Long lap ποινή και στα Motul WSBK!

Για πρώτη φορά από φέτος
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/2/2021

Η ποινή long lap, το λεγόμενο "long lap penalty", που έχουμε δει πολλές φορές να επιβάλλεται και στις τρεις κατηγορίες των Grand Prix, σε αναβάτες που υπέπεσαν σε παράπτωμα την ώρα του αγώνα, θα αρχίσει να ισχύει και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των Motul WSBK, πράγμα λογικό μιας και η διοργανώτρια αρχή και αυτή που θεσπίζει τους κανόνες, είναι κοινή και στις δύο περιπτώσεις.

Για τους αναβάτες των Superbikes είναι, λοιπόν, κάτι πρωτόγνωρο και γι' αυτό κλήθηκαν να εκφράσουν τις πρώτες τους σκέψεις, σχετικά με τον νέο αυτό κανονισμό. Ο Leon Haslam της HRC Honda είπε πως θεωρεί σωστή την εφαρμογή του και βάσει των όσων είχε δει στα MotoGP, θα αποτελέσει έναν παράγοντα που θα κάνει τους αγώνες ακόμη πιο συναρπαστικούς, τονίζοντας όμως την σημασία του να εφαρμοσθεί σωστά. Είπε επίσης ότι είναι καλό για τους αναβάτες, γιατί έτσι "ο αγώνας σου δεν θα τελειώσει με ένα DQF, σε περίπτωση που υποπέσεις σε κάποιο παράπτωμα. Ο αγώνας δεν θα καταστραφεί και θα έχεις μια ευκαιρία για να επανορθώσεις."

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Tito Rabat της Barni Racing Team, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ καλύτερο από το να είσαι αναγκασμένος να περάσεις μέσα από τα πιτς, όπου σε μια τέτοια περίπτωση έχεις χάσει κάθε ελπίδα. Ο Chaz Davies της GOELEVEN χαρακτήρισε το άκουσμα της είδησης ενδιαφέρον, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα πάνω στην σωστή χρήση της ποινής κι όχι στην κατάχρηση, όπου θα δίνεται το long lap penalty για το παραμικρό. Σε γενικές γραμμές όμως, το θεωρεί ως μια σωστή κίνηση.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Jonathan Rea της Kawasaki Racing Team WorldSBK, έχει έναν προβληματισμό για το πώς θα γίνεται σωστά η επικοινωνία της ποινής, ενώ τόνισε κι αυτός την σημασία του να δίνεται σε σωστό timing και για τους σωστούς λόγους. Ο Scott Redding, αναβάτης της Aruba.It Racing-Ducati, ήταν πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις άκυρης εκκίνησης είναι πιο σωστή ποινή, αντί για την διέλευση μέσα από τα πιτς όπου έχανες πολύ παραπάνω χρόνο από αυτόν που είχες κερδίσει με την άκυρη εκκίνηση, όπως και για τις περιπτώσεις που οι αναβάτες υπερβαίνουν τα όρια της πίστας. Δήλωσε επίσης ότι σέβεται αυτή την απόφαση γιατί γίνεται για το καλό και την ασφάλεια των αναβατών και θα περιμένει να δει πώς θα πάει στην εφαρμογή του ο νέος κανονισμός.

Δηλώσεις έκανε όμως και ο Johann Zarco της Pramac Racing MotoGP, ο επονομαζόμενος και "Βασιλιάς του long lap", από τις πολλές φορές που του έχει επιβληθεί η ποινή στα MotoGP. Ο Γάλλος είπε πως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συμβουλή για τους συναδέλφους του στα WSBK, παρά μόνο ότι καλό θα είναι να… κάνουν προπόνηση σ' αυτό κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών (για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που τους επιβληθεί η ποινή), ενώ τόνισε πως διαφέρουν πολύ τα long laps από πίστα σε πίστα, με μερικά από αυτά να είναι αρκετά "ύπουλα" και τεχνικά, ενώ άλλα είναι πιο εύκολα, όπως αυτό που αναγκάστηκε να κάνει στο Brno, χωρίς να του στοιχίσει καν την τρίτη θέση στον αγώνα!

MOTUL WSBK Misano Test: Ταχύτερος ο Bulega – Νέο ψαλίδι της Suter δοκίμασε η Barni

Οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας ήταν η επιστροφή του Jake Dixon και το νέο ψαλίδι του Yari Montella
bulega
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/5/2026

Ο Nicolo Bulega ολοκλήρωσε τις δοκιμές Superbike στο Misano με θετικό πρόσημο. Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των δοκιμών, ο αναβάτης της Aruba έφτασε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου από το ρεκόρ πίστας, το οποίο είχε καταρρίψει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο.

Ο αναβάτης της Ducati σημείωσε τον καλύτερο χρόνο 1’31”769 τερματίζοντας σχεδόν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον teammate του, Lecuona. Τρίτος ήταν ο αναβάτης της Barni Spark Racing Team, Yari Montella, μπροστά από τον Sam Lowes, της Marc VDS.

Την πρόοδο του έδειξε ο Alberto Surra με μία ακόμη Panigale V4 R στην πέμπτη θέση, ενώ την κυριαρχία των Ducati αμφισβήτησε Axel Bassani της Bimota.

Βέβαια την παράσταση έκλεψε το ψαλίδι που χρησιμοποίησε ο Yari Montella και προερχόταν από την εταιρεία Suter Racing. Το νέο ψαλίδι έχει φτιαχτεί για να εστιάσει στην ακαμψία και τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Την εταιρεία έχει ο Eskil Suter που έχει άμεση συμμετοχή στη διαδικασία εξέλιξης των αγωνιστικών μοτοσυκλετών, αφού προμηθεύει και συνεργάζεται με αγωνιστικές ομάδες σε GP και WSBK από την εποχή των δίχρονων μέχρι και σήμερα.

suter

Μάλιστα το MOTO, μία δεκαετία πριν, βρέθηκε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη χειροποίητη δίχρονη μοτοσυκλέτα Suter MMX 500 στην πίστα των Μεγάρων, όπου συνομιλήσαμε με τον δημιουργό της και οδηγήσαμε τη δίχρονη V4 στην πίστα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το βίντεο εκείνης της ημέρας:

Αποτελέσματα WSBK Misano Test (Top 10):

1 - Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 1’31.769s

2 - Iker Lecuona (Aruba.it Racing - Ducati) +0.413s

3 - Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.513s

4 - Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) +0.515s

5 - Alberto Surra (Motocorsa Racing) +0.630s

6 - Axel Bassani (bimota by Kawasaki Racing Team) +0.661s

7 - Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) +0.688s

8 - Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) +0.727s

9 - Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven) +0.746s

10 - Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +0.792s