MOTUL WSBK, Mandalika FP1&FP2: Κυριαρχική εμφάνιση Bautista

Μισό δευτερόλεπτο μπροστά από Toprak, ένα από Rea
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/11/2022

Στον προτελευταίο γύρο της σεζόν WSBK 2022, που λαμβάνει χώρα στην φρεσκοστρωμένη Mandalika της Ινδονησίας, με υψηλή θερμοκρασία που φτάνει και τους 30 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά (και τους 60 στην άσφαλτο) και με πρόβλεψη για καταιγίδες το σαββατοκύριακο, ο πρώτος στη βαθμολογία Alvaro Bautista της Ducati έκανε κυριαρχική εμφάνιση την 1η ημέρα των δοκιμαστικών, με άπιαστο χρόνο.

Λίγο πριν τον αγώνα των WSBK, η πίστα της ασιατικής χώρας στρώθηκε ξανά μετά από τα προβλήματα που είχε εμφανίσει στους προηγούμενους αγώνες, όπου το νερό παρέμενε στην άσφαλτο μετά από βροχή, με νέες παροχετεύσεις στις στροφές 5 και 6, αλλά και με επέκταση των αμμοπαγίδων σε κάποια σημεία.

Τα FP1 & FP2 έγιναν με στεγνή πίστα, με 4 Ducati να βρίσκονται στις πρώτες 9 μοτοσυκλέτες, και με τον Bautista να είναι για μια ακόμη φορά… αλλού.

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά ήταν δύσκολα για όλους, καθώς η νέα ασφαλτόστρωση είχε ολοκληρωθεί μόλις πριν 3 μέρες, και έτσι κύριος στόχος όλων ήταν να μάθουν τη νέα πίστα, και να “στρώσουν” την πίστα με γόμα από τα λάστιχα τους για να βελτιωθεί το κράτημα. Ταχύτερος όλων ήταν ο Toprak Razgatlioglu της PATA Yamaha, με 1:36.938, δεύτερος ο Iker Lecuona της Honda με 1:37.127 και τρίτος ο Alvaro Bautista με 1:37.509. O Jonathan Rea ήταν μόλις 8ος!

Στα δεύτερα δοκιμαστικά της μέρας, το απόγευμα, η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη, με τους χρόνους να πέφτουν δραματικά, και με τον Bautista να σημειώνει ταχύτερο γύρο 1:33.626, ο μόνος αναβάτης στο 1:33. Δεύτερος ήταν ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha με 1:34.088 και τρίτος ο Michael Ruben Rinaldi της Ducati με 1:34.590 με τον Rea 4ο.

Ο Bautista θα μπορούσε να στεφθεί Πρωταθλητής 2022 ακόμα και στον πρώτο από τους 3 αγώνες της Mandalika το Σάββατο, εάν:

  • Τερματίσει 1ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 8ος ή χαμηλότερα.
  • Τερματίσει 2ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 13ος ή χαμηλότερα, και ο Rea δεν κερδίσει τον αγώνα.

Αν ο Bautista τερματίσει εκτός των δύο πρώτων θέσεων, το Πρωτάθλημα θα μπορέσει να κριθεί την Κυριακή. Επίσης, ο Rea θα βρεθεί εκτός πιθανοτήτων για τον τίτλο, αν ο Bautista τερματίσει μέσα στους βαθμούς και μπροστά από τον Ιρλανδό στον πρώτο αγώνα.

Για την ώρα, ο Bautista έχει 507 βαθμούς, ο Razgatlioglu 425 και ο Rea 409 και με 6 ακόμα αγώνες για τη λήξη της σεζόν, θεωρητικά έχουν κι οι τρεις πιθανότητες για τον τίτλο. Θεωρητικά. Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως, ο Bautista είναι έτοιμος να κάνει το double (MotoGP & WSBK) για τη Ducati, και εκτός αν τραυματιστεί, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί κάποιος από τους έτερους δυο διεκδικητές απέναντι του.

Πέρα τώρα από το ποιος θα στεφθεί Πρωταθλητής στα WSBK στους αναβάτες αλλά και στα εργοστάσια (κι εδώ η Ducati έχει πιθανότητες να πάρει τίτλο μέσα στην Ινδονησία) για το 2022, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος από τους τρεις αγώνες της Mandalika θα είναι ο αγώνας με τον αριθμό 900 για το Πρωτάθλημα, ένα ιστορικό νούμερο.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα της Παρασκευής - Για τα πλήρη αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1’33.626s

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) +0.462s

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +0.964s

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.969s

5. Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +1.217s

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano – Απόλυτος κυρίαρχος ο Toprak Razgatlioglu

Με τρεις νίκες στην Ιταλία - Μείωσε την διαφορά από τον Bulega που είχε και πτώση
Toprak
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2025

Ιδανικό ήταν το Σαββατοκύριακο για τον Toprak Razgatlioglu, αφού κατάφερε να κάνει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, καταφέρνοντας έτσι το απόλυτο στην πίστα του Misano, μειώνοντας παράλληλα την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Nicolo Bulega.

Ο πρώτος αγώνας του Σαββάτου δεν ξεκίνησε τόσο καλά για τον Toprak (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), καθώς έχασε τα φρένα στην αρχή του αγώνα, υποχωρώντας στην 4η θέση. Βρήκε όμως ρυθμό γρήγορα και “έπιασε” τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που ήταν μπροστά και μάλιστα τον προσπέρασε στον 5ο γύρο. Ο Bulega έμεινε κοντά του, τερματίζοντας στην 2η θέση. Σκληρή μάχη για το βάθρο έδωσαν Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) και Alex Lowes (Bimota by Kawasaki Racing Team), με τον Petrucci να παίρνει την τρίτη θέση.

Misano

Ο σύντομος αγώνας Superpole Race ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Nicolo Bulega, καθώς ο Axel Bassani (Bimota by Kawasaki Racing Team) έπεσε, παρασύροντας τον Ιταλό εκτός πίστας. Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Toprak, ο οποίος πήρε τη νίκη, αφήνοντας δεύτερο τον Alex Lowes και τρίτο τον Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Jonathan Rea (Pata Maxus Yamaha team) πήρε την 7η θέση που αποτελεί και το καλύτερο αποτέλεσμά του για φέτος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Nicolo Bulega ξεκίνησε τον αγώνα από την δέκατη θέση. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Toprak Razgatlioglu την ευκαιρία να φύγει μπροστά και να πάρει μία άνετη νίκη. Ο Nicolo Bulega γρήγορα ανέβηκε θέσεις και τερμάτισε στην 2η θέση, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati).

Torpak

Υπενθυμίζουμε πως ο Toprak Razgatlioglu θα αγωνίζεται του χρόνου στο MotoGP με την Pramac Yamaha, όπως διαβάσατε εδώ. Από ό,τι φαίνεται αυτή η εξέλιξη επηρέασε θετικά την απόδοσή του, πραγματοποιώντας ένα τέλειο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πίεσα πολύ σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο και πέτυχα τον στόχο μου να κερδίσω και τους τρεις αγώνες. Ειδικά στον τελευταίο αγώνα, η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ καλύτερη- βελτιώσαμε τη μοτοσυκλέτα βήμα προς βήμα και αυτό μου επέτρεψε να βρω το ρυθμό μου και να έχω πολύ δυνατό ρυθμό. Είμαι πολύ χαρούμενος, πέρυσι είχα τρεις νίκες εδώ και φέτος τα κατάφερα ξανά, τώρα ανυπομονώ για το Donington. Αυτή είναι η τελευταία μου σεζόν, αλλά αν συνέχιζα σε αυτό το paddock, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ρεκόρ εδώ, ίσως στο μέλλον".

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των οδηγών μετά και τα χτεσινά αποτελέσματα:

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

NICOLO BULEGA

292

2

TOPRAK RAZGATLIOGLU

283

3

DANILO PETRUCCI

179

4

ALVARO BAUTISTA

172

5

ANDREA LOCATELLI

157

6

SAM LOWES

124

7

ALEX LOWES

85

8

IKER LECUONA

84

9

XAVI VIERGE

83

10

ANDREA IANNONE

68