Ana Carrasco - Με Honda CBR600RR απέναντι στους άντρες, στο WorldSSP 2025!

Στην υποκατηγορία Supersport Challenge, στους ευρωπαϊκούς γύρους, έτοιμη να συνεχίσει να γράφει ιστορία
Ana Carrasco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2024

Η Ana Carrasco συνεχίζει να γράφει ιστορία στους αγώνες μοτοσυκλέτας, καθώς το 2025 θα συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς γύρους του WorldSBK με Honda CBR600RR στα Supersport, στην υποκατηγορία Supersport Challenge που αφορά στους ευρωπαϊκούς γύρους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport.

Το 2013 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3, η Ισπανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα αγωνιζόμενη που κέρδισε βαθμούς σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIM με μια 15η θέση, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά τερμάτισε ακόμα πιο πάνω σε αγώνα, με μια 8η θέση.

Το 2017 έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει αγώνα μοτοσυκλέτας της FIM, στην κατηγορία WorldSSP300 του WorldSBK, τερματίζοντας 8η στη βαθμολογία, ενώ το 2018 -η χρονιά της-, έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει pole position στο WorldSSP300, η πρώτη γυναίκα που προηγείται σε βαθμολογία του WorldSSP300, και τέλος η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το WorldSSP300 και παράλληλα η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Πρωτάθλημα της FIM, απέναντι στους άντρες.

Το 2024 η Carrasco κέρδισε στο ντεμπούτο του νέου θεσμού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών (FIM Women’s Motorcycling World Championship), ενώ τώρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ, αφού υπέγραψε με τη Honda France για να συμμετέχει το 2025 στο WorldSSP.

Δίπλα στην Carrasco, στην ίδια ομάδα, θα αγωνίζεται ο full-timer του WorldSSP Corentin Perolari, ο οποίος επιστρέφει στην κατηγορία, με την Carrasco να συμμετέχει στην κατηγορία Supersport Challenge, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο στους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Η Carrasco απόλαυσε μια θριαμβευτική χρονιά στο WorldWCR, κατακτώντας τέσσερις νίκες, απέναντι στην… “αιώνια” αντίπαλό της, Maria Herrera.

Ο Corentin Perolari, ο οποίος έχει μια καριέρα που κυμαίνεται από τα Red Bull Rookies μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance.

Είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα προσαρμοστεί η Carrasco στη σέλα του CBR600RR και πόσο ανταγωνιστική θα μπορέσει να είναι και πάλι απέναντι στους άντρες.

Ετικέτες

Motul WSBK: Ανθρακονημάτινα Brembo Hyction για όλους από το 2027 – Ανατροπή στον χαρακτήρα του πρωταθλήματος

Οι διοργανωτές του WSBK ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Brembo για αποκλειστική προμήθεια φρένων Hyction
Brembo Hyction
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2026, μεταξύ των WSBK και Brembo προβλέπει πως η Ιταλίδα ειδική των φρένων θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια του πρωταθλήματος με το νέο της σύστημα Hyction συνδυάζει δισκόπλακα από κεραμικό υλικό και ανθρακόνημα σε συνδυασμό με τη δαγκάνα GP4 HY που έχει εξελιχθεί ειδικά για τον δίσκο αυτόν.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο της στην εκλεκτότατη και σπανιότατη Ducati Superleggera V4 Centenario.

Την απόφαση αυτή ανέλυσε ο Gregorio Lavilla, εκτελεστικός Διευθυντής του WSBK: "Το WSBK αντιπροσωπεύει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγώνων και μοτοσυκλετών δρόμου. Επεκτείνοντας τη συνεργασία μας με τη Brembo σε αυτό το νέο τεχνικό πεδίο ενισχύουμε τη σημασία του πρωταθλήματος ως μια πλατφόρμα όπου η τεχνολογία που εξελίσσεται στους αγώνες συνεισφέρει στο μέλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους κατασκευαστές, τις ομάδες και τη FIM για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στη χάραξη μιας τεχνικής κατεύθυνσης που διατηρεί το WSBK στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μοτοσυκλετών."

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Brembo, Mauro Piccoli, προσέθεσε: "Στο WSBK η απόδοση σφυρηλατείται υπό πίεση, από στροφή σε στροφή. Με το Hyction εισάγουμε μια τεχνολογία σχεδιασμένη να προσφέρει στους αναβάτες μια αμεσότερη και πιο προβλέψιμη σύνδεση με το φρενάρισμα. Το να γίνουμε αποκλειστικοί προμηθευτές από το 2027 σημαίνει πως θα παίξουμε ενεργό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος, συμβάλλοντας στη θέσπιση νέων στάνταρ. Το WSBK είναι το τέλειο εργαστήριο: εδώ δουλεύουμε δίπλα στους καλύτερους αναβάτες και ομάδες του κόσμου και αυτά που δημιουργούμε στην πίστα τροφοδοτούν την καινοτομία των εφαρμογών δρόμου."

Οι τρέχουσες λύσεις που χρησιμοποιούνται στα φρένα των μοτοσυκλετών του πρωταθλήματος με τους ατσάλινους δίσκους απαιτούν προσαρμογή στα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε πίστας και τις συνθήκες λειτουργίας. Το νέο σύστημα Hyction ωστόσο έχει σχεδιαστεί ώστε να αποδίδει με μεγαλύτερη συνέπεια και θερμική σταθερότητα σε μεγάλο εύρος συνθηκών, όπως αυτές που συναντάμε σε μια σεζόν του WSBK.

Η νέα αυτή εξέλιξη ωστόσο αλλάζει την ίδια τη φιλοσοφία πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένο το WSBK. Ως γνωστόν, δεν φορούν όλες οι μοτοσυκλέτες φρένα της Brembo ως πωλούνται την αγορά και αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που ομολογκάρονται ως πωλούνται στη βιτρίνα.

Επιβάλλοντας ένα κοινό σύστημα φρένων για όλες τις μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος, ουσιαστικά καταργείται σε έναν βαθμό η ίδια η σύνδεση του WSBK με την αγορά.

Στην επίσημη ανακοίνωση των WSBK και Brembo δεν αναλύεται με ακρίβεια ο τρόπος εφαρμογής. Μιλάμε για πακέτο δίσκοι και δαγκάνες ή μόνο οι carbon-ceramic δίσκοι Hyction; Πάντως η Brembo στην παρουσίαση του Hyction δήλωνε πως έχει εξελίξει τη δαγκάνα GP4 HY ειδικά για αυτούς τους δίσκους, οπότε θα έμοιαζε δύσκολο να ταιριάξουν οι ανθρακονημάτινοι δίσκοι με τις όποιες δαγκάνες φορούν σήμερα οι superbikes παραγωγής και πιθανότατα από του χρόνου θα βλέπουμε όλες τις μοτοσυκλέτες με το δίδυμο δίσκων και δαγκανών Hyction.

Το γεγονός μοιάζει επίσης να εισάγει μια ανισορροπία στον εμπορικό ανταγωνισμό, μιας και αν υποχρεωθούν όλες οι μοτοσυκλέτες να φορούν Brembo στο WSBK, τότε η εξέλιξη θα γείρει αποφασιστικά υπέρ της ιταλικής εταιρείας, αφήνοντας τους ανταγωνιστές της χωρίς ένα κρίσιμο πεδίο πάνω στο οποίο μπορούν να βελτιωθούν και να αποδείξουν την πρόοδό τους με αποτελέσματα στις πίστες.

Ετικέτες