WSBK 2023, Donington - O Alvaro Bautista κερδίζει τους δύο από τους τρεις αγώνες

Ducati και Bautista οδεύουν με άνεση προς τον τίτλο αν και είμαστε στου δρόμου τα μισά
Bautista Donington
Από το

motomag

3/7/2023

Ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), για ακόμη έναν αγώνα έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στο WSBK κερδίζοντας με την Panigale V4 R τους δύο από τους τρεις αγώνες στο Donington, ανοίγοντας και άλλο την ψαλίδα από τους υπόλοιπους στη μάχη του φετινού τίτλου.

Ας δούμε τι έγινε στον πρώτο αγώνα

Bautista Race 2

Αν κάποιος είχε σταματήσει τον αγώνα στο πρώτο του μισό θα μιλάγαμε για τον καλύτερο αγώνα του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής καθώς οι συνήθεις ύποπτοι Bautista, Rea και Razgatlioglu μας πρόσφεραν μοναδικές μάχες στα πρώτα στάδια του αγώνα. Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati έστριψε πρώτος κερδίζοντας στα πρώτα μέτρα τον poleman Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τους Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), να ακολουθούν κατά πόδας. Ο Rea είχε καταφέρει να περάσει εκ νέου τον Bautista για την πρώτη θέση με τον Razgatlioglu να προσπερνά τον Petrucci ώστε να μείνει κοντά στους δύο πρώτους. Ο Τούρκος αναβάτης της Yamaha είχε ταχύτερο ρυθμό από τον Bautista με αποτέλεσμα να βρεθεί γρήγορα πίσω του, ενώ δεν άργησε να κάνει την προσπέραση του, χωρίς να χάσει χρόνο συνέχισε να πιέζει ώστε να πιάσει τον Rea ο οποίος δεν μπορούσε να ξεφύγει με το Kawasaki, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ο Toprak κατάφερε να βρεθεί επικεφαλής ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να ξεγράψει τον Bautista καθώς ο Ισπανός έγραφε τον έναν ταχύτερο χρόνο μετά τον άλλον. Αρχικά ο αναβάτης της Ducati πέρασε τον Rea, ενώ λίγο αργότερα θα έκανε την επίθεση στον Razgatlioglu για την πρώτη θέση. Τελικά για ακόμη έναν αγώνα είδαμε την νίκη να καταλήγει στον ίδιο αναβάτη καθώς ο Alvaro Bautista μετά την προσπέραση που έκανε άνοιξε απλά τη διαφορά από τους υπολοίπους τερματίζοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Toprak Razgatlioglu με τον Jonathan Rea να κλείνει το βάθρο του πρώτου αγώνα. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Danilo Petrucci, με τον Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), να κλείνει την πεντάδα.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα του Donington

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 3.718

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 6.115

4. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), + 7.855

5. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), + 10.738

Τι είδαμε στον αγώνα Superpole Race

Toprak

Ο αγώνας Superpole Race στο Donington διάρκειας δέκα γύρων μπορεί να είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές -Rea, Razgatlioglu, Bautista- ωστόσο είχε διαφορετικό νικητή κάτι που οδήγησε σε πανηγυρισμούς τους φίλους του WSBK καθώς μετά από καιρό είδαμε κάποιον άλλον να κερδίζει πλην της Ducati και του Bautista. Το γνωστό τρίο οδηγούσε τον αγώνα με τους υπόλοιπους αναβάτες να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των πρωτοπόρων. Ο Rea ο οποίος ήταν αποφασισμένος να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη οδηγούσε τον αγώνα μέχρι και τον τελευταίο γύρο, ωστόσο αν και έφτασε στην πηγή νερό δεν ήπιε, αυτός που εν τέλει πανηγύρισε μετά από καιρό ήταν ο αναβάτης της Yamaha Toprak Razgatlioglu καθώς στον τελευταίο γύρο έκανε την επίθεση στον Βρετανό “κλέβοντας” του τη νίκη λίγο πριν τον τερματισμό, σκορπώντας χαρά στο Ιαπωνικό στρατόπεδο. Απογοήτευση για ακόμη μία φορά στην Kawasaki καθώς όχι μόνο δεν κέρδισε ο Rea αλλά έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Alvaro Bautista, ο οποίος κατάφερε και αυτός με τη σειρά του να προσπεράσει τον Rea στον τελευταίο γύρο. Η νίκη του Razgatlioglu στον αγώνα Superpole Race του Donington ήταν η δεύτερη της σεζόν ενώ και η πρώτη είχε γίνει στον αντίστοιχο αγώνα Superpole Race στην Mandalika. Αντιστροφή θέσεων είχαμε αυτή τη φορά για τους Andrea Locatelli και Danilo Petrucci. Ο Locatelli κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα στην τέταρτη θέση με τον “Petrux” να συμπληρώνει την πεντάδα.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα SuperPole του Donington

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK)

2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), + 0.315

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 0.537

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), + 4.247

5. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), + 5.018

Ας δούμε τι έγινε στον δεύτερο αγώνα

Race 2

Ο δεύτερος αγώνας στο Donington δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς είχαμε κόκκινη σημαία στον πρώτο γύρο με τους Tom Sykes (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) και Loris Baz (Bonovo Action BMW), να πρωταγωνιστούν στην μεταξύ τους πτώση με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επέλθει άμεση ιατρική φροντίδα από τους υπεύθυνους της πίστας. Οι Sykes και Rinaldi μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περεταίρω εξετάσεις με τον Sykes να έχει 10 σπασμένα πλευρά, ενώ ο Rinaldi υπέστη διάσειση. Τυχερός μέσα στην ατυχία του ο Baz καθώς γλύτωσε τα χειρότερα. Μετά την επανεκκίνηση οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι -Bautista, Razgatlioglu, Rea- πάλευαν μεταξύ τους πραγματοποιώντας εντυπωσιακές προσπεράσεις. Στο δεύτερο μισό του αγώνα με τον Rea να υποχωρεί, οι Razgatlioglu-Bautista θα πάλευαν για την νίκη, με τον Ισπανό αναβάτη να προσπερνά για ακόμη μία φορά τον Razgatlioglu στον δρόμο προς ακόμη μια επιτυχία. Ο αναβάτης της Ducati πανηγύρισε με άνεση ακόμη μία νίκη στη σεζόν αυξάνοντας και άλλο τη διαφορά του από τους διώκτες του στην κούρσα του πρωταθλήματος. Μεταξύ μας φτάνοντας στα μισά του πρωταθλήματος και βλέποντας την αγωνιστική κατάσταση που επικρατεί δεν υπάρχει κάποιος που θα στερήσει από τον Alvaro Bautista την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στο WSBK. Στα του δεύτερου αγώνα στο Donington και πάλι στο τρίτο σκαλί του βάθρου πίσω από τον δεύτερο Toprak Razgatlioglu, βρέθηκε ο Danilo Petrucci. Ο Ιταλός ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος ενώ χάρισε στην ομάδα του βάθρο μετά από το πέντε ολόκληρα χρόνια (2018). Εντυπωσιακή ήταν η μάχη που έδωσαν οι Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) και Jonathan Rea για την τέταρτη θέση με τον Redding να επικρατεί τελικά. O αναβάτης της Kawasaki ολοκλήρωσε τον δεύτερο αγώνα στην πέμπτη θέση.

WSBK

Με τον έκτο γύρο του WSBK να έχει ολοκληρωθεί ο Alvaro Bautista προηγείται -357 βαθμούς-, με τον Toprak Razgatlioglu να βρίσκεται 93 βαθμούς -264- πίσω από τον πρωτοπόρο. Ο Andrea Locatelli συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος ωστόσο η διαφορά που έχει από τους πρωτοπόρους είναι αποκαρδιωτική -182 βαθμούς πίσω από τον Bautista και 89 πίσω από τον Razgatlioglu-. Το καραβάνι του WSBK θα συνεχίσει το ταξίδι του επί Ιταλικού εδάφους στην πίστα της Imola στις 14-16 Ιουλίου για τον έβδομο γύρο της σεζόν.

Bautista

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα του Donington

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.650

3. Danilo Patrucci (Barni Spark Racing Team), +7.936

4. Scott Redding  (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), +9.198

5. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +9.506

Ακολουθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών μετά τον αγώνα του Donighton

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 357 βαθμούς

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 264 βαθμούς

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 175 βαθμούς

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 163 βαθμούς

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 146 βαθμούς

6. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 102 βαθμούς

PetruxReddingSykes

 

Ετικέτες

WorldSPB: Ο τελευταίος Πρωταθλητής των WorldSSP300 Benat Fernandez συνεχίζει με Kove στη νέα κατηγορία WorldSPB

Ο Βάσκος αναβάτης με το #7 συμφώνησε με την κινέζικη ετιαρεία και για το 2026
WSPB KOVE Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2025

Μετά την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου WorldSSP300 το 2025, ο Fernandez θα παραμείνει στην KOVE και θα συμμετάσχει στη νέα κατηγορία WorldSPB.

Παρά τις πολλές άγνωστες παραμέτρους, ο πιτσιρικάς Benat Fernandez (Team #109 Retro Traffic Kove, γεννηθείς το 2007) στην πρώτη σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 της FIM και με την άγνωστη σε αυτόν μοτοσυκλέτα της Kove άφησε τους πάντες με ανοιχτά στόματα, αφού με το καλημέρα πήρε τον τίτλο! Προηγουμένως ο Benat αγωνιζόταν στο European Talent Cup για τρία χρόνια, όπου είχε τερματίσει 33ος την 1η χρονιά, 16ος τη δεύτερη και 7ος την τρίτη.

Στην πρώτη περίοδο του πρώτου γύρου της σεζόν στα WorldSSP, ο Fernandez κατέλαβε την pole position, προειδοποιώντας τους αντιπάλους του για το τι θα ακολουθούσε, ενώ συνέχισε με νίκη στον 2ο αγώνα για να ολοκληρώσει θριαμβευτικά τον πρώτο γύρο. Το #7 διατήρησε αυτή τη δυναμική καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σφραγίζοντας το όνομα του στην ιστορία ως ο τελευταίος νικητής του WorldSSP300. Στην EICMA του Μιλάνου, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η Kove θα συμμετάσχει τη νέα σεζόν στην κατηγορία FIM Sportbike World Championship και ότι ο Βάσκος αναβάτης θα παραμείνει μαζί τους.

WSPB

O ίδιος δήλωσε πως ανυπομονεί για τις δοκιμές, ώστε να δώσει τον καλύτερό εαυτό του όπως το 2025 απέδωσε μέρος της επιτυχίας του στη βοήθεια του μέντορα του, Efren Vazquez που τον καθοδήγησε, βοηθώντας τον να νιώσει άνετα σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Η συνέχεια με την ίδια ομάδα θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του για περαιτέρω επιτυχίες στη νέα κατηγορία.

Αναλογιζόμενος την πορεία του τίτλου του 2025 και κοιτώντας το 2026, ο Fernandez δήλωσε: “Είναι απίστευτο να είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και το έχω καταφέρει. Είναι τιμή να είμαι στην ιστορία ως ο τελευταίος Πρωταθλητής WorldSSP300 και ήταν καταπληκτικό να κερδίσω με αυτόν τον τρόπο, στην τελευταία στροφή του τελευταίου αγώνα. Είχα επικεντρωθεί απλώς στο να δώσω το 100%. Η μοτοσυκλέτα ήταν καλή από την αρχή, οπότε επικεντρώθηκα στο να πιέζω και τελικά τα καταφέραμε! Ο Efren μου έδειξε τη σημασία της πειθαρχίας και της ρουτίνας, και αυτό ήταν κλειδί για την επιτυχία μας. Ανυπομονώ για το WorldSPB, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τη μοτοσυκλέτα, αλλά θα πιέσω όπως το 2025.”

WSPB

Μαζί με τον Fernandez θα παραμείνει και ο διευθυντής της ομάδας Paul Tobin. Ο Ιρλανδός με την εμπειρία του, βοήθησε να ενώσει τα διαφορετικά μέλη της ομάδας επιτυγχάνοντας μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα στην ιρλανδική ομάδα, τον αναβάτη από την Ισπανία και τον Κινέζο κατασκευαστή. Παρά τις προκλήσεις, η συνεργασία απέδωσε έναν Παγκόσμιο Τίτλο.

WSPB

Ο διευθυντής της ομάδας της #109 Retro Traffic Kove, Paul Tobin, σχολίασε, “Ήταν μια καταπληκτική χρονιά, από την αρχή όταν ξεκινήσαμε με την Kove και τον Benat. Είναι μια ιρλανδική ομάδα με νέο Βάσκο αναβάτη και κατασκευαστή  από την Κίνα, και πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον πρώτο γύρο, στην πρώτη του περίοδο πήρε την pole, οπότε ξέραμε ότι ήταν γρήγορος. Στη συνέχεια, στο Portimao, κέρδισε τον πρώτο αγώνα και κρατήσαμε αυτήν την ορμή καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Άκουσα από άλλους ότι ήταν το πιο απίστευτο φινάλε Πρωταθλήματος που είχαν δει ποτέ, και για μένα αυτό οφείλεται στην ικανότητα του Benat στην τελευταία στροφή. Την επόμενη σεζόν θα είμαστε πλήρως εργοστασιακή ομάδα με την Kove, οπότε είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη σεζόν του WorldSPB.”

WSPB

Το 2025, η Kove ήταν ο νεότερος κατασκευαστής στο paddock του WorldSSP300, αντιμετωπίζοντας ιστορικά εργοστάσια. Το 2026, θα είναι ισότιμη στο νέο WorldSPB με τον Fernandez να οδηγεί την μοτοσυκλέτα 450RR της Kove.

WSPB

Ο Wang Zhen, αγωνιστικός διευθυντής της Kove, δήλωσε: “Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι 450cc τετρακύλινδρη, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρένα και την ευελιξία. Θέλουμε να δείξουμε ότι ένας κατασκευαστής από την Κίνα μπορεί να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Οι εμπειρίες μας στο BSB μας έδωσαν δεδομένα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας τη νέα σεζόν.”