WSBK 2023, Ινδονησία - Πέντε νίκες στους έξι πρώτους αγώνες ο Bautista

Ο Razgatlioglu ανέβασε ρυθμό, καταστροφικός γύρος για Rea
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2023

Οι τρεις αγώνες του γύρου της Ινδονησίας τα είχαν όλα. Ζέστη, ήλιο, πτώσεις, συγκρούσεις, κόκκινες σημαίες, ποινές, δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδες, τραυματισμούς, και βάθρα αποτελούμενα από διαφορετικούς αναβάτες. Παρά την πτώση και εγκατάλειψη του στον αγώνα Superpole, ο ηγέτης της βαθμολογίας Alvaro Bautista πήρε δύο ακόμα νίκες, κάνοντας το 5 στα 6 και δείχνοντας πως έχει απαντήσεις σε οποιαδήποτε περίσταση.

Το show ξεκίνησε από την διαδικασία της pole position, με τη Yamaha να κάνει το 1-2, με ταχύτερο όλων των Toprak Razgatlioglu (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πίστα της Mandalika), και δεύτερο τον Andrea Locatelli. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία της Iwata κατέκτησε τις 2 πρώτες θέσεις σε διαδικασία Superpole στο WSBK από το… 2010, όταν ο Cal Crutchlow βρέθηκε πρώτος, με τον James Toseland δεύτερο. Τρίτος ήταν ο Alvaro Bautista της Ducati, με τον Jonathan Rea να “τρώει” ποινή για αργή οδήγηση και να ξεκινά έτσι από την 8η θέση της σχάρας εκκίνησης αντί για την 5η που θα ξεκινούσε αρχικά.

1ος αγώνας

Bautista

Κι ενώ όλα έδειχναν ιδανικά για τον Toprak που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, ο Bautista είχε διαφορετική άποψη για φέτος, παλεύοντας σκληρά με τον Razgatlioglu από την αρχή μέχρι το τέλος του 1ου αγώνα, για να πάρει την 4η συνεχόμενη νίκη του για φέτος -6η συνεχόμενη αν λάβει κανείς και το 2022 υπόψη, σημειώνοντας και τον ταχύτερο γύρο με 1:32.803.

Αρχικά ο Ισπανός βρισκόταν πίσω από τον Τούρκο, για να περάσει μπροστά στον 5ο γύρο, ενώ ο Toprak είχε μάχη και με τον Axel Bassani, αλλάζοντας θέσεις και δίνοντας την ευκαιρία στον Bautista να ξεφύγει και να τερματίσει πρώτος με διαφορά σχεδόν 5 δευτερολέπτων.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη τόσο του Alvaro όσο και της Ducati στη Mandalika, ενώ ο Πρωταθλητής του 2022 έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του WSBK που ξεκινά δυο συνεχόμενες χρονιές με τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

 

Yamaha 1-2

Ο Razgatlioglu τερμάτισε τελικά δεύτερος, με τον Locatelli να ολοκληρώνει το βάθρο, κάνοντας για τη Yamaha το 2-3.

Τέταρτος βρέθηκε ο Basani, με τον Danilo Petrucci να σημειώνει το καλύτερο αποτέλεσμα του για φέτος με την πέμπτη θέση στον αγώνα.

Μόλις 9ος τερμάτισε ο Jonathan Rea, ενώ είχαμε εγκαταλείψεις από τους Michael Ruben Rinaldi (από πτώση στον πρώτο μάλιστα γύρο όταν συγκρούστηκε με τον Basani) και Scott Redding με μηχανικό πρόβλημα στον 12ο γύρο.

Σημειώστε πως στον αγώνα δεν έτρεξαν οι Remy Gardner & Eric Granado λόγω γαστρεντερίτιδας -δύσκολη παραμένει η Ινδονησία στους τομείς νερό-φαγητό.

Αγώνας Superpole

Toprak

Στον αγώνα Superpole ο Toprak Razgatlioglu πήρε την πρώτη του νίκη για το 2023, ενώ ο Alvaro Bautista είχε την πρώτη του πτώση για φέτος, που τον οδήγησε στην εγκατάλειψη στα μισά του αγώνα.

Στον δεύτερο κιόλας γύρο συγκρούστηκαν Lowes, Baz και Petrrucci, με τους δυο πρώτους αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ένα γύρο αργότερα έπεσε και ο Jonathan Rea, με τους κριτές να βγάζουν κόκκινη σημαία. Στην επανεκκίνηση συμμετείχαν τόσο οι Baz και Lowes, όσο και ο Rea.

Όταν ο αγώνας ξεκίνησε για δεύτερη φορά, Razgatlioglu και Bautista βρέθηκαν να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Toprak να αποδεικνύεται ταχύτατος (και με ταχύτερο γύρο 1:32.037), καταφέρνοντας να απομακρυνθεί για να πάρει τη νίκη. Ο Ισπανός έδειχνε ικανός για τη δεύτερη θέση, όμως στη συνέχεια τον πέρασε ο Jonathan Rea, για να τεθεί εκείνος δεύτερος. Ο Ιρλανδός οδηγώντας στο όριο γλίτωσε παρά τρίχα την πτώση, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Bautista λίγο αργότερα, για να πέσει και να εγκαταλείψει.

Ο Locatelli κατάφερε να περάσει τον Rea, τον οποίο πέρασε και ο ομόσταυλος του Alex Lowes, για να κάνει η Yamaha το 1-2 με την Kawasaki να “καπαρώνει” τις θέσεις 3 και 4. Πέμπτος τερμάτισε ο Axel Bassani της MotoCorsa Racing.

Δυστυχώς, στο τέλος του αγώνα, οι Baz και Lowes είχαν μία ακόμη σύγκρουση, με τον Γάλλο αναβάτη να εγκαταλείπει τον αγώνα με κατάγματα στο πόδι και στον αστράγαλο.

2ος αγώνας

Bautista

Ο Alvaro Bautista επέστρεψε δυναμικά στον 2ο αγώνα μετά την εγκατάλειψη του αγώνα Superpole, για να πάρει την 5η νίκη του 2023, διατηρώντας την 1η θέση στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati ξεκίνησε από την 10η θέση (!), ενώ ούτε εδώ έλειψε η κόκκινη σημαία που βγήκε μετά τη σύγκρουση Michael van der Mark και Philipp Oetl, με τους δυο αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Ο Rinaldi ξεκίνησε από την πρώτη θέση, ενώ κατάφερε να διατηρηθεί εκεί για μεγάλο μέρος του αγώνα, χάρη στη μάχη που έδιναν οι αναβάτες πίσω του, συμπεριλαμβανομένων των Razgatlioglu και Bautista, με τον τελευταίο να περνά στη δεύτερη θέση μόλις στον 4ο γύρο, για να πάρει κατόπιν στο κυνήγι τον ομόσταυλο του.

Στον 13ο γύρο, ο Bautista έκανε την κίνηση του, για να βρεθεί πρώτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην επανεκκίνηση του αγώνα είχε αλλάξει ελαστικά, από τα SCX στα SC0, κάτι που φάνηκε τελικά να του χαρίζει πλεονέκτημα.

Vierge

Στον τελευταίο γύρο ο Rinaldi έχασε τη γραμμή του, χάνοντας ταυτόχρονα και δυο θέσεις, με τους Razgatlioglu και… Vierge να περνούν μπροστά, για να τερματίσουν στη 2η και 3η θέση του βάθρου. Αυτό ήταν και το πρώτο βάθρο του Vierge στην καριέρα του στα WSBK, και το πρώτο βάθρο της Honda για φέτος.

Αυτή ήταν η 37η νίκη του Bautista στα WSBK, και το 60ο του βάθρο με τη Ducati. Έτσι ισοφάρισε τον Troy Corser σε βάθρα αν και υπολείπεται αρκετά από τα 100 βάθρα του Fogarty.

Εξαιρετική ήταν η 7η θέση του Gardner που ξεπέρασε τη γαστρεντερίτιδα, και κατάφερε να προσπεράσει σχεδόν τους πάντες, καθώς ξεκίνησε από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης.

Rea

Η γεμάτη αναποδιές σεζόν του 2023 για τον Jonathan Rea συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο και στον δεύτερο αγώνα της Ινδονησίας, όπου ο Ιρλανδός έπεσε και εγκατέλειψε.

Ακολουθούν οι πρώτοι 6 αναβάτες της γενικής βαθμολογίας του Πρωταθλήματος WSBK μετά τον γύρο της Ινδονησίας -για τα πλήρη αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 112 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 75

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 70

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 51

5. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 47

6. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 44

Ετικέτες

Isle of Man TT 2023: Ο Michael Dunlop νικητής στα Supersport και Superbike

Ο Dunlop ισοφάρισε τις 23 νίκες του John McGuinness
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

O Michael Dunlop, ξεκίνησε με το δεξί στο Isle of Man TT 2023, καθώς επικράτησε στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport όπως και στην κατηγορία Superbike. Επιπρόσθετα ο Dunlop ισοφαρίζοντας τις 23 νίκες του McGuiness, έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του αγώνα.

Το αγωνιστικό κομμάτι του Isle of Man TT 2023, ξεκίνησε με τον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport. Ο Michael Dunlop με την μοτοσυκλέτα της MD Racing Yamaha, κατάφερε να πετύχει τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία και την 22η συνολικά στον αγώνα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, ο Dunlop πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο του αγώνα από τον Dean Harrison (Boyce Precision Engr/Russell Racing), με τον Peter Hickman (K2 Trooper Beer Triumph), να ακολουθεί λίγο πιο πίσω. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμα του στα 13 δευτερόλεπτα από τον Harisson, με τον Hickman να μην μπορεί στους πρώτους δύο γύρους να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρωτοπόρων. Μπαίνοντας για ανεφοδιασμό η διαφορά του Dunlop από τον Harrison ήταν στα 13 δευτερόλεπτα, ενώ ο Hickman μείωνε σιγά σιγά τη διαφορά από τη δεύτερη θέση.

2

Έχοντας ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό ο Dunlop οδήγησε και πάλι τέρμα γκάζι αυξάνοντας εκ νέου τη διαφορά από τον Harrison στα 17.5 δευτερόλεπτα, ωστόσο η μάχη για τη δεύτερη θέση είχε για τα καλά ανάψει. Ο Hickman μείωνε συνεχώς την χρονική απόσταση από τον Harrison, με 3.9 δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο. Από την άλλη ο Dunlop οδηγούσε χωρίς πρόβλημα προς στον τερματισμό και την 22η νίκη του στο Isle of Man TT. ‘Οπερ και εγένετο ο Dunlop κέρδισε τον πρώτο φετινό αγώνα του Isle of Man TT, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία Supersport. Συγκλονιστική μάχη είχαμε για τη δεύτερη θέση του βάθρου στον τελευταίο γύρο. O Peter Hickman με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να περάσει στον τελευταίο γύρο του αγώνα τον Dean Harrison, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, από την άλλη ο πρωτοπόρος στην αρχή του αγώνα Harrison κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του στην τρίτη θέση. Στις πιο πίσω θέσεις τη δική τους μάχη είχαν οι Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Yamaha), Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda) και James Hillier (Boyce Precision Engr/Russell Racing). Νικητής σε αυτή τη μονομαχία βγήκε ο Coward, με τον ίδιο να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Οι Todd και Hillier ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

3

Ο αγώνας της Sidercar κατηγορίας που ακολούθησε έπειτα την ίδια ημέρα, είχε ως πρωταγωνιστές τα αδέρφια Birchalls. Όπως και στα δοκιμαστικά δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα την πρωτοπορία πανηγυρίζοντας ακόμη μία νίκη με το Sidecar της Honda LCR Wyckham Blackwell - Birchall Racing. Αρκετά πίσω τους στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Peter Founds-Jevan Walmsley (Honda LCR FHO Motorsport), με τους John Holden-Maxime Vasseur (Yamaha LCR Barnes Racing & Carl Cox Motorsport), να συμπληρώνουν το βάθρο.

Επόμενη αγωνιστική μας στάση στο Isle of Man TT 2023, ο αγώνας της κατηγορίας Superbike. H κυριαρχία του Michael Dunlop συνεχίστηκε, με τον ίδιο να κερδίζει στην εν λόγω κατηγορία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ 23 νικών του John McGuinness, ενώ με αυτό του το επίτευγμα έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης όλων των εποχών στη νήσο του Μαν.

Στα του αγώνα της κατηγορίας Superbike, ο Dunlop με την μοτοσυκλέτα της Hawk Racing Honda πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο, έχοντας πίσω του τους Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki) και Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda), με τον Peter Hickman στην τέταρτη θέση (Monster Energy by FHO Racing BMW), να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το quickshifter της μοτοσυκλέτας του. Στον πρώτο γύρο ο Dunlop πίεζε συνεχώς ώστε να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες του και αυτό είχε αποτέλεσμα. Ο Harrison βρισκόταν στα 3.1 δευτερόλεπτα πιο πίσω με τον Todd να μάχεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει την τρίτη θέση από τον Hickman. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop συνέχισε να αυξάνει τον ρυθμό του με αποτέλεσμα να έχει μια διαφορά 14 δευτερολέπτων από τον Harrison όταν εισήλθε στα pits για ανεφοδιασμό. Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε και στον αγώνα της κατηγορίας Superbike μετά τους ανεφοδιασμούς.

5

Ο πρωτοπόρος του αγώνα Dunlop, είχε μια αξιόλογη διαφορά ενώ ο Hickman έχοντας περάσει τον Todd, κυνηγούσε τον Harrison για τη δεύτερη θέση. Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους ο Dunlop απλά ήλεγχε τη διαφορά του από τους υπόλοιπους έχοντας ως στόχο να φτάσει στην 23η νίκη του στον αγώνα, ισοφαρίζοντας τον θρύλο και εν ενεργεία αναβάτη στο Isle of Man TT, John McGuiness. Αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα εν τέλει, καθώς λίγο αργότερα ο Dunlop θα περνούσε πρώτος την γραμμή του τερματισμού στην κατηγορία Superbike. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου, ο Peter Hickman εξαπέλυσε την επίθεση του στα τελικά στάδια του αγώνα, αρχικά μείωσε τη διαφορά στα 3.6 δευτερόλεπτα, ενώ στον τελευταίο γύρο και πάλι κατάφερε να προσπεράσει τον Dean Harrison στο δρόμο προς τη δεύτερη θέση. Ο Harrison, προσπάθησε αλλά δεν άντεξε στην πίεση του Hickman, παρολαυτά η τρίτη θέση αποτελεί επιτυχία για τον ίδιο.

11

Πολύ μακριά από την τριάδα συναντάμε τους James Jillier (OMG Racing Yamaha), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan) και John McGuiness (Honda Racing UK), και οι τρεις τους προσπάθησαν να μείνουν κοντά στους πρωτοπόρους του αγώνα ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο Hillier ολοκλήρωσε τον αγώνα της κατηγορίας Superbike στην τέταρτη θέση, με τους Coward και McGuiness να τερματίζουν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Το Isle of Man TT 2023, συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου, με τους αγώνες των κατηγοριών Superstock και Supertwin.

12