Motul WSBK: Ο κύριος Superpole επιστρέφει!

Απανωτές ανατροπές
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/4/2019

Στα πρώτα δοκιμαστικά είδαμε τον Rea να κυριαρχεί στον πίνακα των χρονομετρήσεων καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Λίγο πιο πίσω όμως καραδοκούσε ο περσινός του ομόσταβλος, Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) όπου απ’ τον αγώνα στην Aragon κι έπειτα η μοτοσυκλέτα του (και του team mate του) έχει τον πλήρως αγωνιστικό κινητήρα, ενώ στους δύο πρώτους γύρους του πρωταθλήματος δεν είχε δεχτεί ακόμη αλλαγές. Εκ του αποτελέσματος, η αλλαγή αυτή ήταν ότι χρειαζόταν για να αρχίσει να βλέπει τα πρώτα του βάθρα στην νέα ομάδα, ενώ για σήμερα δήλωσε πως ο πολύ άσχημος καιρός, είναι θετικός για εκείνον. Το παγωμένο Assen με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατές ριπές αέρα, φάνηκε πως ταλαιπωρούσε μονάχα εκείνους που έβλεπαν και όχι εκείνους που έτρεχαν, καθώς η FP2 μας έδωσε μία από τις πιο σφιχτές "κατατάξεις" της πρόσφατης ιστορίας με μόλις χιλιοστά δευτερολέπτου απόσταση για τους πρώτους πέντε!

Ο Sykes πάντως ήταν ιδιαίτερα ευτυχής γιατί αισθάνθηκε πιο κοντά στην εποχή που έκλεβε μέσα απ’ τα χέρια του Rea την Superpole, παρά την ελάχιστη διαφορά που λέγαμε πιο πάνω. Για τον Sykes τα χιλιοστά είναι η ουσία και δεν είναι τυχαίο που στέφθηκε πέρσι Mr. Superpole καθώς είχε βρεθεί τις περισσότερες φορές στην πρώτη θέση της εκκίνησης στους αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι πλέον οι πρώτοι εννιά αναβάτες γύρισαν κάτω απ’ το 1:36 ενώ η διαφορά του δέκατου απ’ τον πρώτο ήταν μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο!

Στην τρίτη θέση της εκκίνησης θα βρεθεί ο Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), ο οποίος αναδύθηκε απ’ την έβδομη θέση που είχε στον πίνακα των πρώτων ελεύθερων δοκιμών. Ο Markus Reiterberger βρέθηκε στην τέταρτη θέση μπροστά απ’ τον Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team). Εν τούτοις για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα δεν θα έχουμε μια μοτοσυκλέτα της Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις της εκκίνησης.

Ο Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων δοκιμών μέσα στα pits με τους μηχανικούς της ομάδας να προσπαθούν να ρυθμίσουν το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του, ενώ ο Chaz Davies είχε μια πτώση στην πέμπτη στροφή της πίστας κλείνοντας τις δοκιμές του βρισκόμενος στην ένατη θέση. Σε γενικές γραμμές ο καιρός μπορεί να έφερε μικρές αποστάσεις για τους πρώτους, αλλά δεν σημαίνει πως δεν τους προβλημάτισε κιόλας ενώ όπως φαίνεται αυτή η μουντή διάθεσή του πέρασε και στα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

Ο Toprak Razgatlioglu και ο Sandro Cortese θα είναι τελικά οι μοναδικοί ανεξάρτητοι αναβάτες που θα ξεκινήσουν τον αγώνα εντός της δεκάδας έχοντας την έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Alex Lowes έκλεισε την δεκάδα.

Σχετικά με τους αναβάτες της Honda που οι μοτοσυκλέτες τους ευνοήθηκαν απ’ την διοργάνωση, αυξάνοντας το μέγιστο όριο περιστροφής των κινητήρων των μοτοσυκλετών τους κατά 500 στροφές βρίσκονται αρκετά πιο πίσω. Συγκεκριμένα ο Kiyonari είναι 15ος ενώ ο Leon Camier δύο θέσεις πιο πάνω, πλαισιώνοντας έτσι τoν Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Αν οι αγώνες εξελιχθούν όπως τα δοκιμαστικά, τότε πιθανότατα να είναι οι πιο ενδιαφέρον που θα έχουμε δει μέχρι στιγμής και παράλληλα θα επαληθεύσουν την Dorna όπου με τους περιορισμούς αποσκοπεί στο περισσότερο θέαμα. 

1 Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:35,414

2 Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:35,417 +0,003

3 Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:35,427 +0,013

4 Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:35,442 +0,028

5 Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:35,445 +0,031

6 Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,547 +0,133

7 Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:35,554 +0,140

8 Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1:35,703 +0,289

9 Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,813 +0,399

10 Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:36,183 +0,769

Ετικέτες

Honda HRC-Xavi Vierge: Χωρίζουν οι δρόμοι τους στο WSBK στο τέλος της σεζόν

Δεν ανανεώνει η Honda HRC με τον Καταλανό έπειτα από τέσσερεις σεζόν
Vierge HRC
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/9/2025

Ο Xavi Vierge, που εντάχθηκε στη Honda HRC το 2022, θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike. Ο Ισπανός είχε ως κορυφαία στιγμή του την τρίτη θέση στην Ινδονησία το 2023, ενώ συντέλεσε στην εξέλιξη της CBR1000RR-R,

Ο Vierge βρέθηκε στη Honda μετά από έξι γεμάτες σεζόν στη Moto2, όπου σημείωσε τέσσερα βάθρα, με καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα τη 10η το 2020. Από την ένταξή του στο WorldSBK, ο Καταλανός έφερε συνέπεια και σταθερές εμφανίσεις στο top-10, ενώ εκτός από το μοναδικό του βάθρο στο Mandalika το 2023, συμμετείχε και στη νίκη της Honda στις 8 Ώρες της Suzuka την ίδια χρονιά.

Η Honda Racing Corporation σε ανακοίνωσή της τόνισε: “Η συνεργασία μας με τον Xavi Vierge θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Ο Vierge συνέβαλε σημαντικά στην ομάδα του WorldSBK και στην εξέλιξη της CBR1000RR-R, δίνοντας πάντα τον καλύτερό του εαυτό, με χαμόγελο, θετικό πνεύμα και επαγγελματισμό. Τον ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα πρόσφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια”.

Ο Vierge αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον Iker Lecuona, σχηματίζοντας ένα all-rookie δίδυμο το 2022. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της μετακίνησης του Lecuona στην Aruba.it Ducati και την επιβεβαίωση της αποχώρησης του Vierge, η Honda θα παραταχθεί με ολοκαίνουριο line-up το 2026.