Motul WSBK: "Βροντολόγιο" 2023 - Ποιός έπεσε περισσότερες φορές!

Ποιός αναβάτης είναι στην κορυφή, οι πίστες και οι στροφές-παγίδες
motomagMotul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/11/2023

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2023 του Motul WSBK, ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι σημείωσαν τις περισσότερες πτώσεις, ποιες πίστες δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες, αλλά και ποιες είναι οι στροφές που "παγίδεψαν" τους περισσότερους αναβάτες.

Στο σύνολό τους, οι πτώσεις και στις τρεις κατηγορίες WSBK, WSSP και WSSP300, φτάνουν τις 523. Από αυτές οι 172 ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία WSBK, ενώ οι 131 στην μικρότερη WSSP300. Στην κορυφή, όσον αφορά το σύνολο, βρίσκεται η μεσαία κατηγορία WSSP, η οποία έκλεισε την σεζόν του 2023 με 217 πτώσεις!

Όσον αφορά την WSBK βλέπουμε ότι ο αριθμός είναι αρκετά χαμηλότερος από τις 217 που είχαμε το 2022, ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στις 14 πτώσεις ανά γύρο, αν τις διαιρέσουμε με τους 12 γύρους του πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Αντίθετα, στην WSSP έχουμε σχεδόν διπλάσιες πτώσεις από τις 120 πέρυσι. Τέλος, στην WSSP300 βλέπουμε 12 λιγότερες πτώσεις από τις 143 της σεζόν του 2022, με κατά μέσο όρο 16 πτώσεις σε κάθε έναν από τους 8 γύρους όπου έτρεξε η μικρή κατηγορία.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Περνάμε τώρα στους αναβάτες, όπου βλέπουμε ότι στις πτώσεις δεν υπολογίζονται οι wildcard συμμετοχές, αλλά ούτε και οι αναβάτες που αντικατέστησαν τους τραυματίες. Ένα τέτοιο στοιχείο επηρεάζει και τον τελικό συνολικό αριθμό – συνήθως προς τα κάτω. Ξεκινώντας από την WSBK οι δύο πρώτοι ανήκουν σε εργοστασιακές ομάδες, με τον Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WSBK) να ηγείται με 15 πτώσεις και τον Iker Lecuona (Team HRC) πίσω του με δύο λιγότερες. Τρίτος έρχεται ο Lorenzo Baldassari (GMT94 Yamaha), με τον Iταλό να πέφτει 11 φορές, μία περισσότερη από τις 10 του Πρωταθλητη του 2023 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing Ducati). Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) είδε από κοντά την άσφαλτο 9 φορές, κάτι που τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση. Εκτός της πρώτης δεκάδας βρίσκεται ο Toprak Razgatlioglu, ο οποίος έπεσε μόλις δύο φορές σε όλη την σεζόν. Μία στην Αυστραλία, όπου ενεπλάκη σε μία σύγκρουση με τον Lowes και η άλλη ήταν στο Most, όταν ένα προβληματικό ελαστικό τον έβγαλε από το κυνήγι της πρώτης θέσης.

Στην κατηγορία WSSP, πρώτος είναι ο Bahattin Sofuoglu (MV Agusta Reparto Corse) με 15 πτώσεις, ενώ από κοντά τον ακολουθεί ο Glenn van Straalen (EAB Racing Team) με 14. Τρεις αναβάτες βρίσκουμε στην τρίτη θέση με 11 πτώσεις, οι Tom Edwards (Yart-Yamaha WorldSSP Team), Adrian Huertas (MTM Kawasaki) and Jorge Navarro (Ten Kate Racing Yamaha). Στην WSSP300 ο Ruben Bijman (Arco Motor University Team) σημείωσε 12 πτώσεις, παίρνοντας την πρώτη θέση, με τον φετινό rookie, Loris Veneman (MTM Kawasaki) στην δεύτερη με 10. Τέσσερις αναβάτες είχαν από 6 πτώσεις ο καθένας με τον Samuel Di Sora (ProDina Kawasaki Racing), τον ομόσταυλό του Mattia Martella, τον Fenton Seabright (Kawasaki GP Project) και τον Juan Pablo Uriostegui (Sublime Racing by MS Racing) να μοιράζονται την τρίτη θέση.

15

Alex Lowes

13

Iker Lecuona

11     

Lorenzo Baldassarri

10   

Alvaro Bautista

 9

Loris Baz, Garrett Gerloff, Jonathan Rea, Michael van der Mark

 8 

Michael Ruben Rinaldi

 7

Dominique Aegerter, Eric Granado, Xavi Vierge

 6

Axel Bassani, Remy Gardner, Oliver Konig

 5 

Philipp Oettl, Scott Redding, Tom Sykes

4

Andrea Locatelli, Tito Rabat, Bradley Ray

3

Danilo Petrucci

2

Toprak Razgatlioglu, Isaac Vinales

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Δύο πίστες με πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο – Αυτή του Most στην κορυφή

Για το 2023 δύο ήταν οι πίστες που δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες όλων των κατηγοριών, έχοντας καταγράψει πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο η κάθε μία. Η πίστα του Most βρίσκεται στην κορυφή με 65, με 23 να έχουν οι WSBK και WSSP300 κατηγορίες, ενώ οι υπόλοιπες 19 ανήκουν στην WSSP. Λίγο πιο πίσω είναι η πίστα της Imola με συνολικά 63 πτώσεις, με τις 33 να ανήκουν στην WSSP, οι 16 στην WSBK και οι 14 στην WSSP300. Τρίτη η πίστα του Misano με 58 πτώσεις, που χωρίζονται σε 21 για την WSSP300, 20 για την WSSP και 17 για την WSBK.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Οι πρώτες και οι τελευταίες στροφές είχαν τις περισσότερες πτώσεις – Η Imola στην κορυφή

Όσον αφορά τις στροφές με τις περισσότερες πτώσεις, πρώτη είναι εδώ η Imola με το δεύτερο κομμάτι στο τελευταίο εσάκι Variante Bassa πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού να έχει 17 πτώσεις, ενώ λίγο πιο πίσω με 16 έρχεται η κλειστή Στροφή 5 στην γαλλική πίστα Magny-Cours. Την τρίτη θέση μοιράζονται δύο στροφές με την 1 στο Most και τη 10 στην Βαρκελώνη να έχουν από 14 πτώσεις.

Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Misano - Κυρίαρχος και "τριπλός" ο Razgatlioglu, πέρασε μπροστά στη βαθμολογία

Πρώτο hat trick στην ιστορία της BMW στα Superbikes (M 1000 RR)
Toprak, WorldSBK
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

O Toprak Razgatlioglu έδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο την πρόθεση και την ικανότητά του να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, με μια εντυπωσιακή τριπλή νίκη στο Misano που του έδωσε και τη βαθμολογική πρωτοπορία στη γενική.

O “El Turco” της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, όπως φάνηκε και από τη συνολική και άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση που πραγματοποίησε στον τέταρτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike για το 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Misano.

Ο αναβάτης των Βαυαρών έδωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο υπόσταση στις δηλώσεις που είχε κάνει μερικές μέρες πριν τον αγώνα, ακόμη και για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην πρώτη του κιόλας σεζόν, με μια πειστικότατη τριπλή νίκη που είναι παράλληλα και η πρώτη στην ιστορία της BMW στο WSBK.

Ο Razgatlioglu κυριάρχησε μάλιστα σε μια "εντός έδρας" πίστα για την Ducati, εκεί όπου το ιταλικό εργοστάσιο έχει και τις περισσότερες νίκες (37) και βάθρα (95) από οποιονδήποτε άλλο, ενώ μέχρι πριν τον αγώνα ο Τούρκος μετρούσε δύο νίκες και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Bautista πέντε, ενώ έξι ήταν οι βαθμοί που τους χώριζαν πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ισπανό να προηγείται.

Bulega

Από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής ο αναβάτης της εργοστασιακής BMW έδειξε τις προθέσεις του στην πίστα "Marco Simoncelli" σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στα FP1 αλλά και εντυπωσιακό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του session. Τον χρόνο που σημείωσε ο Toprak δεν κατάφερε να ξεπεράσει άλλος αναβάτης ούτε στα FP2 -έφτασε κοντά ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati)- και παρά την ευτυχώς ανώδυνη πτώση που είχε ο Razgatlioglu το απόγευμα.

Ο αναβάτης της BMW συνέχισε πιο εντυπωσιακά το πρωί του Σαββάτου διαλύοντας το ρεκόρ γύρου στη Superpole (1.32.320) κάτι που έκανε ωστόσο και ο Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που έδειχνε ότι θα χτυπήσει στα ίσια τον Τούρκο.

Iannone

Ωστόσο η πρώτη θέση πήγε στον Razgatlioglu γιατί ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati έκανε τον δικό του χρόνο με κίτρινες σημαίες να ανεμίζουν λόγω του ατυχήματος του Andrea Iannone (Team GoEleven). Κάτω από το ρεκόρ γύρου κινήθηκε και ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) που πήρε την τρίτη θέση.

Toprak

Στον 1ο αγώνα ο Razgatlioglu έχασε την πρωτοπορία στην εκκίνηση από τον Gardner, ωστόσο δεν άργησε να βρεθεί ξανά στην κορυφή και από εκεί και έπειτα οδηγώντας συγκεντρωμένα και ταχύτατα δεν απειλήθηκε από κανέναν άλλο. Πίσω του στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος επίσης δεν απειλήθηκε από τον τρίτο Bautista.

Loca

Η 4η και η 5η θέση πήγαν αντίστοιχα στους Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τέσσερεις διαφορετικούς κατασκευαστές να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Superpole

Σειρά είχε ο αγώνας Superpole το πρωί της Κυριακής όπου και εκεί ο Razgatlioglu έδειξε να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του. Αν και έχασε προσωρινά κατά την εκκίνηση τα ηνία του αγώνα από τον Bulega, ο Τούρκος πέρασε μπροστά και έκανε τον δικό του αγώνα στην κορυφή μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο δεύτερος Bulega δεν κατάφερε να τον απειλήσει σε κανένα σημείο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) που τερμάτισε με διαφορά τριών δευτερολέπτων από τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati.

Τερματισμός Toprak με endo στον 3ο αγώνα!

Ο 2ος αγώνας στην ιταλική πίστα επίσης δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τον Razgatlioglu που βρέθηκε μετά την εκκίνηση στην 5η θέση. Ίσως να πρόκειται και για κάποιο... γούρι αφού ο αναβάτης της BMW δεν προβληματίστηκε από αυτό, ανέκαμψε γρήγορα και είχε έναν ρυθμό σε όλο τον αγώνα που δεν μπόρεσαν να αγγίξουν οι υπόλοιποι φτάνοντας ξανά σε μια εύκολη νίκη, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού με… endo! Οι θέσεις στο βάθρο δεν άλλαξαν με τον Nicolo Bulega να τερματίζει ξανά δεύτερος με τρία σχεδόν δευτερόλεπτα διαφορά και τον Bautista ένα ακόμη δεύτερο πίσω του. Εναλλαγή είχαμε στην τέταρτη και πέμπτη θέση με τον Lowes να παίρνει το αίμα του πίσω από τον Locatelli.

Stoprak

Με την τριπλή νίκη του Razgatlioglu και έξι συνολικά φέτος, η BMW ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση της στο WSBK που είχε πετύχει τις σεζόν 2012 και 2013, τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στον τέταρτο γύρο της σεζόν που μετρά ήδη πέντε διαφορετικούς νικητές. Ο Τούρκος είναι επίσης ο πρώτος αναβάτης των Βαυαρών που ηγείται του πρωταθλήματος από το 2012 και τον Marco Melandri.

Toprak

Από τη δεύτερη θέση και τους έξι βαθμούς που τον χώριζαν από τον Bautista, ο Razgatlioglu ηγείται του πρωταθλήματος με 179 βαθμούς έχοντας πλέον "μαξιλαράκι" 21 βαθμών από τον Bulega (158) και 24 από τον Bautista που είναι τρίτος με 155 βαθμούς. Τέλος, με την τριπλή του νίκη ο Τούρκος ανέβηκε στην πέμπτη θέση όλων των εποχών όσον αφορά στις νίκες, με 45 στο σύνολο ξεπερνώντας τον Noriuki Haga.

Ετικέτες