Honda - Επιστροφή στα WSSP 600 το 2023!

Με το CBR600RR και τους Tarran Mackenzie & Adam Norrodin
Η Honda επιστρέφει στα WSSP 600
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/12/2022

Μπορεί η Suzuki να αποχαιρετά τους αγώνες, όμως η Honda ενδυναμώνει τις δραστηριότητες της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2023, επιστρέφοντας στην κατηγορία WSSP (600) του WorldSBK με το CBR600RR και τους Tarran Mackenzie & Adam Norrodin.

Η επιστροφή της Honda στην κατηγορία των 600 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το CBR600RR δεν είναι Euro 5 και δεν πωλείται πλέον στην Ευρώπη, ούτε ως track-day μοτοσυκλέτα. Πωλείται όμως στην Ιαπωνία, στις Η.Π.Α. στην Αυστραλία, και σε μερικές ακόμα ασιατικές χώρες, τόσο ως μοτοσυκλέτα δρόμου, όσο και σε αγωνιστική έκδοση.

Honda CBR600RR

Φαίνεται πως η παρουσία της μοτοσυκλέτας στις παραπάνω χώρες είναι αρκετή για τη Honda ώστε να της δώσει κίνητρο για την επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP.

Η επιστροφή θα γίνει μέσω της MIE Racing, της Midori International Engineering, ιδιοκτησίας της Midori Moriwaki που έχει τον βελτιωτικό οίκο Moriwaki Engineering. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι ιδιαίτερα σπάνιο για ιαπωνική εταιρεία να έχει ηγέτη γυναίκα, και χαιρόμαστε να βλέπουμε εξαιρέσεις όπως της Midori, η οποία έχει ιστορικό γενεαλογικό δέντρο, καθώς είναι εγγονή του Hideo “Pops” Yoshimura και ιδιρυτή της Yoshimura Ιαπωνίας, και κόρη του Mamoru Moriwaki που ίδρυσε τη Moriwaki Engineering.

Η αρχή της συνεργασίας Honda-Moriwaki για το WorldSBK ξεκίνησε το 2019, με τη Moriwaki να παίρνει τη θέση της Ten Kate Racing, με τη Midori στο τιμόνι της ομάδας, και αναβάτες τους Leon Camier & Ryuichi Kiyonari.

 

Για τη νέα προσπάθεια στα 600, η MIE Racing θα συνεργαστεί με την MS Racing Team, με τους εξής αναβάτες:

Tarran Mackenzie

Τον 27χρονο Βρετανό Tarran Mackenzie (γιο του Niall Mackenzie), που έχει στεφθεί Πρωταθλητής BSB στα 600 το 2016 και στα Superbike το 2021...

Adam Norrodin Midori Moriwaki

...και τον Μαλαισιανό Adam Norrodin, που είχε αγωνιστεί τρεις σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3, στη Moto2 και στα SS600 του Asia Road Racing Championship, κατακτώντας τη 2η θέση το 2020.

Honda WSBK team 2023

Σημειώστε πως για το WorldSBK η περιφερειακή ομάδα της Honda Moriwaki θα αποτελείται το 2023 από τον 26χρονο Eric Granado που το 2022 ήταν 2ος στη MotoE (και το 23 θα τρέξει τόσο στο WorldSBK όσο και στη MotoE του MotoGP!) και τον Hafizh Syahrin, που αγωνιζόταν ήδη με την ομάδα στο WorldSBK το 2022

KTM: Πρώην αναβάτης MotoGP αναλαμβάνει την εξέλιξη της 990 RC R για το Παγκόσμιο Supersport

Η αγωνιστική εξέλιξη του 990 RC R ξεκίνησε στην Ιταλία και ανεβάζει ταχύτητα με φόντο το παγκόσμιο
KTM 990 RC R WSSP
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Από την πρώτη στιγμή που η ΚΤΜ εμφάνισε την 990 RC R στην έκθεση EICMA του 2024 δεν έκρυβε τις προθέσεις της να μπει με αυτή τη μοτοσυκλέτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport (WSSP). Το δήλωνε στην έκθεση, το έγραφε στα δελτία Τύπου και λίγο καιρό αργότερα το υπογράμμισε με την έκδοση 990 RC R Track.

Στο μεταξύ ωστόσο, η δουλειά άρχισε να επικεντρώνεται στην πίστα και η πρώτη αγωνιστική ομάδα που θα αναλάβει να εξελίξει σε ανταγωνιστικό επίπεδο τη supersport της ΚΤΜ παρουσιάστηκε στην Ιταλία πριν έναν μήνα.

jarno ioverno KTM 90 RC R
O Jarno Ioverno και η νέα του ομάδα για το Ιταλικό Πρωτάθλημα Supersport

Η Team Very Well Motosport με αναβάτη τον Jarno Ioverno και συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Krämer – υπεύθυνη για δίτροχα κοσμήματα όπως η GP2 890RR – ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο ιταλικό πρωτάθλημα Dunlop CIV 2026 και δη στην κατηγορία Supersport με την 990 RC R.

Στόχος φυσικά είναι η εξέλιξή της για αγώνες, καθώς και η δημιουργία σχετικών αγωνιστικών κιτ για διάφορα επίπεδα αγώνων, από τον χομπίστα ιδιώτη ως τις ομάδες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων.

Jonas Folger
Jonas Folger

Το δεύτερο βήμα της ΚΤΜ προς το WSSP είναι ακόμη πιο δυναμικό, καθώς οι Αυστριακοί ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Γερμανού αναβάτη Jonas Folger, με βιογραφικό που μετρά κάμποσα χρόνια σε MotoGP, Moto2 και Moto3, καθώς και έναν χρόνο με τη BMW στο WSBK.

Ο Folger θα συνδεθεί με μια ομάδα που έτρεχε με μοτοσυκλέτες ΚΤΜ RC 390 στο WSSP300, τη γερμανική Freudenberg Team, με την οποία θα αναλάβουν να τρέξουν την KTM 990 RC R στο γερμανικό πρωτάθλημα EuroMoto (πρώην IDM) σε μια πλήρη σεζόν στη Supersport κατηγορία.

Και αυτή τη φορά η ΚΤΜ δεν μιλά αορίστως για εξέλιξη με φόντο το WSSP, αλλά για προετοιμασία ενόψει πλήρους συμμετοχής στο Παγκόσμιο από το 2027!

Ετικέτες