MOTUL WSBK 2023, Aragon, Race 1: Ο Rinaldi νικητής, o Bautista εκτός βαθμών λόγω πτώσης

Με τον Toprak Razgatioglu της Yamaha να κόβει βαθμούς στη μάχη του τίτλου
motomag WSBK 2023, Aragon, Race 1: Ο Rinaldi νικητής, o Bautista εκτός βαθμών λόγω πτώσης
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/9/2023

Ο πρώτος αγώνας της Αραγονίας ήταν δραματικός, με τον Michael Ruben Rinaldi της Aruba Ducati να κερδίζει αφήνοντας πίσω τους Toprak Razgatioglu και Jonathan Rea, με την πτώση του Alvaro Bautista να αναζωπυρώνει την μάχη του τίτλου.

Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ο οποίος είχε καταφέρει το πρωί να πάρει την pole position στην πίστα της Αραγονίας μπροστά από τους Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) και Torpak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), δεν κατάφερε να στρίψει πρώτος στη στροφή 1 καθώς ο Bautista χρησιμοποίησε τη δύναμη της Panigale V4 R περνώντας στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Kawasaki προσπάθησε στις επόμενες στροφές να περάσει εκ νέου στην πρωτοπορία ενώ στην προσπάθεια του αυτή παραλίγο να έχει μία πτώση από κρύο ελαστικό την οποία απέφυγε με τη βοήθεια και της τύχης. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο ο Bauitista προηγούταν με τους Rea και Razgatioglu να ακολουθούν κατά πόδας.

Στις πιο πίσω θέσεις οι Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) και Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) είχαν βρεθεί στις θέσεις τέσσερα και πέντε με τον Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), να έχει ανέβει στην 16η θέση καθώς λόγω πτώσης στη διάρκεια της διαδικασίας superpole δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιον χρόνο με αποτέλεσμα να ξεκινά από την προτελευταία θέση του πρώτου αγώνα. Στους επόμενους γύρους δεν είχαμε κάποια αλλαγή στην πρωτοπορία με τον Rea να προσπαθεί από την μία να βρεθεί κοντά στον Bautista ώστε να κάνει την επίθεση του ενώ από την άλλη να θέλει να κρατήσει πίσω του τον αναβάτη της Yamaha Razgatioglu. Μπορεί η μάχη για την πρώτη θέση να ήταν συναρπαστική αλλά η προσπάθεια του Pettrucci να κερδίσει θέσεις ήταν επίσης συγκλονιστική, καθώς ο Ιταλός μέσα σε μερικούς γύρους είχε καταφέρει να βρεθεί στην 10 θέση!

Στον έκτο γύρο του αγώνα όμως θα είχαμε δράμα για τον Bautista ο οποίος είχε καταφέρει να ανοίξει λίγο τη διαφορά από τον Rea, όταν έχασε τον έλεγχο της Panigale V4 R στη στροφή 6 με αποτέλεσμα να έχει μία πτώση. Κατάφερε όμως να επανέλθει στην πίστα στην τελευταία όμως θέση. Το δώρο αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Rea με τον Ιρλανδό να περνά και πάλι στην πρώτη θέση, με τον Razgatioglu να βρίσκεται όμως σε απόσταση αναπνοής. Η πρωτοπορία του Rea δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Razgatioglu πέρασε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση. Ο Rea ο οποίος είχε δηλώσει από την χθεσινή ημέρα πως δεν θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη πέρασε στην αντεπίθεση, με τον αναβάτη της Kawasaki να ανακτά την πρωτοπορία. Ο Razgatioglu φυσικά δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της νίκης ωστόσο ο Rea χρησιμοποιώντας αμυντικές γραμμές κρατούσε πίσω του με επιτυχία τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha. Την μάχη των δύο πρωτοπόρων εκμεταλλεύτηκε ο Rinaldi, με τον Ιταλό να ροκανίζει γύρο με το γύρο τη διαφορά, ενώ ο φανταστικός Petrucci είχε ανέβει στην έκτη θέση!

WSBK Aragon 2023

Με επτά γύρους να απομένουν ο Rinaldi όχι μόνο έφτασε τους δύο πρωτοπόρους αλλά κατάφερε να περάσει στη στροφή 5 τον Razgatioglu ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Επόμενος στόχος του Ιταλού ήταν ο Rea με τον Ιρλανδό να προσπαθεί να μείνει στην πρωτοπορία. Με πέντε γύρους να απομένουν ο Rinaldi έκανε την επίθεση του, αρχικά πέρασε μπροστά από τον Rea στη στροφή 5 αλλά ο αναβάτης της Kawasaki με καλύτερη γραμμή κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά στη στροφή 7, ενώ στη μάχη της νίκης μπήκε ξανά και ο Razgatioglu.

Με τρεις γύρους να απομένουν ο Rinaldi χρησιμοποίησε τη δύναμη της Panigale V4 R κερδίζοντας στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού τον Rea, ο οποίος στο τέλος της ευθείας έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Razgatioglu o οποίος με την ικανότητα του στο να φρενάρει αργά κατάφερε να περάσει μπροστά. Στη συνέχεια ο Rinaldi κατάφερε να δημιουργήσει μια διαφορά ενός δευτερολέπτου, με τους Razgatioglu και Rea να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του Ιταλού, ενώ στις πιο πίσω θέσεις ο Petrucci είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση με τον Bautista να προσπαθεί να βρεθεί έστω στην 15η θέση η οποία θα του έδινε έναν βαθμό.

WSBK Aragon 2023

Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο ο Rinaldi κατάφερε να περάσει με άνεση την γραμμή του τερματισμού, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της Αραγονίας, με τον Ιταλό να σπάει το σερί νικών των Bautista, Razgatioglu και Rea καθώς αυτοί τρεις αναβάτες έχουν κερδίσει κάθε αγώνα το 2023. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Razgatioglu ο οποίος κατάφερε να κόψει πολύτιμους βαθμούς από τον Bautista καθώς ο Ισπανός αναβάτης της Aruba Ducati στην προσπάθεια του να πάρει κάποιους βαθμούς έπεσε στον τελευταίο γύρο με αποτέλεσμα ο πρώτος αγώνας στην Αραγονία να είναι καταστροφικός για αυτόν.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Rea της Kawasaki ο οποίος κατεβαίνοντας από την μοτοσυκλέτα του κοιτούσε το μπροστινό ελαστικό της Pirelli. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Locatelli της Yamaha ο οποίος έκανε έναν μοναχικό αγώνα με τον ιπτάμενο Petrucci ο οποίος ξεκινούσε από την προτελευταία θέση του grid να συμπληρώνει την πεντάδα του πρώτου αγώνα της Αραγονίας.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του πρώτου αγώνα της Αραγονίας

WSBK Aragon 2023

Ετικέτες

Πρώτη επαφή Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

Κάποια τεχνικά προβλήματα περιόρισαν τη διάρκεια του τεστ στους μόλις 11 γύρους, με την BMW να μην δημοσιεύει χρόνους
motomag WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Razgatlioglu ο οποίος απουσίαζε στο διήμερο τεστ της Jerez καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να δοκιμάσει εκεί τη νέα του μοτοσυκλέτα, πήρε την πρώτη γεύση από την εργοστασιακή BMW M 1000 RR στην πίστα του Portimao, με τον Τούρκο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη δύναμη της γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Αν και το προγραμματισμένο τεστ της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, λόγω του απρόβλεπτου καιρού η ομάδα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Ο Toprak ο οποίος βγήκε στην πίστα μετά τις 12 το μεσημέρι είδε την BMW M 1000 RR να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα μετά από μόλις δύο γύρους (σε βίντεο βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει καπνούς με κάποιους να σχολιάζουν πως έσπασε ο κινητήρας, όμως ο Τούρκος ανέφερε πως ήταν πρόβλημα διαρροής λιπαντικού), επιστρέφοντας όμως στο pitbox με ένα πλατύ χαμόγελο -και με το παραδοσιακό για εκείνον endo. O Razgatlioglu o οποίος κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει 11 γύρους πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR μετά το τέλος του τεστ δήλωσε: "Πρώτον, λέω, επιτέλους! Περιμέναμε να τελειώσει το συμβόλαιό μου με τη Yamaha, αλλά επιτέλους, οδηγώ μια BMW. Για μένα είναι πολύ θετικό, μου αρέσει το δυνατό φρενάρισμα, αλλά το φρένο του κινητήρα δούλευε πολύ. Μέσα στην ομάδα όλοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, οπότε είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, το σύνολο ήταν μόνο 11 γύροι, αλλά ήταν σημαντικό να έχουμε μια πρώτη αίσθηση. Και αυτή η πρώτη αίσθηση ήταν πολύ καλή και θετική.”

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

"Προσπαθήσαμε να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου, αλλά δεν ήταν έτοιμη. Χρησιμοποιήσαμε μισή μέρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Είχαμε ένα πρόβλημα και όλοι υπέθεσαν ότι ήταν ο κινητήρας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πρόβλημα με τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Έχασα χρόνο εξαιτίας αυτού, αλλά ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός. Προσπάθησα να μάθω τη μοτοσυκλέτα, καθώς η BMW σε αντίθεση με την Yamaha είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σε κάθε γύρο βελτιωνόμουν και κατανοούσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Χρειάζομαι να διαφοροποιήσω το στιλ οδήγησης μου αλλά στις αργές στροφές, αισθάνομαι καλύτερα τώρα."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

“Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα. Ειδικά στις εξόδους των στροφών. Γνωρίζω πολύ καλά την παλιά μου μοτοσυκλέτα μετά από 4 χρόνια, αλλά με την BMW στην έξοδο της τελευταίας στροφής, ένιωσα απίστευτη δύναμη και πάνω στην ανηφόρα η BMW M 1000 RR συνέχιζε να επιταχύνει. Αυτή η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμόσω το φρενάρισμα στην πρώτη στροφή γιατί το δοκίμαζα όπως και πριν αλλά φρέναρα πολύ. Επίσης στη στροφή 1, στην οποία υπήρχε λάδι στην αριστερή πλευρά της πίστας, έπρεπε να χρησιμοποιώ τη μεσαία πλευρά και δεν ήταν εύκολο για μένα να στρίψω. Τέλος πάντων, σε κάθε γύρο γινόμουν καλύτερος, κατανοώντας τη μοτοσυκλέτα και την πρόσφυση. Η απόκριση με το γκάζι είναι πολύ καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχουμε πολλά εξαρτήματα να δοκιμάσουμε."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

 

Ετικέτες