WSBK 2023, Ινδονησία - Πέντε νίκες στους έξι πρώτους αγώνες ο Bautista

Ο Razgatlioglu ανέβασε ρυθμό, καταστροφικός γύρος για Rea
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2023

Οι τρεις αγώνες του γύρου της Ινδονησίας τα είχαν όλα. Ζέστη, ήλιο, πτώσεις, συγκρούσεις, κόκκινες σημαίες, ποινές, δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδες, τραυματισμούς, και βάθρα αποτελούμενα από διαφορετικούς αναβάτες. Παρά την πτώση και εγκατάλειψη του στον αγώνα Superpole, ο ηγέτης της βαθμολογίας Alvaro Bautista πήρε δύο ακόμα νίκες, κάνοντας το 5 στα 6 και δείχνοντας πως έχει απαντήσεις σε οποιαδήποτε περίσταση.

Το show ξεκίνησε από την διαδικασία της pole position, με τη Yamaha να κάνει το 1-2, με ταχύτερο όλων των Toprak Razgatlioglu (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πίστα της Mandalika), και δεύτερο τον Andrea Locatelli. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία της Iwata κατέκτησε τις 2 πρώτες θέσεις σε διαδικασία Superpole στο WSBK από το… 2010, όταν ο Cal Crutchlow βρέθηκε πρώτος, με τον James Toseland δεύτερο. Τρίτος ήταν ο Alvaro Bautista της Ducati, με τον Jonathan Rea να “τρώει” ποινή για αργή οδήγηση και να ξεκινά έτσι από την 8η θέση της σχάρας εκκίνησης αντί για την 5η που θα ξεκινούσε αρχικά.

1ος αγώνας

Bautista

Κι ενώ όλα έδειχναν ιδανικά για τον Toprak που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, ο Bautista είχε διαφορετική άποψη για φέτος, παλεύοντας σκληρά με τον Razgatlioglu από την αρχή μέχρι το τέλος του 1ου αγώνα, για να πάρει την 4η συνεχόμενη νίκη του για φέτος -6η συνεχόμενη αν λάβει κανείς και το 2022 υπόψη, σημειώνοντας και τον ταχύτερο γύρο με 1:32.803.

Αρχικά ο Ισπανός βρισκόταν πίσω από τον Τούρκο, για να περάσει μπροστά στον 5ο γύρο, ενώ ο Toprak είχε μάχη και με τον Axel Bassani, αλλάζοντας θέσεις και δίνοντας την ευκαιρία στον Bautista να ξεφύγει και να τερματίσει πρώτος με διαφορά σχεδόν 5 δευτερολέπτων.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη τόσο του Alvaro όσο και της Ducati στη Mandalika, ενώ ο Πρωταθλητής του 2022 έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του WSBK που ξεκινά δυο συνεχόμενες χρονιές με τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

 

Yamaha 1-2

Ο Razgatlioglu τερμάτισε τελικά δεύτερος, με τον Locatelli να ολοκληρώνει το βάθρο, κάνοντας για τη Yamaha το 2-3.

Τέταρτος βρέθηκε ο Basani, με τον Danilo Petrucci να σημειώνει το καλύτερο αποτέλεσμα του για φέτος με την πέμπτη θέση στον αγώνα.

Μόλις 9ος τερμάτισε ο Jonathan Rea, ενώ είχαμε εγκαταλείψεις από τους Michael Ruben Rinaldi (από πτώση στον πρώτο μάλιστα γύρο όταν συγκρούστηκε με τον Basani) και Scott Redding με μηχανικό πρόβλημα στον 12ο γύρο.

Σημειώστε πως στον αγώνα δεν έτρεξαν οι Remy Gardner & Eric Granado λόγω γαστρεντερίτιδας -δύσκολη παραμένει η Ινδονησία στους τομείς νερό-φαγητό.

Αγώνας Superpole

Toprak

Στον αγώνα Superpole ο Toprak Razgatlioglu πήρε την πρώτη του νίκη για το 2023, ενώ ο Alvaro Bautista είχε την πρώτη του πτώση για φέτος, που τον οδήγησε στην εγκατάλειψη στα μισά του αγώνα.

Στον δεύτερο κιόλας γύρο συγκρούστηκαν Lowes, Baz και Petrrucci, με τους δυο πρώτους αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ένα γύρο αργότερα έπεσε και ο Jonathan Rea, με τους κριτές να βγάζουν κόκκινη σημαία. Στην επανεκκίνηση συμμετείχαν τόσο οι Baz και Lowes, όσο και ο Rea.

Όταν ο αγώνας ξεκίνησε για δεύτερη φορά, Razgatlioglu και Bautista βρέθηκαν να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Toprak να αποδεικνύεται ταχύτατος (και με ταχύτερο γύρο 1:32.037), καταφέρνοντας να απομακρυνθεί για να πάρει τη νίκη. Ο Ισπανός έδειχνε ικανός για τη δεύτερη θέση, όμως στη συνέχεια τον πέρασε ο Jonathan Rea, για να τεθεί εκείνος δεύτερος. Ο Ιρλανδός οδηγώντας στο όριο γλίτωσε παρά τρίχα την πτώση, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Bautista λίγο αργότερα, για να πέσει και να εγκαταλείψει.

Ο Locatelli κατάφερε να περάσει τον Rea, τον οποίο πέρασε και ο ομόσταυλος του Alex Lowes, για να κάνει η Yamaha το 1-2 με την Kawasaki να “καπαρώνει” τις θέσεις 3 και 4. Πέμπτος τερμάτισε ο Axel Bassani της MotoCorsa Racing.

Δυστυχώς, στο τέλος του αγώνα, οι Baz και Lowes είχαν μία ακόμη σύγκρουση, με τον Γάλλο αναβάτη να εγκαταλείπει τον αγώνα με κατάγματα στο πόδι και στον αστράγαλο.

2ος αγώνας

Bautista

Ο Alvaro Bautista επέστρεψε δυναμικά στον 2ο αγώνα μετά την εγκατάλειψη του αγώνα Superpole, για να πάρει την 5η νίκη του 2023, διατηρώντας την 1η θέση στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati ξεκίνησε από την 10η θέση (!), ενώ ούτε εδώ έλειψε η κόκκινη σημαία που βγήκε μετά τη σύγκρουση Michael van der Mark και Philipp Oetl, με τους δυο αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Ο Rinaldi ξεκίνησε από την πρώτη θέση, ενώ κατάφερε να διατηρηθεί εκεί για μεγάλο μέρος του αγώνα, χάρη στη μάχη που έδιναν οι αναβάτες πίσω του, συμπεριλαμβανομένων των Razgatlioglu και Bautista, με τον τελευταίο να περνά στη δεύτερη θέση μόλις στον 4ο γύρο, για να πάρει κατόπιν στο κυνήγι τον ομόσταυλο του.

Στον 13ο γύρο, ο Bautista έκανε την κίνηση του, για να βρεθεί πρώτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην επανεκκίνηση του αγώνα είχε αλλάξει ελαστικά, από τα SCX στα SC0, κάτι που φάνηκε τελικά να του χαρίζει πλεονέκτημα.

Vierge

Στον τελευταίο γύρο ο Rinaldi έχασε τη γραμμή του, χάνοντας ταυτόχρονα και δυο θέσεις, με τους Razgatlioglu και… Vierge να περνούν μπροστά, για να τερματίσουν στη 2η και 3η θέση του βάθρου. Αυτό ήταν και το πρώτο βάθρο του Vierge στην καριέρα του στα WSBK, και το πρώτο βάθρο της Honda για φέτος.

Αυτή ήταν η 37η νίκη του Bautista στα WSBK, και το 60ο του βάθρο με τη Ducati. Έτσι ισοφάρισε τον Troy Corser σε βάθρα αν και υπολείπεται αρκετά από τα 100 βάθρα του Fogarty.

Εξαιρετική ήταν η 7η θέση του Gardner που ξεπέρασε τη γαστρεντερίτιδα, και κατάφερε να προσπεράσει σχεδόν τους πάντες, καθώς ξεκίνησε από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης.

Rea

Η γεμάτη αναποδιές σεζόν του 2023 για τον Jonathan Rea συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο και στον δεύτερο αγώνα της Ινδονησίας, όπου ο Ιρλανδός έπεσε και εγκατέλειψε.

Ακολουθούν οι πρώτοι 6 αναβάτες της γενικής βαθμολογίας του Πρωταθλήματος WSBK μετά τον γύρο της Ινδονησίας -για τα πλήρη αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 112 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 75

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 70

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 51

5. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 47

6. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 44

Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Misano - Κυρίαρχος και "τριπλός" ο Razgatlioglu, πέρασε μπροστά στη βαθμολογία

Πρώτο hat trick στην ιστορία της BMW στα Superbikes (M 1000 RR)
Toprak, WorldSBK
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

O Toprak Razgatlioglu έδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο την πρόθεση και την ικανότητά του να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, με μια εντυπωσιακή τριπλή νίκη στο Misano που του έδωσε και τη βαθμολογική πρωτοπορία στη γενική.

O “El Turco” της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, όπως φάνηκε και από τη συνολική και άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση που πραγματοποίησε στον τέταρτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike για το 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Misano.

Ο αναβάτης των Βαυαρών έδωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο υπόσταση στις δηλώσεις που είχε κάνει μερικές μέρες πριν τον αγώνα, ακόμη και για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην πρώτη του κιόλας σεζόν, με μια πειστικότατη τριπλή νίκη που είναι παράλληλα και η πρώτη στην ιστορία της BMW στο WSBK.

Ο Razgatlioglu κυριάρχησε μάλιστα σε μια "εντός έδρας" πίστα για την Ducati, εκεί όπου το ιταλικό εργοστάσιο έχει και τις περισσότερες νίκες (37) και βάθρα (95) από οποιονδήποτε άλλο, ενώ μέχρι πριν τον αγώνα ο Τούρκος μετρούσε δύο νίκες και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Bautista πέντε, ενώ έξι ήταν οι βαθμοί που τους χώριζαν πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ισπανό να προηγείται.

Bulega

Από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής ο αναβάτης της εργοστασιακής BMW έδειξε τις προθέσεις του στην πίστα "Marco Simoncelli" σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στα FP1 αλλά και εντυπωσιακό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του session. Τον χρόνο που σημείωσε ο Toprak δεν κατάφερε να ξεπεράσει άλλος αναβάτης ούτε στα FP2 -έφτασε κοντά ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati)- και παρά την ευτυχώς ανώδυνη πτώση που είχε ο Razgatlioglu το απόγευμα.

Ο αναβάτης της BMW συνέχισε πιο εντυπωσιακά το πρωί του Σαββάτου διαλύοντας το ρεκόρ γύρου στη Superpole (1.32.320) κάτι που έκανε ωστόσο και ο Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που έδειχνε ότι θα χτυπήσει στα ίσια τον Τούρκο.

Iannone

Ωστόσο η πρώτη θέση πήγε στον Razgatlioglu γιατί ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati έκανε τον δικό του χρόνο με κίτρινες σημαίες να ανεμίζουν λόγω του ατυχήματος του Andrea Iannone (Team GoEleven). Κάτω από το ρεκόρ γύρου κινήθηκε και ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) που πήρε την τρίτη θέση.

Toprak

Στον 1ο αγώνα ο Razgatlioglu έχασε την πρωτοπορία στην εκκίνηση από τον Gardner, ωστόσο δεν άργησε να βρεθεί ξανά στην κορυφή και από εκεί και έπειτα οδηγώντας συγκεντρωμένα και ταχύτατα δεν απειλήθηκε από κανέναν άλλο. Πίσω του στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος επίσης δεν απειλήθηκε από τον τρίτο Bautista.

Loca

Η 4η και η 5η θέση πήγαν αντίστοιχα στους Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τέσσερεις διαφορετικούς κατασκευαστές να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Superpole

Σειρά είχε ο αγώνας Superpole το πρωί της Κυριακής όπου και εκεί ο Razgatlioglu έδειξε να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του. Αν και έχασε προσωρινά κατά την εκκίνηση τα ηνία του αγώνα από τον Bulega, ο Τούρκος πέρασε μπροστά και έκανε τον δικό του αγώνα στην κορυφή μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο δεύτερος Bulega δεν κατάφερε να τον απειλήσει σε κανένα σημείο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) που τερμάτισε με διαφορά τριών δευτερολέπτων από τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati.

Τερματισμός Toprak με endo στον 3ο αγώνα!

Ο 2ος αγώνας στην ιταλική πίστα επίσης δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τον Razgatlioglu που βρέθηκε μετά την εκκίνηση στην 5η θέση. Ίσως να πρόκειται και για κάποιο... γούρι αφού ο αναβάτης της BMW δεν προβληματίστηκε από αυτό, ανέκαμψε γρήγορα και είχε έναν ρυθμό σε όλο τον αγώνα που δεν μπόρεσαν να αγγίξουν οι υπόλοιποι φτάνοντας ξανά σε μια εύκολη νίκη, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού με… endo! Οι θέσεις στο βάθρο δεν άλλαξαν με τον Nicolo Bulega να τερματίζει ξανά δεύτερος με τρία σχεδόν δευτερόλεπτα διαφορά και τον Bautista ένα ακόμη δεύτερο πίσω του. Εναλλαγή είχαμε στην τέταρτη και πέμπτη θέση με τον Lowes να παίρνει το αίμα του πίσω από τον Locatelli.

Stoprak

Με την τριπλή νίκη του Razgatlioglu και έξι συνολικά φέτος, η BMW ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση της στο WSBK που είχε πετύχει τις σεζόν 2012 και 2013, τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στον τέταρτο γύρο της σεζόν που μετρά ήδη πέντε διαφορετικούς νικητές. Ο Τούρκος είναι επίσης ο πρώτος αναβάτης των Βαυαρών που ηγείται του πρωταθλήματος από το 2012 και τον Marco Melandri.

Toprak

Από τη δεύτερη θέση και τους έξι βαθμούς που τον χώριζαν από τον Bautista, ο Razgatlioglu ηγείται του πρωταθλήματος με 179 βαθμούς έχοντας πλέον "μαξιλαράκι" 21 βαθμών από τον Bulega (158) και 24 από τον Bautista που είναι τρίτος με 155 βαθμούς. Τέλος, με την τριπλή του νίκη ο Τούρκος ανέβηκε στην πέμπτη θέση όλων των εποχών όσον αφορά στις νίκες, με 45 στο σύνολο ξεπερνώντας τον Noriuki Haga.

Ετικέτες