MOTUL WSBK, Mandalika FP1&FP2: Κυριαρχική εμφάνιση Bautista

Μισό δευτερόλεπτο μπροστά από Toprak, ένα από Rea
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/11/2022

Στον προτελευταίο γύρο της σεζόν WSBK 2022, που λαμβάνει χώρα στην φρεσκοστρωμένη Mandalika της Ινδονησίας, με υψηλή θερμοκρασία που φτάνει και τους 30 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά (και τους 60 στην άσφαλτο) και με πρόβλεψη για καταιγίδες το σαββατοκύριακο, ο πρώτος στη βαθμολογία Alvaro Bautista της Ducati έκανε κυριαρχική εμφάνιση την 1η ημέρα των δοκιμαστικών, με άπιαστο χρόνο.

Λίγο πριν τον αγώνα των WSBK, η πίστα της ασιατικής χώρας στρώθηκε ξανά μετά από τα προβλήματα που είχε εμφανίσει στους προηγούμενους αγώνες, όπου το νερό παρέμενε στην άσφαλτο μετά από βροχή, με νέες παροχετεύσεις στις στροφές 5 και 6, αλλά και με επέκταση των αμμοπαγίδων σε κάποια σημεία.

Τα FP1 & FP2 έγιναν με στεγνή πίστα, με 4 Ducati να βρίσκονται στις πρώτες 9 μοτοσυκλέτες, και με τον Bautista να είναι για μια ακόμη φορά… αλλού.

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά ήταν δύσκολα για όλους, καθώς η νέα ασφαλτόστρωση είχε ολοκληρωθεί μόλις πριν 3 μέρες, και έτσι κύριος στόχος όλων ήταν να μάθουν τη νέα πίστα, και να “στρώσουν” την πίστα με γόμα από τα λάστιχα τους για να βελτιωθεί το κράτημα. Ταχύτερος όλων ήταν ο Toprak Razgatlioglu της PATA Yamaha, με 1:36.938, δεύτερος ο Iker Lecuona της Honda με 1:37.127 και τρίτος ο Alvaro Bautista με 1:37.509. O Jonathan Rea ήταν μόλις 8ος!

Στα δεύτερα δοκιμαστικά της μέρας, το απόγευμα, η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη, με τους χρόνους να πέφτουν δραματικά, και με τον Bautista να σημειώνει ταχύτερο γύρο 1:33.626, ο μόνος αναβάτης στο 1:33. Δεύτερος ήταν ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha με 1:34.088 και τρίτος ο Michael Ruben Rinaldi της Ducati με 1:34.590 με τον Rea 4ο.

Ο Bautista θα μπορούσε να στεφθεί Πρωταθλητής 2022 ακόμα και στον πρώτο από τους 3 αγώνες της Mandalika το Σάββατο, εάν:

  • Τερματίσει 1ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 8ος ή χαμηλότερα.
  • Τερματίσει 2ος, και ο Razgatlioglu τερματίσει 13ος ή χαμηλότερα, και ο Rea δεν κερδίσει τον αγώνα.

Αν ο Bautista τερματίσει εκτός των δύο πρώτων θέσεων, το Πρωτάθλημα θα μπορέσει να κριθεί την Κυριακή. Επίσης, ο Rea θα βρεθεί εκτός πιθανοτήτων για τον τίτλο, αν ο Bautista τερματίσει μέσα στους βαθμούς και μπροστά από τον Ιρλανδό στον πρώτο αγώνα.

Για την ώρα, ο Bautista έχει 507 βαθμούς, ο Razgatlioglu 425 και ο Rea 409 και με 6 ακόμα αγώνες για τη λήξη της σεζόν, θεωρητικά έχουν κι οι τρεις πιθανότητες για τον τίτλο. Θεωρητικά. Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως, ο Bautista είναι έτοιμος να κάνει το double (MotoGP & WSBK) για τη Ducati, και εκτός αν τραυματιστεί, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί κάποιος από τους έτερους δυο διεκδικητές απέναντι του.

Πέρα τώρα από το ποιος θα στεφθεί Πρωταθλητής στα WSBK στους αναβάτες αλλά και στα εργοστάσια (κι εδώ η Ducati έχει πιθανότητες να πάρει τίτλο μέσα στην Ινδονησία) για το 2022, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος από τους τρεις αγώνες της Mandalika θα είναι ο αγώνας με τον αριθμό 900 για το Πρωτάθλημα, ένα ιστορικό νούμερο.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα της Παρασκευής - Για τα πλήρη αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1’33.626s

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) +0.462s

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +0.964s

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.969s

5. Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +1.217s

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea