KRT 2023 - Κοινή παρουσίαση για τις εργοστασιακές ομάδες WSBK και MXGP της Kawasaki

Μαζί οι Jonathan Rea, Alex Lowes και Romain Febvre και Mitch Evans
KRT παρουσίαση 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/2/2023

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Kawasaki προχώρησε σε κοινή παρουσίαση των εργοστασιακών ομάδων της για το WSBK και το MXGP, με τις Ninja ZX-10RR & KX450-SR του 2023, και τους τέσσερις πιλότους της για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Superbike και MX.

Μπορεί τώρα το Akashi να ανέβασε στο press site του την παρουσίαση στις 8 Φεβρουαρίου, όμως αυτή ήταν “κονσέρβα”, καθώς οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί τον Ιανουάριο στη Βαρκελώνη για τα γυρίσματα της.

Τα χρώματα των δυο ομάδων για το 2023 έχουν περισσότερο πράσινο -καθώς έφυγε και ο χορηγός Motocard που στις WSBK μοτοσυκλέτες είχε κόκκινο χρώμα-, ενώ αμφότερες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν σύντομα για την έναρξη της νέας σεζόν, που ξεκινά στην Αυστραλία για το WSBK και στην Αργεντινή για το MXGP.

Στις δηλώσεις των πιλότων του WSBK, ο Alex Lowes έκανε λόγο για την περυσινή του αδυναμία να αποδώσει στους τελευταίους γύρους, όταν τα λάστιχα είχαν φθαρεί, κάτι στο οποίο εστίασε η ομάδα για να τον βοηθήσει στη σεζόν του 23. Παράλληλα ο Febvre δήλωσε πως μεγαλύτερη ελπίδα του είναι να μην τραυματιστεί, δείχνοντας αγωνιστικό IQ ώστε να μην πιέζει συνεχώς.

Ετικέτες

Motul WSBK: Εξετάζει κοινό προμηθευτή βενζίνης με στόχο 10 φορές μικρότερο κόστος – Η Petronas στο προσκήνιο

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην προμήθεια καυσίμων από τις αγωνιστικές ομάδες
petronas
H Petronas ήταν χορηγός της ομάδας MIE Racing Honda στο πρωτάθλημα WSBK το 2023
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Στο WSBK η λογική της μονομάρκας αρχίζει να επεκτείνεται σε διάφορες πτυχές του, όπως είναι τα κοινά ελαστικά (Pirelli ως φέτος, Michelin από του χρόνου), αλλά πλέον και τα φρένα που από το 2027 θα είναι αποκλειστική υπόθεση της Brembo για όλες τις μοτοσυκλέτες – ασχέτως του τί φορούν οι εκδόσεις παραγωγής στις βιτρίνες.

Στα καύσιμα, από την άλλη, προς το παρόν επικρατεί απόλυτη ελευθερία με κάθε ομάδα να επιλέγει τη βενζίνη της αρεσκείας της. Μάλιστα η φήμη που κυκλοφόρησε από πέρυσι στα paddocks του WSBK είναι πως η BMW τάιζε την M1000RR του Toprak Razgatlioglu με μια πανάκριβη βενζίνη προδιαγραφών F1 που κόστιζε 100 ευρώ το λίτρο – με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στον κινητήρα προφανώς.

Και αυτή δεν είναι η μόνη ομάδα που επενδύει σε πιο “εκλεκτά” καύσιμα για το κάτι παραπάνω στην απόδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς η εκτίμηση για τη μέση τιμή που φέρονται να πληρώνουν οι ομάδες του WSBK για τη βενζίνη τους είναι γύρω στα 50 ευρώ ανά λίτρο.

Αν σκεφτούμε πως σε ένα αγωνιστικό τριήμερο κάθε μοτοσυκλέτα καίει κατά μέσο όρο περίπου 90 λίτρα καυσίμου, γίνεται προφανές πως το κόστος των καυσίμων για μια μόνο μοτοσυκλέτα μετρά σε μερικά χιλιάρικα, ενώ στο ακραίο παράδειγμα της BMW φτάνει εύκολα ως τα 9.000 ευρώ ανά αγώνα! Αυτά τα χιλιάρικα για όλες τις μοτοσυκλέτες μιας ομάδας και στη διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν προφανώς καταλήγουν σε ένα σεβαστό εξαψήφιο κόστος.

Η σκέψη που επικρατεί φέτος στους διοργανωτές του WSBK είναι να εξασφαλίσουν μια συμφωνία με έναν προμηθευτή καυσίμων για όλους, με μια τιμή της τάξης των 5 με 7 ευρώ ανά λίτρο και μάλιστα υπάρχει και υποψήφια για την ανάθεση αυτή: η Μαλαισιανή Petronas.

Ετικέτες