O Axel Bassani στη θέση του Jonathan Rea - Νέο σενάριο στο σήριαλ

Μετά τις πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για Scott Redding ή Adrian Huertas
Axel Bassani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2023

Ο Axel Bassani, της δορυφορικής ομάδας της Ducati, Motocorsa Racing, προκρίνεται πλέον ως η πιθανότερη επιλογή για να καλύψει την κενή θέση που αφήνει για το 2024 στην Kawasaki Racing Team ο Jonathan Rea.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Jonathan Rea, λίγο πριν την επανέναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος WSBK μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από την Kawasaki. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Yamaha για την απόκτηση του έξι φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, στην θέση του Toprak Razgatlioglu που του χρόνου θα τρέχει με την BMW.

Ο Axel Bassani, αγωνίζεται για τη σεζόν του 2023 με τη δορυφορική Motocorsa Racing, πάνω σε μία Ducati Panigale V4 R και αυτή την στιγμή βρίσκεται 5ος στη γενική κατάταξη.

Axel Bassani

Ο Basani είχε δείξει από νωρίς το ταλέντο του, ανεβαίνοντας στο πρώτο του βάθρο στα SBK το 2023, τη χρονιά του ντεμπούτου του. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει καταφέρει να ανέβει 6 φορές στο βάθρο, δείχνοντας ταυτόχρονα ικανός να βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα, όντας η δεύτερη ταχύτερη Ducati μετά τον Bautista.

Ωστόσο, αντί για τον Basani, η Ducati επέλεξε να ανεβάσει τον Nicolo Bulega από την κατηγορία SSP κατ’ ευθείαν στην εργοστασιακή της ομάδα, Aruba.it Racing στα SBK, προκειμένου να καλύψει την θέση του Rinaldi, ο οποίος δεν είχε πείσει με τα αποτελέσματα του τις προηγούμενες 3 σεζόν -και μένει ακόμα να δούμε πού θα καταλήξει.

Έτσι, η φιλοδοξία του Basani για εργοστασιακή θέση είναι λογικό να τον οδηγήσει στην KRT, ενώ παράλληλα το Akashi σίγουρα εκτιμά το ταλέντο του Ιταλού.

Ετικέτες

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.