Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Motul WSBK Assen: O Rea στην κορυφή

Ευχάριστες εκπλήξεις!

Ο τρίτος γύρος του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Bautista να επεκτείνει περαιτέρω την κυριαρχία του, πράγμα που έκλεισε τον κύκλο που χρειαζόταν για να έχουμε την παρέμβαση της Dorna για το επιτρεπτό όριο περιστροφή του κινητήρα.

Τα πρώτα δοκιμαστικά για τον τέταρτο γύρο του πρωταθλήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) επέστρεψε στην κορυφή. Το γεγονός πως ο αναβάτης της Kawasaki -και περσινός πρωταθλητής- ήταν ο γρηγορότερος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προμηνύσει την πορεία και το αποτέλεσμα του αγώνα αλλά ούτε και να αποτελέσει -αυτή την στιγμή- κάποια εικασία για το κατά πόσο επηρεάστηκαν οι επιδόσεις του Bautista απ’ την μείωση των στροφών του κινητήρα της μοτοσυκλέτας του.

Εκ των πραγμάτων, το Assen αποτελούσε πάντοτε μια ιδιαίτερη πίστα για τον Rea αφού η απόδοσή του εκεί ήταν εκπληκτική ανεξαρτήτως της μοτοσυκλέτας που οδηγούσε. Συγκεκριμένα, έχει να χάσει βάθρο σ' αυτή τη πίστα απ’ το 2009 και είναι ο μοναδικός αναβάτης που κατάφερε να στεφθεί νικητής σε βρεγμένο αγώνα ξεκινώντας εκτός της πεντάδας.

Δεδομένων των επιτευγμάτων του ήταν αναμενόμενο να δούμε τον Rea στην κορυφή του πίνακα καθώς τα στατιστικά ήταν με το μέρος του. Όμως, οι υπόλοιποι αναβάτες που βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη.

Η μέρα ξεκίνησε δυναμικά παρά μίας σύντομης διακοπής όπου βγήκε η κόκκινη σημαία όταν ένας λαγός επιχείρησε να διασχίσει την πίστα. Με αίσιο τέλος, ευτυχώς για το λαγό, ο Rea έκανε ταχύτερο χρόνο 1:35,598, έχοντας πίσω του τον Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) ο οποίος είναι τέταρτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Μέχρι τώρα, ο αναβάτης της Pata Yamaha WorldSBK Team έχει βρεθεί πολύ κοντά στο βάθρο όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να το κατακτήσει. Ο Ολλανδός βρισκόμενος εντός έδρας φαίνεται πως έχει αναπτερωμένο ηθικό και λίγο πριν την λήξη των FP1 έκανε τον ταχύτερο γύρο του. Απ’ την άλλη πλευρά του box, ο ομόσταβλός του, Alex Lowes είχε μια πτώση στην ένατη στροφή της πίστας με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην μπορέσει να επιστρέψει στην ενεργό δράση άμεσα και αφετέρου να βρεθεί στην προτελευταία θέση της δεκάδας.

Οι αναβάτες της BMW Motorrad Racing Team αποτέλεσαν εξίσου μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Tom Sykes μετά τα δύο βάθρα του στο Aragon δείχνει αρκετά ανανεωμένος και πως έχει εξοικειωθεί αρκετά με τη μοτοσυκλέτα του ώστε να βρεθεί στις μάχες των πρώτων θέσεων. Δεν είναι τυχαίο βέβαια που από την Aragon και μετά η BMW χρησιμοποιεί τον κινητήρα της σε πλήρη εργοστασιακή μορφή. Κι όπως ξεκάθαρα τονίζει η FIM, από εδώ και πέρα εντάσσονται στην επιτήρηση με βάση τον κανονισμό για περιορισμό στο όριο στροφών. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ο Sykes βρέθηκε μόλις δύο δέκατα μακριά απ’ τον περσινό του team mate Jonathan Rea, ερχόμενος τρίτος. Ο δεύτερος αναβάτης της BMW, Markus Reiterberger ήταν εξαιρετικός καθώς γύρο με το γύρο γινόταν όλο και πιο γρήγορος καταλαμβάνοντας εν τέλει την έκτη θέση, πλαισιώνοντας μαζί με τον Sykes τους εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati.

Ο Alvaro Bautista ολοκλήρωσε τα δοκιμαστικά του καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον πίνακα των χρονομετρήσεων, απέχοντας τρία δέκατα απ’ τον Rea. Ο Chaz Davies (ARUBA.IT Ducati-Racing) έκλεισε την πεντάδα και σφράγησε τη λίστα με τους αναβάτες που γυρνούσαν κάτω απ’ το 1:36.

Οι πέντε πρώτες θέσεις του πίνακα απαρτίζονται από τέσσερις διαφορετικές εταιρίες με την Ducati να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης χάρη στις επιδόσεις των αναβατών της. Στο δεύτερο μισό της δεκάδας είχαμε τον Leon Halsam στην έβδομη θέση αποτελώντας τον δεύτερο πιο γρήγορο αναβάτη με ZX-10RR. Πίσω του, και με μικρή διαφορά βρέθηκε ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) αποτελώντας τον πιο γρήγορο ανεξάρτητο αναβάτη, ενώ ο Torres που έκλεισε τη δεκάδα ήταν ο τελευταίος ανεξάρτητος αναβάτης που ήταν μέσα σ’ αυτή.

Πίνακας των επίσημων χρονομετρήσεων:

1 Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:35,598

2 Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha) 1:35,763 +0,165

3 Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:35,789 +0,191

4 Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,915 +0,317

5 Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:35,970 +0,372

6 Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:36,012 +0,414

7 Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:36.317 +0,719

8 Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:36.448 +0,850

9 Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha) 1:36,459 +0,861

10 Jordi Torres (Team Pedercini Racing) 1:36.550 +0,952