MOTUL WSBK 2023, Aragon, Race 1: Ο Rinaldi νικητής, o Bautista εκτός βαθμών λόγω πτώσης

Με τον Toprak Razgatioglu της Yamaha να κόβει βαθμούς στη μάχη του τίτλου
motomag WSBK 2023, Aragon, Race 1: Ο Rinaldi νικητής, o Bautista εκτός βαθμών λόγω πτώσης
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/9/2023

Ο πρώτος αγώνας της Αραγονίας ήταν δραματικός, με τον Michael Ruben Rinaldi της Aruba Ducati να κερδίζει αφήνοντας πίσω τους Toprak Razgatioglu και Jonathan Rea, με την πτώση του Alvaro Bautista να αναζωπυρώνει την μάχη του τίτλου.

Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ο οποίος είχε καταφέρει το πρωί να πάρει την pole position στην πίστα της Αραγονίας μπροστά από τους Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) και Torpak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), δεν κατάφερε να στρίψει πρώτος στη στροφή 1 καθώς ο Bautista χρησιμοποίησε τη δύναμη της Panigale V4 R περνώντας στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Kawasaki προσπάθησε στις επόμενες στροφές να περάσει εκ νέου στην πρωτοπορία ενώ στην προσπάθεια του αυτή παραλίγο να έχει μία πτώση από κρύο ελαστικό την οποία απέφυγε με τη βοήθεια και της τύχης. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο ο Bauitista προηγούταν με τους Rea και Razgatioglu να ακολουθούν κατά πόδας.

Στις πιο πίσω θέσεις οι Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) και Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) είχαν βρεθεί στις θέσεις τέσσερα και πέντε με τον Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), να έχει ανέβει στην 16η θέση καθώς λόγω πτώσης στη διάρκεια της διαδικασίας superpole δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιον χρόνο με αποτέλεσμα να ξεκινά από την προτελευταία θέση του πρώτου αγώνα. Στους επόμενους γύρους δεν είχαμε κάποια αλλαγή στην πρωτοπορία με τον Rea να προσπαθεί από την μία να βρεθεί κοντά στον Bautista ώστε να κάνει την επίθεση του ενώ από την άλλη να θέλει να κρατήσει πίσω του τον αναβάτη της Yamaha Razgatioglu. Μπορεί η μάχη για την πρώτη θέση να ήταν συναρπαστική αλλά η προσπάθεια του Pettrucci να κερδίσει θέσεις ήταν επίσης συγκλονιστική, καθώς ο Ιταλός μέσα σε μερικούς γύρους είχε καταφέρει να βρεθεί στην 10 θέση!

Στον έκτο γύρο του αγώνα όμως θα είχαμε δράμα για τον Bautista ο οποίος είχε καταφέρει να ανοίξει λίγο τη διαφορά από τον Rea, όταν έχασε τον έλεγχο της Panigale V4 R στη στροφή 6 με αποτέλεσμα να έχει μία πτώση. Κατάφερε όμως να επανέλθει στην πίστα στην τελευταία όμως θέση. Το δώρο αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Rea με τον Ιρλανδό να περνά και πάλι στην πρώτη θέση, με τον Razgatioglu να βρίσκεται όμως σε απόσταση αναπνοής. Η πρωτοπορία του Rea δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Razgatioglu πέρασε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση. Ο Rea ο οποίος είχε δηλώσει από την χθεσινή ημέρα πως δεν θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη πέρασε στην αντεπίθεση, με τον αναβάτη της Kawasaki να ανακτά την πρωτοπορία. Ο Razgatioglu φυσικά δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της νίκης ωστόσο ο Rea χρησιμοποιώντας αμυντικές γραμμές κρατούσε πίσω του με επιτυχία τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha. Την μάχη των δύο πρωτοπόρων εκμεταλλεύτηκε ο Rinaldi, με τον Ιταλό να ροκανίζει γύρο με το γύρο τη διαφορά, ενώ ο φανταστικός Petrucci είχε ανέβει στην έκτη θέση!

WSBK Aragon 2023

Με επτά γύρους να απομένουν ο Rinaldi όχι μόνο έφτασε τους δύο πρωτοπόρους αλλά κατάφερε να περάσει στη στροφή 5 τον Razgatioglu ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Επόμενος στόχος του Ιταλού ήταν ο Rea με τον Ιρλανδό να προσπαθεί να μείνει στην πρωτοπορία. Με πέντε γύρους να απομένουν ο Rinaldi έκανε την επίθεση του, αρχικά πέρασε μπροστά από τον Rea στη στροφή 5 αλλά ο αναβάτης της Kawasaki με καλύτερη γραμμή κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά στη στροφή 7, ενώ στη μάχη της νίκης μπήκε ξανά και ο Razgatioglu.

Με τρεις γύρους να απομένουν ο Rinaldi χρησιμοποίησε τη δύναμη της Panigale V4 R κερδίζοντας στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού τον Rea, ο οποίος στο τέλος της ευθείας έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Razgatioglu o οποίος με την ικανότητα του στο να φρενάρει αργά κατάφερε να περάσει μπροστά. Στη συνέχεια ο Rinaldi κατάφερε να δημιουργήσει μια διαφορά ενός δευτερολέπτου, με τους Razgatioglu και Rea να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του Ιταλού, ενώ στις πιο πίσω θέσεις ο Petrucci είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση με τον Bautista να προσπαθεί να βρεθεί έστω στην 15η θέση η οποία θα του έδινε έναν βαθμό.

WSBK Aragon 2023

Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο ο Rinaldi κατάφερε να περάσει με άνεση την γραμμή του τερματισμού, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της Αραγονίας, με τον Ιταλό να σπάει το σερί νικών των Bautista, Razgatioglu και Rea καθώς αυτοί τρεις αναβάτες έχουν κερδίσει κάθε αγώνα το 2023. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Razgatioglu ο οποίος κατάφερε να κόψει πολύτιμους βαθμούς από τον Bautista καθώς ο Ισπανός αναβάτης της Aruba Ducati στην προσπάθεια του να πάρει κάποιους βαθμούς έπεσε στον τελευταίο γύρο με αποτέλεσμα ο πρώτος αγώνας στην Αραγονία να είναι καταστροφικός για αυτόν.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Rea της Kawasaki ο οποίος κατεβαίνοντας από την μοτοσυκλέτα του κοιτούσε το μπροστινό ελαστικό της Pirelli. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Locatelli της Yamaha ο οποίος έκανε έναν μοναχικό αγώνα με τον ιπτάμενο Petrucci ο οποίος ξεκινούσε από την προτελευταία θέση του grid να συμπληρώνει την πεντάδα του πρώτου αγώνα της Αραγονίας.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του πρώτου αγώνα της Αραγονίας

WSBK Aragon 2023

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες