Toprak Razgatlioglu: “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Τα τεστ για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team συνεχίστηκαν και στη Valencia μετά από Portimao και Jerez
motomag WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/12/2023

Με τη ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team να ψάχνει τις τελευταίες ημέρες σε ποιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν βρέχει για να πραγματοποιήσει τα τεστ δοκιμών της με τους Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark, η πίστα της Valencia ήταν αυτή που εν τέλει φιλοξένησε για δύο ημέρες τις προσπάθειες της.

Τα τεστ που προηγήθηκαν σε Portimao και Jerez δεν απέδωσαν τα μέγιστα για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team καθώς η βροχή της στέρησε πολύτιμο χρόνο δοκιμών ενόψει της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική χρονιά στο WSBK. Με την ομάδα να ψάχνει εναγωνίως τις περιοχές που δεν βρέχει στην Ιβηρική Χερσόνησο ώστε να συνεχίσει το πλάνο των δοκιμών της BMW M 1000 RR, επιλέχθηκε η πίστα της Valencia καθώς οι προβλέψεις του καιρού ήταν πιο αισιόδοξες σε σχέση με άλλες τοποθεσίες. Έτσι λοιπόν οι δύο αναβάτες της ομάδας, Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark, ξεκίνησαν να πιάνουν δουλειά έχοντας διαφορετικούς στόχους. Από την μία ο Razgatlioglu θα προσπαθούσε να μάθει περισσότερο τη νέα του μοτοσυκλέτα ενώ από την άλλη ο Van der Mark θα δοκίμαζε νέα εξαρτήματα ώστε αυτά να αξιολογηθούν για τη νέα αγωνιστική χρονιά.

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Toprak Razgatlioglu κατάφερε να οδηγήσει για αρκετούς γύρους την M 1000 RR ωστόσο είδε και πάλι τη βροχή να του κόβει την φόρα. Ο ίδιος μετά το τεστ ανέφερε: "Δεν ήμασταν τυχεροί τις τελευταίες ημέρες. Επίσης στη Valencia άρχισε να βρέχει και η πίστα την Παρασκευή ήταν βρεγμένη αλλά η συγκεκριμένη στεγνώνει πολύ γρήγορα και μπορέσαμε να οδηγήσουμε ξανά το απόγευμα. Κάναμε μεγάλες βελτιώσεις, ειδικά στις τρεις τελευταίες εξόδους μας, και απολαμβάνω πραγματικά την BMW M 1000 RR. Κάναμε μεγάλες βελτιώσεις στο φρένο του κινητήρα και στα ηλεκτρονικά. Σε κάθε έξοδο στην πίστα εξακολουθώ να μαθαίνω τη μοτοσυκλέτα μου, αλλά τώρα την ξέρω καλύτερα, γνωρίζω την πρόσφυση και τις αντιδράσεις της και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Ακόμη μαθαίνω γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα, αλλά κάναμε πολύ καλή δουλειά, ειδικά την τελευταία ημέρα. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά στην ομάδα γιατί όλοι δουλεύουν σκληρά για να μου δώσουν μια καλή μοτοσυκλέτα. Ακόμα προσαρμόζομαι και τα παιδιά στην ομάδα μαθαίνουν το στιλ οδήγησής μου, οπότε είναι ομαδική δουλειά. Αλλά δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε, το feedback που είχαμε επίσης ήταν καλύτερο κάθε μέρα."

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Michael van der Mark, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς, ελπίζει για ένα καλύτερο 2024. Καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη σέλα της BMW M 1000 RR από το 2021 έχει αναλάβει σε αυτά τα τεστ να δοκιμάσει μαζί με τους νέους οδηγούς εξέλιξης της BMW Sylvain Guintoli και Bradley Smith νέα εξαρτήματα τα οποία θα βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Ο Ολλανδός μετά την ολοκλήρωση του τεστ δήλωσε: "Ήταν πολύ ωραία που ήρθαμε τελικά στη Valencia. Στο τέλος, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μιάμιση μέρα δοκιμών. Το βράδυ της Πέμπτης, έβρεξε ξανά, οπότε η Παρασκευή ήταν λίγο συντομότερη. Αλλά ήταν πολύ καλό για μένα να κάνω επιτέλους γύρους. Δούλεψα με τους δοκιμαστές της ομάδας και η μοτοσυκλέτα που δοκιμάσαμε είχε αρκετά νέα εξαρτήματα τα οποία θα έχουμε τη νέα χρονιά. Κατάφερα να ολοκληρώσω αρκετούς γύρους στο τέλος και νομίζω πως τώρα η ομάδα των μηχανικών μας έχει αρκετά δεδομένα για να δουλέψουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο.”

WSBK: Toprak Razgatlioglu “Δεν είμαστε μακριά, ερχόμαστε!”

Ο Marc Bongers, Διευθυντής Motorsport της BMW Motorrad, έχοντας βρεθεί στις δοκιμές ανέφερε: "Με την Bonovo Action BMW να κάνει δοκιμές με τους Garrett Gerloff και Scott Redding στη Jerez, ήρθε η ώρα των δοκιμών και για τη ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team με τους Toprak Razgatlioglu και Michael van der Mark. Ήταν υπέροχο να καλωσορίσουμε τον Toprak στην ομάδα, οι πρώτες εντυπώσεις που μας μετέφερε για την BMW M 1000 RR ήταν πολύ θετικές. Προσαρμόστηκε αμέσως στη μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν δύσκολες και δεν είχαμε καμία αναφορά από τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, το να κάνουμε μια αξιολόγηση είναι ακόμα δύσκολο. Οι δοκιμές στην Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν απαιτητικές. Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας. Αρχικά, είχαμε ατυχία στο Portimao και μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε μόνο μερικούς γύρους και η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στη Jerez. Καθώς ήταν ζωτικής σημασίας να συλλέξουμε πληροφορίες για τις δοκιμές, ταξιδέψαμε στη Valencia με τον Michael, τον Toprak και τους δοκιμαστές μας Sylvain Guintoli και Bradley Smith. Ο Michael μαζί με τους δοκιμαστές μας δοκίμασαν νέα εξαρτήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα τόσο για την ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team όσο και για την Bonovo Action BMW την επόμενη σεζόν."

Ετικέτες

WorldSBK: Χειρουργείο για Jonathan Rea αμέσως μετά το τέλος της αγωνιστικής καριέρας

Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Jonathan Rea υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο γόνατο δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στο WSΒΚ
Rea Surgery
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/10/2025

Ο Rea τραυματίστηκε στον αγώνα Superpole του ισπανικού γύρου, στον τελευταίο αγώνα της αγωνιστικής του καριέρας, μετά από σύγκρουση με τον Remy Gardner

Παρά τον αρχικό έλεγχο στην ιατρική μονάδα της πίστας, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κρίθηκε ακατάλληλος να συμμετάσχει στον δεύτερο αγώνα.

Στο πρώτο σκέλος είχε επίσης εγκαταλείψει στον τρίτο γύρο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς βαθμούς.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο Rea ανακοίνωσε μέσω social media ότι υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στη Βόρεια Ιρλανδία, ευχαριστώντας τον γιατρό του και την ιατρική ομάδα “για την εξαιρετική φροντίδα”.

Παρότι έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πλήρη αγωνιστική δράση, ο Rea δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε περιορισμένη αγωνιστική παρουσία το 2026, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε αγώνες motocross την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, ο αντικαταστάτης του στη Pata Yamaha, Xavi Vierge, έκανε την πρώτη του δοκιμή με τη Yamaha R1 στις 21 Οκτωβρίου στη Jerez, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις στον αγωνιστικό διευθυντή της Yamaha Europe, Niccolò Canepa, “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι. Ο Xavi μας έδωσε αναλυτικό feedback, ενσωματώθηκε αμέσως με την ομάδα και ολοκλήρωσε την ημέρα ως ο ταχύτερος Yamaha αναβάτης. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τις δοκιμές μαζί του”, δήλωσε ο Canepa.

Ο Rea, πλέον εκτός της καθημερινής πίεσης των αγώνων, επικεντρώνεται στην αποκατάστασή του και στη νέα φάση της καριέρας του, είτε αυτή περιλαμβάνει επιλεκτικές συμμετοχές, είτε τη μετάβαση σε άλλες μορφές αγώνων.