WSBK 2023, Aragon FP1 - Δυνατό ξεκίνημα ο Rea της Kawasaki

Ψάχνουν να βρουν τι φταίει και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον Ιρλανδό οι Razgatlioglu και Bautista
WSBK 2023, Aragon FP1: Δυνατό ξεκίνημα ο Rea της Kawasaki
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Η δράση στο WSBK συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Αραγονίας διεξάγεται ο δέκατος γύρος της χρονιάς με την μάχη των Bautista και Razgatlioglu να κορυφώνεται με φόντο τον τίτλο.

Οι αναβάτες ξεκίνησαν τους αναγνωριστικούς γύρους στην πίστα Aragon Motorland από πολύ νωρίς στο FP1 ώστε να βρουν τα αγωνιστικά τους πατήματα με τον Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο. Λίγο αργότερα ο Iker Lecuona (Team HRC) θα ανέβαινε στην πρώτη θέση με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), ο οποίος αφήνει την Kawasaki για την Yamaha στο τέλος της χρονιάς να περνά αυτός στη δεύτερη θέση. Στα πρώτα δέκα λεπτά της διαδικασίας, οι αναβάτες προσπαθούσαν να βρουν τις σωστές γραμμές με τους περισσότερους να χάνουν αρκετό χρόνο στο τελευταίο κομμάτι της πίστας. O Danilo Petrucci ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Barni Spark Ducati Racing Team, με 35 λεπτά να απομένουν για το τέλος του FP1 είχε ανέβει στην πρώτη θέση.

Aragon WSBK 2023

Η πρωτοπορία του Ιταλού κράτησε για πολύ λίγο καθώς αρχικά στην κορυφή των χρόνων ανέβηκε ο Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) ο οποίος ανακοίνωσε πως φεύγει από την ομάδα της Aruba στο τέλος της χρονιάς, με τον Rea λίγα λεπτά αργότερα να περνά εκείνος στην πρώτη θέση. Φτάνοντας στα 30 λεπτά της διαδικασίας ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) είχε πετύχει μόλις τον έβδομο χρόνο, με τον Razgatlioglu να βρίσκεται δύο θέσεις πιο ψηλά στην πέμπτη θέση, ενώ ο Rea βρισκόταν με άνεση στην πρώτη θέση της διαδικασίας. Με το χρονόμετρο να γράφει 25 λεπτά για το τέλος του FP1 οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων αναβατών βρίσκονταν στα pits με τους μηχανικούς τους να εργάζονται πυρετωδώς ώστε να βρουν τις σωστές ρυθμίσεις. Στο 23ο λεπτό είδαμε τους Rinaldi, Razgatlioglu και Lecuona να βγαίνουν εκ νέου στην πίστα ωστόσο κανένας από τους τρεις δεν κατάφερε να εκθρονίσει τον Rea της Kawasaki, ο οποίος με 20 λεπτά να απομένουν βρισκόταν επικεφαλής με τον Petrucci να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Με 15 λεπτά να απομένουν, ο Iker Lecuona ανέβηκε στην τρίτη θέση δείχνοντας πως του ταιριάζει η συγκεκριμένη πίστα, με τον Bautista να έχει καταφέρει να βρεθεί στην έκτη θέση πίσω από τον Razgatlioglu. Φτάνοντας στα τελευταία 10 λεπτά του FP1 στην πίστα της Αραγονίας όλοι οι πιλότοι βγήκαν για τους τελευταίους γρήγορους γύρους. Ο πρώτος που κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του και να βρεθεί στη δεύτερη θέση ήταν ο Lecuona, με τον Ισπανό και πάλι λίγο πριν το τέλος να προσπαθεί να βρεθεί αυτός πρώτος.

WSBK Aragon 2023

Στα τελευταία τρία λεπτά της διαδικασίας ο Lecuona ήταν ταχύτερος στο πρώτο κομμάτι της πίστας με τον Ισπανό να χάνει χρόνο στο τρίτο κομμάτι και ως εκ τούτου να μην μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση. Με το χρονόμετρο να έχει μηδενιστεί ο μοναδικός που βρισκόταν σε γρήγορο γύρο ήταν ο Garett Gerloff της Bonovo Action BMW, με τον Αμερικανό να ολοκληρώνει την προσπάθεια του στην τέταρτη θέση. Ταχύτερος όλων εν τέλει στο FP1, ήταν ο Rea με τον Βρετανό να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας. Πίσω από τον αναβάτη της Kawasaki βρέθηκε ο Lecuona (!) με τον Petrucci να είναι ο ταχύτερος αναβάτης της Ducati στην τρίτη θέση. O Gerloff όπως σας είπαμε βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με τον Rinaldi να περνά τον Xavi Vierge (Team HRC) στο photo finish “κλέβοντας του” την πέμπτη θέση μέσα από τα χέρια. Παρ' όλα αυτά η έκτη θέση του Ισπανού δείχνει πως η πίστα της Αραγονίας ταιριάζει στην ομάδα της Honda. Μακριά από τους πρωτοπόρους ήταν οι Razgatlioglu και Bautista, με τους δύο μονομάχους του πρωταθλήματος να ολοκληρώνουν το FP1... στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στο FP1 στην πίστα της Αραγονίας

Aragon WSBK 2023

 

Ετικέτες

Πρώτη επαφή Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

Κάποια τεχνικά προβλήματα περιόρισαν τη διάρκεια του τεστ στους μόλις 11 γύρους, με την BMW να μην δημοσιεύει χρόνους
motomag WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Razgatlioglu ο οποίος απουσίαζε στο διήμερο τεστ της Jerez καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να δοκιμάσει εκεί τη νέα του μοτοσυκλέτα, πήρε την πρώτη γεύση από την εργοστασιακή BMW M 1000 RR στην πίστα του Portimao, με τον Τούρκο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη δύναμη της γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Αν και το προγραμματισμένο τεστ της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, λόγω του απρόβλεπτου καιρού η ομάδα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Ο Toprak ο οποίος βγήκε στην πίστα μετά τις 12 το μεσημέρι είδε την BMW M 1000 RR να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα μετά από μόλις δύο γύρους (σε βίντεο βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει καπνούς με κάποιους να σχολιάζουν πως έσπασε ο κινητήρας, όμως ο Τούρκος ανέφερε πως ήταν πρόβλημα διαρροής λιπαντικού), επιστρέφοντας όμως στο pitbox με ένα πλατύ χαμόγελο -και με το παραδοσιακό για εκείνον endo. O Razgatlioglu o οποίος κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει 11 γύρους πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR μετά το τέλος του τεστ δήλωσε: "Πρώτον, λέω, επιτέλους! Περιμέναμε να τελειώσει το συμβόλαιό μου με τη Yamaha, αλλά επιτέλους, οδηγώ μια BMW. Για μένα είναι πολύ θετικό, μου αρέσει το δυνατό φρενάρισμα, αλλά το φρένο του κινητήρα δούλευε πολύ. Μέσα στην ομάδα όλοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, οπότε είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, το σύνολο ήταν μόνο 11 γύροι, αλλά ήταν σημαντικό να έχουμε μια πρώτη αίσθηση. Και αυτή η πρώτη αίσθηση ήταν πολύ καλή και θετική.”

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

"Προσπαθήσαμε να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου, αλλά δεν ήταν έτοιμη. Χρησιμοποιήσαμε μισή μέρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Είχαμε ένα πρόβλημα και όλοι υπέθεσαν ότι ήταν ο κινητήρας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πρόβλημα με τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Έχασα χρόνο εξαιτίας αυτού, αλλά ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός. Προσπάθησα να μάθω τη μοτοσυκλέτα, καθώς η BMW σε αντίθεση με την Yamaha είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σε κάθε γύρο βελτιωνόμουν και κατανοούσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Χρειάζομαι να διαφοροποιήσω το στιλ οδήγησης μου αλλά στις αργές στροφές, αισθάνομαι καλύτερα τώρα."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

“Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα. Ειδικά στις εξόδους των στροφών. Γνωρίζω πολύ καλά την παλιά μου μοτοσυκλέτα μετά από 4 χρόνια, αλλά με την BMW στην έξοδο της τελευταίας στροφής, ένιωσα απίστευτη δύναμη και πάνω στην ανηφόρα η BMW M 1000 RR συνέχιζε να επιταχύνει. Αυτή η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμόσω το φρενάρισμα στην πρώτη στροφή γιατί το δοκίμαζα όπως και πριν αλλά φρέναρα πολύ. Επίσης στη στροφή 1, στην οποία υπήρχε λάδι στην αριστερή πλευρά της πίστας, έπρεπε να χρησιμοποιώ τη μεσαία πλευρά και δεν ήταν εύκολο για μένα να στρίψω. Τέλος πάντων, σε κάθε γύρο γινόμουν καλύτερος, κατανοώντας τη μοτοσυκλέτα και την πρόσφυση. Η απόκριση με το γκάζι είναι πολύ καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχουμε πολλά εξαρτήματα να δοκιμάσουμε."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

 

Ετικέτες