MotulWSBK: Για πρώτη φορά το νέο Fireblade απέναντι στους άλλους!

Στις επίσημες δοκιμές της Jerez αυτό το μήνα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/1/2020

Μέχρι στιγμής, η Honda επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά της απέναντι στον ανταγωνισμό και στις δύο επίσημες δοκιμές των MotulWSBK που έγιναν πέρσι σε Aragon και Jerez, δεν συμμετείχε καθόλου. Να θυμίσουμε ότι φέτος η Honda κάνει ουσιαστικά ένα restart στην συμμετοχή της στο θεσμό με το ολοκαίνουργιο CBR1000RR-R Fireblade, με καινούργια ομάδα και πλήρη εμπλοκή του HRC και με τον νεαποκτηθέντα Alvaro Bautista στη σέλα της μίας εκ των δύο εργοστασιακών μοτοσυκλετών (στην άλλη θα βρίσκεται ο Leon Haslam). Λογικό είναι λοιπόν, όλος ο κόσμος να περιμένει να δει πού βρίσκεται η Honda απέναντι στις Yamaha, Ducati, BMW και Kawasaki, Αντ' αυτού, η Honda επέλεξε να κάνει ιδιωτικές δοκιμές με πλήρη μυστικότητα και πίσω από κλειστές πόρτες.

Τώρα όμως, στις δοκιμές που θα γίνουν στην Jerez στις 22 και 23 Ιανουαρίου, τα δύο εργοστασιακά Honda θα μπουν στην πίστα μαζί με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού και θα κριθούν στην αλήθεια των χρονομέτρων. Το πλάνο των επίσημων δοκιμών προβλέπει συνέχεια στο Portimao στις 26 με 27 Ιανουαρίου, ενώ ο πρώτος αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotulWSBK θα γίνει στην Αυστραλία (Phillip Island) στις 29 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή της Honda να αποκαλύψει επιτέλους το οπλοστάσιό της είναι ένα θετικό βήμα, με δεδομένο και το γεγονός ότι προσπάθησε πραγματικά πολύ για να μην διαρρεύσει τίποτε στον τύπο από τις ιδιωτικές δοκιμές της στο Portimao και την Aragon. Ακόμη όμως κι έτσι, στις δοκιμές της Jerez –αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των δοκιμών- προφανώς και δεν θα δούμε την πλήρη δυναμική των μοτοσυκλετών και ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητές τους, κάτι που θα συμβεί στον πρώτο αγώνα της Αυστραλίας, αλλά θα μπορέσουμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από την προσπάθεια της Big-H. Η αλήθεια είναι ότι η πορεία της Honda τα τελευταία στον θεσμό ήταν απογοητευτική, και γι' αυτό άλλωστε η εξέλιξη του νέου Fireblade έγινε με αποκλειστικό γνώμονα τις αγωνιστικές επιδόσεις (εξ ου και το… άλμα στην απόδοση με τα 210 άλογα και την εμπλοκή του HRC προκειμένου να εκμεταλλευθούν την επιτυχημένη τεχνογνωσία από τα MotoGP). Στην εξίσωση του τι θα πρέπει να περιμένουμε στον πρώτο αγώνα, προσθέστε και το δεδομένο της εκπληκτικού ξεκινήματος –με το "καλημέρα"- που είχε πέρσι ο Bautista με το Ducati Panigale V4R, για να καταλάβετε πως όσο και αν η ίδια η Honda προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την αυλαία του πρωταθλήματος, οι προσδοκίες από το νέο Fireblade εξακολουθούν να βρίσκονται… στο ταβάνι.

 

 

Danilo Petrucci: Στο MotoAmerica με τη BMW! Έκανε ήδη δοκιμή στο Austin [Βίντεο]

Ο Ιταλός φεύγει από το WSBK αλλά η σχέση του με τη BMW δεν τελειώνει εδώ
petrucci
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο Danilo Petrucci ανακοίνωσε πως η συνεργασία του με τη BMW στο Motul WSBK θα λάβει τέλος μετά το πέρας της φετινής αγωνιστικής σεζόν, επιβεβαιώνοντας όλα τα ρεπορτάζ που επί μήνες έβλεπαν τη σχέση του με τους Γερμανούς να μην πηγαίνει καθόλου καλά ελλείψει καλών αποτελεσμάτων το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση Petrucci η BMW ανανέωσε το συμβόλαιο του Miguel Oliveira και τρεις μέρες αργότερα ανακοίνωσε τον Brad Binder ως αντικαταστάτη του Petrux από το 2027.

Όπως αποδεικνύεται τώρα όμως, η σχέση του Petrucci με τη BMW δεν τελειώνει με τη φετινή χρονιά του WSBK, καθώς ο Ιταλός πιθανότατα ετοιμάζεται για το αμερικανικό πρωτάθλημα SBK, MotoAmerica, με την M 1000 RR.

Αυτό που κυκλοφορούσε ως χαμηλόφωνη φήμη, απέκτησε ένταση όταν πριν μερικές μέρες ο Petrucci δοκίμασε στην πίστα του Austin, Circuit of the Americas (COTA), την M 1000 RR ως καλεσμένος της OrangeCat Racing. Πρόκειται για την ομάδα που τρέχει ως εργοστασιακή της BMW στο αμερικανικό πρωτάθλημα και μάλιστα φέτος διεκδικεί τον τίτλο με τον Αμερικανό Sean Dylan Kelly, αναβάτη που είχε περάσει και από τη Moto2.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danilo Petrucci (@petrux9)

 

Ο Petrucci κοινοποίησε την είδηση στον λογαριασμό του στο Instagram, ανεβάζοντας ένα βίντεο που έχει και πλάνα από τη δοκιμή, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισημότερο πέραν της δοκιμής.

Το MotoAmerica δεν είναι άγνωστο στον Petrucci, καθώς είχε αγωνιστεί εκεί το 2022 με τη Ducati Panigale V4 R της Warhorse HSBK Racing, κάνοντας μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Παρότι αγωνίστηκε σε άγνωστες γι’ αυτόν πίστες, πέρασε μεγάλο μέρος του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση και στο τέλος έκλεισε τη σεζόν δεύτερος, πίσω από τον πρωταθλητή Jake Cagne και την R1 της ομάδας Attack Performance Yamaha.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό ήταν που υπονόησε ο Petrucci όταν ανακοίνωνε το διαζύγιο με την ομάδα WSBK της BMW, λέγοντας πως, “αποφασίσαμε από κοινού με τη BMW να μη συνεχίσουμε μαζί στο WSBK του χρόνου. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε μαζί, σε κάποιο άλλο πόστο ή άλλο πρωτάθλημα, μα είναι ακόμη πολύ νωρίς”.

Πλέον αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που μοιάζει να είναι θέμα χρόνου.