Motul-SBK Phillip Island, Αυστραλία: Ο Bautista έκλεισε δυνατά τη σεζόν

Διπλό χατ-τρικ για τη Ducati σε WSBK & MotoGP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/11/2022

Μπορεί ο Alvaro Bautista να είχε ήδη κερδίσει τον Παγκόσμιο Τίτλο αναβατών στο WSBK 2022 από τον προηγούμενο γύρο, όμως ο Ισπανός δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, κερδίζοντας τους 2 από τους 3 αγώνες του τελευταίου γύρου της χρονιάς.

Στον πρώτο αγώνα, η Ducati αναδείχθηκε νικήτρια τόσο στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών όσο και στων ομάδων, κάνοντας διπλό χατ-τρικ για το 2022, καθώς κέρδισε τους ίδιους 3 τίτλους και στο MotoGP!

Μετά από 24 αγώνες και 181 ημέρες χωρίς νίκη, ο Jonathan Rea έσπασε το αρνητικό για εκείνον ρεκόρ, με μια άψογη εμφάνιση στον πρώτο αγώνα του τελευταίου γύρου της σεζόν, με καίριο ρόλο να παίζει η στιγμή που έκανε το pit stop του, στις μεικτές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ιρλανδού αναβάτη της Kawasaki από τον 2ο αγώνα του Estoril τον Μάιο, σε μια σεζόν που δεν είχε απάντηση απέναντι στους Bautista και Razgatlioglu. Και καθώς μιλάμε για την Kawasaki, ο ομόσταυλος του Rea, Alex Lowes είχε ένα καλό τριήμερο στην Αυστραλία, καθώς πήρε δύο βάθρα σε γύρο για πρώτη φορά το 2022.

Με τον καιρό να παίζει τα παιχνίδια του, και με τη βροχή να διαδέχεται τον ήλιο και τανάπαλιν, οι αναβάτες κλήθηκαν να ρισκάρουν με την επιλογή των ελαστικών τους, ένα ρίσκο που απέδωσε καρπούς ειδικά στην περίπτωση του Alvaro Bautista. Στον επόμενο αγώνα (Superpole race), ο Πρωταθλητής του 2022 αποφάσισε να εκκινήσει με slick παρά τη βρεγμένη πίστα, για να πέσει στην 14η θέση στον αρχικό γύρο. Όμως με την πίστα να στεγνώνει σταδιακά, ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati ξεκίνησε μια τρελή κούρσα προς τα μπροστά, για να πάρει τελικά τη νίκη, καθώς οι αντίπαλοι του είχαν επιλέξει να αγωνιστούν με βρόχινα ελαστικά και δεν μπορούσαν να κρατήσουν γρήγορο ρυθμό στο στεγνό.

Στον 2ο αγώνα, ο Bautista αντιστάθηκε στις επιθέσεις του Jonathan Rea, για να πάρει την 16η νίκη του για το 2022, σε έναν αγώνα με λιγότερους γύρους από τους προγραμματισμένους, λόγω κόκκινης σημαίας. Η κόκκινη σημαία βγήκε μετά από τη σύγκρουση του Xavi Fores της Barni Spark Racing Team με τον Eugene Laverty της Bonovo Action BMW στη στροφή 1, με τον Laverty να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο της πίστας για check-up, όπου διαγνώσθηκε με τραύμα στη λεκάνη. Οι γιατροί κατόπιν τον μετέφεραν στο Alfred Hospital της Μελβούρνης με ελικόπτερο για περισσότερες εξετάσεις.

Με τη νίκη του αυτή ο Bautista έχει πλέον 32 νίκες στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας τους Chaz Davies και Razgatlioglu. Όσον αφορά στον Jonathan Rea, παρά τις καλές του επιδόσεις στην Αυστραλία, δεν κατάφερε να “κλέψει” την 2η θέση από τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha, με την τελική τους διαφορά να είναι 27 βαθμοί.

Το TOP-5 της τελικής βαθμολογίας του WSBK 2022 διαμορφώνεται ως εξής:

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 601 points

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) 529

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 502

4. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 293

5. Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) 274

Motul WSBK: Ένα βήμα από την ανανέωση με Ducati ο Iker Lecuona

Πληροφορίες για συμφωνία με την εργοστασιακή Aruba Ducati έως το τέλος του 2028
Lecuona
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/7/2026

Ο Iker Lecuona βρίσκεται πολύ κοντά στην ανανέωση της συνεργασίας του με την Aruba Ducati, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει, ενώ απομείνει να διευθετήσουν μόνο τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. Εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πλάνο, οι υπογραφές ενδέχεται να πέσουν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από τον αγώνα του Donington Park.

Ο Ισπανός διανύει μια εξαιρετική σεζόν, έχοντας αφήσει πίσω του τις δύσκολες χρονιές με τη Honda και πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή επιστροφή στην κορυφή με τη Ducati. Οι εμφανίσεις του το 2026 τον έχουν καθιερώσει ως τον βασικό αντίπαλο του Nicolο Bulega στη μάχη του τίτλου, με συνέπεια και σταθερότητα.

Από τον γύρο του Portimao μέχρι σήμερα, ο Lecuona έχει τερματίσει δεύτερος σε κάθε αγώνα, επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική του συνέπεια και αποτελώντας έναν από τους πλέον σταθερούς αναβάτες του πρωταθλήματος.

Οι επιδόσεις αυτές έπεισαν τόσο τον ίδιο όσο και την Aruba Ducati να συνεχίσουν μαζί και τα επόμενα χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, με τις δύο πλευρές να ολοκληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου συμβολαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Lecuona αναμένεται να λάβει σημαντική αύξηση στις αποδοχές του, ως επιβράβευση για τις φετινές του εμφανίσεις. Η νέα συμφωνία θα διατηρήσει τον Ισπανό στα κόκκινα της Ducati έως το τέλος του 2028, επεκτείνοντας το υπάρχον συμβόλαιό του.

Αν και οι υπογραφές δεν έχουν ακόμη πέσει, θεωρείται πιθανό η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike στο Donington Park. Η Aruba Ducati θα αποφασίσει στη συνέχεια πότε θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της ανανέωσης.