Motul WSBK: Ο Davies υπογράφει την απόλυσή του με νίκη στον 2ο αγώνα! Πτώση Rea!

Συγκινημένος ο Davies στον τελευταίο του αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/10/2020

Ημέρα με δυνατά συναισθήματα σήμερα στο MOTUL WSBK καθώς ο Davies πήρε μία μεγάλη νίκη αγκαλιάζοντας μετά με δάκρυα στα μάτια τους μηχανικούς του που επίσης βουρκωμένοι βίωναν κάπως πιο γλυκά σήμερα, την πίκρα του αποχαιρετισμού!

Η Kawasaki παραλίγο να χάσει το πρωτάθλημα των κατασκευαστών μετά από πτώση του Rea που από εχθές είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και για έκτη φορά στην καριέρα του!

Ο Razgatlioglou κέρδισε τον superpole ξεκινώντας πρώτος μαζί με τρεις Yamaha: Δεύτερος ο Gerloff και τρίτος ο van der Mark με τον Davies και τον Rea να ακολουθούν. Πίσω τους ο Redding με τον Bautista.

Ο Davies φάνηκε πως σήμερα ήταν όλα ή τίποτα από την εκκίνηση που μπήκε γρήγορα δεύτερος πίσω από Razgatlioglou. Κανονικά θα έπρεπε να είναι δύσκολο να τον περάσει, έχοντας ο αναβάτης της Yamaha κερδίσει τους αγώνες μέχρι τώρα, αλλά ο Davies καθάρισε με την μάχη αυτή στον δεύτερο γύρο και έκτισε και μία πολύ μικρή διαφορά.

MOTUL WSBK Estoril: Ο Rea παγκόσμιος πρωταθλητής 2020 από τον 1ο αγώνα! - Με νίκη Razgatlioglou

Τότε θα γινόταν ένα λάθος από την πλευρά του Rea με τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει. Στην τρίτη στροφή μπαίνει στην εσωτερική του Razgatlioglou, χάνει πρόσφυση και πέφτει με την μοτοσυκλέτα του να χτυπά ελαφρά τον πίσω τροχό της Yamaha και ήπια χωρίς κίνδυνο για κάτι χειρότερο να καταλήγει στην άκρη της πίστας. Προσπάθησε ο Rea να κρατήσει και τον συμπλέκτη αλλά εξαιτίας της περιστροφής της μοτοσυκλέτας πάνω στα πλευρά της, ήταν αδύνατο. Μέχρι να ξανά μπει είχε φτάσει 14ος ενώ ο Redding εκμεταλλεύτηκε το σκηνικό που έγινε μπροστά του, πλησίασε και μπήκε δεύτερος μπροστά από τον Razgaltlioglou κάνοντας ένα όμορφο βάθρο για την Ducati.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Redding, και βλέποντας και την συγκίνηση στο box της Ducati, χάρηκε για την νίκη του Davies περισσότερο από το να κέρδιζε ο ίδιος!

Ο van der Mark έκλεισε και αυτός την θέση του στην Yamaha, μιας και πηγαίνει στην BMW για το 2021, με μία τέταρτη θέση ενώ αντίστοιχα Honda με Bautista και Ducati με Rinaldi τον ακολουθούσαν από μεγάλη απόσταση.

Παρόλο αυτά ο Rinaldi πάλεψε, κυρίως με τον Haslam κι έπειτα με Fores και Caricasulo. Δεν θα ήταν σημαντικό αν κάπου εδώ δεν εμπλεκόταν και η εξέλιξη του πρωταθλήματος. Διότι αν ο Fores δεν τα κατάφερνε ακριβώς όπως τώρα, τερματίζοντας 8ος ή ακόμη χειρότερα αν έπεφτε, τότε η Kawasaki θα έχανε ένα πολύ σίγουρο πρωτάθλημα κατασκευαστών! Μετά την πτώση του Rea η Ducati το είχε πιο σίγουρο από κάθε άλλη φορά!

Με τον παραπάνω αγώνα, πέφτει η αυλαία στο MOTUL WSBK, ένα επίσης ενδιαφέρον πρωτάθλημα που έδειξε αρχικά πως θα δυσκολέψει τον Rea να το κατακτήσει και που στα μισά και μετά, η πράσινη δυναμική φάνηκε καλύτερα – για ακόμη μία φορά!
 

Του χρόνου η Ducati θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να σπάσει το σερί και τον τρομερό συνδυασμό των Rea-Kawasaki την ίδια στιγμή που η BMW, για δεύτερη φορά στην ιστορία και μάλλον πιο συνετά από παλιά, επενδύει εκ νέου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike!
 

Τελικός απολογισμός πρωταθλήματος MOTUL WSBK 2020:
 

1
Jonathan Rea
Kawasaki
360
 
2
Scott Redding
Ducati
305
-55
3
Chaz Davies
Ducati
273
-87
4
Toprak Razgatlioglu
Yamaha
228
-132
5
Michael Van Der Mark
Yamaha
223
-137
6
Alex Lowes
Kawasaki
189
-171
7
Michael Ruben Rinaldi
Ducati
186
-174
8
Loris Baz
Yamaha
142
-218
9
Alvaro Bautista
Honda
113
-247
10
Leon Haslam
Honda
113
-247
11
Garrett Gerloff
Yamaha
103
-257
12
Tom Sykes
BMW
88
-272
13
Xavi Fores
Kawasaki
61
-299
14
Federico Caricasulo
Yamaha
58
-302
15
Eugene Laverty
BMW
55
-305
16
Leandro Mercado
Ducati
24
-336
17
Marco Melandri
Ducati
23
-337
18
Jonas Folger
Yamaha
19
-341
19
Sandro Cortese
Kawasaki
14
-346
20
Sylvain Barrier
Ducati
12
-348
21
Maximilian Scheib
Kawasaki
11
-349
22
Takumi Takahashi
Honda
6
-354
23
Matteo Ferrari
Ducati
5
-355
24
Christophe Ponsson
Aprilia
4
-356
25
Roman Ramos
Kawasaki
4
-356
26
Lorenzo Zanetti
Ducati
3
-357
27
Valentin Debise
Kawasaki
2
-358
28
Eric Granado
Honda
1
-359
29
Xavier Pinsach
Kawasaki
1
-359
  
Ετικέτες

Motul WSBK: Ο Dixon βρίσκει ρυθμό με τη Honda - "Είμαι πολύ χαρούμενος, ήταν σαν νίκη στην Cremona "

H καλύτερη επίδοση στο 2026 τόσο για τον Βρετανό, όσο και για τη Honda
Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/9/2026

Αισθητή η βελτίωση του #96, μέρα με τη μέρα στην Cremona, εξασφαλίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα της μέχρι τώρα παρουσίας του στο WorldSBK

Ο Βρετανός Jake Dixon Honda HRC βελτιωνόταν μέρα με τη μέρα στον 10ο γύρο του WSBK στην Cremona, σημειώνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Honda στη φετινή σεζόν. Ο Dixon αρχίζει να βρίσκει επιτέλους σταθερότητα πάνω στην CBR1000RR-R SP, όσο συμπληρώνει γύρους μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό που τον κράτησε εκτός δράσης σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο μισό της σεζόν. Ο Βρετανός ξεκίνησε δυνατά το Σάββατο με την 9η θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο WorldSBK από το ντεμπούτο του ως wildcard το 2017, πριν βρει ακόμη περισσότερο ρυθμό το απόγευμα της Κυριακής και τερματίσει στην 6η θέση, το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα καριέρας του στο Πρωτάθλημα.

Από τον απογοητευτικό superpole στο καλύτερο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα

Ο Dixon δυσκολεύτηκε στην αρχή του Σαββατοκύριακου και πήρε μόλις την 18η θέση. Στον πρώτο αγώνα όμως έκανε εξαιρετική εκκίνηση και ήδη στην αρχή του δεύτερου γύρου είχε κερδίσει επτά θέσεις, ανεβαίνοντας στην 11η.

Στον ίδιο γύρο έχασε μία θέση από τον Stefano Manzi (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), όμως τέσσερις γύρους αργότερα απάντησε στην 8η στροφή, παίρνοντας ξανά τη θέση από τον Ιταλό. Στον 7ο γύρο προσπέρασε και τον Αυστραλό ομόσταυλο του Manzi, Remy Gardner, στην ευθεία πριν από τη 11η στροφή. Στον 9ο γύρο εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Alberto Surra μπροστά του και τερμάτισε στην 9η θέση. Ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, θεωρώντας όμως ότι το Σάββατο υπήρχε περιθώριο για ακόμη καλύτερη επίδοση.

"Γύρισα στα box με τα εμπρός και τα πίσω ελαστικά εντελώς κατεστραμμένα"

Ο Dixon βρήκε την ευκαιρία να διορθώσει την κακή επίδοση της κατάταξης στον αγώνα Superpole. Αυτή τη φορά ξεκίνησε από την 17η θέση, καθώς ο Gardner κρίθηκε νωρίτερα το πρωί ακατάλληλος να αγωνιστεί.

Ο αναβάτης με το #96 ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο στη 15η θέση, αφού οι Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven) και Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) είχαν επαφή και κατέληξαν εκτός πίστας. Στον δεύτερο γύρο κέρδισε κι άλλες θέσεις, προσπερνώντας τον ομόσταυλό του, Somkiat Chantra, ενώ η πτώση του Alvaro Bautista (Barni Spark Racing Team) στη 6η στροφή και οι υποχωρήσεις των Ιταλών Manzi και Axel Bassani (bimota by Kawasaki Racing Team) τον βοήθησαν να ανέβει κι άλλο στην κατάταξη.

Ο Dixon συνέχισε να πιέζει και πήρε θέσεις από τους δύο αναβάτες της Pata Maxus Yamaha, Xavi Vierge στον 6ο γύρο και Andrea Locatelli στον 8ο, για να τερματίσει στην 9η θέση και να πάρει έτσι τον πρώτο βαθμό της καριέρας του σε Αγώνα Superpole.

Για την ανάκαμψή του στον αγώνα Superpole, ο Dixon είπε, "Δεν ξέρω πώς κατάφερα να ανέβω τόσο ψηλά. Είχα καλή αίσθηση από τη μοτοσυκλέτα, έκανα μερικές καλές προσπεράσεις και ήμουν τυχερός με κάποιους αναβάτες που έπεσαν, οπότε κατάφερα να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ περήφανος. Νομίζω ότι δείχνει τη δουλειά που κάνει η Honda. Είμαι πολύ χαρούμενος, σήμερα ήταν σαν νίκη. Γύρισα στα box με το εμπρός και το πίσω ελαστικό εντελώς κατεστραμμένα μετά τη μισή απόσταση του αγώνα, επειδή προσπάθησα να μείνω όσο περισσότερο μπορούσα με το μπροστινό γκρουπ. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι μας και να είμαστε περήφανοι. Ελπίζω ότι από τώρα μέχρι το Estoril θα έχουμε κάποιες ακόμη αναβαθμίσεις, καθώς η ομάδα δοκιμών με τον Jonny στη Βρετανία και οι άνθρωποι στην Ιαπωνία δουλεύουν σκληρά."

"Η δουλειά που γίνεται παρασκηνιακά αρχίζει επιτέλους να φαίνεται"

Στον αγώνα 2 ο Dixon ξεκίνησε από την καλύτερη 9η θέση. Έχασε μία θέση στην εκκίνηση και έπεσε στη 10η, όμως ανέβηκε ξανά μετά την πτώση του Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), ο οποίος βρισκόταν στην 5η θέση και εγκατέλειψε στον 2ο γύρο στη 10η στροφή.

Στη συνέχεια κέρδισε κι άλλες θέσεις στις στροφές 4 και 5, περνώντας εσωτερικά τον Gerloff και τον Tommy Bridewell (Superbikes Advocates), ο οποίος είχε πέσει από μία θέση μπροστά του στη 10η στροφή. Ο Dixon συνέχισε να πιέζει, σημειώνοντας τον καλύτερο γύρο του στον 9ο γύρο με 1'29.111". Στον 11ο γύρο εκμεταλλεύτηκε και την πτώση του Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team), ανεβαίνοντας στην 6η θέση, στην οποία και τερμάτισε.

Μιλώντας για το καλύτερο μέχρι σήμερα Σαββατοκύριακό του, ο Dixon έδωσε τόνισε την συνολική δουλειά της ομάδας:

"Εδώ σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα και η ομάδα μου έδωσε μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα αυτό το Σαββατοκύριακο. Δουλεύουν σκληρά στο παρασκήνιο για να φέρουν πράγματα που θα με βοηθήσουν να αισθάνομαι καλύτερα. Βήμα-βήμα έχουμε κάνει καλή πρόοδο από τις δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει. Δεν νομίζω ότι τους αναγνωρίζεται αρκετά η δουλειά που κάνουν. Νομίζω ότι δέχονται πολλές επικρίσεις στα media και δεν θεωρώ ότι το αξίζουν, γιατί δουλεύουν πραγματικά πολύ σκληρά πίσω από τις κάμερες. Εγώ βλέπω αυτή την προσπάθεια από κοντά και επιτέλους τώρα αρχίζει να φαίνεται. Είμαι πλέον και εγώ σε καλή φυσική κατάσταση και βήμα-βήμα προσπαθούμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο."