Motul WSBK: Ο Davies υπογράφει την απόλυσή του με νίκη στον 2ο αγώνα! Πτώση Rea!

Συγκινημένος ο Davies στον τελευταίο του αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/10/2020

Ημέρα με δυνατά συναισθήματα σήμερα στο MOTUL WSBK καθώς ο Davies πήρε μία μεγάλη νίκη αγκαλιάζοντας μετά με δάκρυα στα μάτια τους μηχανικούς του που επίσης βουρκωμένοι βίωναν κάπως πιο γλυκά σήμερα, την πίκρα του αποχαιρετισμού!

Η Kawasaki παραλίγο να χάσει το πρωτάθλημα των κατασκευαστών μετά από πτώση του Rea που από εχθές είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και για έκτη φορά στην καριέρα του!

Ο Razgatlioglou κέρδισε τον superpole ξεκινώντας πρώτος μαζί με τρεις Yamaha: Δεύτερος ο Gerloff και τρίτος ο van der Mark με τον Davies και τον Rea να ακολουθούν. Πίσω τους ο Redding με τον Bautista.

Ο Davies φάνηκε πως σήμερα ήταν όλα ή τίποτα από την εκκίνηση που μπήκε γρήγορα δεύτερος πίσω από Razgatlioglou. Κανονικά θα έπρεπε να είναι δύσκολο να τον περάσει, έχοντας ο αναβάτης της Yamaha κερδίσει τους αγώνες μέχρι τώρα, αλλά ο Davies καθάρισε με την μάχη αυτή στον δεύτερο γύρο και έκτισε και μία πολύ μικρή διαφορά.

MOTUL WSBK Estoril: Ο Rea παγκόσμιος πρωταθλητής 2020 από τον 1ο αγώνα! - Με νίκη Razgatlioglou

Τότε θα γινόταν ένα λάθος από την πλευρά του Rea με τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει. Στην τρίτη στροφή μπαίνει στην εσωτερική του Razgatlioglou, χάνει πρόσφυση και πέφτει με την μοτοσυκλέτα του να χτυπά ελαφρά τον πίσω τροχό της Yamaha και ήπια χωρίς κίνδυνο για κάτι χειρότερο να καταλήγει στην άκρη της πίστας. Προσπάθησε ο Rea να κρατήσει και τον συμπλέκτη αλλά εξαιτίας της περιστροφής της μοτοσυκλέτας πάνω στα πλευρά της, ήταν αδύνατο. Μέχρι να ξανά μπει είχε φτάσει 14ος ενώ ο Redding εκμεταλλεύτηκε το σκηνικό που έγινε μπροστά του, πλησίασε και μπήκε δεύτερος μπροστά από τον Razgaltlioglou κάνοντας ένα όμορφο βάθρο για την Ducati.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Redding, και βλέποντας και την συγκίνηση στο box της Ducati, χάρηκε για την νίκη του Davies περισσότερο από το να κέρδιζε ο ίδιος!

Ο van der Mark έκλεισε και αυτός την θέση του στην Yamaha, μιας και πηγαίνει στην BMW για το 2021, με μία τέταρτη θέση ενώ αντίστοιχα Honda με Bautista και Ducati με Rinaldi τον ακολουθούσαν από μεγάλη απόσταση.

Παρόλο αυτά ο Rinaldi πάλεψε, κυρίως με τον Haslam κι έπειτα με Fores και Caricasulo. Δεν θα ήταν σημαντικό αν κάπου εδώ δεν εμπλεκόταν και η εξέλιξη του πρωταθλήματος. Διότι αν ο Fores δεν τα κατάφερνε ακριβώς όπως τώρα, τερματίζοντας 8ος ή ακόμη χειρότερα αν έπεφτε, τότε η Kawasaki θα έχανε ένα πολύ σίγουρο πρωτάθλημα κατασκευαστών! Μετά την πτώση του Rea η Ducati το είχε πιο σίγουρο από κάθε άλλη φορά!

Με τον παραπάνω αγώνα, πέφτει η αυλαία στο MOTUL WSBK, ένα επίσης ενδιαφέρον πρωτάθλημα που έδειξε αρχικά πως θα δυσκολέψει τον Rea να το κατακτήσει και που στα μισά και μετά, η πράσινη δυναμική φάνηκε καλύτερα – για ακόμη μία φορά!
 

Του χρόνου η Ducati θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να σπάσει το σερί και τον τρομερό συνδυασμό των Rea-Kawasaki την ίδια στιγμή που η BMW, για δεύτερη φορά στην ιστορία και μάλλον πιο συνετά από παλιά, επενδύει εκ νέου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike!
 

Τελικός απολογισμός πρωταθλήματος MOTUL WSBK 2020:
 

1
Jonathan Rea
Kawasaki
360
 
2
Scott Redding
Ducati
305
-55
3
Chaz Davies
Ducati
273
-87
4
Toprak Razgatlioglu
Yamaha
228
-132
5
Michael Van Der Mark
Yamaha
223
-137
6
Alex Lowes
Kawasaki
189
-171
7
Michael Ruben Rinaldi
Ducati
186
-174
8
Loris Baz
Yamaha
142
-218
9
Alvaro Bautista
Honda
113
-247
10
Leon Haslam
Honda
113
-247
11
Garrett Gerloff
Yamaha
103
-257
12
Tom Sykes
BMW
88
-272
13
Xavi Fores
Kawasaki
61
-299
14
Federico Caricasulo
Yamaha
58
-302
15
Eugene Laverty
BMW
55
-305
16
Leandro Mercado
Ducati
24
-336
17
Marco Melandri
Ducati
23
-337
18
Jonas Folger
Yamaha
19
-341
19
Sandro Cortese
Kawasaki
14
-346
20
Sylvain Barrier
Ducati
12
-348
21
Maximilian Scheib
Kawasaki
11
-349
22
Takumi Takahashi
Honda
6
-354
23
Matteo Ferrari
Ducati
5
-355
24
Christophe Ponsson
Aprilia
4
-356
25
Roman Ramos
Kawasaki
4
-356
26
Lorenzo Zanetti
Ducati
3
-357
27
Valentin Debise
Kawasaki
2
-358
28
Eric Granado
Honda
1
-359
29
Xavier Pinsach
Kawasaki
1
-359
  
Ετικέτες

Motul WorldSBK: Αύξηση προσέλευσης θεατών κατά 4,5% στη σεζόν του 2026

569.619 θεατές το 2026 - Στο Portimao η μεγαλύτερη προσέλευση της χρονιάς
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike ολοκλήρωσε την 39η σεζόν της ιστορίας του με αυξημένη προσέλευση θεατών, καταγράφοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το 2025. Συνολικά 569.619 φίλοι των αγώνων βρέθηκαν στις πίστες των 12 γύρων της χρονιάς σε εννέα διαφορετικές χώρες.

Η αύξηση καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι ο τίτλος των αναβατών κρίθηκε δύο γύρους πριν από το τέλος, σε αντίθεση με το 2025, όταν η μάχη παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Η μέση προσέλευση ξεπέρασε τους 47.000 θεατές ανά αγωνιστικό τριήμερο.

Το Portimao στην κορυφή

Ο δεύτερος γύρος της χρονιάς, στην πίστα του Portimao στην Πορτογαλία, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο κοινό της σεζόν, με 82.132 θεατές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά η παρουσία του Miguel Oliveira, ο οποίος έγινε ο πρώτος μόνιμος Πορτογάλος αναβάτης του WorldSBK από το 2005.

Oliveira

Ο Oliveira έδωσε στους συμπατριώτες του αρκετούς λόγους να γεμίσουν τις εξέδρες, καθώς κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στον αγώνα του Σαββάτου και ακολούθησαν ακόμη δύο την Κυριακή, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό τριήμερο με τρία βάθρα.

Η φετινή προσέλευση ήταν σχεδόν 30.000 θεατές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ ξεπέρασε κατά περίπου 26.000 το προηγούμενο ρεκόρ της πίστας, που είχε σημειωθεί το 2019.

Ρεκόρ σε Πορτογαλία και Ιταλία

Η αυξημένη προσέλευση δεν περιορίστηκε στο Portimao. Στο Estoril, περίπου 190 χιλιόμετρα βορειότερα, βρέθηκαν 36.257 θεατές, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για την πίστα και ξεπερνά κατά περισσότερους από 2.000 το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί το 2025.

Bulega

Ρεκόρ σημειώθηκαν και στους δύο ιταλικούς γύρους. Στο Misano, ο έβδομος γύρος του πρωταθλήματος συγκέντρωσε 76.170 θεατές, καταγράφοντας την υψηλότερη προσέλευση από το 2015 τουλάχιστον.

Στην Cremona, η στέψη του Nicolo Bulega ως Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2026 έγινε μπροστά σε 45.977 θεατές. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στα τρία χρόνια που το WorldSBK επισκέπτεται την πίστα, με διαφορά σχεδόν 2.000 θεατών από την προηγούμενη καλύτερη επίδοση.

Η προσέλευση ανά αγώνα το 2026

Γύρος

Θεατές

Αυστραλία

47.532

Πορτογαλία

82.132

Ολλανδία

57.494

Ουγγαρία

Δεν ανακοινώθηκε

Τσεχία

53.952

Aragon

28.387

Emilia-Romagna (Misano)

76.170

Ηνωμένο Βασίλειο

50.881

Γαλλία

50.013

Ιταλία (Cremona)

45.977

Estoril

36.257

Ισπανία

40.824

Bulega

Συνολικά, το WorldSBK προσέλκυσε 569.619 θεατές μέσα στο 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.