Motul WSBK: "Βροντολόγιο" 2023 - Ποιός έπεσε περισσότερες φορές!

Ποιός αναβάτης είναι στην κορυφή, οι πίστες και οι στροφές-παγίδες
motomagMotul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/11/2023

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2023 του Motul WSBK, ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι σημείωσαν τις περισσότερες πτώσεις, ποιες πίστες δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες, αλλά και ποιες είναι οι στροφές που "παγίδεψαν" τους περισσότερους αναβάτες.

Στο σύνολό τους, οι πτώσεις και στις τρεις κατηγορίες WSBK, WSSP και WSSP300, φτάνουν τις 523. Από αυτές οι 172 ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία WSBK, ενώ οι 131 στην μικρότερη WSSP300. Στην κορυφή, όσον αφορά το σύνολο, βρίσκεται η μεσαία κατηγορία WSSP, η οποία έκλεισε την σεζόν του 2023 με 217 πτώσεις!

Όσον αφορά την WSBK βλέπουμε ότι ο αριθμός είναι αρκετά χαμηλότερος από τις 217 που είχαμε το 2022, ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στις 14 πτώσεις ανά γύρο, αν τις διαιρέσουμε με τους 12 γύρους του πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Αντίθετα, στην WSSP έχουμε σχεδόν διπλάσιες πτώσεις από τις 120 πέρυσι. Τέλος, στην WSSP300 βλέπουμε 12 λιγότερες πτώσεις από τις 143 της σεζόν του 2022, με κατά μέσο όρο 16 πτώσεις σε κάθε έναν από τους 8 γύρους όπου έτρεξε η μικρή κατηγορία.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Περνάμε τώρα στους αναβάτες, όπου βλέπουμε ότι στις πτώσεις δεν υπολογίζονται οι wildcard συμμετοχές, αλλά ούτε και οι αναβάτες που αντικατέστησαν τους τραυματίες. Ένα τέτοιο στοιχείο επηρεάζει και τον τελικό συνολικό αριθμό – συνήθως προς τα κάτω. Ξεκινώντας από την WSBK οι δύο πρώτοι ανήκουν σε εργοστασιακές ομάδες, με τον Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WSBK) να ηγείται με 15 πτώσεις και τον Iker Lecuona (Team HRC) πίσω του με δύο λιγότερες. Τρίτος έρχεται ο Lorenzo Baldassari (GMT94 Yamaha), με τον Iταλό να πέφτει 11 φορές, μία περισσότερη από τις 10 του Πρωταθλητη του 2023 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing Ducati). Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) είδε από κοντά την άσφαλτο 9 φορές, κάτι που τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση. Εκτός της πρώτης δεκάδας βρίσκεται ο Toprak Razgatlioglu, ο οποίος έπεσε μόλις δύο φορές σε όλη την σεζόν. Μία στην Αυστραλία, όπου ενεπλάκη σε μία σύγκρουση με τον Lowes και η άλλη ήταν στο Most, όταν ένα προβληματικό ελαστικό τον έβγαλε από το κυνήγι της πρώτης θέσης.

Στην κατηγορία WSSP, πρώτος είναι ο Bahattin Sofuoglu (MV Agusta Reparto Corse) με 15 πτώσεις, ενώ από κοντά τον ακολουθεί ο Glenn van Straalen (EAB Racing Team) με 14. Τρεις αναβάτες βρίσκουμε στην τρίτη θέση με 11 πτώσεις, οι Tom Edwards (Yart-Yamaha WorldSSP Team), Adrian Huertas (MTM Kawasaki) and Jorge Navarro (Ten Kate Racing Yamaha). Στην WSSP300 ο Ruben Bijman (Arco Motor University Team) σημείωσε 12 πτώσεις, παίρνοντας την πρώτη θέση, με τον φετινό rookie, Loris Veneman (MTM Kawasaki) στην δεύτερη με 10. Τέσσερις αναβάτες είχαν από 6 πτώσεις ο καθένας με τον Samuel Di Sora (ProDina Kawasaki Racing), τον ομόσταυλό του Mattia Martella, τον Fenton Seabright (Kawasaki GP Project) και τον Juan Pablo Uriostegui (Sublime Racing by MS Racing) να μοιράζονται την τρίτη θέση.

15

Alex Lowes

13

Iker Lecuona

11     

Lorenzo Baldassarri

10   

Alvaro Bautista

 9

Loris Baz, Garrett Gerloff, Jonathan Rea, Michael van der Mark

 8 

Michael Ruben Rinaldi

 7

Dominique Aegerter, Eric Granado, Xavi Vierge

 6

Axel Bassani, Remy Gardner, Oliver Konig

 5 

Philipp Oettl, Scott Redding, Tom Sykes

4

Andrea Locatelli, Tito Rabat, Bradley Ray

3

Danilo Petrucci

2

Toprak Razgatlioglu, Isaac Vinales

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Δύο πίστες με πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο – Αυτή του Most στην κορυφή

Για το 2023 δύο ήταν οι πίστες που δυσκόλεψαν περισσότερο τους αναβάτες όλων των κατηγοριών, έχοντας καταγράψει πάνω από 60 πτώσεις στο τριήμερο η κάθε μία. Η πίστα του Most βρίσκεται στην κορυφή με 65, με 23 να έχουν οι WSBK και WSSP300 κατηγορίες, ενώ οι υπόλοιπες 19 ανήκουν στην WSSP. Λίγο πιο πίσω είναι η πίστα της Imola με συνολικά 63 πτώσεις, με τις 33 να ανήκουν στην WSSP, οι 16 στην WSBK και οι 14 στην WSSP300. Τρίτη η πίστα του Misano με 58 πτώσεις, που χωρίζονται σε 21 για την WSSP300, 20 για την WSSP και 17 για την WSBK.

Motul WSBK – Τα στατιστικά των πτώσεων για το 2023

Οι πρώτες και οι τελευταίες στροφές είχαν τις περισσότερες πτώσεις – Η Imola στην κορυφή

Όσον αφορά τις στροφές με τις περισσότερες πτώσεις, πρώτη είναι εδώ η Imola με το δεύτερο κομμάτι στο τελευταίο εσάκι Variante Bassa πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού να έχει 17 πτώσεις, ενώ λίγο πιο πίσω με 16 έρχεται η κλειστή Στροφή 5 στην γαλλική πίστα Magny-Cours. Την τρίτη θέση μοιράζονται δύο στροφές με την 1 στο Most και τη 10 στην Βαρκελώνη να έχουν από 14 πτώσεις.

Ετικέτες

WorldWCR - Ταχύτερη όλων η Carrasco την 1η μέρη των δοκιμών στην Cremona

Τη δεύτερη όμως μέρα οι χρόνοι πέφτουν θεαματικά και αναδεικνύεται το αστέρι της Roberta Ponziani
Roberta Ponziani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της FIM, που θα αποτελεί υποστηρικτική κατηγορία του WorldSBK και θα διεξαχθεί με Yamaha R7 ξεκινά. Εικοσιδύο αγωνιζόμενες (από τις 25 γυναίκες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό) λαμβάνουν μέρος στο πρώτο διήμερο τεστ του θεσμού, στην πίστα της Cremona στην Ιταλία, με την Ana Carrasco να γράφει τον ταχύτερο γύρο την 1η ημέρα των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε στεγνή πίστα το πρωί και υπό βροχή το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως το νεότευκτο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM ξεκινά στο Misano σε ένα μήνα από σήμερα, με τις πρώτες δοκιμές στην Cremona να φέρνουν τις αγωνιζόμενες στην παρθενική τους επαφή με τα R7 τους, βάζοντας τη μία απέναντι στην άλλη.

WorldWCR

Το μεγαλύτερο αστέρι από τις 22 συμμετοχές είναι φυσικά η Ana Carrasco που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στους άντρες και έχει μάλιστα στεφθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια to 2018 στα Supersport 300 με μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Ana Carrasco

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πρώτος χρόνος της Ισπανίδας αγωνιζόμενης της Evan Bros Racing την Πέμπτη, όπου σημείωσε 1:45.949, γυρίζοντας 4 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα από τη δεύτερη, τη 19χρονη Lucy Michel της TSL-Racing. Τρίτος ταχύτερος χρόνος ήταν το 1:47.250 της Adela Ourednickova (DafitMotorading), με την Τσέχα να έχει και την πρώτη πτώση του Πρωταθλήματος, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στις εννέα πρώτες θέσεις αντιπροσωπεύτηκαν εννέα διαφορετικές χώρες!

Lucy Michel

Το απόγευμα, στη βρεγμένη πίστα, ταχύτερη όλων ήταν η Chun Mei Liu (WT Racing Team Taiwan) με 1:54.139.

Η Παρασκευή 17/5, η ημέρα που διανύουμε, είναι η δεύτερη ημέρα του τεστ, και μέχρι το μεσημέρι οι χρόνοι είχαν πέσει θεαματικά. Σε στεγνή πίστα, ταχύτερο χρόνο έγραψε η Ιταλίδα Roberta Ponziani με 1:42.438 (η μοναδική στο 1:42), αφήνοντας δεύτερη την Carasco, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πιο πίσω! Τρίτη ήταν η Τσέχα Ourednickova, τέταρτη η Γερμανίδα έφηβη Lucy Michel και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την Sara Sanchez Tamayo.

Καλή αρχή σε όλες τις αγωνιζόμενες, και ευχόμαστε να δούμε ένα ανταγωνιστικό όσο και θεαματικό Πρωτάθλημα

Ετικέτες