγωνιστούν με τη GSX-8R, με πιο γνωστό τον δύο φορές πρωταθλητή WorldSSP300 Jeffrey Buis (Track & Trades Wixx Racing). Με έναν δικύλινδρο κινητήρα 776 κ.εκ., η μοτοσυκλέτα έχει ήδη αγωνιστεί στο MotoAmerica Twins Cup και στο πρωτάθλημα British Sportbike, κερδίζοντας τον τίτλο με τον Kas Beekmans (VLR Racing Team Suzuki) – ο οποίος θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της WorldSPB το 2026. 

Triumph

Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει ήδη κάνει αίσθηση στο WorldSSP τις τελευταίες σεζόν και τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο και στο WorldSPB. Ο Harrison Dessoy (PHR Performance Triumph) και ο Fenton Seabright θα είναι οι δύο αναβάτες της Triumph Daytona 660. Η μοτοσυκλέτα τους διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα σε σειρά με μέγιστη ισχύ 95 ίππων. Στην κατηγορία Sportbike του γερμανικού πρωταθλήματος, η Triumph κατέκτησε πέρυσι τις θέσεις 1-2-3 στην κατάταξη.

Yamaha

Η Yamaha θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στις τέσσερις κατηγορίες το 2026, καθώς μπαίνει στο World Sportbike με την Yamaha R7. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές το 2026, αφού 12 αναβάτες θα αγωνίζονται με αυτήν. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 689 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 73 ίππων.

Kawasaki

Η Kawasaki γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο WorldSSP300 και ελπίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί στο WorldSPB με την Kawasaki ZX-6R 636. Οκτώ αναβάτες θα την έχουν στη διάθεσή τους το 2026, με τον Xavi Artigas (MTM Kawasaki), τον teammate του Loris Veneman και τον υποψήφιο για τον τίτλο του 2025 David Salvador (Team ProDina Kawasaki XCI) να είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Διαθέτει κινητήρα 636 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους που αποδίδει μέγιστη ισχύ 124 ίππων.

Σύστημα εξισορρόπησης

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με διαφορετικά κυβικά, κυλίνδρους και αποδόσεις, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα για την εξισορρόπηση των επιδόσεων μεταξύ των μοτοσυκλετών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα με ειδικές προδιαγραφές για τον κινητήρα, χάρτη περιορισμού ροπής με όρια στροφών και ελάχιστο βάρος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν υπολογισμό εξισορρόπησης που λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς τομείς επιδόσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό ΕΔΩ (από τη σελίδα 170).

Υπάρχει και έβδομος κατασκευαστής, που δεν είναι άλλος από την Honda αφού η CBR600RR έχει ομολογκαριστεί, όμως κανείς μόνιμος αναβάτης δεν θα αγωνιστεί μαζί της σε όλη τη σεζόν. Στη σέλα της μοναδικής CBR600RR έχει δηλωθεί ο Γάλλος Diego Poncet με την ομάδα RAC41-Honda, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται πλήρη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα Superbikes (FSBK) και στο παγκόσμιο Endurance (EWC), ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας WorldSPB στο Portimao.