Motul WorldSBK 2026, Phillip Island, Ελευθερα Δοκιμαστικά - O Bulega απόλυτος κυρίαρχος

Μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τους αδελφούς Lowes - Κακή αρχή για Yamaha, με αντικαταστάτες η Honda πολύ πίσω
Bulegas
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/2/2026

Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τον τίτλο του φαβορί στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής στο Phillip Island, με το #11 να κυριαρχεί απόλυτα τόσο στο FP1 όσο και στο FP2, τερματίζοτνας μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τα αδέλφια Lowes, με δεύτερο τον Alex (bimota by Kawasaki Racing Team) και τρίτο τον Sam (ELF Marc VDS Racing Team).

Αν τώρα ο Bulega έδειξε τα δόντια του, ο νέος του ομόσταυλος Iker Lecuona ακόμα προσαρμόζεται στο κορυφαίο μοντέλο της σχάρας εκκίνησης τερματίζοντας όγδοος, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Nicolo.

Ο Sam Lowes είχε πτώση στον πρώτο τομέα της πίστας περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος του FP2, ωστόσο ο χρόνος του από το FP1 (1’29.382) του χάρισε την τρίτη θέση συνολικά -κι αυτός με Ducati τρέχει.

Συνεχίζοντας με τους περιφερειακούς του Borgo Panigale, ο Alvaro Bautista (Barni Spark Racing Team) σημείωσε γρήγορο γύρο στο τέλος και ανέβηκε πέμπτος, μόλις 0.002 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven), που συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην επιστροφή του.

Ο Tarran Mackenzie (MGM Racing Performance) ήταν 13ος, μπροστά από τον rookie Alberto Surra (Motocorsa Racing), ο οποίος ήταν ένας από τους αναβάτες που είχαν πτώση στη στροφή 4 (Miller Hairpin).

Όσον αφορά στην Bimota by Kawasaki, ο Alex Lowes βελτίωσε τον χρόνο του από το FP1 με 1’29.354, ανεβαίνοντας προσωρινά στην κορυφή του FP2 πριν τον ξεπεράσει ο Bulega. Ο Βρετανός είχε και πτώση στο τέλος της διαδικασίας, όμως χωρίς τραυματισμό. Ο teammate του, Axel Bassani, επιβεβαίωσε την ταχύτητα της Bimota, τερματίζοντας τέταρτος συνολικά.

Από την πλευρά της Kawasaki ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) συνέχισε σταθερά στην Αυστραλία, αν και υπολείπεται σε ταχύτητα, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση των δοκιμαστικών.

Στις τάξεις της BMW δεν είχαμε θεαματικά αποτελέσματα αφού ο Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ήταν ο ταχύτερος εκ των δυο εργοστασιακών, τερματίζοντας 10ος. Ο Danilo Petrucci ήταν 12ος, με αμφότερους να συνεχίζουν την προσαρμογή τους στη M1000RR.

Δύσκολη η αρχή για τη Yamaha, με τον Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) 11ο, ο καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της Iwata. Ο Andrea Locatelli αντιμετώπισε δυσκολίες και ολοκλήρωσε 15ος. Ο Stefano Manzi ήταν 18ος μπροστά από τον Remy Gardner, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του από τραυματισμούς, ενώ ο Bahattin Sofuoglu ήταν 20ός μετά από πτώση, μπροστά από τον Mattia Rato.

Τι να πούμε για τη Honda HRC, που ξεκίνησε δύσκολα τη σεζόν, με τους Jake Dixon και Somkiat Chantra εκτός λόγω τραυματισμών. Στην πίστα για το HRC βρέθηκαν οι wildcard Ryan Vickers και Tetsuta Nagashima, που ολοκλήρωσαν πολύ πίσω την προσπάθειά τους, 16ος και 17ος αντίστοιχα.

Οι συνδυαστικοί χρόνοι FP1 & FP2 Παρασκευής

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 N. BULEGA Aruba.it Racing - Ducati 1'28.858  
2 A. LOWES bimota by Kawasaki Racing Team 1'29.354 0.496
3 S. LOWES ELF Marc VDS Racing Team 1'29.382 0.524
4 A. BASSANI bimota by Kawasaki Racing Team 1'29.468 0.61
5 A. BAUTISTA Barni Spark Racing Team 1'29.482 0.624
6 L. BALDASSARRI Team Goeleven 1'29.484 0.626
7 Y. MONTELLA Barni Spark Racing Team 1'29.561 0.703
8 I. LECUONA Aruba.it Racing - Ducati 1'29.657 0.799
9 G. GERLOFF Kawasaki WorldSBK Team 1'29.692 0.834
10 M. OLIVEIRA ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team 1'29.746 0.888
11 X. VIERGE Pata Maxus Yamaha 1'29.806 0.948
12 D. PETRUCCI ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team 1'29.834 0.976
13 T. MACKENZIE MGM Optical Express Racing 1'29.893 1.035
14 A. SURRA Motocorsa Racing 1'29.917 1.059
15 A. LOCATELLI Pata Maxus Yamaha 1'30.060 1.202
16 R. VICKERS Honda HRC 1'30.313 1.455
17 T. NAGASHIMA Honda HRC 1'30.320 1.462
18 S. MANZI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team 1'30.388 1.53
19 R. GARDNER GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team 1'30.554 1.696
20 B. SOFUOGLU Motoxracing WorldSBK Team 1'30.786 1.928
21 M. RATO Motoxracing WorldSBK Team 1'31.612 2.754
Ετικέτες

H Yamaha θέλει τον Jack Miller στο WSBK μα υπάρχει θέμα ενός εκατομμυρίου στη μέση

H Honda, η BMW και ο Xavi Vierge ως μοχλοί πίεσης
jack-miller
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Ο Αυστραλός Jack Miller είναι ένα από τα θύματα του μεγάλου φετινού ξεκαθαρίσματος στο MotoGP, όπου το ευρύτατο ανακάτεμα της τράπουλας με πολλούς αναβάτες να αλλάζουν στρατόπεδα και αρκετούς νέους να έρχονται από τη Moto2.

Στο τέλος της ημέρας φαίνεται πως ο Miller και οι Maverick Vinales, Franco Morbidelli, Brad Binder και Alex Rins δεν βρίσκουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και πλέον αναζητούν την τύχη τους σε άλλες πολιτείες.

Ο Miller έχει ήδη στα χέρια του τη δεδηλωμένη θέληση της Yamaha να τον βάλει στη σέλα μιας εργοστασιακής R1 στο WSBK, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων ιταλικών μέσων προκύπτει κόλλημα στο οικονομικό. Ο Αυστραλός ζητά συμβόλαιο της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο, χρήματα που η Yamaha δεν φέρεται πρόθυμη να πληρώσει.

Ο λόγος βέβαια που ο Miller ζητά αυτά τα χρήματα είναι πως ξέρει καλά ότι άλλοι κατασκευαστές τα έχουν δώσει σε αναβάτες WSBK και μιλάμε για τις Honda και BMW, γεγονός που υπονοεί πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές για τον ίδιο στο πρωτάθλημα αυτό.

Η δε απάντηση της Yamaha μέσω του Niccolo Canepa, ο οποίος έχει πλέον τον ρόλο του Road Racing Sporting Manager για τη Yamaha Motor Europe και έχει στις αρμοδιότητές του την επίβλεψη του WSBK, ήταν πως, "μια ελεύθερη θέση για την επόμενη χρονιά είναι όντως διαθέσιμη και κανείς δεν έχει προσληφθεί ακόμη. Είμαστε ικανοποιημένοι με τον Xavi, για την ακρίβεια συζητάμε να τον έχουμε μαζί μας και το 2027. Τυπικά βέβαια εξετάζουμε κάθε επιλογή. Δεν νομίζω πως είναι πολλοί οι αναβάτες που θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα από τον Vierge αυτή τη στιγμή".

Η επίσημη Yamaha δηλαδή υπενθυμίζει εμμέσως στον Miller πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, μια προφανής τακτική για να μειώσει τις οικονομικές του απαιτήσεις. Το πρόβλημα είναι πως o Vierge δεν έχει τα αποτελέσματα που να στηρίζουν αυτήν την άποψη, με καλύτερο τερματισμό μια (και μοναδική) έκτη θέση φέτος, στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, ενώ βρίσκεται μόλις 14ος στην κατάταξη. Ναι, είναι η πρώτη του χρονιά στη Yamaha, έχει όμως αρκετή εμπειρία από WSBK προερχόμενος από την εργοστασιακή Honda όπου επίσης δεν είχε καταφέρει να διακριθεί.

Το άλλο πρόβλημα για τη Yamaha είναι η BMW, η οποία πολύ πιθανώς θα ψάχνει σύντομα τον αντικαταστάτη του Danilo Petrucci που δεν έχει δέσει καλά με την M 1000 RR, ενώ ούτε ο Miguel Oliveira πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του τον επόμενο χρόνο.

Ομοίως στη Honda HRC ουδείς εκ των Jake Dixon και Somkiat Chantra είναι επιβεβαιωμένος για το 2027, έχοντας περάσει τη φετινή χρονιά με τραυματισμούς και χωρίς έστω ένα καλό αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, η Honda σχεδίασε τη φετινή σεζόν με πολλή αισιοδοξία, μα σήμερα στα δύο τρίτα του δρόμου είναι τελευταία στην κατάταξη των Κατασκευαστών και προτελευταία σε αυτή των Ομάδων. Σίγουρα όχι η εικόνα που περίμεναν να έχουν, έτσι η προσθήκη ενός αναβάτη που έχει τέσσερις νίκες στο MotoGP και πολύ μεγάλη εμπειρία σε καλή ηλικία (31) οπωσδήποτε δεν τους αφήνει ασυγκίνητους.

Τέτοιες επιλογές σαφώς δίνουν ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στον Miller, αλλά από την άλλη όμως υπάρχουν κι άλλοι αναβάτες MotoGP που λοξοκοιτούν προς το WSBK φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον ανταγωνισμό για τον Miller εφόσον ανοίξουν θέσεις στις εργοστασιακές BMW και Honda.

Ετικέτες