WorldSBK 2026: Χάνει τον πρώτο γύρο στο Phillip Island ο Chantra

Τον αντικαθιστά ο Nagashima - Αλλαγές τελευταίας στιγμής για τη Honda HRC στην Αυστραλία
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/1/2026

Ο Somkiat Chantra μένει εκτός δοκιμών αλλά και πρεμιέρας λόγω τραυματισμού, με τη θέση του στην εργοστασιακή Honda να καταλαμβάνει ο δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ryan Vickers ως wildcard.

Ο Somkiat Chantra δεν θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 2026 στο Phillip Island. Ο Ταϊλανδός αναβάτης της Honda HRC συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε σε προπόνηση στις αρχές Ιανουαρίου και το οποίο τον οδήγησε στο χειρουργείο και στα δύο του χέρια.

https://www.facebook.com/groups/35806458272/?locale=el_GR

Παρότι στην ιατρική επανεκτίμηση της 28ης Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν οι γύψοι και η πορεία της αποκατάστασης κρίθηκε θετική, το ιατρικό επιτελείο έκρινε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αγωνιστεί, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία στις 20 - 22 Φεβρουαρίου.

Nagashima

Τη θέση του Chantra στην εργοστασιακή Honda HRC θα πάρει ο Ιάπωνας δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima. Ο πρώην αναβάτης Moto2 έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της Honda CBR1000RR-R SP μέσα στο 2026, έχοντας συμπληρώσει τους περισσότερους γύρους από όλους τους δοκιμαστές της ομάδας στις τέσσερις μέχρι τώρα ημέρες επίσημων δοκιμών. Στο Phillip Island θα αγωνιστεί στο πλευρό του βασικού αναβάτη Jake Dixon, σχηματίζοντας το εργοστασιακό δίδυμο της Honda για την πρεμιέρα της χρονιάς.

Παράλληλα, το ιαπωνικό εργοστάσιο θα έχει και τρίτη παρουσία στην Αυστραλία, καθώς ο Βρετανός Ryan Vickers, αναβάτης του βρετανικού πρωταθλήματος BSB, θα συμμετάσχει ως wildcard, επιστρέφοντας έτσι στο paddock του WorldSBK για έναν ακόμη αγώνα.

Chantra

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Honda HRC ανέφερε: "Ο Somkiat Chantra αντικαθίσταται από τον Tetsuta Nagashima για τον 1ο γύρο του WorldSBK. Παρά τη θετική πορεία της αποκατάστασής του, ο Somkiat Chantra δεν θα είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στο Phillip Island. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ανάρρωσης, τη θέση του θα πάρει ο επίσημος δοκιμαστής Tetsuta Nagashima, ο οποίος θα αγωνιστεί μαζί με τον Jake Dixon στην εργοστασιακή ομάδα της Honda. Τη σύνθεση της Honda για τον πρώτο γύρο συμπληρώνει ο Ryan Vickers, που θα συμμετάσχει ως wildcard."

Έτσι, η Honda ξεκινά τη σεζόν 2026 με αναγκαστικές αλλά στρατηγικές αλλαγές, ελπίζοντας ότι η εμπειρία του Nagashima και η επιπλέον παρουσία του Vickers θα βοηθήσουν την ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, μέχρι ο Chantra να είναι ξανά απόλυτα έτοιμος να επιστρέψει στη δράση.

 

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.