WSBK 2023, Aragon FP1 - Δυνατό ξεκίνημα ο Rea της Kawasaki

Ψάχνουν να βρουν τι φταίει και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον Ιρλανδό οι Razgatlioglu και Bautista
WSBK 2023, Aragon FP1: Δυνατό ξεκίνημα ο Rea της Kawasaki
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Η δράση στο WSBK συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Αραγονίας διεξάγεται ο δέκατος γύρος της χρονιάς με την μάχη των Bautista και Razgatlioglu να κορυφώνεται με φόντο τον τίτλο.

Οι αναβάτες ξεκίνησαν τους αναγνωριστικούς γύρους στην πίστα Aragon Motorland από πολύ νωρίς στο FP1 ώστε να βρουν τα αγωνιστικά τους πατήματα με τον Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο. Λίγο αργότερα ο Iker Lecuona (Team HRC) θα ανέβαινε στην πρώτη θέση με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), ο οποίος αφήνει την Kawasaki για την Yamaha στο τέλος της χρονιάς να περνά αυτός στη δεύτερη θέση. Στα πρώτα δέκα λεπτά της διαδικασίας, οι αναβάτες προσπαθούσαν να βρουν τις σωστές γραμμές με τους περισσότερους να χάνουν αρκετό χρόνο στο τελευταίο κομμάτι της πίστας. O Danilo Petrucci ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Barni Spark Ducati Racing Team, με 35 λεπτά να απομένουν για το τέλος του FP1 είχε ανέβει στην πρώτη θέση.

Aragon WSBK 2023

Η πρωτοπορία του Ιταλού κράτησε για πολύ λίγο καθώς αρχικά στην κορυφή των χρόνων ανέβηκε ο Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) ο οποίος ανακοίνωσε πως φεύγει από την ομάδα της Aruba στο τέλος της χρονιάς, με τον Rea λίγα λεπτά αργότερα να περνά εκείνος στην πρώτη θέση. Φτάνοντας στα 30 λεπτά της διαδικασίας ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) είχε πετύχει μόλις τον έβδομο χρόνο, με τον Razgatlioglu να βρίσκεται δύο θέσεις πιο ψηλά στην πέμπτη θέση, ενώ ο Rea βρισκόταν με άνεση στην πρώτη θέση της διαδικασίας. Με το χρονόμετρο να γράφει 25 λεπτά για το τέλος του FP1 οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων αναβατών βρίσκονταν στα pits με τους μηχανικούς τους να εργάζονται πυρετωδώς ώστε να βρουν τις σωστές ρυθμίσεις. Στο 23ο λεπτό είδαμε τους Rinaldi, Razgatlioglu και Lecuona να βγαίνουν εκ νέου στην πίστα ωστόσο κανένας από τους τρεις δεν κατάφερε να εκθρονίσει τον Rea της Kawasaki, ο οποίος με 20 λεπτά να απομένουν βρισκόταν επικεφαλής με τον Petrucci να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Με 15 λεπτά να απομένουν, ο Iker Lecuona ανέβηκε στην τρίτη θέση δείχνοντας πως του ταιριάζει η συγκεκριμένη πίστα, με τον Bautista να έχει καταφέρει να βρεθεί στην έκτη θέση πίσω από τον Razgatlioglu. Φτάνοντας στα τελευταία 10 λεπτά του FP1 στην πίστα της Αραγονίας όλοι οι πιλότοι βγήκαν για τους τελευταίους γρήγορους γύρους. Ο πρώτος που κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του και να βρεθεί στη δεύτερη θέση ήταν ο Lecuona, με τον Ισπανό και πάλι λίγο πριν το τέλος να προσπαθεί να βρεθεί αυτός πρώτος.

WSBK Aragon 2023

Στα τελευταία τρία λεπτά της διαδικασίας ο Lecuona ήταν ταχύτερος στο πρώτο κομμάτι της πίστας με τον Ισπανό να χάνει χρόνο στο τρίτο κομμάτι και ως εκ τούτου να μην μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση. Με το χρονόμετρο να έχει μηδενιστεί ο μοναδικός που βρισκόταν σε γρήγορο γύρο ήταν ο Garett Gerloff της Bonovo Action BMW, με τον Αμερικανό να ολοκληρώνει την προσπάθεια του στην τέταρτη θέση. Ταχύτερος όλων εν τέλει στο FP1, ήταν ο Rea με τον Βρετανό να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας. Πίσω από τον αναβάτη της Kawasaki βρέθηκε ο Lecuona (!) με τον Petrucci να είναι ο ταχύτερος αναβάτης της Ducati στην τρίτη θέση. O Gerloff όπως σας είπαμε βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με τον Rinaldi να περνά τον Xavi Vierge (Team HRC) στο photo finish “κλέβοντας του” την πέμπτη θέση μέσα από τα χέρια. Παρ' όλα αυτά η έκτη θέση του Ισπανού δείχνει πως η πίστα της Αραγονίας ταιριάζει στην ομάδα της Honda. Μακριά από τους πρωτοπόρους ήταν οι Razgatlioglu και Bautista, με τους δύο μονομάχους του πρωταθλήματος να ολοκληρώνουν το FP1... στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στο FP1 στην πίστα της Αραγονίας

Aragon WSBK 2023

 

Ετικέτες

Motul WSBK: Εξετάζεται επιστροφή στις ΗΠΑ

Ενδεχόμενες αλλαγές στο καλεντάρι θα μπορούσαν να ανοίξουν θέση για το Barber Motorsports Park
USA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/9/2026

Το WSBK δεν έχει επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2019 και τη Laguna Seca.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes (WSBK) θα μπορούσε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια, με το Barber Motorsports Park στο Birmingham της Alabama να έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του για τη φιλοξενία ενός γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Το πρωτάθλημα δεν έχει πραγματοποιήσει αγώνα στις ΗΠΑ από το 2019, όταν ο γύρος διεξήχθη στη Laguna Seca. Η απουσία της αμερικανικής αγοράς από το καλεντάρι έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές που συμμετέχουν στο WSBK.

WSBK

Ο Διευθυντής της BMW Motorrad, Markus Flasch, αναφέρθηκε πρόσφατα στην περιορισμένη γεωγραφική παρουσία του πρωταθλήματος, δηλώνοντας ότι το WSBK έχει στην πράξη εξελιχθεί σε ένα πρωτάθλημα με έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

"Ως παγκόσμιος κατασκευαστής, έχουμε φυσικά ενδιαφέρον να αγωνιζόμαστε σε μια παγκόσμια σειρά. Στην πραγματικότητα, το WSBK έχει πλέον γίνει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα", δήλωσε ο Flasch.

USA

Η προσθήκη ενός νέου γύρου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι, ωστόσο, απλή υπόθεση. Το σημερινό καλεντάρι περιλαμβάνει 12 γύρους και η διοργάνωση λειτουργεί με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για αυτόν τον αριθμό αγώνων. Επιπλέον, η διεξαγωγή ενός γύρου εκτός Ευρώπης συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερο κόστος για όλους τους συμμετέχοντες.

Μία πιθανή ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει εάν κάποιος από τους υπάρχοντες αγώνες δεν διατηρηθεί στο μελλοντικό καλεντάρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, οι γύροι σε Balaton Park και Jerez είναι μεταξύ εκείνων των οποίων η μελλοντική παρουσία δεν θεωρείται δεδομένη.

Σε περίπτωση που ανοίξει θέση, αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί από μία νέα πίστα. Αν και η επέκταση του πρωταθλήματος προς την Ασία θεωρείται εξίσου, αν όχι περισσότερο, πιθανή επιλογή, η επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείεται.

USA

Το Barber Motorsports Park έχει δείξει εδώ και χρόνια ενδιαφέρον για τη φιλοξενία ενός γύρου WSBK. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωπος της πίστας δήλωσε ότι υπάρχουν "μεγάλα σχέδια", ενώ έχει αναφερθεί ακόμη και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας διάρκειας πέντε ετών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την επιστροφή του WSBK στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδιαφέρον του Barber Motorsports Park είναι δεδομένο, όμως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές των διοργανωτών για τη διαμόρφωση του μελλοντικού αγωνιστικού ημερολογίου.

USA