Toprak Razgatlioglu: “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Τα τεστ για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team συνεχίστηκαν και στη Valencia μετά από Portimao και Jerez
motomag WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/12/2023

Με τη ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team να ψάχνει τις τελευταίες ημέρες σε ποιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν βρέχει για να πραγματοποιήσει τα τεστ δοκιμών της με τους Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark, η πίστα της Valencia ήταν αυτή που εν τέλει φιλοξένησε για δύο ημέρες τις προσπάθειες της.

Τα τεστ που προηγήθηκαν σε Portimao και Jerez δεν απέδωσαν τα μέγιστα για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team καθώς η βροχή της στέρησε πολύτιμο χρόνο δοκιμών ενόψει της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική χρονιά στο WSBK. Με την ομάδα να ψάχνει εναγωνίως τις περιοχές που δεν βρέχει στην Ιβηρική Χερσόνησο ώστε να συνεχίσει το πλάνο των δοκιμών της BMW M 1000 RR, επιλέχθηκε η πίστα της Valencia καθώς οι προβλέψεις του καιρού ήταν πιο αισιόδοξες σε σχέση με άλλες τοποθεσίες. Έτσι λοιπόν οι δύο αναβάτες της ομάδας, Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark, ξεκίνησαν να πιάνουν δουλειά έχοντας διαφορετικούς στόχους. Από την μία ο Razgatlioglu θα προσπαθούσε να μάθει περισσότερο τη νέα του μοτοσυκλέτα ενώ από την άλλη ο Van der Mark θα δοκίμαζε νέα εξαρτήματα ώστε αυτά να αξιολογηθούν για τη νέα αγωνιστική χρονιά.

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Toprak Razgatlioglu κατάφερε να οδηγήσει για αρκετούς γύρους την M 1000 RR ωστόσο είδε και πάλι τη βροχή να του κόβει την φόρα. Ο ίδιος μετά το τεστ ανέφερε: "Δεν ήμασταν τυχεροί τις τελευταίες ημέρες. Επίσης στη Valencia άρχισε να βρέχει και η πίστα την Παρασκευή ήταν βρεγμένη αλλά η συγκεκριμένη στεγνώνει πολύ γρήγορα και μπορέσαμε να οδηγήσουμε ξανά το απόγευμα. Κάναμε μεγάλες βελτιώσεις, ειδικά στις τρεις τελευταίες εξόδους μας, και απολαμβάνω πραγματικά την BMW M 1000 RR. Κάναμε μεγάλες βελτιώσεις στο φρένο του κινητήρα και στα ηλεκτρονικά. Σε κάθε έξοδο στην πίστα εξακολουθώ να μαθαίνω τη μοτοσυκλέτα μου, αλλά τώρα την ξέρω καλύτερα, γνωρίζω την πρόσφυση και τις αντιδράσεις της και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Ακόμη μαθαίνω γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα, αλλά κάναμε πολύ καλή δουλειά, ειδικά την τελευταία ημέρα. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά στην ομάδα γιατί όλοι δουλεύουν σκληρά για να μου δώσουν μια καλή μοτοσυκλέτα. Ακόμα προσαρμόζομαι και τα παιδιά στην ομάδα μαθαίνουν το στιλ οδήγησής μου, οπότε είναι ομαδική δουλειά. Αλλά δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε, το feedback που είχαμε επίσης ήταν καλύτερο κάθε μέρα."

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Michael van der Mark, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς, ελπίζει για ένα καλύτερο 2024. Καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη σέλα της BMW M 1000 RR από το 2021 έχει αναλάβει σε αυτά τα τεστ να δοκιμάσει μαζί με τους νέους οδηγούς εξέλιξης της BMW Sylvain Guintoli και Bradley Smith νέα εξαρτήματα τα οποία θα βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Ο Ολλανδός μετά την ολοκλήρωση του τεστ δήλωσε: "Ήταν πολύ ωραία που ήρθαμε τελικά στη Valencia. Στο τέλος, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μιάμιση μέρα δοκιμών. Το βράδυ της Πέμπτης, έβρεξε ξανά, οπότε η Παρασκευή ήταν λίγο συντομότερη. Αλλά ήταν πολύ καλό για μένα να κάνω επιτέλους γύρους. Δούλεψα με τους δοκιμαστές της ομάδας και η μοτοσυκλέτα που δοκιμάσαμε είχε αρκετά νέα εξαρτήματα τα οποία θα έχουμε τη νέα χρονιά. Κατάφερα να ολοκληρώσω αρκετούς γύρους στο τέλος και νομίζω πως τώρα η ομάδα των μηχανικών μας έχει αρκετά δεδομένα για να δουλέψουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο.”

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Marc Bongers, Διευθυντής Motorsport της BMW Motorrad, έχοντας βρεθεί στις δοκιμές ανέφερε: "Με την Bonovo Action BMW να κάνει δοκιμές με τους Garrett Gerloff και Scott Redding στη Jerez, ήρθε η ώρα των δοκιμών και για τη ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team με τους Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark. Ήταν υπέροχο να καλωσορίσουμε τον Toprak στην ομάδα, οι πρώτες εντυπώσεις που μας μετέφερε για την BMW M 1000 RR ήταν πολύ θετικές. Προσαρμόστηκε αμέσως στη μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν δύσκολες και δεν είχαμε καμία αναφορά από τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, το να κάνουμε μια αξιολόγηση είναι ακόμα δύσκολο. Οι δοκιμές στην Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν απαιτητικές. Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας. Αρχικά, είχαμε ατυχία στο Portimao και μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε μόνο μερικούς γύρους και η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στη Jerez. Καθώς ήταν ζωτικής σημασίας να συλλέξουμε πληροφορίες για τις δοκιμές, ταξιδέψαμε στη Valencia με τον Michael, τον Toprak και τους δοκιμαστές μας Sylvain Guintoli και Bradley Smith. Ο Michael μαζί με τους δοκιμαστές μας δοκίμασαν νέα εξαρτήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα τόσο για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team όσο και για την Bonovo Action BMW την επόμενη σεζόν."

Ετικέτες

WorldSBK 2024, Donington Park - Δεύτερο συνεχόμενο χατ-τρικ Toprak-BMW!

Και φόρος τιμής από τον Τούρκο σε Rossi και Marquez με τους πανηγυρισμούς του
Toprak Razgatlioglu
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/7/2024

Ο Toprak Razgatlioglu ήταν για μια ακόμη φορά σε δαιμονισμένη φόρμα, κάνοντας ένα απίστευτο σώσιμο που θύμιζε Marc Marquez, παίρνοντας την pole position με χρόνο ρεκόρ, και κυριαρχόντας απόλυτα και στους τρεις αγώνες του βρετανικού γύρου, για να αυξήσει κι άλλο το προβάδισμά του στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος. Κερασάκι τα σκετσάκια και τα κόλπα του στους εορτασμούς των νικών του, που απέτισαν φόρο τιμής σε Valentino Rossi και Marc Marquez.

Τα πυροτεχνήματα στο Donington Park ξεκίνησαν από την Pole Position, όπου ο “El Turco” ήταν σε άλλο πλανήτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας με 1:24.892, 1,2 δευτερόλεπτα κάτω από το ρεκόρ του 2023, με τον δεύτερο αναβάτη (Nicolo Bulega) να βρίσκεται 0,573 δευτερόλεπτα πιο πίσω!

Η συνέχεια δόθηκε στους τρεις αγώνες, όπου ο εργοστασιακός αναβάτης της BMW ήταν και πάλι άπιαστος, καταποντίζοντας τις ελπίδες των αντιπάλων του, που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια απάντηση. Τερματίζοντας με τεράστια διαφορά από τους διώκτες του, ο Toprak επιδόθηκε και σε μια σειρά από σκετσάκια που απέτισαν φόρο τιμής σε Rossi & Marquez, τόσο με τους “αστυνομικούς” που τον περίμεναν για να του κόψουν κλήση, όσο και με τις… κολυμβητικές κινήσεις στον τερματισμό (Marquez), ενώ είχαμε και “τεχνικούς της Dorna” που πέρασαν την M 1000 RR του Τούρκου από… τεχνικό έλεγχο για να του δώσουν τελικά το ok. Και φυσικά τα εορταστικά endo έπεφταν βροχή!

Race 1

Race 1

Μετά από την κυριαρχία του Toprak στα δοκιμαστικά, σειρά είχαν οι αγώνες, με τον Τούρκο να ξεκινά πρώτος στον Race 1, για να μην απειλείται από κανένα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, παίρνοντας τη νίκη με διαφορά 11,384 δευτερολέπτων από τον επόμενο αναβάτη! Στον πρώτο γύρο ο Scott Redding της Bonovo Action BMW κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση, ενώ αντίθετα ο Nicolo Bulega της Aruba.it Racing – Ducati έπεφτε στην 4η θέση, χάνοντας έδαφος σε σχέση με τον Redding και τον Andrea Locatelli της της Pata Prometeon Yamaha.

Race 1

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bautista ξεκίνησε να ανεβαίνει θέσεις, εκκινόντας από την κακή 11η θέση, ενώ σύντομα ο Bulega πέρασε τον Redding, με τον Alex Lowes της Kawasaki να παλεύει με τον Βρετανό για την τελευταία θέση του βάθρου. Τελικά ο Lowes πέρασε όχι μόνο τον Redding, ο οποίος εγκατέλειψε λίγο αργότερα τον αγώνα από μηχανική βλάβη, αλλά και τον Bulega, για να τερματίσει τελικά δεύτερος. Η τρίτη θέση πήγε στον Alvaro Bautista (από 11ος - 3ος), ενώ ο Jonathan Rea που αγωνίζεται να εξοικειωθεί με το R1 πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, τερματίζοντας στην 5η θέση. Πτώση είχε ο τοπικός Tarran Mackenzie (γιος του θρύλου Niall Mackenzie).

Η πρώτη εξάδα του πρώτου αγώνα στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +11.384s

3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +13.167s

4. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +14.913s

5. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) +16.349s

6. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) +16.611s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) – 1’25.786s (νέο ρεκόρ γύρου)

Superpole Race

Superpole race

Στον αγώνα Superpole, που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε Race 1 & Race 2, ο “Stoprak” πήρε την 47η νίκη της καριέρας του, ενώ ο Jonathan Rea κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο με τη Yamaha R1.

Αυτή τη φορά η νίκη για τον Τούρκο δεν ήρθε το ίδιο εύκολα με τον πρώτο αγώνα, καθώς στην εκκίνηση, ο Nicolo Bulega κατάφερε να στρίψει εκείνος πρώτος, καταφέρνοντας να ηγηθεί της κούρσας για τους πρώτους τρεις γύρους. Ο Toprak που πίεζε τον αναβάτη της Ducati από την αρχή, κατάφερε να περάσει μπροστά στην 11 στον 3ο γύρο, ξεκινώντας αμέσως να χτίζει διαφορά.

Jonathan Rea

Πίσω από τους Razgatlioglu και Bulega, στην τρίτη θέση του βάθρου βρέθηκε -επιτέλους- ο Jonathan Rea, που φάνηκε να έχει κάνει μεγάλο βήμα βελτίωσης με την ομάδα της Yamaha. Κι ο Ιρλανδός θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερους τερματισμούς, αν είχε καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω από την 8η θέση στα δοκιμαστικά.

Για την τέταρτη θέση είχαμε μια εξαιρετική μάχ μεταξύ Redding, Lowes και Bautista, με τον αναβάτη της BMW να καταφέρνει -έκπληξη- να βρεθεί εκείνος μπροστά από τους εργοστασιακούς αγωνιζόμενους Kawasaki & Ducati! Πτώση στον αγώνα είχαμε από τον Axel Bassani της Kawasaki Racing Team WorldSBK, στον 2ο μόλις γύρο.

Η πρώτη εξάδα του αγώνα Superpole στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +4.826s

3. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) +6.526s

4. Scott Redding (Bonovo Action BMW) +8.375s

5. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +8.576s

6. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +9.188s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) , 1’25.733s (νέο ρεκόρ γύρου)

Race 2

Race 2

Ο αναβάτης με το νούμερο #54 έκλεισε το τέλειο σαββατοκύριακο στο Donington Park, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη, μπροστά από τους Nicolo Bulega και Alex Lowes. Αυτή ήταν η νίκη με τον αριθμό 9 για τον Τούρκο με την BMW, και πάλι με μεγάλη διαφορά από τον 2ο Bulega, καθώς τερμάτισε 8.062 δευτερόλεπτα μπροστά του. Αυτή ήταν η 300η αγωνιστική εκκίνησή για τον τρίτο Lowes. Το δράμα εδώ ξεκίνησε πριν πέσει η σημαία εκκίνησης, από τον Bautista, καθώς ο Πρωταθλητής 2022 και 2023 έπεσε στον αναγνωριστικό γύρο… ευτυχώς η ομάδα της Ducati έφτιαξε τη μοτοσυκλέτα του Ισπανού, πριν την έναρξη του αγώνα.

Race 2

Μόλις έσβησαν τα φώτα, ο Razgatlioglu πετάχτηκε μπροστά, για να κρατηθεί εκεί μέχρι τον τερματισμό (8,062 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο), με τις όποιες μάχες να δίνονται για τις υπόλοιπες θέσεις και μόνο. Δεύτερος θα τερμάτιζε ο Bulega, και τρίτος ο Lowes. Πτώση είχαμε για τον Adam Norrodin της PETRONAS MIE Racing Honda, που εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα, ενώ εγκατάλειψη είχαμε και από τον Andrea Iannone λόγω arm-pump, 6 γύρους πριν το τέλος.

Η πρώτη εξάδα του 2ου αγώνα στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +8.062s

3. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +10.026s

4. Scott Redding (Bonovo Action BMW) +12.275s

5. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +13.476s

6. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +15.562s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) – 1’25.597s – (νέο ρεκόρ γύρου)

Toprak

Κατάταξη Πρωταθλήματος μετά και τον γύρο του Donington Park

1 Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 241 βαθμοί

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 200

3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) 186

4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 165

5. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) 116

6. Andrea Iannone (Team GoEleven) 88

Σειρά έχει ο γύρος της Τσεχίας, στις 19-21 Ιουλίου.

Ετικέτες