Motul WSBK 2019: Ο Razgatlioglu στη Yamaha το 2020!

Απρόσμενη μεταγραφή
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/10/2019

Ο 22χρόνος Τούρκος, Toprak Razgaltioglu πάνω που γεύτηκε τη γλυκιά γεύση της νίκης σε δύο αγώνες της Magny-Cours στη σέλα της ZX-10RR, αποχωρεί από την Turkish Puccetti Racing και τις μοτοσυκλέτες της Kawasaki και του χρόνου θα φορά τα χρώματα της Pata Yamaha WorldSBK, οδηγώντας τη νέα R1M. Είναι η δεύτερη χρονιά του στα Superbikes και η εξέλιξή του ως αναβάτης πραγματοποιείται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, κάτι που είναι πέρα για πέρα εμφανές. Το 2018, μόλις την πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, ενώ φέτος ήταν παρόν σε πολλές μάχες, τερματίζοντας εντός της πεντάδας και πολλές φορές σε μια απ’ τις θέσεις του βάθρου.

Συγκεκριμένα, από τον πέμπτο γύρο του πρωταθλήματος και έπειτα έχει ανεβεί στο βάθρο οκτώ φορές με πέντε τερματισμούς στη τρίτη θέση, δύο στη δεύτερη αλλά και δύο νίκες! Στο Misano μονομάχησε στα ίσα με τον “πεντάστερο” Rea, χωρίς όμως να καταφέρει να τον κερδίσει. Η νίκη, ήρθε αργότερα στη Magny-Cours και δεν έγινε μια άλλα δύο φορές, τόσο στο πρώτο σκέλος όσο και στον Tissot Superpole Race.

Όλες αυτές οι επιτυχίες έφτιαξαν την “μαγιά” ώστε να τραβήξει την προσοχή των εργοστασιακών ομάδων και όπως φαίνεται η Pata Yamaha ήταν αυτή που τον διεκδίκησε περισσότερο, κι έτσι παίρνει τη θέση του Alex Lowes. Η αλήθεια είναι πως το σενάριο να βρεθεί ο Razgatlioglu στην εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki με τον Haslam να αποχωρεί, φαινόταν πιο ρεαλιστικό…

Ο Razgaltioglu δεν είναι τυχαία εκεί, ούτε του χαρίστηκε τίποτα, πέρασε από αρκετά στάδια πριν φτάσει να βρεθεί σε αυτό το σημείο. Το 2015, σε ηλικία 18 ετών, έκανε το ντεμπούτο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Superstock 600, όπου και κατέκτησε τον τίτλο. Τα δύο επόμενα χρόνια πήγε στο FIM Superstock 1000 τερματίζοντας πέμπτος και δεύτερος στη βαθμολογία αντίστοιχα και μαζεύοντας την απαραίτητη εμπειρία για να ανέβει στο Motul WSBK ένα χρόνο αργότερα.

Ο Eric De Seynes, ο φιλέλληνας πρόεδρος της Yamaha Ευρώπης, που λίγες ημέρες πριν ήταν Ελλάδα για την μεγάλη εκδήλωση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τον Razgatliolgu λέγοντας: “Ο Toprak Razgatlioglu ξεχωρίζει περισσότερο από όλους τους νεαρούς αναβάτες στο πρωτάθλημα και είμαι τόσο χαρούμενος όσο και περήφανος που θα τρέχει με τη Yamaha το 2020. Όταν αναλογίζεσαι την πρόοδο του Toprak φέτος, που είναι μόλις η δεύτερη χρονιά του στα Superbikes δεν είναι εμφανές μόνο το ταλέντο του αλλά και το πνεύμα του μαχητή που τον χαρακτηρίζει. Μας έδειξε ξεκάθαρα τι ικανότητες έχει στην Magny-Cours, όπου απ’ την έκτη σειρά του γκριντ ανέβηκε στην κορυφή και πήρε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα.”

Ετικέτες

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea