Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Motul WSBK: Ο κύριος Superpole επιστρέφει!

Απανωτές ανατροπές

Στα πρώτα δοκιμαστικά είδαμε τον Rea να κυριαρχεί στον πίνακα των χρονομετρήσεων καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Λίγο πιο πίσω όμως καραδοκούσε ο περσινός του ομόσταβλος, Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) όπου απ’ τον αγώνα στην Aragon κι έπειτα η μοτοσυκλέτα του (και του team mate του) έχει τον πλήρως αγωνιστικό κινητήρα, ενώ στους δύο πρώτους γύρους του πρωταθλήματος δεν είχε δεχτεί ακόμη αλλαγές. Εκ του αποτελέσματος, η αλλαγή αυτή ήταν ότι χρειαζόταν για να αρχίσει να βλέπει τα πρώτα του βάθρα στην νέα ομάδα, ενώ για σήμερα δήλωσε πως ο πολύ άσχημος καιρός, είναι θετικός για εκείνον. Το παγωμένο Assen με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατές ριπές αέρα, φάνηκε πως ταλαιπωρούσε μονάχα εκείνους που έβλεπαν και όχι εκείνους που έτρεχαν, καθώς η FP2 μας έδωσε μία από τις πιο σφιχτές "κατατάξεις" της πρόσφατης ιστορίας με μόλις χιλιοστά δευτερολέπτου απόσταση για τους πρώτους πέντε!

Ο Sykes πάντως ήταν ιδιαίτερα ευτυχής γιατί αισθάνθηκε πιο κοντά στην εποχή που έκλεβε μέσα απ’ τα χέρια του Rea την Superpole, παρά την ελάχιστη διαφορά που λέγαμε πιο πάνω. Για τον Sykes τα χιλιοστά είναι η ουσία και δεν είναι τυχαίο που στέφθηκε πέρσι Mr. Superpole καθώς είχε βρεθεί τις περισσότερες φορές στην πρώτη θέση της εκκίνησης στους αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι πλέον οι πρώτοι εννιά αναβάτες γύρισαν κάτω απ’ το 1:36 ενώ η διαφορά του δέκατου απ’ τον πρώτο ήταν μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο!

Στην τρίτη θέση της εκκίνησης θα βρεθεί ο Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), ο οποίος αναδύθηκε απ’ την έβδομη θέση που είχε στον πίνακα των πρώτων ελεύθερων δοκιμών. Ο Markus Reiterberger βρέθηκε στην τέταρτη θέση μπροστά απ’ τον Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team). Εν τούτοις για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα δεν θα έχουμε μια μοτοσυκλέτα της Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις της εκκίνησης.

Ο Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων δοκιμών μέσα στα pits με τους μηχανικούς της ομάδας να προσπαθούν να ρυθμίσουν το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του, ενώ ο Chaz Davies είχε μια πτώση στην πέμπτη στροφή της πίστας κλείνοντας τις δοκιμές του βρισκόμενος στην ένατη θέση. Σε γενικές γραμμές ο καιρός μπορεί να έφερε μικρές αποστάσεις για τους πρώτους, αλλά δεν σημαίνει πως δεν τους προβλημάτισε κιόλας ενώ όπως φαίνεται αυτή η μουντή διάθεσή του πέρασε και στα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

Ο Toprak Razgatlioglu και ο Sandro Cortese θα είναι τελικά οι μοναδικοί ανεξάρτητοι αναβάτες που θα ξεκινήσουν τον αγώνα εντός της δεκάδας έχοντας την έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Alex Lowes έκλεισε την δεκάδα.

Σχετικά με τους αναβάτες της Honda που οι μοτοσυκλέτες τους ευνοήθηκαν απ’ την διοργάνωση, αυξάνοντας το μέγιστο όριο περιστροφής των κινητήρων των μοτοσυκλετών τους κατά 500 στροφές βρίσκονται αρκετά πιο πίσω. Συγκεκριμένα ο Kiyonari είναι 15ος ενώ ο Leon Camier δύο θέσεις πιο πάνω, πλαισιώνοντας έτσι τoν Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Αν οι αγώνες εξελιχθούν όπως τα δοκιμαστικά, τότε πιθανότατα να είναι οι πιο ενδιαφέρον που θα έχουμε δει μέχρι στιγμής και παράλληλα θα επαληθεύσουν την Dorna όπου με τους περιορισμούς αποσκοπεί στο περισσότερο θέαμα. 

1 Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:35,414

2 Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:35,417 +0,003

3 Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:35,427 +0,013

4 Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:35,442 +0,028

5 Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:35,445 +0,031

6 Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,547 +0,133

7 Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:35,554 +0,140

8 Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1:35,703 +0,289

9 Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,813 +0,399

10 Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:36,183 +0,769