WSBK 2023, Donington - O Alvaro Bautista κερδίζει τους δύο από τους τρεις αγώνες

Ducati και Bautista οδεύουν με άνεση προς τον τίτλο αν και είμαστε στου δρόμου τα μισά
Bautista Donington
Από το

motomag

3/7/2023

Ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), για ακόμη έναν αγώνα έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στο WSBK κερδίζοντας με την Panigale V4 R τους δύο από τους τρεις αγώνες στο Donington, ανοίγοντας και άλλο την ψαλίδα από τους υπόλοιπους στη μάχη του φετινού τίτλου.

Ας δούμε τι έγινε στον πρώτο αγώνα

Bautista Race 2

Αν κάποιος είχε σταματήσει τον αγώνα στο πρώτο του μισό θα μιλάγαμε για τον καλύτερο αγώνα του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής καθώς οι συνήθεις ύποπτοι Bautista, Rea και Razgatlioglu μας πρόσφεραν μοναδικές μάχες στα πρώτα στάδια του αγώνα. Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati έστριψε πρώτος κερδίζοντας στα πρώτα μέτρα τον poleman Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τους Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), να ακολουθούν κατά πόδας. Ο Rea είχε καταφέρει να περάσει εκ νέου τον Bautista για την πρώτη θέση με τον Razgatlioglu να προσπερνά τον Petrucci ώστε να μείνει κοντά στους δύο πρώτους. Ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha είχε ταχύτερο ρυθμό από τον Bautista με αποτέλεσμα να βρεθεί γρήγορα πίσω του, ενώ δεν άργησε να κάνει την προσπέραση του, χωρίς να χάσει χρόνο συνέχισε να πιέζει ώστε να πιάσει τον Rea ο οποίος δεν μπορούσε να ξεφύγει με το Kawasaki, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ο Toprak κατάφερε να βρεθεί επικεφαλής ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να ξεγράψει τον Bautista καθώς ο Ισπανός έγραφε τον έναν ταχύτερο χρόνο μετά τον άλλον. Αρχικά ο αναβάτης της Ducati πέρασε τον Rea, ενώ λίγο αργότερα θα έκανε την επίθεση στον Razgatlioglu για την πρώτη θέση. Τελικά για ακόμη έναν αγώνα είδαμε την νίκη να καταλήγει στον ίδιο αναβάτη καθώς ο Alvaro Bautista μετά την προσπέραση που έκανε άνοιξε απλά τη διαφορά από τους υπολοίπους τερματίζοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Toprak Razgatlioglu με τον Jonathan Rea να κλείνει το βάθρο του πρώτου αγώνα. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Danilo Petrucci, με τον Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), να κλείνει την πεντάδα.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα του Donington

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 3.718

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 6.115

4. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), + 7.855

5. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), + 10.738

Τι είδαμε στον αγώνα Superpole Race

Toprak

Ο αγώνας Superpole Race στο Donington διάρκειας δέκα γύρων μπορεί να είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές -Rea, Razgatlioglu, Bautista- ωστόσο είχε διαφορετικό νικητή κάτι που οδήγησε σε πανηγυρισμούς τους φίλους του WSBK καθώς μετά από καιρό είδαμε κάποιον άλλον να κερδίζει πλην της Ducati και του Bautista. Το γνωστό τρίο οδηγούσε τον αγώνα με τους υπόλοιπους αναβάτες να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των πρωτοπόρων. Ο Rea ο οποίος ήταν αποφασισμένος να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη οδηγούσε τον αγώνα μέχρι και τον τελευταίο γύρο, ωστόσο αν και έφτασε στην πηγή νερό δεν ήπιε, αυτός που εν τέλει πανηγύρισε μετά από καιρό ήταν ο αναβάτης της Yamaha Toprak Razgatlioglu καθώς στον τελευταίο γύρο έκανε την επίθεση στον Βρετανό “κλέβοντας” του τη νίκη λίγο πριν τον τερματισμό, σκορπώντας χαρά στο Ιαπωνικό στρατόπεδο. Απογοήτευση για ακόμη μία φορά στην Kawasaki καθώς όχι μόνο δεν κέρδισε ο Rea αλλά έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Alvaro Bautista, ο οποίος κατάφερε και αυτός με τη σειρά του να προσπεράσει τον Rea στον τελευταίο γύρο. Η νίκη του Razgatlioglu στον αγώνα Superpole Race του Donington ήταν η δεύτερη της σεζόν ενώ και η πρώτη είχε γίνει στον αντίστοιχο αγώνα Superpole Race στην Mandalika. Αντιστροφή θέσεων είχαμε αυτή τη φορά για τους Andrea Locatelli και Danilo Petrucci. Ο Locatelli κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα στην τέταρτη θέση με τον “Petrux” να συμπληρώνει την πεντάδα.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα SuperPole του Donington

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK)

2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), + 0.315

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 0.537

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), + 4.247

5. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), + 5.018

Ας δούμε τι έγινε στον δεύτερο αγώνα

Race 2

Ο δεύτερος αγώνας στο Donington δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς είχαμε κόκκινη σημαία στον πρώτο γύρο με τους Tom Sykes (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) και Loris Baz (Bonovo Action BMW), να πρωταγωνιστούν στην μεταξύ τους πτώση με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επέλθει άμεση ιατρική φροντίδα από τους υπεύθυνους της πίστας. Οι Sykes και Rinaldi μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περεταίρω εξετάσεις με τον Sykes να έχει 10 σπασμένα πλευρά, ενώ ο Rinaldi υπέστη διάσειση. Τυχερός μέσα στην ατυχία του ο Baz καθώς γλύτωσε τα χειρότερα. Μετά την επανεκκίνηση οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι -Bautista, Razgatlioglu, Rea- πάλευαν μεταξύ τους πραγματοποιώντας εντυπωσιακές προσπεράσεις. Στο δεύτερο μισό του αγώνα με τον Rea να υποχωρεί, οι Razgatlioglu-Bautista θα πάλευαν για την νίκη, με τον Ισπανό αναβάτη να προσπερνά για ακόμη μία φορά τον Razgatlioglu στον δρόμο προς ακόμη μια επιτυχία. Ο αναβάτης της Ducati πανηγύρισε με άνεση ακόμη μία νίκη στη σεζόν αυξάνοντας και άλλο τη διαφορά του από τους διώκτες του στην κούρσα του πρωταθλήματος. Μεταξύ μας φτάνοντας στα μισά του πρωταθλήματος και βλέποντας την αγωνιστική κατάσταση που επικρατεί δεν υπάρχει κάποιος που θα στερήσει από τον Alvaro Bautista την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στο WSBK. Στα του δεύτερου αγώνα στο Donington και πάλι στο τρίτο σκαλί του βάθρου πίσω από τον δεύτερο Toprak Razgatlioglu, βρέθηκε ο Danilo Petrucci. Ο Ιταλός ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος ενώ χάρισε στην ομάδα του βάθρο μετά από το πέντε ολόκληρα χρόνια (2018). Εντυπωσιακή ήταν η μάχη που έδωσαν οι Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) και Jonathan Rea για την τέταρτη θέση με τον Redding να επικρατεί τελικά. O αναβάτης της Kawasaki ολοκλήρωσε τον δεύτερο αγώνα στην πέμπτη θέση.

WSBK

Με τον έκτο γύρο του WSBK να έχει ολοκληρωθεί ο Alvaro Bautista προηγείται -357 βαθμούς-, με τον Toprak Razgatlioglu να βρίσκεται 93 βαθμούς -264- πίσω από τον πρωτοπόρο. Ο Andrea Locatelli συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος ωστόσο η διαφορά που έχει από τους πρωτοπόρους είναι αποκαρδιωτική -182 βαθμούς πίσω από τον Bautista και 89 πίσω από τον Razgatlioglu-. Το καραβάνι του WSBK θα συνεχίσει το ταξίδι του επί Ιταλικού εδάφους στην πίστα της Imola στις 14-16 Ιουλίου για τον έβδομο γύρο της σεζόν.

Bautista

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα του Donington

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.650

3. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), +7.936

4. Scott Redding  (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), +9.198

5. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +9.506

Ακολουθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών μετά τον αγώνα του Donighton

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 357 βαθμούς

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 264 βαθμούς

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 175 βαθμούς

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 163 βαθμούς

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 146 βαθμούς

6. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 102 βαθμούς

PetruxReddingSykes

 

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες