Honda - Επιστροφή στα WSSP 600 το 2023!

Με το CBR600RR και τους Tarran Mackenzie & Adam Norrodin
Η Honda επιστρέφει στα WSSP 600
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/12/2022

Μπορεί η Suzuki να αποχαιρετά τους αγώνες, όμως η Honda ενδυναμώνει τις δραστηριότητες της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2023, επιστρέφοντας στην κατηγορία WSSP (600) του WorldSBK με το CBR600RR και τους Tarran Mackenzie & Adam Norrodin.

Η επιστροφή της Honda στην κατηγορία των 600 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το CBR600RR δεν είναι Euro 5 και δεν πωλείται πλέον στην Ευρώπη, ούτε ως track-day μοτοσυκλέτα. Πωλείται όμως στην Ιαπωνία, στις Η.Π.Α. στην Αυστραλία, και σε μερικές ακόμα ασιατικές χώρες, τόσο ως μοτοσυκλέτα δρόμου, όσο και σε αγωνιστική έκδοση.

Honda CBR600RR

Φαίνεται πως η παρουσία της μοτοσυκλέτας στις παραπάνω χώρες είναι αρκετή για τη Honda ώστε να της δώσει κίνητρο για την επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP.

Η επιστροφή θα γίνει μέσω της MIE Racing, της Midori International Engineering, ιδιοκτησίας της Midori Moriwaki που έχει τον βελτιωτικό οίκο Moriwaki Engineering. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι ιδιαίτερα σπάνιο για ιαπωνική εταιρεία να έχει ηγέτη γυναίκα, και χαιρόμαστε να βλέπουμε εξαιρέσεις όπως της Midori, η οποία έχει ιστορικό γενεαλογικό δέντρο, καθώς είναι εγγονή του Hideo “Pops” Yoshimura και ιδιρυτή της Yoshimura Ιαπωνίας, και κόρη του Mamoru Moriwaki που ίδρυσε τη Moriwaki Engineering.

Η αρχή της συνεργασίας Honda-Moriwaki για το WorldSBK ξεκίνησε το 2019, με τη Moriwaki να παίρνει τη θέση της Ten Kate Racing, με τη Midori στο τιμόνι της ομάδας, και αναβάτες τους Leon Camier & Ryuichi Kiyonari.

 

Για τη νέα προσπάθεια στα 600, η MIE Racing θα συνεργαστεί με την MS Racing Team, με τους εξής αναβάτες:

Tarran Mackenzie

Τον 27χρονο Βρετανό Tarran Mackenzie (γιο του Niall Mackenzie), που έχει στεφθεί Πρωταθλητής BSB στα 600 το 2016 και στα Superbike το 2021...

Adam Norrodin Midori Moriwaki

...και τον Μαλαισιανό Adam Norrodin, που είχε αγωνιστεί τρεις σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3, στη Moto2 και στα SS600 του Asia Road Racing Championship, κατακτώντας τη 2η θέση το 2020.

Honda WSBK team 2023

Σημειώστε πως για το WorldSBK η περιφερειακή ομάδα της Honda Moriwaki θα αποτελείται το 2023 από τον 26χρονο Eric Granado που το 2022 ήταν 2ος στη MotoE (και το 23 θα τρέξει τόσο στο WorldSBK όσο και στη MotoE του MotoGP!) και τον Hafizh Syahrin, που αγωνιζόταν ήδη με την ομάδα στο WorldSBK το 2022

Motul WSBK: Επίσημα τέλος το Phillip Island – Σε νέα πίστα στην Αυστραλία από το 2028

Το γνωρίζαμε από τον Φεβρουάριο, τώρα είναι πλέον επίσημο
the bend
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Τα άσχημα μαντάτα για την ιστορική πίστα της Αυστραλίας, Phillip Island, συνεχίζονται. Μετά την απώλεια του MotoGP, που επισημοποιήθηκε τον Φλεβάρη, κυκλοφορούσαν πολλές φήμες περί αντικατάστασης της πίστας και στο καλεντάρι του WSBK, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί κάτι σχετικό.

Αυτό συνέβη σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τους διοργανωτές του WSBK. Σύμφωνα με αυτή, “το Motul FIM Superbike World Championship θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην Αυστραλία από το 2028, με την πίστα The Bend να φιλοξενεί τον αυστραλιανό γύρο με πολυετή συμφωνία. Χτισμένο στη νότια Αυστραλία, το Shell V-Power Motorsport Park at The Bend θα ενταχθεί στο ημερολόγιο του WSBK από την 41η χρονιά του πρωταθλήματος και εφεξής.”

Το WSBK απλώς επιβεβαιώνει σήμερα αυτό που ήδη γνωρίζαμε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση του MotoGP, πρωτάθλημα που μοιράζεται τους ίδιους διοργανωτές με το WSBK, οπότε εύλογα τα όποια προβλήματα έβλεπαν στο Phillip Island θα αφορούσαν και τους δύο αγωνιστικούς θεσμούς.

Ως γνωστόν, το MotoGP οδεύει προς μια νέα πίστα σε δημόσιους δρόμους (street circuit) που θα στηθεί στην Αδελαΐδα, ενώ στο μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιήσει την πίστα The Bend, την ίδια στην οποία μετακομίζει τώρα και το WSBK.

Ο αγώνας του Phillip Island την επόμενη χρονιά (2027) θα είναι ο τελευταίος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes.

Ετικέτες