Motul WSBK: Ξεκινά η σεζόν του 2022 με δοκιμές στη Jerez

Τρεις μέρες, τρεις κατασκευαστές, τέσσερις ομάδες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/12/2021

Μπορεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motul FIM WSBK να έριξε την αυλαία πριν από ένα μόλις μήνα, αλλά ήδη τα εργοστάσια και οι ομάδες έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για το πρωτάθλημα του 2022. Οι Honda, BMW και Kawasaki βρίσκονται ήδη στην πίστα της Jerez για τριήμερες δοκιμές.

Οι δοκιμές ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε σύσσωμη τη νέα σύνθεση της ομάδας HRC, με τους Iker Lecuona και Xavi Vierge να κάνουν το ντεμπούτο τους πάνω στα καινούργια CBR1000RR-R. Οι δύο αναβάτες προέρχονται από τα MotoGP και την Moto2 αντίστοιχα, χωρίς καμία εμπειρία με μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου Superbikes.

Η BMW θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις αναβάτες και δύο ομάδες. Στην BMW Motorrad WorldSBK Team ανήκει ο Scott Redding, με team mate τον Michael van der Mark, αν και για τον Redding δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στη σέλα του Μ1000RR, καθώς είχε κάνει δοκιμές πρόσφατα στην πίστα του Estoril με την καινούργια του μοτοσυκλέτα. Θα είναι όμως οι πρώτη φορά που οι δύο αναβάτες θα συνεργαστούν και μάλιστα σε μια πίστα που η BMW είχε πετύχει τον καλύτερο τερματισμό της το 2021, στην έβδομη θέση.

Η δεύτερη ομάδα με μοτοσυκλέτες της BMW είναι η δορυφορική Bonovo Action BMW Racing Team, με αναβάτες τους Loris Baz και Eugene Laverty. Ο Ιρλανδός είχε τρέξει με την μοτοσυκλέτα της BMW και το 2021, καθώς αντικατέστησε τον τραυματία Tom Sykes, ενώ για τον Baz θα είναι η πρώτη φορά με τους Βαυαρούς μετά την σεζόν που πέρασε με την Ducati στις Η.Π.Α.

Ο τρίτος κατασκευαστής που θα βρεθεί στην Jerez είναι η εργοστασιακή Kawasaki Racing Team WorlsSBK, με τον έξι φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Jonathan Rea, ο οποίος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ξανά το στέμμα από τον Razgatlioglu, έχοντας ως team mate τον Alex Lowes ο οποίος θέλει να επανακάμψει από τους τραυματισμού που είχε τη φετινή σεζόν.

Για την επόμενη σεζόν, ο Rea δήλωσε πως "είμαι ευτυχής που επιστρέφω στις πίστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την καλή αίσθηση που έχουμε στα τέλη της προηγούμενης σεζόν. Η Jerez είναι μια καλή πίστα, καθώς έχουμε συγκεντρώσει πολλά δεδομένα από εκεί. Είναι επίσης μία από τις πίστες που δεν είμαστε πολύ δυνατοί, οπότε μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε επιμέρους τομείς. Θα έχουμε να δοκιμάσουμε κάποια καινούργια εξαρτήματα, γιατί η KMC και η KRT έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για ορισμένα καινούργια πράγματα στο πλαίσιο και τα ηλεκτρονικά."

Ο Lowes από την άλλη παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμη αρκετά δυνατός στο 100%, αλλά ανυπομονεί να ξεκινήσει τις δοκιμές. Όπως είπε, δεν θα επικεντρωθεί στην απόδοσή του, αλλά στην δοκιμή των νέων δεδομένων που ετοίμασαν οι μηχανικοί του.

Tommy Bridewell: Από τα paddock του WSBK στον στάβλο και πάλι πίσω

Ο Βρετανός ισορροπεί μεταξύ πρωταθλητισμού και αγροτικής ζωής
Bridewell
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/8/2026

Ο Tommy Bridewell μπορεί να αποτελεί μια θετική παρουσία στη φετινή σεζόν Motul WSBK 2026, όμως μακριά από τις πίστες η καθημερινότητά του διαφέρει σημαντικά από αυτή των περισσότερων επαγγελματιών αναβατών.

Ο 38χρονος Βρετανός της Superbike Advocates μπήκε στο πρωτάθλημα με μία καθυστέρηση, έχοντας χάσει τον πρώτο γύρο, κατάφερε όμως να καταγράψει δύο πέμπτες θέσεις με την Ducati Panigale V4 R, δείχνοντας την ανταγωνιστικότητά του. Όταν όμως επιστρέφει στο σπίτι του στο Wiltshire, αφήνει πίσω την αγωνιστική του φόρμα και το κράνος για χάρη της αγροτικής ζωής.

"Έχω έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους αναβάτες, φαντάζομαι. Την επόμενη μέρα μετά από έναν αγώνα μπορεί να είμαι στο τρακτέρ, να ταΐζω τα πρόβατα, να κόβω χόρτα ή να κάνω άλλες χειρωνακτικές εργασίες", δήλωσε ο Bridewell. Μετά τον αγώνα του Donington Park, όπου τερμάτισε πέμπτος, βρέθηκε αμέσως στον αχυρώνα για να ασχοληθεί με σειρά απαιτούμενων επισκευών στο τρακτέρ του.

Αυτό δεν σημαίνει πως προπονείται, αφού όπως λέει ο ίδιος συνεχίζει κανονικά το απαιτητικό πρόγραμμα άσκησης του, με γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, ενώ πρόσφατα δοκίμασε και αναρρίχηση σε βράχο την οποία και απόλαυσε ιδιαιτέρως. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου προσαρμόζει την προπόνησή του περισσότερο στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης παρά στην περαιτέρω βελτίωσή της.

Ο Bridewell χρησιμοποιεί επίσης μια Ducati Panigale V4 R τόσο για προπόνηση όσο και για track days, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς βελτίωσης της οδήγησής του. Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο δουλεύει κυρίως στη θέση του σώματός του στη μέση της στροφής και σε λεπτομέρειες της τεχνικής του.

Πέρα από τη γεωργία και τους αγώνες, ο Βρετανός έχει και ένα ακόμη ασυνήθιστο χόμπι. Από το 2015 ασχολείται με την αεροπλοΐα, έχοντας ξεκινήσει την προσπάθεια απόκτησης άδειας πιλότου. Η πανδημία και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις διέκοψαν προσωρινά τα σχέδιά του, όμως πρόσφατα επέστρεψε ξανά στις πτήσεις. Παράλληλα ανέφερε πως παραμένει πάντα απασχολημένος καθώς εμπλέκεται και σε ανακαινίσεις ακινήτων.

Αναφερόμενος στη φετινή του πορεία στο WorldSBK, ο Bridewell τόνισε πως το στοιχείο που τον κάνει περισσότερο περήφανο είναι η προσαρμογή του στη μοτοσυκλέτα, στα ηλεκτρονικά συστήματα και στους κανονισμούς της κατηγορίας. Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική συμβολή της ομάδας του, του αρχιμηχανικού Mick Shanley και της Ducati στην πρόοδό του.

Για το υπόλοιπο της σεζόν, ο στόχος του παραμένει η σταθερή εξέλιξη. Εκτιμά ότι οι πίστες των Magny-Cours και Cremona ταιριάζουν στο στυλ οδήγησής του, ενώ ατενίζει με αισιοδοξία και την Jerez ενώ το ενδιαφέρον του έχει κινήσει  το Estoril, όπου δεν έχει αγωνιστεί ποτέ.

"Θα ήμουν ενθουσιασμένος αν μπορούσα να πλησιάσω λίγο περισσότερο το βάθρο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρότι θεωρεί ότι θα χρειαστεί και λίγη τύχη για να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη τριάδα, δηλώνει αποφασισμένος να βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.