Motul WSBK 2023 - Πρωταθλητής ο Alvaro Bautista με τη Ducati, για 2η συνεχόμενη χρονιά!

Με μια θριαμβευτική νίκη στον πρώτο αγώνα της Jerez - Όλα ανοιχτά στο πρωτάθλημα των ομάδων
motomag Motul WSBK 2023, Jerez, Race 1: Back-to-back Πρωταθλητής ο Bautista!
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/10/2023

Mε τη νίκη που πέτυχε στον πρώτο αγώνα στη Jerez, o Alvaro Bautista κατάφερε να στεφθεί και φέτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο WSBK με την ομάδα της Aruba.it Racing – Ducati, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Toprak Razgatlioglu της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK.

WSBK

Η τελευταία Superpole της χρονιάς ανήκε στον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), με τον Ισπανό να αποκτά αμέσως το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου έναντι του μοναδικού αντιπάλου του Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), καθώς ο Τούρκος αναβάτης τερμάτισε μόλις έβδομος. Από την πρώτη σειρά δίπλα στον Bautista στον πρώτο αγώνα θα ξεκινούσαν οι Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Bautista κατάφερε να κρατήσει την πρωτοπορία στην πρώτη στροφή, με τον Lowes και τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, με τον Razgatlioglu να κερδίζει μία θέση ανεβαίνοντας στην έκτη. Ο αναβάτης της Yamaha είχε ως στόχο να μην αφήσει τον Bautista να ξεφύγει και αυτό έκανε, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος είχε καταφέρει να ανέβει στην τέταρτη θέση, ενώ ελάχιστα μπροστά του βρισκόταν οι δύο αναβάτες της Kawasaki, Rea kai Lowes. Ο Razgatlioglu στους επόμενους γύρους συνέχισε την επίθεση του και με δύο αποφασιστικές προσπεράσεις σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση βάζοντας ως στόχο τον Bautista, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να ανοίξει τη διαφορά όπως θα ήθελε.

WSBK

Με 17 γύρους να απομένουν ο Razgatlioglu είχε φτάσει στη ρόδα του Bautista με τον Ισπανό αναβάτη να εκμεταλλεύεται για ακόμη μία φορά την δύναμη της Panigale V4R και να κρατιέται στην πρωτοπορία. Ο Razgatlioglu προσπαθούσε να μείνει κοντά στον Bautista ώστε να κάνει την επίθεση του στα φρένα ωστόσο ο Ισπανός αναβάτης της Ducati “έπαιζε” εκπληκτική άμυνα. Για την τρίτη θέση του βάθρου οι teammate Rea και Lowes είχαν τη δική τους μάχη με τον Rea να προσπαθεί με τη σειρά του να κρατήσει πίσω του τον Lowes, με τον Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), να ακολουθεί στην πέμπτη θέση.

WSBK

Με δέκα γύρους να απομένουν o Bautista είχε καταφέρει να ανοίξει λίγο τη διαφορά του από τον Razgatlioglu, καθώς ο αναβάτης της Yamaha είχε πιέσει τα ελαστικά του στα πρώτα στάδια του αγώνα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σε αυτό το σημείο του αγώνα πρόβλημα φθοράς. Λίγο πιο πίσω ο Locatelli είχε καταφέρει να περάσει τον Lowes και πλησίαζε τον Rea για την τρίτη θέση του βάθρου, με τον Ιταλό να καταφέρνει στον επόμενο γύρο να ξεφορτωθεί και το εμπόδιο του Rea, ανεβαίνοντας αυτός στην τρίτη θέση. Με πέντε γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας η διαφορά μεταξύ Bautista - Razgatlioglu είχε γιαντωθεί στα τρία δευτερόλεπτα με τον Ισπανό να απέχει ελάχιστα λεπτά από την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με την ομάδα της Αruba.it Racing – Ducati.

WSBK

Με δύο γύρους να απομένουν ο Bautista το μόνο που έπρεπε να κάνει για να στεφθεί back-to-back πρωταθλητής στο WSBK με την ομάδα της Αruba.it Racing – Ducati ήταν να φέρει την Panigale V4R με ασφάλεια “σπίτι” της. Ο Ισπανός δεν λάθευσε στα τελευταία χιλιόμετρα και κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τον πρώτο αγώνα στη Jerez αλλά να αναδειχθεί και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο WSBK για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Toprak Razgatlioglu, με τον αναβάτη της Yamaha να σπεύδει μετά το τέλος του αγώνα να συγχαρεί τον μεγάλο του αντίπαλο Bautista για την κατάκτηση του τίτλου. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Andrea Locatelli, με τον Ιταλό να φέρνει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK στη μάχη που έχει στο πρωτάθλημα ομάδων έναντι της Αruba.it Racing – Ducati. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Jonathan Rea, με τον Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), να καταφέρνει από τις πίσω θέσεις να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση. Εξαιρετικό αγώνα έκανε και ο Phillip Oettl (Team GoEleven), ο οποίος κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση.

WSBK
Ετικέτες

WorldSBK: Η BMW προσφέρει στον Toprak Razgatlioglu ένα τεράστιο συμβόλαιο για το 2026

Η BMW δίνει πολλά για να τον κρατήσει στα World Superbikes και τον επόμενο χρόνο
WorldSBK: Η BMW προσφέρει στον Toprak Razgatlioglu ένα τεράστιο συμβόλαιο για το 2026
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/4/2025

Το τρέχον συμβόλαιο του περσινού πρωταθλητή (περισσότερα εδώ) με τον Γερμανό κατασκευαστή λήγει στο τέλος της τρέχουσας σεζόν 2025 και οι αναγνωριστικές διεργασίες ανάμεσα σε Razgatlioglu και τα MotoGP ώθησαν τη BMW να προσφέρει στον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Superbike ένα μεγάλο συμβόλαιο για το 2026.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η βαυαρική εταιρεία έχει βάλει στο τραπέζι μια προσφορά 2 εκατομμυρίων ευρώ ανά σεζόν για τον εν ενεργεία πρωταθλητή που εκτός από αυτό περιλαμβάνει και μπόνους νικών.

Το ποσό είναι πολύ κοντά στα συμβόλαια που προσφέρουν οι ομάδες στα MotoGP εκτός τριών-τεσσάρων ονομάτων της πρώτης γραμμής που έχουν ήδη τίτλους και των αναβατών εκτός 15άδας.

WorldSBK: Η BMW προσφέρει στον Toprak Razgatlioglu ένα τεράστιο συμβόλαιο για το 2026

Η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του έχει κάνει τις αντίπαλες εταιρείες να επιθυμούν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις στον Απρίλιο, το όνομα του Razgatlioglu έχει ήδη συνδεθεί με την πλειοψηφία των κατασκευαστών για τη σεζόν 2026.

Βέβαια, ο κατασκευαστής που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από όλους σε αυτή τη «κούρσα» είναι η Honda, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να τον εντάξει στα MotoGP το αργότερο έως το 2027.

Με πρόσθετο δέλεαρ για τον  Razgatlioglu την επικείμενη αλλαγή κυβισμού που θα ισιώσει κάπως, τις διαφορές μεταξύ νέων και βετεράνων στην κορυφαία κατηγορία των MotoGP.

Η εξερεύνηση της συνεργασίας των δύο τράβηξε τόσο, που άρχισε να μεταδίδεται πως υπάρχει ήδη συμφωνία με τη Honda για τη σεζόν 2026. Ωστόσο, ο ίδιος διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς στον πορτογαλικό γύρο του World Superbike.

Μέχρι στιγμής στη σεζόν 2025 του World Superbike, ο Razgatlioglu έχει κατακτήσει τρεις νίκες σε έξι αγώνες και είναι δεύτερος στη βαθμολογία, 29 βαθμούς πίσω από τον Nicolo Bulega, παραμένοντας όμως το φαβορί και για τον φετινό τίτλο.

WorldSBK: Η BMW προσφέρει στον Toprak Razgatlioglu ένα τεράστιο συμβόλαιο για το 2026

 

Ετικέτες