MOTUL WSBK, Mandalika FP1&FP2: Κυριαρχική εμφάνιση Bautista

Μισό δευτερόλεπτο μπροστά από Toprak, ένα από Rea
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/11/2022

Στον προτελευταίο γύρο της σεζόν WSBK 2022, που λαμβάνει χώρα στην φρεσκοστρωμένη Mandalika της Ινδονησίας, με υψηλή θερμοκρασία που φτάνει και τους 30 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά (και τους 60 στην άσφαλτο) και με πρόβλεψη για καταιγίδες το σαββατοκύριακο, ο πρώτος στη βαθμολογία Alvaro Bautista της Ducati έκανε κυριαρχική εμφάνιση την 1η ημέρα των δοκιμαστικών, με άπιαστο χρόνο.

Λίγο πριν τον αγώνα των WSBK, η πίστα της ασιατικής χώρας στρώθηκε ξανά μετά από τα προβλήματα που είχε εμφανίσει στους προηγούμενους αγώνες, όπου το νερό παρέμενε στην άσφαλτο μετά από βροχή, με νέες παροχετεύσεις στις στροφές 5 και 6, αλλά και με επέκταση των αμμοπαγίδων σε κάποια σημεία.

Τα FP1 & FP2 έγιναν με στεγνή πίστα, με 4 Ducati να βρίσκονται στις πρώτες 9 μοτοσυκλέτες, και με τον Bautista να είναι για μια ακόμη φορά… αλλού.

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά ήταν δύσκολα για όλους, καθώς η νέα ασφαλτόστρωση είχε ολοκληρωθεί μόλις πριν 3 μέρες, και έτσι κύριος στόχος όλων ήταν να μάθουν τη νέα πίστα, και να “στρώσουν” την πίστα με γόμα από τα λάστιχα τους για να βελτιωθεί το κράτημα. Ταχύτερος όλων ήταν ο Toprak Razgatlioglu της PATA Yamaha, με 1:36.938, δεύτερος ο Iker Lecuona της Honda με 1:37.127 και τρίτος ο Alvaro Bautista με 1:37.509. O Jonathan Rea ήταν μόλις 8ος!

Στα δεύτερα δοκιμαστικά της μέρας, το απόγευμα, η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη, με τους χρόνους να πέφτουν δραματικά, και με τον Bautista να σημειώνει ταχύτερο γύρο 1:33.626, ο μόνος αναβάτης στο 1:33. Δεύτερος ήταν ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha με 1:34.088 και τρίτος ο Michael Ruben Rinaldi της Ducati με 1:34.590 με τον Rea 4ο.

Ο Bautista θα μπορούσε να στεφθεί Πρωταθλητής 2022 ακόμα και στον πρώτο από τους 3 αγώνες της Mandalika το Σάββατο, εάν:

  • Τερματίσει 1ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 8ος ή χαμηλότερα.
  • Τερματίσει 2ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 13ος ή χαμηλότερα, και ο Rea δεν κερδίσει τον αγώνα.

Αν ο Bautista τερματίσει εκτός των δύο πρώτων θέσεων, το Πρωτάθλημα θα μπορέσει να κριθεί την Κυριακή. Επίσης, ο Rea θα βρεθεί εκτός πιθανοτήτων για τον τίτλο, αν ο Bautista τερματίσει μέσα στους βαθμούς και μπροστά από τον Ιρλανδό στον πρώτο αγώνα.

Για την ώρα, ο Bautista έχει 507 βαθμούς, ο Razgatlioglu 425 και ο Rea 409 και με 6 ακόμα αγώνες για τη λήξη της σεζόν, θεωρητικά έχουν κι οι τρεις πιθανότητες για τον τίτλο. Θεωρητικά. Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως, ο Bautista είναι έτοιμος να κάνει το double (MotoGP & WSBK) για τη Ducati, και εκτός αν τραυματιστεί, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί κάποιος από τους έτερους δυο διεκδικητές απέναντι του.

Πέρα τώρα από το ποιος θα στεφθεί Πρωταθλητής στα WSBK στους αναβάτες αλλά και στα εργοστάσια (κι εδώ η Ducati έχει πιθανότητες να πάρει τίτλο μέσα στην Ινδονησία) για το 2022, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος από τους τρεις αγώνες της Mandalika θα είναι ο αγώνας με τον αριθμό 900 για το Πρωτάθλημα, ένα ιστορικό νούμερο.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα της Παρασκευής - Για τα πλήρη αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1’33.626s

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) +0.462s

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +0.964s

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.969s

5. Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +1.217s

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες