Yamaha YZF-R1 / R1M 2020: 200 ίπποι και EU5! Όλες οι φωτογραφίες – [video]

Ανανέωση με την ευκαιρία των νέων προδιαγραφών ρύπων
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/7/2019

Στο club των 200 ίππων παραμένει η ανανεωμένη YZF-R1 που πλέον συμμορφώνεται με τους κανονισμούς EU5 που θα ισχύουν από το νέο έτος. Με βάση αυτή ακριβώς την ευκαιρία, της αναγκαστικής ανανέωσης του κινητήρα, η Yamaha προχώρησε σε ένα γενικότερο φρεσκάρισμα της superbike της για να την κρατήσει απέναντι από τον ανταγωνισμό που φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα. Ακολουθώντας το ωράριο της Αμερικής, αργά χθες βράδυ δική μας ώρα, η Yamaha απέστειλε όλες τις πληροφορίες για το νέο YZF-R1 το οποίο περιμέναμε πως θα δούμε πριν την φετινή EICMA: Θα βρίσκεται στα καταστήματα ήδη από το Σεπτέμβριο, σε τιμή που θα οριστικοποιηθεί σύντομα.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα βλέπουμε πως το όριο των στροφών παραμένει στις 13.500 στροφές, που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για αγωνιστικά κιτ να αυξήσουν κατά πολύ την απόδοση ψηλά. Οι επεμβάσεις στον κινητήρα για να περνά τις νέες προδιαγραφές, περιορίστηκαν στην τροφοδοσία και την διαχείριση των καυσαερίων, αλλά βέβαια αυτό δεν είναι κάτι απλό και επηρεάζει οτιδήποτε έχει να κάνει με την ίδια την καύση, τις βαλβίδες κτλ.

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχει η νέα R1 βρίσκεται στις βαλβίδες και στον έλεγχό τους. Η Yamaha τοποθέτησε νέους εκκεντροφόρους με διαφορετικό προφίλ και το σημαντικότερο είναι πως υιοθέτησε ζύγωθρα finger-follower, έναντι των παραδοσιακών ωστήριων. Εδώ βρίσκεται ένα στοιχείο που μας λέει πως έχουμε ένα superbike που θα μπορείς να το φτάσεις πολύ πιο ψηλά σε απόδοση, αν ασχοληθείς μαζί του. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για λύση – μονόδρομο και όλοι οι κατασκευαστές κάνουν το ίδιο, όταν μιλάμε για πολύστροφους κινητήρες. Κι αυτό γιατί η παραδοσιακή λύση έχει περισσότερα κινούμενα μέρη, και κυρίως μεγαλύτερο βάρος ακριβώς επάνω από τις βαλβίδες. Μικρή παρένθεση: ΔΕΝ πρόκειται για ριζοσπαστική λύση, μιλάμε για κάτι που στην μοτοσυκλέτα έχουμε δει από την δεκαετία του ’80 και που δεν χρησιμοποιούσαν για τον απλούστατο λόγο πως δημιουργεί προβλήματα και φθορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα όμως έχουμε νέες τεχνολογίες υλικών και επιστρώσεις DLC οπότε η διάρκεια ζωής δεν έχει πλέον τους ίδιους περιορισμούς και η αξιοπιστία διατηρείται είτε υπάρχουν «κοκοράκια» finger-follower είτε ωστήρια. Το GSXR τα έχει υιοθετήσει στην τελευταία του γενιά, το ZX-10R επίσης. Από εκεί και πέρα το άλμα που έφερε φέτος στον συγκεκριμένο τομέα το S1000RR είναι αξεπέραστο, ενώ το πολύ ακριβότερο, πολύ πιο εξειδικευμένο Panigale V4R είναι σε άλλη κατηγορία μόνο του, μαζί και η τιμή του.

Από την στιγμή που ο χώρος πάνω από τις βαλβίδες ήταν περισσότερος, άλλαξε τελείως η κυλινδροκεφαλή. Για την αναπνοή του κινητήρα που ήταν απαραίτητο να γίνουν αλλαγές επανασχεδιάστηκε το φιλτροκούτι, και άλλαξε όλη η τροφοδοσία με τα μπεκ ψεκασμού να έρχονται από την Bosch και να έχουν 10 οπές με καλύτερη διασπορά του μίγματος. Βελτιώνοντας την πλήρωση του θαλάμου καύσης τόσο σε χρόνο όσο και σε ποιότητα, τα παράγωγα της καύσης χρειαζόντουσαν πλέον τελείως νέο τρόπο εξαγωγής. Το σύστημα της εξάτμισης σχεδιάστηκε από την αρχή υπολογίζοντας τα νέα στοιχεία υποπίεσης που απαιτούνται και τοποθετήθηκαν δύο νέα ζεύγη καταλυτών.

Η λίπανση του κινητήρα βελτιώθηκε με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο μοντέλο και το γρανάζι της δευτέρας ενισχύθηκε προσθέτοντας βάρος, πράγμα αναγκαίο για λόγους αξιοπιστίας. Σημαντικό είναι επίσης πως το γκάζι που είχε ηλεκτρονική διαχείριση από το προηγούμενο μοντέλο, αποκτά τώρα νέο αισθητήρα για την θέση της γκαζιέρας, πράγμα που υπόσχεται καλύτερη προοδευτικότητα και μεγαλύτερο έλεγχο.

Από εκεί και πέρα τα ηλεκτρονικά της νέας R1 είναι από μόνα τους ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Ξεκινάμε από την ανακοίνωση πως υπάρχει μονάδα IMU σε έξι άξονες. Η μονάδα IMU είναι αυτή που καταλαβαίνει την κλίση της μοτοσυκλέτας και τα δεδομένα της να χρησιμοποιούν όλα τα συστήματα, όπως το traction control και το ABS. Μέχρι σχετικά πρόσφατα στα superbike έβλεπες πως χρησιμοποιούνταν μονάδες έως 5 αξόνων που υπολόγιζαν τον έκτο με βάση την δεδομένη τοποθέτησή τους στο πλαίσιο. Οι IMU έξι αξόνων υπήρχαν σε λίγες μοτοσυκλέτες παραγωγής, τώρα και στην R1. Αυτό σημαίνει πως τα ηλεκτρονικά γνωρίζουν με μικρότερο ποσοστό λάθους την κλίση της μοτοσυκλέτας και τις αλλαγές γεωμετρίας κατά το φρενάρισμα και την επιτάχυνση, και με δεδομένη την λειτουργία των αναρτήσεων υπολογίζουν και το επόμενο βήμα. Το ABS είναι επίσης νέο, όπως και η ηλεκτρονική διαχείριση του φρένου του κινητήρα. Με όλα αυτά ο έλεγχος εκκίνησης απέκτησε νέους αλγόριθμους και το δαιδαλώδες μενού της έγχρωμης οθόνης μέσα από την οποία έλεγχες τα παραπάνω στον προκάτοχό της, τώρα έχει αναβαθμιστεί, προσφέροντας και πρόσβαση στα νέα χαρακτηριστικά.

Η Yamaha λέει πως το πλαίσιο έχει αλλάξει και είναι εμπνευσμένο από την M1, πράγμα που αν το έλεγε λίγους μήνες πριν θα λειτουργούσε ως δυσφήμιση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουν να πουν οι κατασκευαστές γενικά, όταν μιλάνε για πλαίσιο «εμπνευσμένο από τα MotoGP», είναι πως έχουν πραγματοποιήσει τεράστια έρευνα και εξέλιξη για το πρωτότυπο αγωνιστικό τους, που τα παράγωγα αυτής της έρευνας και όλα όσα έμαθαν από την διαδικασία, μπορούν να ωφελήσουν στην δημιουργία του βιομηχανοποιημένου superbike… Καμία αντιγραφή δεν γίνεται…

Η έκδοση R1M έχει επιπρόσθετα τις φοβερές αναρτήσεις τις ERS της Ohlins! Το πιρούνι έχει δοχείο αερίου που ενεργεί για να αντισταθμίσει την σπηλαίωση του λαδιού, το φυσικό δηλαδή όριο ταχύτητας που το υγρό μπορεί να συμπιεστεί και να αποσυμπιεστεί. Πίσω η προφόρτιση ελέγχεται ηλεκτρονικά με στόχο να μένει ο τροχός κολλημένος στο έδαφος, όταν η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας αλλάζει απότομα κατά το οριακό φρενάρισμα και την δυνατή επιτάχυνση. Η υπόσχεση εδώ είναι πολύ δυνατή: Πως θα έχεις συμπεριφορά απευθείας από τους αγώνες superbike… Το άλλο δυνατό σημείο της R1M πέρα από τις αισθητικές παρεμβάσεις κάποιες από τις οποίες σου γλιτώνουν και γραμμάρια, είναι ο έλεγχος όλων αυτών των ηλεκτρονικών. Στόχος να πηγαίνεις σε track-day και να ρυθμίζεις την μοτοσυκλέτα σου από το laptop, να κάνεις αλλαγές σε κάθε session έχοντας τοποθετήσεις τα δεδομένα τηλεμετρίας σε χάρτη της Google και να κάνεις αλλαγές για κάθε στροφή, ακριβώς όπως κάνουν στους αγώνες αλλά δίχως να έχεις μία σειρά από μηχανικούς μαζί σου. Θα παραχθούν αριθμημένα μοντέλα της R1M με την διάθεσή τους να γίνονται με το γνωστό σύστημα κρατήσεων που θα ανοίξει για αυτή στις 25 Ιουλίου.

Η Yamaha φρόντισε η YZF-R1 να ανανεωθεί για να μην αποκλειστεί με την ισχύ των νέων προδιαγραφών, και ταυτόχρονα θέλησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω ώστε να στέκεται απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που φέτος έκανε άλματα εμπρός, έπειτα από πολύ καιρό. Το αν τα έχει καταφέρει, θα το ξέρουμε όταν την οδηγήσουμε.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της YAMAHA για την ανανεωμένη της superbike

 

Νέες YZF-R1 και YZF-R1M: Η ιστορία της σειράς R. Το δικό σου μέλλον.

Η Yamaha συμμετέχει σε αγώνες και κερδίζει από τότε που κατασκεύασε την πρώτη της μοτοσυκλέτα. Μόλις 10 ημέρες μετά την ίδρυση της Yamaha Motor Company την 1η Ιουλίου 1955, η YA1 - το πρώτο μοντέλο που κατασκεύασε ποτέ η Yamaha - διεκδίκησε την πρώτη θέση στον φημισμένο αγώνα ανάβασης του όρους Fuji. Από τότε, οι αγώνες έγιναν αναπόσπαστο μέρος του DNA της εταιρείας και επτά δεκαετίες μετά, αυτό το πάθος για συναγωνισμό και νίκες είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Yamaha.

Η απόλυτη δέσμευση της εταιρείας στους αγώνες, από αγώνες ανάβασης σε βουνά της Ιαπωνίας με 2-χρονες μοτοσυκλέτες 125 κ.εκ. έως τη μάχη για την κορυφή στο WSBK και το MotoGP, είναι απαράμιλλη. Αυτή η αφοσίωση στους αγώνες έχει ωθήσει τη Yamaha, στη δημιουργία ορισμένων από τις πιο εμπνευσμένες, συναρπαστικές και τεχνολογικά προηγμένες μοτοσυκλέτες supersport.

Η σημερινή σειρά R supersport μοτοσυκλετών είναι η ευρύτερη γκάμα των πιο συναρπαστικών μοτοσυκλετών που έχει κατασκευαστεί η Yamaha. Κάθε μοντέλο της σειράς R, από τα 1000 έως και τα 125 κ.εκ., έχει εξελιχθεί με την αξιοποιήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Yamaha στις κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της, που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα WSBK. Όλα τα μοντέλα είναι εμπνευσμένα από την αγωνιστική Μ1 MotoGP και διαθέτει όλα όσα θα χερειαστεί ο σύγχρονος αναβάτης supersport, που αναζητά την έξαψη του κόσμου της σειράς R, όπου τα όρια συνεχώς διευρύνονται και οι φιλοδοξίες μεγαλώνουν.

Οι αγώνες ήταν και θα είναι πάντα η κινητήρια δύναμη που κάνει τη Yamaha να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες που οδηγούν τις εξελίξεις. Για το 2020, η Yamaha παρουσιάζει τα νέα μοντέλα supersport YZF-R1 και YZF-R1M.

 

Η YZF-R1 του 2020

Κατασκευασμένη χωρίς συμβιβασμούς, η θρυλική YZF-R1 είναι η απόλυτη supersport της Yamaha.

Από τότε που κυκλοφόρησε αυτό το μοντέλο και άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία του, ήταν η παρουσίαση του επαναστατικού κινητήρα crossplane της Yamaha το 2009. Χάρη στην ισχυρή, γραμμική ροπή, η τεχνολογία crossplane της Yamaha μεταμόρφωσε την εμπειρία οδήγησης supersport με τα υψηλά επίπεδα αξιοποιήσιμης ισχύος της. Σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής, στη διάρκεια της οποίας η Yamaha εστίασε στην επίτευξη μεγαλύτερης ευκολίας και ελέγχου στην οδήγηση.

Το 2015 έγινε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, με την παρουσίαση ηλεκτρονικού ελέγχου νέας γενιάς, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε αναβάτη, να φέρει τη YZF-R1 πιο κοντά στα όρια. Παρόλο που μοιραζόταν το ίδιο όνομα με τους προκατόχους του, το μοντέλο του 2015 ήταν ουσιαστικά μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα που σηματοδότησε τη μετάβαση της YZF-R1 από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο, ενώ το 2018 η προσθήκη ακόμη πιο εξελιγμένων ηλεκτρονικών βοηθημάτων τόνισε την τεχνολογική πρωτοπορία της ναυαρχίδας της σειράς R.

Για το 2020, η YZF-R1 διαθέτει νέα, επαναστατική εμφάνιση, η οποία είναι εμπνευσμένη από τους αγώνες. Διαθέτει επίσης, έναν ιδιαίτερα εξελιγμένο κινητήρα και αναβαθμισμένο πλαίσιο, που επιβεβαιώνουν τη θέση της ως της απόλυτης μοτοσυκλέτας supersport της Yamaha. Με το επαναστατικό νέο στυλ MotoGP που διαθέτει και εξοπλισμένη πλέον με ένα σύνολο επτά ηλεκτρονικοών ελέγχων, η YZF-R1 του 2020 είναι πανέτοιμη για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

 

Νέα σχεδίαση πλαισίου, εμπνευσμένη από τη M1

Όλα τα μοντέλα της σειράς R είναι εμπνευσμένα από τη YZR-M1 και το ολοκαίνουργιο πλαίσιο της YZF-R1 του 2020 τονίζει τη στενή σύνδεση μεταξύ της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας Yamaha Μ1 MotoGP και των μοντέλων supersport παραγωγής του εργοστασίου.

Το καθαρόαιμο DNA της M1 είναι εμφανές στο επιθετικό μπροστινό φέρινγκ και την αγωνιστική ζελατίνα, ενώ τα πλαϊνά του νέου φέρινγκ ρέουν άψογα στο ρεζερβουάρ καυσίμου, δίνοντας ένα καθαρό, πλήρως ενσωματωμένο στυλ, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα ασορτί καλύμματα στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ.

Αυτό το καινούργιο πλαίσιο προσφέρει πιο δυναμικό στυλ και αίσθηση υψηλής ποιότητας στο μοντέλο του 2020, τονίζει όμως και την αίσθηση σύνδεσης του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα του. Η αεροδυναμική απόδοση έχει αυξηθεί περισσότερο από 5%, παρέχοντας σημαντική αύξηση των επιδόσεων στις υψηλές ταχύτητες. Επιπλέον, οι νέας σχεδίασης προβολείς LED και τα ανασχεδιασμένα φώτα θέσης LED τονίζουν ακόμη περισσότερο την επαναστατική εμφάνιση και το χαρακτήρα νέας γενιάς του μοντέλου 2020.

Αυτό το πλαίσιο υψηλής ποιότητας διαθέτει επίσης έναν νέο αλουμινένιο αεραγωγό πίσω από το μπροστινό φέρινγκ, ο οποίος προσφέρει αυξημένη ακαμψία, ενώ το κάτω τμήμα του φέρινγκ που καλύπτει το σύστημα εξάτμισης είναι πλέον κατασκευασμένο από τιτάνιο.

Ιδιαίτερα εξελιγμένος κινητήρας που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές EU5

Με ισχύ 200 PS, ο 4-κύλινδρος κινητήρας των 998 κ.εκ. είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς κινητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα. Αυτός ο εξελιγμένος κινητήρας crossplane, που προσφέρει απόλυτες επιδόσεις στην πίστα, έχει δεχτεί πολλές αλλαγές στο μοντέλο του 2020. Αυτές οι αλλαγές εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα επιδόσεων. Ο κινητήρας καλύπτει πλήρως τις τελευταίες προδιαγραφές EU5.

Βελτιωμένες επιδόσεις στις υψηλές στροφές

Χάρη στον μοναδικής σχεδίασης στρόφαλο crossplane που παρέχει ανομοιόμορφη ακολουθία ανάφλεξης 270° - 180° - 90° - 180° και μέγιστη ισχύ στις 13.500 σ.α.λ., ο κινητήρας της YZF-R1 αποδίδει υψηλά επίπεδα γραμμικής ισχύος για συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με εκρηκτικό χαρακτήρα.

Οι μηχανικοί της Yamaha έχουν βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εξαιρετική απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές υιοθετώντας κοκοράκια τύπου "finger-follower" νέας σχεδίασης και νέα προφίλ εκκεντροφόρου που παρέχουν βελτιστοποιημένη ανύψωση βαλβίδων και πιο σταθερό άνοιγμα και κλείσιμό τους στις υψηλές στροφές, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει πιο ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κινητήρα.

Αυξημένη απόδοση καύσης

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η διάταξη εισαγωγής νέας σχεδίασης, με ανασχεδιασμένη κυλινδροκεφαλή και μπεκ ψεκασμού. Έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση, η οποία βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα. Οι βαλβίδες γκαζιού μετακινήθηκαν πιο κοντά στους θαλάμους καύσης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος της εισαγωγής και να εξασφαλιστεί σταθερότητα στην καύση και καλύτερη απόδοση. Επίσης, τα νέα μπεκ ψεκασμού της Bosch τοποθετήθηκαν επάνω από τα σώματα των βαλβίδων γκαζιού διαμέτρου 45 χιλ. και όχι κάτω από αυτά. Αυτά τα νέα μπεκ ψεκασμού 10 οπών μεταφέρουν το καύσιμο πιο άμεσα στους θαλάμους καύσης και παρέχουν πιο ευρεία γωνία ψεκασμού 21,5 μοιρών, για ακόμη καλύτερη καύση.

Έγιναν περαιτέρω αναβαθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης με συνολικά 4 καταλύτες - το ένα ζεύγος βρίσκεται μπροστά από το θάλαμο εξάτμισης και το άλλο ζεύγος πίσω από αυτόν - ενώ τόσο ο σιγαστήρας όσο και τα προστατευτικά του κινητήρα από τη θερμότητα διαθέτουν πρόσθετα αντίμετρα μείωσης του θορύβου.

 

Αυξημένη απόδοση κινητήρα

Για αυξημένη απόδοση του κινητήρα και μειωμένες απώλειες ισχύος, ο στρόφαλος του κινητήρα crossplane χρησιμοποιεί οπές λίπανσης μεγαλύτερης διαμέτρου σε συνδυασμό με έδρανα στήριξης στροφάλου μεγαλύτερης διαμέτρου. Η αντλία λαδιού διαθέτει μικρότερων διαστάσεων ρότορα κατά 10%. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται πιο μεγάλες διαδρομές λαδιού στο συγκρότημα του στρόφαλου, για βελτιστοποίηση της πίεσης λαδιού, καθώς και ανασχεδιασμένα ακροφύσια στο σύστημα ψύξης του εμβόλου.

Στις αλλαγές που έγιναν στο μοντέλο του 2020 περιλαμβάνονται επίσης, πιο φαρδύ γρανάζι της δεύτερης ταχύτητας για αυξημένη απόδοση του συστήματος μετάδοσης, καθώς και παχύτερες πλάκες στην αλυσίδα τελικής μετάδοσης. Για βελτιωμένη ψύξη στις θυρίδες εξαγωγής τοποθετήθηκε ανασχεδιασμένη δίοδος για το ψυκτικό της κυλινδροκεφαλής.

 

Γκάζι APSG "ride-by-wire" για βελτιωμένο έλεγχο

Το ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle) που ελέγχει τις βαλβίδες γκαζιού εξακολουθεί να υπάρχει στο μοντέλο του 2020. Για βελτιωμένη αίσθηση του γκαζιού και μειωμένο βάρος, η YZF-R1 διαθέτει ένα νέο σύστημα APSG (Accelerator Position Sensor Grip) με μαγνήτη και αισθητήρα που στέλνει σήματα στο YCC-T. Προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση απόκρισης του συμβατικού περιστροφικού γκριπ, η νέα μονάδα APSG διαθέτει ελατήριο, προστατευτικό και γρανάζι που προσφέρουν μια φυσική και προοδευτική αίσθηση, με τις ρυθμίσεις να έχουν σχεδιαστεί για βελτιωμένα επίπεδα ελέγχου και καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ αναβάτη και μοτοσυκλέτας.

Η αναβαθμισμένη ανάρτηση παρέχει αυξημένη πληροφόρηση για την επιφάνεια του οδοστρώματος

Το εξαιρετικό πιρούνι Kayaba 43 χιλ. της YZF-R1 με διαδρομή 120 χιλ. θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία και η εσωτερική δομή του έχει τροποποιηθεί για να προσφέρει βελτιωμένη πληροφόρηση στον αναβάτη. Οι βαλβίδες απόσβεσης είναι νέας σχεδίασης και ο συνδυασμός τους με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό απόσβεσης ελατηρίου και ανασχεδιασμένη στάθμη λαδιού, παρέχει πληροφόρηση ακριβείας στον αναβάτη για την επιφάνεια του δρόμου, καθώς και πιο άμεσο και φυσικό χειρισμό.

Αυτές οι αλλαγές στην μπροστινή ανάρτηση συμπληρώνονται από το αμορτισέρ τιμονιού και τις βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις του πίσω αμορτισέρ, που βελτιώνουν περαιτέρω την απόδοση του πλαισίου της YZF-R1 του 2020.

 

Κορυφαία στην κατηγορία φρένα και κράτημα στο δρόμο

Οι δύο μπροστινοί δίσκοι 320 χιλ. της YZF-R1 με δαγκάνες monobloc είναι γνωστοί για την εξαιρετική αίσθηση και απόδοση στο φρενάρισμα. Στο μοντέλο του 2020 έχει τοποθετηθεί νέο υλικό στα τακάκια, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό σε μεγάλες τριβές και προσφέρει ακόμη πιο δυνατό φρενάρισμα. Τα ελαστικά έχουν επίσης αναβαθμιστεί στο νέο μοντέλο. Τα ελαστικά Bridgestone Battlax RS11 παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση, ακρίβεια και πολύ καλή αίσθηση. Επιτρέπουν στον αναβάτη να οδηγήσει στα όρια με αυτοπεποίθηση.

 

Υπερσύγχρονη τεχνολογία ηλεκτρονικού ελέγχου

Η YZF-R1 είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη επόμενης γενιάς με τη μορφή IMU (αδρανειακή μονάδα μέτρησης) 6 αξόνων. Η μονάδα IMU διαθέτει γυροσκόπιο και αισθητήρες G που ελέγχουν την κίνηση ως προς και τους τρεις άξονες, καθώς και ένα επιταχυνσιόμετρο που μετρά την επιτάχυνση εμπρός-πίσω, επάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά. Η IMU μεταδίδει τα δεδομένα κατάστασης της μηχανής 125 φορές το δευτερόλεπτο στην ECU που ελέγχει τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα αναβάτη της YZF-R1.

Για το 2020, αυτή η κορυφαία supersport αξιοποιεί δύο νέες εξελιγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού ελέγχου που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές δυνατότητες της μοτοσυκλέτας στην πίστα.

 

Νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) και ABS βέλτιστης κλίσης

Το νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) επιτρέπει στους αναβάτες να επιλέγουν μεταξύ των δύο λειτουργιών ABS (BC1 και BC2), αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις οδηγικές συνθήκες.

Η λειτουργία BC1 διαθέτει σταθερό επίπεδο ευαισθησίας ABS, ενώ η λειτουργία BC2 διαθέτει μεταβλητή ευαισθησία ABS που εξαρτάται από τη γωνία κλίσης και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Στη λειτουργία BC2, η ευαισθησία και η ταχύτητα παρέμβασης του ABS αυξάνονται καθώς μεγαλώνει η κλίση της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας επιπλέον σιγουριά και έλεγχο στις στροφές.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την ταχύτητα του μπροστινού και του πίσω τροχού καθώς και οι πληροφορίες από την αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU), όπως η γωνία κλίσης και η επιτάχυνση της ολίσθησης, μεταδίδονται στο συγκρότημα της υδραυλικής μονάδας και στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ABS , οι οποίες πραγματοποιούν υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι πληροφορίες, κατόπιν, δίνουν τη δυνατότητα στο σύστημα ελέγχου φρένων να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των τροχών, ρυθμίζοντας την υδραυλική πίεση στα συστήματα του μπροστινού και του πίσω φρένου.

 

Νέο σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM)

Μια νέα προσθήκη στην εντυπωσιακή γκάμα τεχνολογιών ηλεκτρονικού ελέγχου της YZF-R1 είναι το σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM), ένα σύστημα που προσφέρει στους αναβάτες τη δυνατότητα να επιλέγουν ένα από τα τρία επίπεδα ισχύος φρεναρίσματος του κινητήρα (υψηλή - μεσαία - χαμηλή) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης της επιλεγμένης σχέσης μετάδοσης, των σ.α.λ. του κινητήρα, της θέσης του γκαζιού και της θέσης της βαλβίδας γκαζιού, η ECU προσαρμόζει το άνοιγμα του γκαζιού, το χρονισμό της ανάφλεξης και τον όγκο έγχυσης καυσίμου, προκειμένου να ελέγξει το επίπεδο φρεναρίσματος του κινητήρα. Η EBM1 παρέχει την υψηλότερη ισχύ φρεναρίσματος του κινητήρα, ενώ η EBM3 τη χαμηλότερη.

 

Τροποποιημένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)

Το σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS) της YZF-R1 προσφέρει αυξημένο έλεγχο κατά την εκκίνηση σε αγώνα. Για το μοντέλο του 2020 η λειτουργία LCS1 έχει τροποποιηθεί, ώστε να ενεργοποιείται στις 9000 σ.α.λ. με άνοιγμα γκαζιού 41 μοιρών.

Με την προσθήκη των BC και EBM και την τροποποίηση του LCS, η YZF-R1 του 2020 διαθέτει επτά συνολικά τύπους ηλεκτρονικών βοηθημάτων αναβάτη και λειτουργιών ελέγχου, παρέχοντας αυξημένη σιγουριά και έλεγχο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών οδήγησης. Κάθε ηλεκτρονικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζεται απρόσκοπτα με τα άλλα συστήματα και να παρέχει μια φυσική και σίγουρη αίσθηση, επιτρέποντας σε κάθε αναβάτη να αξιοποιεί πλήρως όλες τις δυνατότητές του.

 

Ευανάγνωστη οθόνη οργάνων TFT

Η οθόνη υγρών κρυστάλλων Thin Film Transistor (TFT) της YZF-R1 έχει αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει ενδείξεις για τα νέα χαρακτηριστικά ελέγχου φρένων (BC) και διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM).

 

Νέα χαρακτηριστικά της YZF-R1

 
Επιθετικό νέο φέρινγκ σε στυλ M1
Πλήρως ενοποιημένα εξωτερικά μέρη για βελτιωμένη αίσθηση σύνδεσης του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα
Αυξημένη αεροδυναμική απόδοση κατά 5%
Ενισχυμένη αίσθηση ποιότητας και DNA M1
Αναβαθμισμένη ανάρτηση με αυξημένη πληροφόρηση για την επιφάνεια του οδοστρώματος
Νέο σύστημα ABS 2 λειτουργιών ελέγχου φρένων (BC) και στροφών
Νέο σύστημα διαχείρισης πέδησης κινητήρα (EBM) 3 λειτουργιών
Βελτιστοποιημένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)
Νέο γκάζι APSG "ride-by-wire"
Βελτιωμένη απόδοση καύσης και απόδοση στις υψηλές στροφές
Βελτιωμένη απόδοση πέδησης
Νέες ρυθμίσεις για τον αποσβεστήρα κραδασμών τιμονιού
Υπερσύγχρονα ελαστικά Bridgestone Battlax RS11
Αναβαθμισμένα όργανα TFT με ενδείξεις BC και EBM
Κινητήρας που συμμορφώνεται με τους κανονισμούς EU5
Βασικά χαρακτηριστικά της YZF-R1
Τετρακύλινδρος κινητήρας 998 κ.εκ. 200 PS τύπου crossplane
Γραμμική απόδοση ροπής
Εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου
IMU 6 αξόνων με αισθητήρες Gyro/G για δεδομένα τρισδιάστατης κίνησης
Λειτουργίες απόδοσης ισχύος (PWR)
Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) / ολίσθησης (SCS) με αισθητήρες πλευρικής κλίσης
Σύστημα ελέγχου σούζας (LIF) / Σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)
Σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (QSS)
Πλαίσιο αλουμινίου Deltabox με κοντό μεταξόνιο
Ψαλίδι τύπου ανερχόμενης δοκού / υποπλαίσιο μαγνησίου
Τροχοί μαγνησίου και ρεζερβουάρ καυσίμου 17 λίτρων από αλουμίνιο
Ρυθμιζόμενες λειτουργίες οδήγησης με σύστημα επιλογής τρόπου λειτουργίας (PWR)
Όργανα LCD TFT (Thin Film Transistor)

Χρώματα

Yamaha Blue DPBMC

 

Tech Black SMX/MBL2

 

Διαθεσιμότητα και τιμές για τη YZF-R1 του 2020

Η Yamaha YZF-R1 του 2020 θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και την τιμή λιανικής πώλησης στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με τον τοπικό διανομέα προϊόντων Yamaha.

 

 

2020 YZF-R1M

Η YZF-R1M είναι η κορυφαία supersport μοτοσυκλέτα της Yamaha. Έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο εξελιγμένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, ενώ παράλληλα θεωρείται η απόλυτη μοτοσυκλέτα για παθιασμένους αναβάτες.

 

Με την υπερσύγχρονη τεχνολογία ηλεκτρονικού ελέγχου και το επιθετικό πλαίσιο από ανθρακονήματα που είναι εμπνευσμένο από τη M1, αυτή η αποκλειστική αγωνιστικών προδιαγραφών μοτοσυκλέτα προσφέρει σε κάθε αναβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τις αυθεντικές επιδόσεις των εργοστασιακών superbike. Επιπλέον, με την πολύ προηγμένη CCU και την ηλεκτρονική αγωνιστική ανάρτηση Öhlins (ERS), οι φίλοι της οδήγησης σε πίστα και οι οδηγοί αγώνων μπορούν να επιτύχουν την ιδανική ρύθμιση στον κινητήρα και το πλαίσιο, χωρίς να απαιτείται ακριβός και πολύ εξειδικευμένος εξοπλισμός. Το γεγονός αυτό παρέχει σε έναν μεγάλο αριθμό αναβατών, μια πραγματική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους και να απολαύσουν ένα από τα πιο συναρπαστικά σπορ που ανακαλύφθηκαν ποτέ!

 

Η YZF-R1M του 2020 επωφελείται από μια σειρά αποκλειστικών αναβαθμίσεων, επιπλέον όλων των αλλαγών που περιγράφηκαν στην προηγούμενη ενότητα για τη YZF-R1.

 

Νέο πιρούνι πεπιεσμένου αερίου Öhlins ERS NPX

Η YZF-R1M χρησιμοποιεί το τελευταίας γενιάς σύστημα ηλεκτρονικής αγωνιστικής ανάρτησης (ERS) της Öhlins που προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης, για απόλυτο έλεγχο σε συνδυασμό με κορυφαίες επιδόσεις που φέρνουν τη νίκη πιο κοντά.

 

Το μοντέλο του 2020 επωφελείται από την προσθήκη του πιο πρόσφατου πιρουνιού πεπιεσμένου αερίου Öhlins ERS NPX. Αυτό το πιρούνι διαθέτει μια μικρή φιάλη αερίου που είναι ενσωματωμένη στον άξονα του πιρουνιού και μέσω της άσκησης εσωτερικής πίεσης 0,6 Mpa, το αέριο μειώνει τη σπηλαίωση του λαδιού του πιρουνιού που προκαλείται από την αρνητική πίεση που παρουσιάζεται κατά την επαναφορά των ελατηρίων.

 

Το νέο πιρούνι Öhlins ERS NPX συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη μεγαλύτερης ισχύος απόσβεσης, για αυξημένα επίπεδα ελέγχου του πλαισίου σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ευελιξία και μειωμένα γυρολόγια.

 

Για να συμπληρώσει τη βελτιωμένη απόδοση του νέου πιρουνιού NPX, η ηλεκτρονική πίσω ανάρτηση Öhlins διαθέτει τροποποιημένη ρύθμιση προφόρτισης.

 

Νέο ελαφρύ πίσω κάλυμμα από ανθρακονήματα

Το ελαφρύ πίσω κάλυμμα από ανθρακονήματα είναι νέο και αποκλειστικό για το 2020. Συμπληρώνει το νέο φέρινγκ και το μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα σε στυλ M1. Η τοποθέτηση αυτού του πολύ ελαφριού πλαισίου τονίζει την αποκλειστικότητα της YZF-R1M και συμβάλλει στον ιδιαίτερα ελαφρύ χειρισμό ακριβείας.

 

Διατίθεται με αποκλειστική σφραγίδα αριθμού παραγωγής

Η YZF-R1M είναι αναμφίβολα το πιο αποκλειστικό μοντέλο supersport στην γκάμα της Yamaha και ως αναγνώριση της υπερηφάνειας που προσφέρει η κατοχή αυτής της μοτοσυκλέτας, η Yamaha αριθμεί ξεχωριστά κάθε μοτοσυκλέτα που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.

 

Εφαρμογές YZF-R1M: Ένα εικονικό pit crew της Yamaha!

Η Yamaha έχει αναπτύξει έναν αριθμό εφαρμογών για τη YZF-R1M, οι οποίες παρέχουν σε κάθε αναβάτη πλήρη πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν οι εργοστασιακές ομάδες. Το έξυπνο λογισμικό κάνει αυτές τις εφαρμογές απλές και εύκολες στη χρήση και χάρη στη δυνατότητά τους να ρυθμίζουν αμέσως τις εξελιγμένες ρυθμίσεις ηλεκτρονικού ελέγχου αναβάτη της YZF-R1M, αυτές οι εφαρμογές είναι σαν να έχετε τον δικό σας εκπρόσωπο από τα πιτ της Yamaha.

 

Εφαρμογή ρύθμισης YRC

Η εφαρμογή ρύθμισης YRC επιτρέπει στους χρήστες της YZF-R1M να δημιουργούν τις δικές τους εξατομικευμένες λειτουργίες οδήγησης, ρυθμίζοντας τα επτά συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου. Οι αναβάτες κάθε επιπέδου μπορούν να επιλέξουν το επίπεδο υποστήριξης που προτιμούν για κάθε λειτουργία και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να απενεργοποιήσουν επιλεγμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους. Το σύστημα είναι γρήγορο και εύκολο στη χρήση και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν με ακρίβεια τη μοτοσυκλέτα τους, ώστε η συμπεριφορά της να ταιριάζει με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις οδηγικές συνθήκες.

 

Εφαρμογή Y-TRAC

Η εφαρμογή Y-TRAC είναι ο ελεγκτής καταγραφής και ανάλυσης τηλεμετρίας της Yamaha και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση στη CCU της YZF-R1M και να κάνουν λήψη διαφόρων δεδομένων σε μια κινητή συσκευή. Με τη χρήση της Y-TRAC μπορείτε να βλέπετε και να αναπαράγετε αρχεία καταγραφής σε πραγματικό χρόνο σε μια εικόνα πίστας αγώνων του Google Maps®, καθώς και να αναλύετε και να συγκρίνετε τα πάντα, από τις σ.α.λ. του κινητήρα και τη γωνία κλίσης έως τις δυνάμεις επιτάχυνσης G, καθώς και να βλέπετε πότε ενεργοποιούνται οι διάφοροι ηλεκτρονικοί έλεγχοι αναβάτη.

 

Νέα χαρακτηριστικά YZF-R1M

 
Ιδιαίτερα εξελιγμένο πιρούνι πεπιεσμένου αερίου Öhlins ERS NPX
Ελαφρύ κάλυμμα πίσω μέρους από ανθρακονήματα
Επιθετικό νέο κάλυμμα από ανθρακονήματα σε στυλ M1
Διατίθεται με αποκλειστική σφραγίδα αριθμού παραγωγής
Ενημερωμένες ρυθμίσεις εφαρμογών Y-TRAC και YRC
Πλήρως ενοποιημένα εξωτερικά μέρη για βελτιωμένη αίσθηση σύνδεσης του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα
Αυξημένη αεροδυναμική απόδοση κατά 5%
Ενισχυμένη αίσθηση ποιότητας και DNA M1
Νέο σύστημα φρένων (BC) 2 λειτουργιών ελέγχου και ABS βέλτιστης κλίσης
Νέο σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM) 3 λειτουργιών
Βελτιστοποιημένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)
Νέο γκάζι APSG "ride-by-wire"
Βελτιωμένη καύση και απόδοση στις υψηλές στροφές
Βελτιωμένη απόδοση πέδησης
Νέες ρυθμίσεις για τον αποσβεστήρα κραδασμών τιμονιούΝέες ρυθμίσεις για το αμορτισέρ τιμονιού
Υπερσύγχρονα ελαστικά Bridgestone Battlax RS11 με πίσω ελαστικό διατομής 200 χιλ.
Αναβαθμισμένα όργανα TFT με ενδείξεις BC και EBM
Κινητήρας που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές EU5
Κύρια Χαρακτηριστικά της YZF-R1M
Υπερσύγχρονη ηλεκτρονική αγωνιστική ανάρτηση (ERS) Öhlins
Αποκλειστική σχεδίαση με ανθρακονήματα και γυαλισμένα τμήματα
Μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα
Μονάδα ελέγχου επικοινωνίας (CCU) με δυνατότητες ασύρματης επαναχαρτογράφησης
4-κύλινδρος κινητήρας 998 κ.εκ. 200 PS τύπου crossplane
IMU 6 αξόνων με αισθητήρες Gyro/G για δεδομένα τρισδιάστατης κίνησης
Λειτουργίες απόδοσης ισχύος (PWR)
Σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (QSS)
Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) / ολίσθησης (SCS) με αισθητήρες πλευρικής κλίσης
Σύστημα ελέγχου σούζας (LIF) και βελτιωμένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)
Πλαίσιο αλουμινίου Deltabox με κοντό μεταξόνιο
Ψαλίδι τύπου ανερχόμενης δοκού
Υποπλαίσιο μαγνησίου
Αποκλειστική είσοδος στις εκδηλώσεις YRE στην Ευρώπη

Χρώμα

Silver Blu Carbon BWM2/Carbon

 

Σύστημα κρατήσεων για τη YZF-R1M του 2020

Η Yamaha θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα online κρατήσεων για όλες τις παραγγελίες YZF-R1M. Το σύστημα θα ενεργοποιηθεί την 25η Ιουλίου 2019 και οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν κράτηση για τη μοτοσυκλέτα τους καθώς και να επιλέξουν τον αντιπρόσωπο της Yamaha που προτιμούν. Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και την τιμή λιανικής πώλησης, επικοινωνήστε με τον τοπικό διανομέα προϊόντων Yamaha.

 

Yamaha Racing Experience

Κατά τη διάρκεια του 2020, θα πραγματοποιηθεί η αποκλειστική εκδήλωση Yamaha Racing Experience (YRE) σε επιλεγμένες πίστες αγώνων στην Ευρώπη, όπου οι ιδιοκτήτες της YZF-R1M του 2020 θα μπορούν να λάβουν τεχνική υποστήριξη και συμβουλές και θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με εξατομικευμένες ρυθμίσεις αλλά και να γνωρίσουν ορισμένους επίσημους αναβάτες της Yamaha.

 

Γνήσια αξεσουάρ Yamaha

Η Yamaha προσφέρει μια ευρεία γκάμα γνήσιων αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί για τις YZF-R1 και YZF-R1M, όπως κορυφαίας ποιότητας εξαρτήματα από billet αλουμίνιο, εξαρτήματα υψηλών επιδόσεων, slip-on σιγαστήρες και ανταλλακτικά, καθώς και αποκλειστικά αξεσουάρ που τοποθετούνται με ακρίβεια και δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε αναβάτη να εξατομικεύσει τη μοτοσυκλέτα του.

 

Οι αναβάτες που αναζητούν περισσότερη ισχύ με μικρότερο βάρος μπορούν να τοποθετήσουν το σύστημα εξάτμισης που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τα τελευταία μοντέλα YZF-R1 και YZF-R1M. Με την πιο επιθετική πινελιά της εξάτμισης και την υψηλή ποιότητα κατασκευής του, αυτό το σύστημα από τιτάνιο είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για τους αναβάτες που ενδιαφέρονται για κορυφαίες επιδόσεις. Καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές EU5. Θα υπάρχει επίσης και μια ειδική εξάτμιση Akrapovič για χρήση αποκλειστικά σε αγωνιστική πίστα, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για αναβάτες που θέλουν να εξερευνήσουν τις πλήρεις δυνατότητες του νέου κινητήρα.

 

Η σειρά γνήσιων ανταλλακτικών περιλαμβάνει επίσης ανεμοθώρακες endurance και sprint, προστατευτικά και μια εντελώς νέα επιλογή ποιοτικών εξαρτημάτων που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την εμφάνιση, το στυλ και την προστασία αυτών των θρυλικών μοτοσυκλετών supersport.

 

Νέα προϊόντα αναπτύσσονται συνεχώς και ο ιστότοπος των γνήσιων ανταλλακτικών Yamaha ενημερώνεται αμέσως μόλις γίνει διαθέσιμο ένα νέο προϊόν. Η Yamaha οριστικοποιεί αυτήν τη στιγμή τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο μιας σειράς νέων πακέτων αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί για τα μοντέλα της σειράς R. Όλες οι πληροφορίες για αυτά τα πακέτα, θα ανακοινωθούν πριν από την κυκλοφορία τους στα τέλη του 2019.

 

Αγωνιστικά εξαρτήματα υψηλών προδιαγραφών GYTR

Οι κάτοχοι YZF-R1 και YZF-R1M του 2020 μπορούν να αναμένουν μερικά συναρπαστικά νέα από την ομάδα GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing). Λόγω της συμμετοχής της στα πρωταθλήματα World SBK και Endurance, η ομάδα εξέλιξης της Yamaha εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για την ανάπτυξη των επόμενης γενιάς εξαρτημάτων και συστημάτων υψηλής απόδοσης που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες αναβάτες να δημιουργήσουν τη δική τους αγωνιστικών προδιαγραφών εργοστασιακή μοτοσυκλέτα.

 

Οι πλήρεις προδιαγραφές, οι τιμές και η διαθεσιμότητα των νέων αγωνιστικών εξαρτημάτων GYTR θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2020.

 

MyGarage App

Με τη δωρεάν εφαρμογή MyGarage, οι κάτοχοι Yamaha σειράς R μπορούν να διαμορφώσουν το απόλυτο μοντέλο Yamaha supersport σε 3D. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για τη δημιουργία μιας εικονικής Yamaha με επιλεγμένα γνήσια ανταλλακτικά, καθώς η εφαρμογή MyGarage δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους και τους δυνητικούς ιδιοκτήτες να δουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν οποιονδήποτε αριθμό εξατομικευμένων διαμορφώσεων. Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο λήψεις, η εφαρμογή MyGarage είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή διαμόρφωσης μοτοσυκλετών.  

 

 

 

 

Ετικέτες

Husqvarna γκάμα Enduro 2025 - Οκτώ μοντέλα από 125 έως 501 κυβικά [VIDEO]

Τέσσερις δίχρονες και τέσσερις τετράχρονες μοτοσυκλέτες - Συντηρητική αναβάθμιση για τη νέα χρονιά
TE 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Husqvarna (που πλέον ονομάζεται Husqvarna Mobility) παρουσιάζει την γκάμα Enduro της για το 2025, η οποία αποτελείται από 8 μοντέλα, μέσα στα οποία επανέρχεται και το TE 125, που απουσίαζε την προηγούμενη χρονιά.

Το νέο TE 125 είναι πλήρως ανανεωμένο για το 2025, ενώ φέρει αρκετά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα μεγαλύτερα δίχρονα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού Throttle Body Injection (TBI) και του διακόπτη με τον οποίο ο αναβάτης επιλέγει διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης. Στον εξοπλισμό του TE 125 έχουμε και close-ratio κιβώτιο 6 σχέσεων, αναρτήσεις WP XACT, και συμπλέκτη και φρένα της Brembo.

Τα εξαρτήματα της Brembo κάνουν πλέον την εμφάνισή τους σε όλα τα Enduro μοντέλα της Husqvarna, ενώ στις -συντηρητικές- αναβαθμίσεις για το 2025 περιλαμβάνονται ένα βελτιωμένο ψαλίδι για μεγαλύτερη αντοχή της γλίστρας της αλυσίδας, και νέα γραφικά.

Τα δίχρονα μοντέλα είναι τα TE 125, TE 150, TE 250, και TE 300, και η τετράχρονη γκάμα αποτελείται από τα FE 250, FE 350, FE 450, και FE 501.

Husqvarna Enduro 2025

Στα δυνατά σημεία των Enduro μοντέλων 2025 της Husqvarna βρίσκονται και τα κάτωθι:

 • Νέα συστήματα φρένων και υδραυλικός συμπλέκτης Brembo.
 • Νέα γραφικά
 • Αναθεωρημένο αλουμινένιο ψαλίδι με βελτιωμένη ακαμψία και βελτίωση στην γλίστρα της αλυσίδας
 • Μίζα
 • Chro-moly ατσάλινο πλαίσιο με anti-squat χαρακτηριστικά
 • GSK δίσκοι
 • TBI ψεκασμός στα δίχρονα
 • Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής στα FE 250 & FE 350 για βέλτιστη ροπή και δύναμη
 • Quickshifter (μόνο για ανεβάσματα) στα τετράχρονα μοντέλα
 • Υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο και πολυαμίδιο
 • WP XACT ανεστραμμένο πιρούνι κλειστού φυσιγγίου
 • WP XACT πίσω αμορτισέρ με ρυθμίσεις χωρίς εργαλεία
 • Πολύ-λειτουργικός διακόπτης για χάρτες, quickshifter και Traction Control στα τετράχρονα
 • Offroad Control Unit (OCU)
 • LED προβολέας
 • ProTaper τιμόνι και ODI γκριπ
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου