Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Πιθανότητα επιστροφής της Ducati στο WorldSSP!

Με "όχημα" το Panigale V2

Η Ducati, για πρώτη φορά μετά το 2007 όταν και εγκατέλειψε την κατηγορία των SSP στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport, εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να επιστρέψει, εάν και εφόσον οι επικείμενες αλλαγές των κανονισμών της επιτρέψουν να το κάνει, με την "πλατφόρμα" του V2 Panigale.

Πριν από 13 ολόκληρα χρόνια, ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε στην κατηγορία των μεσαίων κυβικών το εργοστάσιο από την Bologna, με τα 748 και 749, καθώς ο αντικαταστάτης τους το 848 ήταν εκτός προδιαγραφών της κατηγορίας. Μέχρι στιγμής, η Ducati δεν διαθέτει κάποιο μοντέλο στην γκάμα της που θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κατηγορία με τους υφιστάμενους κανονισμούς, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει αν το αίτημα για διεύρυνση των ορίων για τον κυβισμό των κινητήρων, γίνει δεκτή.

Προς το παρόν οι προδιαγραφές για τους κινητήρες των WSSP έχουν ως εξής:

Μεταξύ 400 – 600cc, τετρακύλινδροι

Μεταξύ 500 - 675cc, τρικύλινδροι

Μεταξύ 600 – 750cc, δικύλινδροι

Πάντως, με την MV Agusta να πιέζει για την διεύρυνση των ορίων ώστε να μπορεί κι εκείνη να χρησιμοποιήσει το F3 800 (που θα διαδεχθεί το F3 675, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, έχει φτάσει στα όρια της εξέλιξής του), η Ducati φαίνεται ότι θα εμπλακεί κι εκείνη στην συζήτηση προκειμένου να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση που θα επιτρέψει στο Panigale V2 των 955cc να τρέξει.

Και ενώ οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, η Ducati σε συνεργασία με την Barni Racing έχει ξεκινήσει τις δοκιμές μια αγωνιστικής έκδοσης του Panigale V2, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή των WSSP 2019 Randy Krummenacher, για την περίπτωση που καταφέρει να πάρει την ομολογκασιόν.

Παρ' όλα αυτά, οι συζητήσεις για την ριζική αναδιάρθρωση των Supersport έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα δημιουργηθούν αρκετοί τριγμοί ανάμεσα στα εργοστάσια. Οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα ευνοούν μοτοσυκλέτες όπως το R6 της Yamaha (που κυριαρχεί στο grid της κατηγορίας) και το ZX-6 της Kawasaki, ενώ το F3 675 –όπως αναφέραμε και παραπάνω- έχει ξεπεράσει κατά πολύ το… προσδόκιμο ζωής και σίγουρα είναι η μοτοσυκλέτα με την μεγαλύτερη υποστήριξη από πλευράς εργοστασίου. Όμως, η αγορά των μεσαίων supersport παραπαίει και με δεδομένη την απόσυρση της Triumph και της Suzuki (οι μοτοσυκλέτες τους μπορεί να παραμένουν εντός προδιαγραφών αλλά ουσιαστικά είναι εκτός ανταγωνισμού), αλλά και το γεγονός ότι είναι απίθανο η Honda να έχει εκπρόσωπο το 2021 μετά την λήξη της συνεργασίας της με την PTR, είναι εμφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να ξαναβρεί η κατηγορία την αίγλη της.

Μετά την αντικατάσταση της κατηγορίας SSTK 1000 από την WorldSSP 300 –μια κατηγορία που μαζεύει πολλές συμμετοχές, αλλά έχει μικρό ενδιαφέρον με ελάχιστο θέαμα, η Dorna δεν έχει περιθώρια λάθους σε ότι αφορά τα WSSP.

Ο Marco Barnado, Team Manager της Barni Racing, τονίζει πολύ σωστά ότι αυτή η στασιμότητα στη μεσαία κατηγορία σημαίνει ότι η απόσταση με τα WSBK είναι πολύ μεγάλη για τους νέους αναβάτες. Μια απτή απόδειξη είναι και η φθίνουσα πορεία του Federico Caricasulo, ο οποίος από παιδί-θαύμα της Yamaha κατέληξε να ψάχνει… για δουλειά, μέσα σε 12 μήνες. Οπότε, εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αν η Dorna χρειάζεται ένα κίνητρο για να αναστήσει τα WSSP, τότε η προοπτική της επιστροφής της Ducati στην κατηγορία, είναι ένα από τα πιο ισχυρά που μπορεί να βρει.