TeamHRC WSBK 2023 - Κι ο τίτλος να δείχνει άπιαστο όνειρο

Iker Lecuona και Xavi Vierge στη 2η τους σεζόν, με το ανανεωμένο CBR1000RR-R
Honda WSBK Team 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/2/2023

Η Honda παρουσίασε την εργοστασιακή της ομάδα για τo WSBK 2023, με τους ανθρώπους της όμως να μην πιστεύουν ούτε οι ίδιοι πως το ανανεωμένο CBR1000RR-R θα φέρει επιτέλους τις διακρίσεις που τα τελευταία χρόνια σταματούν στο χαλάκι της εξώπορτας της ιαπωνικής ομάδας.

Αν νομίζετε πως ξεκινήσαμε απαισιόδοξα, να θυμίσουμε τις κατατάξεις των αναβατών του HRC τα περασμένα χρόνια στο WSBK:

  • 2022 Iker Lecuona 9ος και Xavi Vierge 10ος
  • 2021 Alvaro Bautista 10ος και Leon Haslam 13ος
  • 2020 Alvaro Bautista 9ος και Leon Haslan 10ος
  • 2019 Leon Camier 17ος, Alessandro Delbianco, 18ος
  • 2018 Leon Camier 12ος, Jacob Gagne 17ος
  • 2017 Stefan Bradl 14ος, Nicky Hayden 17ος

Πρέπει να φτάσουμε στο 2016 για να δούμε αποτελέσματα που αρμόζουν στην ένδοξη ιστορία του HRC, όπου και πάλι δεν μιλάμε για την πρώτη τριάδα, με τον Michael Van Der Mark να τερματίζει 4ος στην τελική κατάταξη, και με τον Nicky Hayden μια θέση πιο πίσω.

Για να δούμε τίτλο της Honda στο WSBK πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω… στο μακρινό 2007, με τον James Toseland, το 2022 με τον Colin Edwards, το 1997 με τον John Kocinski και τις 2 πρώτες χρονιές του θεσμού, όταν ο Fred Merkel κέρδισε το 1988 και το 1989 καβάλα σε ένα RC30.

Honda Fireblade

Για το 2023, η Honda έχει ανανεώσει -συντηρητικά- το Fireblade, όμως οι δυο αναβάτες της δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε champion material. Κι αν ο Bautista ίσα που κατάφερε να αγγίξει την δεκάδα το 2020 και το 2021 με το Fireblade, τι ακριβώς περιμένει το HRC να κάνουν αναβάτες του διαμετρήματος των Lecuona & Vierge;

Τη νέα σεζόν, Team Manager παραμένει ο πρώην αγωνιζόμενος της ομάδας Leon Camier, που είχε κάνει ντεμπούτο σε αυτή τη θέση το 2021, ενώ στις δηλώσεις του δήλωσε ευθέως πως “θα είναι πολύ δύισκολο να χτυπήσουμε τον τίτλο φέτος”.

Ναι μεν και οι δυο αγωνιζόμενοι της ομάδας ήταν rookies πέρυσι στο WSBK, και ναι, έχουν κάνει έκτοτε δουλειά, τόσο στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και των ηλεκτρονικών της, όσο και στην εκμάθηση των πιστών του Πρωταθλήματος, όμως οι πρώτες ενδείξεις από το pre-season τεστ της Jerez στα τέλη Ιανουαρίου δεν ήταν ενθαρρυντικές, με τον Lecuona να σημειώνει τον 9ο ταχύτερο χρόνο και τον Vierge τον 13o, ενώ στο τεστ του Portimao τα πήγαν καλύτερα με τις θέσεις 6 και 8.

Μακάρι να διαψευστούμε και να μπορέσει η Honda να κάνει το μεγάλο βήμα το 2023 ώστε να παλέψει έστω για την πρώτη πεντάδα, για να μην έχουμε απλώς μια επανάληψη του 2022, με πρωταγωνιστές τους τρεις γνωστούς αναβάτες των Ducati, Kawasaki & Yamaha.

Ετικέτες

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.