Motul WSBK: Συζητήθηκε νέο όριο κυβισμού 1100cc για να μπει η Aprilia και απορρίφθηκε

Οι διοργανωτές του WSBK ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους κατασκευαστές
Aprilia-RSV4-Factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Μετά τον αγώνα του Misano στα μέσα Ιουνίου, έγινε μια συνάντηση των μελών της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αναπτυχθεί το πρωτάθλημα και να προσελκύσει νέες εταιρείες που αυτή τη στιγμή απέχουν.

Ένα θέμα που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις συζητήσεις ήταν η αύξηση του ανώτατου ορίου χωρητικότητας των κινητήρων σε 1.100 κυβικά εκατοστά αντηχώντας στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα: την Aprilia RSV4.

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθόλου και ο λόγος είναι αρκετά προφανής. Η superbike της Ducati, Panigale V4, μετρά 1.103 κυβικά εκατοστά, ωστόσο η ομολογκαρισμένη έκδοση του WSBK, Panigale V4 R, έχει άλλον κινητήρα με 998 cc για συμμόρφωση με τους τρέχοντες κανονισμούς. Πρόκειται δε για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, οπότε πολύ δύσκολα θα συναινούσε η Ducati σε μια πρόταση που απειλεί τη μεγάλη επένδυση που έκανε για την εξέλιξη του νέου μοντέλου για ομολογκασιόν.

Ομοίως οι BMW και Bimota έχουν ομολογκάρει νέες μοτοσυκλέτες φέτος, γεγονός που εύλογα τις βρίσκει εντελώς αντίθετες με την προτεινόμενη αύξηση κυβισμού της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή δεν πάει πουθενά για φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου. Αν πρόκειται να παίξει αυτό το σενάριο, λογικά θα αφορά το πρωτάθλημα από το 2028 και μετά, εφόσον φυσικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού.

Tο Aprilia RSV4 τα έχει πια τα χρονάκια του και η επένδυση του MotoGP έχει τραβήξει πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιστικού προϋπολογισμού για να ανοίξουν στο Noale και δεύτερο μέτωπο με το WSBK. Κατά μια άποψη, η απόσυρση της Aprilia από το πρωτάθλημα που της χάρισε τρεις τίτλους Αναβατών (Max Biaggi το 2010 και το 2012, Sylvain Guintoli το 2014) και τέσσερεις Κατασκευαστών (2010, 2012, 2013, 2014) είχε ως απώτερο σκοπό την ανακατεύθυνση πόρων προς το MotoGP.

Έπειτα, πρόβλημα για το WSBK είναι και η ελλιπής παρουσία των Ιαπώνων, με τη Suzuki εκτός και την Kawasaki να έχει περιορίσει τη συμμετοχή της σε μια μοτοσυκλέτα μόνο, αφήνοντας τη Bimota να κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Ωστόσο καμιά εκ των δύο εταιρειών δεν έχει λόγο να συγκινηθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα 1.100 κυβικά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως την επόμενη φορά που θα συζητηθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να έχουμε νέους παίκτες προ των πυλών και δεν θα είναι απαραιτήτως Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι, αλλά πιθανότατα Κινέζοι: Η CFMOTO έχει V4 1200, η QJMOTOR ετοιμάζει μεγάλα τετρακύλινδρα και επίσης η ΖΧΜΟΤΟ έχει στα σκαριά μια τετρακύλινδρη χιλιάρα.

Ετικέτες

Motul WSBK: Ο Danilo Petrucci ανακοίνωσε το διαζύγιο με τη BMW! [Video]

Στη Magny-Cours ο Ιταλός επιβεβαίωσε πως η σχέση του με τους Γερμανούς δεν πήγε όπως την περίμενε
danilo-petrucci
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/9/2026

Ήταν λίγο-πολύ κοινό μυστικό πως ο Danilo Petrucci δεν θα περνούσε δεύτερο χρόνο με τη BMW Motorrad, παρότι επισήμως ουδέποτε λέχθηκε κάτι τέτοιο – όχι ως τώρα τουλάχιστον. Πριν λίγες μέρες επισημοποιήθηκε η επέκταση συνεργασίας με τον Miguel Oliveira, ωστόσο η δεύτερη M 1000 RR ξαναγίνεται διαθέσιμη για το 2027, καθώς ο Petrucci αποχαιρετά τη γερμανική εταιρεία.

Το περίεργο είναι πως η ανακοίνωση δεν έγινε από την ομάδα ή το εργοστάσιο, αλλά από τον ίδιο τον αναβάτη και μάλιστα σε συνέντευξη που ανήκει στο τυπικό πρόγραμμα ενός αγωνιστικού τριημέρου WSBK. Ούτε διοργανώθηκε επί τούτου συνέντευξη Τύπου, ούτε εκδόθηκε κάποιο επίσημο ανακοινωθέν, απλά ο Petrucci στήθηκε μπροστά στο μικρόφωνο και έριξε την είδηση:

“Αποφασίσαμε από κοινού με τη BMW να μη συνεχίσουμε μαζί στο WSBK του χρόνου. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε μαζί, σε κάποιο άλλο πόστο ή άλλο πρωτάθλημα, μα είναι ακόμη πολύ νωρίς. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως δεν θα συνεχίσουμε μαζί, ήταν μια αμοιβαία απόφαση. Και οι δύο πλευρές δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό μας οδήγησε στο να αποφασίσουμε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί.

“Τώρα είναι καιρός για σκέψη. Ειδικά φέτος ξόδεψα πολλή ενέργεια και θυσίασα πολλά, για να εισπράξω μόνο μερικά καλά αποτελέσματα, πολλές πτώσεις και έναν μεγάλο τραυματισμό. Ήταν δύσκολο να το χωνέψω.

“Θέλω να δώσω προτεραιότητα στη BMW γιατί με βοήθησαν πολύ και θέλω να καταλάβω ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Είναι δύσκολο να μην αγωνίζομαι εδώ, αλλά ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον.”

Λίγη ώρα πριν είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Oliveira, ο οποίος εξηγούσε πως η μοτοσυκλέτα τους δεν δούλευε για κανέναν από τους δύο στη Magny-Cours, εξ ου και τα κακά αποτελέσματα που αμφότεροι πέτυχαν. Ο Πορτογάλος δικαίωσε μάλιστα τις γκρίνιες του Petrucci λέγοντας πως, πρόκειται για μια καταστροφή, αυτή η BMW δεν δουλεύει ούτε για μένα ούτε για τον Petrucci. Και οι δύο παραπονιόμαστε για τα ίδια προβλήματα. Αυτό το σαββατοκύριακο δεν είχαμε ούτε ρυθμό, ούτε ταχύτητα πουθενά, από τις δοκιμές ως τους αγώνες. Όσο πιο ‘Stop & Go’ είναι η πίστα, τόσο χειρότερα είναι. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο βήμα προόδου”.

Ο Petrucci αναγνωρίζει πως με την ίδια μοτοσυκλέτα πέρυσι ο Toprak Razgatlioglu έκανε θαύματα: “Ο Toprak είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω συναντήσει, με ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Ήταν ικανός να βγάλει το μέγιστο από τη μοτοσυκλέτα καταφέρνοντας να φρενάρει όσο πιο αργά γίνεται σε κάθε στροφή, αλλά αν δεν έχεις το ίδιο χάρισμα είσαι τελειωμένος. Είναι σαν να προσπαθείς να οδηγείς διαρκώς στο 110%, κάθε γύρος πρέπει να μοιάζει με τις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται για 20 απανωτούς γύρους.

“Εμείς, όταν προσπαθούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, η μοτοσυκλέτα δεν θέλει να στρίψει. Αν φρενάρεις δέκα μέτρα πριν το σωστό σημείο χάνεις δύο δέκατα. Αν φρενάρεις εκεί που πρέπει είσαι ένα δευτερόλεπτο πιο αργός. Σε αυτήν την κατάσταση έχουμε κολλήσει, όταν προσπαθούμε να πιέσουμε παραπάνω δεν το δέχεται η μοτοσυκλέτα.”

"Είναι δύσκολο να αποδεχτώ αυτήν την κατάσταση. Είμαι σχεδόν 36 ετών. Το να τραυματίζεσαι παλεύοντας για τη 13η θέση είναι κάτι που στα 20 σου δεν το πολυσκέφτεσαι, αλλά στα 36 αρχίζω να σκέφτομαι πως που αρέσουν τα κόκκαλά μου, τα πόδια μου, οι ώμοι μου. Προσπαθώ πάντα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, μα δεν είναι αρκετό. Συχνά ακούς τέτοιες γκρίνιες από αναβάτες, να μιλούν για τα λάστιχα, την ομάδα, την εκκίνηση, τον αναβάτη που σε έκλεισε, μπορείς να βρεις πολλές δικαιολογίες μα εγώ πάντα ήμουν ξεκάθαρος και η καλύτερη αξία μου είναι και η χειρότερη: το να λες την αλήθεια δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή."

Και από αυτήν την τελευταία ατάκα, μάλλον αντιλαμβανόμαστε τι ήταν αυτό που ράγισε το γυαλί στη σχέση του Petrucci με τη BMW Motorrad.