WSBK: ‘Έκοψαν στροφές από την Ducati, τις έδωσαν στην Honda!

Σε άμεση ισχύ οι νέοι κανονισμοί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/4/2019

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τον ένατο αγώνα, δηλαδή μετά την τρίτη αγωνιστική συνάντηση, η FIM έβαλε σε ισχύ τους υπάρχοντες κανονισμούς και με βάση όλα όσα προβλέπονταν ήδη από την πρότερη εποχή της κυριαρχίας της Kawasaki, έκανε αυτό που όλοι περιμέναμε. Έκοψε, ευτυχώς λίγες αλλά καίριες το δίχως άλλο, στροφές από την Ducati και έδωσε τις διπλάσιες στην Honda! Πλέον το όριο για την V4 της Ducati πέφτει στις 16.100 από τις 16.350 στροφές, μειωμένο κατά 250 ενώ αυξήθηκε κατά 500 στροφές για την Honda. Κι έτσι η Honda θα είναι τώρα η μόνη εταιρία με πάνω από 15.000 στροφές και η μόνη πιο κοντά –σε αριθμό στροφών δηλαδή- στην Ducati, αν και οι διαφορές όλων, πλην των Ιταλών στο V4 είναι μικρές. Στο επίπεδο που μιλάμε βέβαια μόλις 50 είναι ένα σεβαστό νούμερο, και δεν είναι τυχαία η βοήθεια αυτή στην Honda και το γεγονός πως φτάνει πλέον στις 15.050 στροφές, καθώς αυτό θα την βοηθήσει να έρθει πιο κοντά σε απόδοση με τους υπόλοιπους που έχουν την ίδια διάταξη κινητήρα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι αυξομειώσεις του ορίου στροφών δεν γίνονται τυχαία, ή άτακτα αλλά σε βήματα των 250 στροφών. Έτσι αν υπολογίστηκε, για παράδειγμα, πως για την Honda το προβάδισμα που έπρεπε να της δώσουν ήταν 350 στροφές, δεν μπορούσαν θεσμικά να το κάνουν, κι έπρεπε να επιτρέψουν ακριβώς 500, μιας και το βήμα είναι συγκεκριμένο. Αντίστοιχα δεν μπορούσαν να κόψουν μόλις 100 ή 200 από την Ducati.

Motul WorldSBK, Aragon: 350η νίκη για την Ducati - Πρώτος Ισπανός νικητής στην Aragon

Ο περιορισμός βέβαια εξαπλώνεται και πιο βαθιά, καθώς για την Ducati και την Kawasaki σταματά τώρα κάθε ευκαιρία για εξέλιξη. Εννοώντας βέβαια πως μπορεί η εξέλιξη να μην σταματά ποτέ, αλλά τα αποτελέσματά της για φέτος δεν θα τα δούμε στο πρωτάθλημα καθώς δεν έχουν πλέον δικαίωμα αλλαγών στα λεγόμενα «σκληρά» αναλώσιμα. Όλα τα τμήματα και εξαρτήματα που δεν αποτελούν το μπλοκ του κινητήρα, με εξαίρεση την κεφαλή, και περιλαμβάνουν την εισαγωγή του αέρα στο σύνολό της, την τροφοδοσία και ένα σωρό ακόμη στοιχεία του κινητήρα που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην απόδοση. Οι υπόλοιποι διατηρούν το δικαίωμα της μίας ακόμη παρέμβασης, σε όλα τα παραπάνω, η Ducati και η Kawasaki όχι.

Αν ο Rea τα πήγαινε ελάχιστα χειρότερα, αν δηλαδή είχε μόλις ακόμη δύο πόντους διαφορά από την Ducati, τότε δεν θα τον έπιανε ο κανόνας και οι αλλαγές θα κλείδωναν μονάχα για τους Ιταλούς. Το ζήτημα για την διοργάνωση, αλλά και για τις ίδιες τις ομάδες, που πρώτες –ΚΑΙ η Ducati- είχαν κάποια στιγμή όλες συμφωνήσει για να μπει αυτός ο περιορισμός, είναι να μην χάνεται το θέαμα. Ακόμη και για εκείνον που είναι πρώτος, αν σηκώνει το κύπελλο το ένα πίσω από το άλλο και κάθε φορά ολοένα και λιγότεροι είναι από κάτω για να τον χαιρετήσουν, η διαρκής επιτυχία χάνει την αξία που πρέπει να έχει.

Κι ακόμα και τώρα όμως, δεν έχουν αλλάξει πολλά για την ενασχόληση του κόσμου. Υπάρχει μία τάση, περισσότερα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για παράδειγμα, τα οποία είναι όμως άνευ αξίας και περιεχομένου καθώς όλοι όσοι σχολιάζουν δεν είναι απαραίτητα και θεατές, κι απλά βρίσκονται εκεί για την… φασαρία. Με τη προοπτική να είναι, όπως εξηγεί η ίδια η διοργάνωση, να μεταφραστεί ένα ποσοστό των «περαστικών» σε μόνιμους, οι κανονισμοί αυτοί έχουν έρθει για να μείνουν. Με βάση το γεγονός πως την άλλη πλευρά την έχουμε δει πολλές σεζόν στην σειρά, μπορεί να έχουν και δίκιο. Σε κάθε περίπτωση τώρα τα πράγματα είναι αυτά που είναι…

Τα νέα όρια συγκριτικά με πριν
ΜΟΤΟ
Νέο όριο
Παλιό όριο
Aprilia
14700
14700
BMW
14950
14950
BMW 2019
14900
-
Ducati V2
12400
12400
Ducati V4
16100
16350
Honda
15050
14550
Kawasaki 2018
14100
14100
Kawasaki 2019
14600
14600
MV Agusta
14950
14950
Suzuki
14900
14900
Yamaha
14700
14700

 

Για την Ducati 250 στροφές δεν είναι ούτε τράβηγμα στο αυτί. Μπορεί κάθε πενήντα να βλέπεις την διαφορά, όμως στην πράξη τα αποθέματα δύναμης της V4 φτάνουν πολύ πιο χαμηλά από αυτό και σίγουρα δεν πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω. Όπως αντίστοιχα δεν περιμένει κανείς να κυριαρχήσει η Honda επειδή απλά πήρε 500 στροφές περιθώριο.

Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην BMW, την τελευταία που μπορεί να δεχτεί μείωση κι αυτό θα γίνει σε άλλους δύο αγώνες από την στιγμή που τώρα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον νέο κινητήρα, στην πλήρη αγωνιστική μορφή του. Αν αυτός τους δώσει πράγματι το περιθώριο που έλειπε, τότε η περίπτωσή τους θα εξεταστεί εκ νέου με τα νέα δεδομένα.

Ετικέτες

MOTUL WSBK – World Sportbike: Ξεκινά με 6 κατασκευαστές και 33 αναβάτες η κατηγορία που συμμετέχει και ο Γιάννης Περιστεράς

Παρθενική σεζόν για τη νέα αυτή κατηγορία που αντικαθιστά τη WorldSSP300
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/3/2026

Μια νέα εποχή ξεκινά το 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike της FIM, με τη νέα κατηγορία World Sportbike που αντικαθιστά από φέτος την WorldSSP300 και έχει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς.

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27-29 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της WorldSPB στο Portimao, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο του WSBK. Λιγότερες από δέκα ημέρες έχουμε δηλαδή από την έναρξη και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 6 εταιρείες και τους 33 αναβάτες που θα συμμετάσχουν.

KOVE

Η Kove έγραψε ιστορία το 2025 κερδίζοντας τον τίτλο της WorldSSP300 με τον Benat Fernandez (Kove Racing Team #109) και ο ίδιος συνδυασμός αναβάτη-ομάδας-κατασκευαστή θα ξανασυμμετάσχει και το 2026. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έχει στη διάθεσή του το 2026 την Kove 450RR, η οποία διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 443 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 70 ίππους.

Aprilia

Η Aprilia είχε παρουσία στο paddock του WorldSBK για τελευταία φορά το 2020, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε ολόκληρη τη σεζόν στο World Superbike ήταν το 2018. Ο κατασκευαστής από το Noale επιστρέφει στο paddock αυτή τη σεζόν στο World Sportbike με την μοτοσυκλέτα RS 660 Factory και τέσσερις αναβάτες, μεταξύ των οποίων ο Matteo Vannucci που είχε κατακτήσει νίκες στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς και τον “δικό μας” Γιάννη Περιστερά που επανέρχεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2023. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει περίπου 105 ίππους.

Suzuki

Όπως η Aprilia και η Suzuki επιστρέφει στο paddock του WorldSBK για την κατηγορία World Sportbike. Τρεις αναβάτες θα αγωνιστούν με τη GSX-8R, με πιο γνωστό τον δύο φορές πρωταθλητή WorldSSP300 Jeffrey Buis (Track & Trades Wixx Racing). Με έναν δικύλινδρο κινητήρα 776 κ.εκ., η μοτοσυκλέτα έχει ήδη αγωνιστεί στο MotoAmerica Twins Cup και στο πρωτάθλημα British Sportbike, κερδίζοντας τον τίτλο με τον Kas Beekmans (VLR Racing Team Suzuki) – ο οποίος θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της WorldSPB το 2026. 

Triumph

Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει ήδη κάνει αίσθηση στο WorldSSP τις τελευταίες σεζόν και τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο και στο WorldSPB. Ο Harrison Dessoy (PHR Performance Triumph) και ο Fenton Seabright θα είναι οι δύο αναβάτες της Triumph Daytona 660. Η μοτοσυκλέτα τους διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα σε σειρά με μέγιστη ισχύ 95 ίππων. Στην κατηγορία Sportbike του γερμανικού πρωταθλήματος, η Triumph κατέκτησε πέρυσι τις θέσεις 1-2-3 στην κατάταξη.

Yamaha

Η Yamaha θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στις τέσσερις κατηγορίες το 2026, καθώς μπαίνει στο World Sportbike με την Yamaha R7. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές το 2026, αφού 12 αναβάτες θα αγωνίζονται με αυτήν. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 689 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 73 ίππων.

Kawasaki

Η Kawasaki γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο WorldSSP300 και ελπίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί στο WorldSPB με την Kawasaki ZX-6R 636. Οκτώ αναβάτες θα την έχουν στη διάθεσή τους το 2026, με τον Xavi Artigas (MTM Kawasaki), τον teammate του Loris Veneman και τον υποψήφιο για τον τίτλο του 2025 David Salvador (Team ProDina Kawasaki XCI) να είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Διαθέτει κινητήρα 636 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους που αποδίδει μέγιστη ισχύ 124 ίππων.

Σύστημα εξισορρόπησης

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με διαφορετικά κυβικά, κυλίνδρους και αποδόσεις, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα για την εξισορρόπηση των επιδόσεων μεταξύ των μοτοσυκλετών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα με ειδικές προδιαγραφές για τον κινητήρα, χάρτη περιορισμού ροπής με όρια στροφών και ελάχιστο βάρος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν υπολογισμό εξισορρόπησης που λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς τομείς επιδόσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό ΕΔΩ (από τη σελίδα 170).

Υπάρχει και έβδομος κατασκευαστής, που δεν είναι άλλος από την Honda αφού η CBR600RR έχει ομολογκαριστεί, όμως κανείς μόνιμος αναβάτης δεν θα αγωνιστεί μαζί της σε όλη τη σεζόν. Στη σέλα της μοναδικής CBR600RR έχει δηλωθεί ο Γάλλος Diego Poncet με την ομάδα RAC41-Honda, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται πλήρη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα Superbikes (FSBK) και στο παγκόσμιο Endurance (EWC), ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας WorldSPB στο Portimao.