Motul WSBK 2021: O Rabat με Ducati

Από τα GP στα Superbikes ο Ισπανός
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/12/2020

Ο Tito Rabat θα αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα των αναβατών από τα MotoGP που μεταπήδησαν στα Motul WSBK. Ο Ισπανός που είχε πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Moto2 το 2014 και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην κατηγορία των MotoGP, για το 2021 θα συμμετάσχει στο Motul FIM Superbike World Championship με την ιταλική Barni Racing Team, πάνω στη σέλα μιας Ducati Panigale V4 R.

Ο 31 ετών αναβάτης από την Βαρκελώνη, έχει στο παλμαρές του 31 νίκες στα Moto2, δύο τρίτες θέσεις κι έναν παγκόσμιο τίτλο στην ίδια κατηγορία, ενώ από το 2016 ως το 2020 αγωνιζόταν στα MotoGP, με καλύτερο τερματισμό του μία έβδομη θέση.

Η παγκόσμια καριέρα του ξεκίνησε το 2005 ως wild card συμμετοχή, μαζεύοντας τους πρώτους του βαθμούς το 2006 στην κατηγορία των 125cc. Το πρώτο βάθρο ήρθε στο GP της Κίνας το 2007, ενώ χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να ξανανέβει στο βάθρο, το 2010, την χρονιά που τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα. Το 2011 μεταπήδησε στην Moto2, με εξαιρετικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας χρονιά. Η καλή του πορεία συνεχίστηκε και τις δύο επόμενες σεζόν, χάνοντας για λίγο το πρωτάθλημα το 2013 από τον Pol Espargaro. Το 2014 όμως η επίδοσή του ήταν εκπληκτική, καταφέρνοντας να χριστεί παγκόσμιος πρωταθλητής, έχοντας μια διαφορά 57 βαθμών από τον δεύτερο Mika Kallio.

Την επόμενη χρονιά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία το στέμμα του από τον Johann Zarvo και το 2016 έκανε το βήμα για την μεγάλη κατηγορία, με έναν τερματισμό εντός της πρώτης δεκάδας από το δεύτερο κιόλας αγώνα του. Δυστυχώς όμως για τον Ισπανό, τα MotoGP αποδείχθηκαν ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο όπου δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει τις επιτυχίες του στις μικρότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την αποχώρησή του από εκεί για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα Superbikes, έχοντας ως αντιπάλους του δύο ακόμη πρώην αναβάτες των GP, τον Scott Redding και τον Alvaro Bautista.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, πρόκειται "για το ξεκίνημα μιας νέας περιπέτειας", έχοντας στην διάθεσή του "μια εκπληκτική μοτοσυκλέτα και μια σπουδαία ομάδα", ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρώτη επαφή με την μοτοσυκλέτα.

Η Barni Racing Team έχει μια μεγάλη εμπειρία από την εμπλοκή της στο FIM European Superstock 1000 Cup, ενώ από το 2015 αγωνίζεται στα Motul WSBK, όπου πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματά της το 2019 με τον νεαρό Michael Ruben Rinaldi, τον αναβάτη που έφυγε από την Βαρνι για την εργοστασιακή ομάδα της Ducati, αφήνοντας την θέση κενή για τον Rabat.

Motul WSBK: Συζητήθηκε νέο όριο κυβισμού 1100cc για να μπει η Aprilia και απορρίφθηκε

Οι διοργανωτές του WSBK ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους κατασκευαστές
Aprilia-RSV4-Factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Μετά τον αγώνα του Misano στα μέσα Ιουνίου, έγινε μια συνάντηση των μελών της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αναπτυχθεί το πρωτάθλημα και να προσελκύσει νέες εταιρείες που αυτή τη στιγμή απέχουν.

Ένα θέμα που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις συζητήσεις ήταν η αύξηση του ανώτατου ορίου χωρητικότητας των κινητήρων σε 1.100 κυβικά εκατοστά αντηχώντας στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα: την Aprilia RSV4.

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθόλου και ο λόγος είναι αρκετά προφανής. Η superbike της Ducati, Panigale V4, μετρά 1.103 κυβικά εκατοστά, ωστόσο η ομολογκαρισμένη έκδοση του WSBK, Panigale V4 R, έχει άλλον κινητήρα με 998 cc για συμμόρφωση με τους τρέχοντες κανονισμούς. Πρόκειται δε για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, οπότε πολύ δύσκολα θα συναινούσε η Ducati σε μια πρόταση που απειλεί τη μεγάλη επένδυση που έκανε για την εξέλιξη του νέου μοντέλου για ομολογκασιόν.

Ομοίως οι BMW και Bimota έχουν ομολογκάρει νέες μοτοσυκλέτες φέτος, γεγονός που εύλογα τις βρίσκει εντελώς αντίθετες με την προτεινόμενη αύξηση κυβισμού της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή δεν πάει πουθενά για φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου. Αν πρόκειται να παίξει αυτό το σενάριο, λογικά θα αφορά το πρωτάθλημα από το 2028 και μετά, εφόσον φυσικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού.

Tο Aprilia RSV4 τα έχει πια τα χρονάκια του και η επένδυση του MotoGP έχει τραβήξει πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιστικού προϋπολογισμού για να ανοίξουν στο Noale και δεύτερο μέτωπο με το WSBK. Κατά μια άποψη, η απόσυρση της Aprilia από το πρωτάθλημα που της χάρισε τρεις τίτλους Αναβατών (Max Biaggi το 2010 και το 2012, Sylvain Guintoli το 2014) και τέσσερεις Κατασκευαστών (2010, 2012, 2013, 2014) είχε ως απώτερο σκοπό την ανακατεύθυνση πόρων προς το MotoGP.

Έπειτα, πρόβλημα για το WSBK είναι και η ελλιπής παρουσία των Ιαπώνων, με τη Suzuki εκτός και την Kawasaki να έχει περιορίσει τη συμμετοχή της σε μια μοτοσυκλέτα μόνο, αφήνοντας τη Bimota να κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Ωστόσο καμιά εκ των δύο εταιρειών δεν έχει λόγο να συγκινηθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα 1.100 κυβικά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως την επόμενη φορά που θα συζητηθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να έχουμε νέους παίκτες προ των πυλών και δεν θα είναι απαραιτήτως Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι, αλλά πιθανότατα Κινέζοι: Η CFMOTO έχει V4 1200, η QJMOTOR ετοιμάζει μεγάλα τετρακύλινδρα και επίσης η ΖΧΜΟΤΟ έχει στα σκαριά μια τετρακύλινδρη χιλιάρα.

Ετικέτες