Aruba.it Racing - Ducati 2025: Nicolo Bulega, Alvaro Bautista - οι σφετεριστές!
Στόχος, τι άλλο, ο τίτλος που κέρδισαν το 2024 Toprak Razgatlioglu και BMW
Από τον
Κώστα Γκαζή
12/2/2025
Στο κέντρο του data center του μεγάλου χορηγού Aruba, έγινε η παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας WorldSBK της Ducati για το 2025, με τον Nicolo Bulega που έχασε πέρυσι τον τίτλο για μια ανάσα, τον δυο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alvaro Bautista που παλεύει να ορθοποδήσει, και το κορυφαίο Panigale V4 R.
Με τη μοτοσυκλέτα που προτιμά το μεγαλύτερο μέρος των αναβατών του WorldSBK το 2025, στην πλέον εξελιγμένη εργοστασιακή μορφή της, θα αγωνιστούν ο Ιταλός και ο Ισπανός το 2025, με τον πρώτο να αποτελεί αδιαμφισβήτητο φαβορί, και με τον δεύτερο να πρέπει να ξεπεράσει τη δυστοκία στην οποία έχει περιπέσει, σε σχέση πάντα με τις δάφνες του παρελθόντος και τους τίτλους του.
Το 2024, με 484 βαθμούς ο Bulega τερμάτισε 2ος πίσω από τον Toprak (547 βαθμοί), με τρίτο τον Bautista που συνέλεξε 357 βαθμούς. Κακή σίγουρα δεν τη λες την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως ο Alvaro μας είχε “κακομάθει” στο παρελθόν, όταν ήταν σχεδόν απόλυτος κυρίαρχος στην πορεία του για τα δύο Πρωταθλήματα. Όμως μετά ήρθαν τα όρια βάρους και τα όρια στροφών, που στόχο είχαν να μειώσουν την απόσταση του 40χρονου Alvaro από τους υπόλοιπους, και τελικά μάλλον η κατάσταση μετακινήθηκε στο άλλο άκρο. Παρόλα αυτά, ο Bulega μπόρεσε να προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στους νέους κανονισμούς -και μάλιστα στο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati- και αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα.
Τώρα, μένει να δούμε το πώς θα ξεκινήσουν τη σεζόν του 2025 οι δυο ομόσταυλοι αναβάτες, στον πρώτο γύρο της χρονιάς στις 21-23 Φεβρουαρίου, στην Αυστραλία.
WorldSBK 2026, Jerez Test - Ημέρα 2η: Bulega και Ducati ταχύτεροι
Ο ήλιος βγήκε και η κατάταξη ανατράπηκε πλήρως από την πρώτη βρόχινη μέρα
Από τον
Κώστα Γκαζή
23/1/2026
Τη δεύτερη ημέρα δοκιμών για το WorldSBK 2026 στην πίστα της Jerez, οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν -ιδίως μετά το μεσημέρι- και ο Nicolo Bulega, το αναμενόμενο φαβορί για τη νέα σεζόν, έγραψε τον καλύτερο χρόνο. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τους διώκτες του δεν ήταν μεγάλη, με τα αδέλφια Lowes, τον Vierge και τον δοκιμαστή της BMW VD Mark να βρίσκονται κοντά στο κατόπι του Ιταλού.
Κάπως έτσι ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) επέστρεψε δυναμικά στην κορυφή μετά από μια σεζόν που πάλεψε στήθος με στήθος με τον Razgatlioglu για να χάσει τον τίτλο στο νήμα. Φέτος, η δουλειά του Ιταλού θα μπορούσε να είναι ευκολότερη, αν και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για σίγουρες προβλέψεις, ειδικά τόσο νωρίς, στα πρώτα δοκιμαστικά του 2026. Ο Bulega σημείωσε χρόνο 1:39.331 τη δεύτερη ημέρα, ταχύτερο χρόνο όλων, ενώ ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati είχε αποφασίσει να μην βγει στην πίστα την πρώτη ημέρα, στο βρεγμένο.
Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team), ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο συγκεκριμένο τεστ, έχοντας απουσιάσει την Ημέρα 1. Στην τρίτη θέση, ο πρώην "χοντάκιας" Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) συνέχισε να ανεβάζει ρυθμό με τη Yamaha R1, και δείχνει να προσαρμόζεται ιδιαίτερα γρήγορα στην αλλαγή ομάδας και μοτοσυκλέτας, με εξαιρετικούς χρόνους στη Jerez.
Ο Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team), που επίσης δεν είχε τρέξει την Ημέρα 1, επέστρεψε άμεσα στον γνώριμο ρυθμό του, καταγράφοντας 1’39.811s με την περιφερειακή ομάδα της Ducati για να βρεθεί στην τέταρτη θέση.
Η πρώτη πεντάδα έκλεισε με αναβάτη της BMW, αλλά όχι έναν από τους δυο αγωνιζόμενους Petrucci και Oliveira -άνω στη φωτό. Εκείνος που έφερε τη γερμανική μοτοσυκλέτα στην 5η θέση ήταν ο πρώην εργοστασιακός και νυν αναβάτης εξέλιξης Michael VD Mark, με τους άλλους δύο να προσαρμόζονται ακόμα στη νέα τους μοτοσυκλέτας για το 26, και να τερματίζουν 12ος (Oliveira) και 17ος (Petrux).
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Barni Spark Racing Team, ο νεαρός Yari Montella ήταν ταχύτερος -αν και όχι με μεγάλη διαφορά- από τον superstar teammate του, Alvaro Bautista, με 1’40.456s (P14), έναντι 1’40.475s του Bautista (P15).
Κι αν η Yamaha είχε τρεις αναβάτες στην πρώτη δεκάδα, η Honda είχε μόνον ένα, τον δοκιμαστή -πλέον- Jonathan Rea που σημείωσε τον 10ο χρόνο της ημέρας, με το CBR1000RR-R SP του τραυματία Somkiat Chantra.
Εντέκατος ήταν ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) πήρε την πρώτη του γεύση από τη νέα ZX-10RR Ninja, όμως ήταν πολύ πίσω από τους έτερους "ημί-πράσινους" Alex Lowes (2) και Axel Bassani (7) που αγωνίζονται με την Bimota by Kawasaki Racing Team.
Ο Philipp Oettl (Feel Racing WorldSSP Team) ήταν ο πιο παραγωγικός αναβάτης της κατηγορίας Supersport, "γράφοντας" 54 γύρους τη δεύτερη ημέρα και σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο με 1’42.931s.
Στα WorldSSP ο Jeremy Alcoba (Kawasaki WorldSSP Team) σημείωσε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο με 1’43.500s, και τρίτος ήταν ο Matteo Ferrari (WRP Racing) με 1’43.672s.
Ακολουθούν οι χρόνοι της δεύτερης ημέρας του τεστ: