MOTUL WSBK Catalunya: Ducati με βροχή και χωρίς βροχή!

Δύσκολοι αγώνες στα Superbike με πολλές πτώσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2021

Η βροχή του Σαββάτου έφερε τους αναβάτες αντιμέτωπους με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής χωρίς να έχουν δοκιμάσει την πίστα στο βρεγμένο και με θερμοκρασίες που δεν είχαν καμία σχέση με τον δεύτερο αγώνα της Κυριακής.

Από την αρχή φάνηκαν τα δύσκολα όταν ο Gerloff έπεσε καθώς πήγαινε να πάρει την θέση του στην εκκίνηση. Ο Razgatlioglu έφυγε γρήγορα εμπρός με τον Rea να κυνηγά τον Locatelli, τον Rinaldi και τον Sykes και πολύ γρήγορα να ξεμπερδεύει και να μπαίνει δεύτερος. Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος θα είχαν ήδη παλέψει με τον Razgatlioglu περνώντας μπροστά, χάνοντας την θέση και ξανά κερδίζοντάς την.

Με ένα όμορφο σερί προσπεράσεων ο Bassani κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση με τον van der Mark πίσω του. Ο Bassani έφτασε να παλεύει με τον Razgatlioglu για την δεύτερη θέση πράγμα που ωφέλησε τον Rea για λίγο.

Στην μέση του αγώνα ο Razgatlioglu καταφέρνει να περάσει τον Rea μετά από μεγάλη μάχη με τον Bassani και λίγο αργότερα ο Bassani τον ακολουθεί μπαίνοντας δεύτερος, την ώρα που οι Ducati ανέβαζαν ρυθμό.

Τότε ήταν που ένα πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του Razgatlioglu τον ανάγκασε σε εγκατάλειψη με τον Bassani εμπρός αλλά τον Redding σε πολύ καλύτερο ρυθμό στο βρεγμένο. Όχι μόνο πέρασε τον Bassani αλλά έκανε και διαφορά με το βάθρο του πρώτου αγώνα στο τέλος να έχει μόνο Ducati και τον Rea να μένει τέταρτο με μεγάλο απών τον Razgatlioglu!

Μετά από μία πτώση του Davies στον superpole και με τον καιρό να είναι ιδιαίτερα καλός, ο σημερινός, δεύτερος αγώνας των MOTUL WSBK, έδειχνε πως θα έχει τελείως διαφορετική εξέλιξη, όμως και πάλι έφερε Ducati στην κορυφή.

Μπροστά στην αρχή και πάλι ο Razgatlioglu με Rinaldi και Bautista πίσω του και τον Rea να ετοιμάζεται για αντεπίθεση. Δύο πτώσεις όμως διακόπτουν τον αγώνα με την δεύτερη ανάμεσα σε Mahias και Sykes να φέρνει την κόκκινη σημαία και ο αγώνας ξεκίνησε και πάλι με 19 όμως γύρους. Ο Razgatlioglu φεύγει μπροστά και έχει πίσω του τον Rea και να τον Rinaldi να παλεύουν για την δεύτερη θέση με τον Rea να κερδίζει γρήγορα την Ducati και να κυνηγά την Yamaha.

Στην ευθεία όμως ο Rinaldi περνά και τους δύο με την Ducati να δείχνει την υπεροχή της και τον Razgatlioglu να ξανά παίρνει την θέση του, που άλλου, στα φρένα. Τελείως διαφορετική η γραμμή του Rea από των δύο μπροστά στις επόμενες στροφές με τους τρεις πρώτους να αρχίζουν να ξεφεύγουν μπροστά.

Στον τέταρτο γύρο ο Rinaldi καταφέρνει τελικά να περάσει μπροστά με τον Redding να ανεβαίνει αλλά για λίγο καθώς έχασε την γραμμή του και λίγο αργότερα ο Locatelli κατάφερε να πιάσει τους πρώτους έχοντας πίσω του τους Bautista, Redding και Gerloff.

Ο Redding επανέλαβε την προσπάθειά του απέναντι στον Bautista με το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ ο Rinaldi δεν κατάφερνε τελικά να διατηρήσει τόσο στενή επαφή με τους πρώτους όσο θα ήθελε.

Στην μέση του αγώνα ο Rinaldi καταφέρνει ακόμη να είναι μπροστά, με Razgatlioglu και Rea να ακολουθούν. Όμως ο Locatelli κατάφερε και πάλι να πιάσει τον τελευταίο των πρώτων, τον Rea φέρνοντας μαζί του τον Bautista και τον Redding. Ο Rea ήταν ήδη λίγο πιο αργός από τους πρώτους και τώρα έπρεπε να παλέψει και για την θέση του πράγμα που αφαιρούσε ακόμη περισσότερο χρόνο γύρο με τον γύρο. Στον 11 γύρο ο Locatelli τα καταφέρνει, αμέσως μετά ο Rea περνά ξανά εμπρός και πάλι όμως ο Locatelli εκμεταλλεύεται την καλύτερη τοποθέτησή του και ξανά περνά εμπρός σε μία διαδικασία που χάριζε θέαμα, καθώς ο Bautista έχανε την δικιά του γραμμή και καθάριζε τον δρόμο για τον Redding.

Ο Rea δέχτηκε την επίθεση του Redding και έχασε με τον Bautista να ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στην ευθεία, όπου ο Rea χάνει τα φρένα και φεύγει εκτός στην πρώτη στροφή χάνοντας πλέον και την μάχη. Ο Razgatlioglu εκείνη την στιγμή περνούσε πρώτος με τον Rinaldi να μην τον αφήνει όμως να φύγει.

Ο Rinaldi ήταν τόσο έτοιμος να φέρει την Ducati στην κορυφή και στο στεγνό που πέρασε στον 15ο γύρο τον Razgatlioglu στην ευθεία μαζεύοντας θραύσματα από την πίστα και φρενάροντας εξαιρετικά, μπροστά στον μάστορα του φρεναρίσματος. Ο Redding προσπάθησε και εκείνος στο τέλος του αγώνα να εκμεταλλευτεί την καλύτερη πρόσφυση από την σκληρότερη γόμα του ελαστικού που φορούσε αλλά δεν τα κατάφερε και ο Razgatlioglu έκανε την διαφορά για την βαθμολογία του πρωταθλήματος ακόμη και για ένα πόντο, κρατώντας τελικά την δεύτερη θέση και με τον Rinaldi να παίρνει μία μεγάλη νίκη!

 

 

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες