Honda WSBK: Ο Iker Lecuona πάει στα SBK για την Honda

Ολοκληρώθηκε η ομάδα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/10/2021

Μετά την είδηση πως ο Alvaro Bautista φεύγει από την Honda και επιστρέφει στην Ducati για το 2022, το HRC έπρεπε να βρει έναν αναβάτη υψηλού επιπέδου για την εργοστασιακή ομάδα των SBK. Την ίδια χρονική περίοδο, η KTM ανακοίνωνε πως ο Iker Lecuona δεν θα συνεχίσει μαζί της την επόμενη χρονιά. Η μοναδική ομάδα των MotoGP που είχε ελεύθερες θέσεις ήταν η δορυφορική ομάδα της Yamaha, όμως λίγο αργότερα η μία θέση καλύφθηκε από τον Andrea Dovizioso και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα και ο Darryn Binder, κλείνοντας οριστικά κάθε πιθανότητα για τον Lacuona να παραμείνει στα MotoGP. Έτσι η μεταπήδησή του στο WSBK αποτέλεσε μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Bautista. Θυμίζουμε πως από τότε που η Dorna ανέλαβε και το πρωτάθλημα των WSBK, προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο την μετακίνηση αναβατών από τα MotoGP στο WSBK. Επίσημα έχει ειπωθεί πως ο ίδιος ο Ezpeleta μεσολάβησε για την μετακίνηση του Bautista και πως η Dorna έβαλε το χεράκι της και για να διευκολύνει τον Abraham να τρέξει αγώνες στα WSBK μετά την αδυναμία του να βρει μοτοσυκλέτα στα MotoGP.

Δίπλα στον Iker Lacuona την επόμενη χρονιά στο HRC θα είναι ο νεαρός αναβάτης Xavi Vierge που επίσης μετακόμισε από την Moto2.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport: Πρωταθλήτρια η Yamaha στο ντεμπούτο της R9!

Με σημαντική διαφορά από Ducati και Triumph - Προηγείται και στους αναβάτες με τον Stefano Manzi
World_Championscover
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/9/2025

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Yamaha πήρε το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Supersport για 11η φορά στην ιστορία της, με την R9 να κατακτά τον τίτλο στην πρώτη της σεζόν, με τρεις γύρους να απομένουν.

Πλέον η Yamaha είναι η κατασκευάστρια εταιρεία με τους περισσότερους τίτλους στην κατηγορία, καθώς μέχρι και τον Γαλλικό γύρο ισοβαθμούσε με την Honda έχοντας και οι δύο από 10 πρωταθλήματα.

Ήταν μια εξαιρετική πρώτη σεζόν για τη νέα, τρικύλινδρη R9, η οποία φέτος αντικατέστησε την Yamaha R6 που οδήγησε τη Yamaha σε 10 τίτλους κατασκευαστών.

Ακολουθεί η βαθμολογία των Κατασκευαστών, με 3 γύρους να απομένουν:

Θέση

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

YAMAHA

430

2

DUCATI

257

3

TRIUMPH

241

4

MV AGUSTA

214

5

KAWASAKI

128

6

HONDA

79

Στους αναβάτες προηγείται ο Stefano Manzi που έχει συγκεντρώσει 344 βαθμούς με δεύτερο τον Can Oncu με 275 βαθμούς, μάλιστα και οι δύο αναβάτες οδηγούν Yamaha R9.

Ο Michael van Zomeren, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Yamaha Motor Europe δήλωσε: “Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη Yamaha, καθώς γιορτάζουμε τη νίκη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών WorldSSP με το ολοκαίνουργιο R9 στην πρώτη του σεζόν. Ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για το R9, που ξεκίνησε με τη νίκη του Stefano Manzi στον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία. Το πακέτο εντυπωσίασε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, με συνολικά 14 νίκες μεταξύ Manzi και Can Öncü, καθώς και ισχυρές επιδόσεις από τον Lucas Mahias και τους νεοφερμένους Roberto Garcia και Aldi Satya Mahendra. Ευχαριστούμε τις ομάδες μας, Pata Ten Kate Racing, Yamaha BLU CRU Evan Bros WorldSSP team και GMT94 Yamaha για τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητά τους. Συγχαρητήρια επίσης στους συναδέλφους μας του τμήματος Motorsport για την ανάπτυξη μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας που κατάφερε να κερδίσει στην πρώτη της σεζόν, καθώς και για τη συγκρότηση μιας ομάδας αναβατών ικανών να επιτύχουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε για το Triple Crown”.