Motul WSBK-Assen: Ο Bautista γράφει ιστορία!

Παντός καιρού νικητής!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/4/2019

Επίσημα, μπορεί ήδη να έχουμε αλλάξει εποχή βρισκόμενοι στην άνοιξη, με το καλοκαίρι να απέχει μόλις ενάμιση μήνα, όμως ο καιρός έχει ξεκάθαρα τη δικιά του άποψη. Μάλιστα, αυτό το σαββατοκύριακο αποφάσισε να ξεσπάσει στις πίστες τόσο του Austin που είχαμε τον αγώνα των MotoGP όσο και στο TT Assen. Ειδικότερα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, ο καιρός έδειξε για τα καλά τα δόντια του με την εμφάνιση χιονόπτωσης, αλλάζοντας τελείως το πρόγραμμα του διημέρου, με το πρώτο σκέλος να μεταφέρεται για το πρωί της Κυριακής -αντί του Σαββάτου- και κατά συνέπεια να ακυρώνεται ο Tissot Superpole Race.

Πρώτος Σκέλος

Τα δοκιμαστικά που είχαν προηγηθεί τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο –πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες- έδειχναν πως αν μη τι άλλο, οι αγώνες που θα ακολουθούσαν θα ήταν γεμάτοι μάχες και με περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι πρότινος. Επιπρόσθετα, το πρώτο σκέλος ήταν γεμάτο εκπλήξεις, με τον Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) να βρίσκεται στην πρώτη σειρά της γραμμής εκκίνησης. Μόλις έσβησαν τα φώτα, γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά των εκπληκτικών εκκινήσεων του Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) όπου έφτασε στην πρώτη στροφή διατηρώντας την πρωτιά. Ο αναβάτης της Ducati σημείωσε την 10η συνεχόμενη νίκη του και έγραψε ιστορία αποτελώντας τον πρώτο αναβάτη στο Motul WSBK που έχει καταφέρει να στεφθεί νικητής στους 10 πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), αποτελώντας ένα απ’ τα φαβορί του αγώνα συνέχισε το σερί του κατακτώντας και αυτός για δέκατη συνεχόμενη φορά τη δεύτερη θέση. Για να τα καταφέρει έκανε μια εκρηκτική εκκίνηση όπου από όγδοος ανέβηκε στην πέμπτη θέση, ενώ στην αρχή του δεύτερου κιόλας γύρου στην πρώτη στροφή της πίστας προσπέρασε τον ομόσταβλό του Haslam και τον van der Mark –άλλο ένα φαβορί του TT Assen- φτάνοντας τρίτος.

Στον όγδοο γύρο ο Rea κατάφερε να προσπεράσει και τον Reiterberger, παραμένοντας δεύτερος μέχρι το τέλος του αγώνα και ρίχνοντας τον αναβάτη της BMW στην αγέλη που τους ακολουθούσε. Ως εκ τούτου, ο Reiterberger δεν άργησε να πέσει θύμα των van der Mark, Haslam και Lowes, τερματίζοντας εν τέλει έκτος. Πρώτα τον προσπέρασε ο van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) όπου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου απέχοντας απ’ τον Rea 1,8”. Στον 12ο γύρο ο Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) με την σειρά του έκανε την επίθεσή του στον Reiterberger, αφήνοντάς τον στα δόντια του Halsam όπου ένα γύρο αργότερα τον άφησε εκτός της πεντάδας. Ο Halsam κυνήγησε τον Lowes και τρεις γύρους πριν το τέλος κατάφερε να τον προσπεράσει, όμως δεν μπόρεσε να παραμείνει μπροστά. Εν τούτοις τερμάτισε πέμπτος πίσω απ’ τον van der Mark που ολοκλήρωσε τον αγώνα τέταρτος.

O Chaz Davies τερμάτισε έβδομος, μια θέση που διατήρησε απ’ τον έκτο γύρο του αγώνα κι έπειτα. Ο Jordi Torres (Team Pedercini Racing) και ο Τούρκος Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) αποτέλεσαν τους μοναδικούς ανεξάρτητους αναβάτες που τερμάτισαν εντός της δεκάδας. Οι δυο τους έθεσαν ως αρένα τις στροφές "1"και "2" της πίστας, καθώς εκεί αντάλλαξαν πολλές φορές θέσεις, με τον Toprak να υποκύπτει στις πιέσεις του Torres και να τερματίζει πίσω του ένατος. Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) τα πήγαινε καλά για το πρώτο μισό του αγώνα και μονομάχησε με τον Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) όμως απ’ τα μέσα κι έπειτα άρχισε να χάνει θέσεις, κλείνοντας τελικά τη δεκάδα και τερματίζοντας τρεις θέσεις πιο κάτω απ’ αυτή που ξεκίνησε.

 

Δεύτερο Σκέλος

Μπορεί ο δεύτερος αγώνας να είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τον πρώτο, αφού ο Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) βρέθηκε πάλι στην κορυφή, όμως είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. Ο Rea έκανε μια επική εκκίνηση και στην πέμπτη στροφή της πίστας βρέθηκε να ηγείται του αγώνα θυμίζοντας τα περσινά του μεγαλεία, που ήταν σχεδόν μόνιμος κάτοικος της πρώτης θέσης…όπως φέτος είναι πλέον ο Bautista. Μάλιστα, κατάφερε να κρατήσει τα ηνία του αγώνα μέχρι τον πέμπτο γύρο, όσο ο Bautista καραδοκούσε και σχεδίαζε την επίθεσή του. Στον έκτο γύρο, ο αναβάτης της Ducati είχε αποφασίσει πως η όγδοη στροφή θα ήταν το σημείο της μονομαχίας του με τον Rea και εκεί έκανε το χτύπημά του περνώντας απ’ την εσωτερική. Με τον Bautista να είναι πλέον μπροστά, ο Rea γνώριζε πως θα έπρεπε να ανακάμψει άμεσα αν ήθελε να μείνει κοντά του. Ο Davies που ήταν πίσω τους, έκανε την κίνησή του στον Rea στην επόμενη στροφή καταλαμβάνοντας για λίγο τη δεύτερη θέση, δίνοντας ελπίδες στη Ducati για το ένα-δύο.

Ο Jonathan Rea όμως δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο και αμέσως, ένα γύρο αργότερα, προσπέρασε τόσο τον van der Mark όσο και τον Davies, βλέποντας το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Όμως, ήταν πολύ νωρίς για να κατοχυρωθεί η θέση στον Rea. Πιο πίσω, ο van der Mark αργά και σταθερά κατά τη διάρκεια του αγώνα, είχε ξεκινήσει να ανεβαίνει απ’ την πέμπτη θέση και τρεις γύρους πριν το τέλος βρισκόταν στην ουρά της ZX-10RR του Rea. Τότε ο van der Mark, προσπέρασε τον αναβάτη της Kawasaki για τελευταία φορά και τερμάτισε δεύτερος, αποτελώντας το καλύτερό του αποτέλεσμα για φέτος. Ως εκ τούτου ο Rea ανέβηκε στο τρίτο σκαλί και η διαφορά του με τον Bautista αυξήθηκε ακόμη περισσότεροΟ Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) τερμάτισε για δεύτερη φορά τέταρτος, αφήνοντας τον Davies να κλείσει την πεντάδα

Στην έκτη και έβδομη θέση βρέθηκαν οι αναβάτες της BMW με τον Reiterberger να επικρατεί του Sykes, ενώ όγδοος τερμάτισε ο Leon Haslam (Kawasaki Racing Team). Τις τελευταίες θέσεις της δεκάδας συμπλήρωσαν ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) και ο Jordi Torres, όμως αυτή τη φορά ο Τούρκος κατάφερε να επικρατήσει τερματίζοντας μπροστά απ’ αυτόν στην ένατη θέση.

Το παγωμένο Assen μπορεί να είχε έναν αγώνα λιγότερο λόγω της κακοκαιρίας, όμως πρόσφερε περισσότερο θέαμα στους θεατές. Παράλληλα, είχαμε περισσότερους αναβάτες να παίρνουν μέρος στις μάχες για το βάθρο, αυξάνοντας το ενδιαφέρον με ρυθμούς αριθμητικής προόδου. Ακόμη, είδαμε το κενό μεταξύ του αήττητου Bautista και του δεύτερου να κλείνει αισθητά και να περιορίζεται κάτω απ’ τα πέντε δευτερόλεπτα. Αν αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της Dorna ή όχι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, διότι τόσο η ιδιαιτερότητας της πίστας, αλλά και των καιρικών φαινομένων που εμφανίστηκαν, θολώνουν το τοπίο. Με τον επόμενο αγώνα να απέχει κάτι λιγότερο από ένα μήνα, ο καιρός λογικά θα φύγει απ’ την εξίσωση και τα δεδομένα θα είναι πιο καθαρά, με την Imola να προσφέρει πιο αντικειμενικά στοιχεία για το πόσο έχουν επηρεαστεί ή όχι οι επιδόσεις της V4 R.

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες