WSBK 2023, Ινδονησία - Πέντε νίκες στους έξι πρώτους αγώνες ο Bautista

Ο Razgatlioglu ανέβασε ρυθμό, καταστροφικός γύρος για Rea
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/3/2023

Οι τρεις αγώνες του γύρου της Ινδονησίας τα είχαν όλα. Ζέστη, ήλιο, πτώσεις, συγκρούσεις, κόκκινες σημαίες, ποινές, δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδες, τραυματισμούς, και βάθρα αποτελούμενα από διαφορετικούς αναβάτες. Παρά την πτώση και εγκατάλειψη του στον αγώνα Superpole, ο ηγέτης της βαθμολογίας Alvaro Bautista πήρε δύο ακόμα νίκες, κάνοντας το 5 στα 6 και δείχνοντας πως έχει απαντήσεις σε οποιαδήποτε περίσταση.

Το show ξεκίνησε από την διαδικασία της pole position, με τη Yamaha να κάνει το 1-2, με ταχύτερο όλων των Toprak Razgatlioglu (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πίστα της Mandalika), και δεύτερο τον Andrea Locatelli. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία της Iwata κατέκτησε τις 2 πρώτες θέσεις σε διαδικασία Superpole στο WSBK από το… 2010, όταν ο Cal Crutchlow βρέθηκε πρώτος, με τον James Toseland δεύτερο. Τρίτος ήταν ο Alvaro Bautista της Ducati, με τον Jonathan Rea να “τρώει” ποινή για αργή οδήγηση και να ξεκινά έτσι από την 8η θέση της σχάρας εκκίνησης αντί για την 5η που θα ξεκινούσε αρχικά.

1ος αγώνας

Bautista

Κι ενώ όλα έδειχναν ιδανικά για τον Toprak που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, ο Bautista είχε διαφορετική άποψη για φέτος, παλεύοντας σκληρά με τον Razgatlioglu από την αρχή μέχρι το τέλος του 1ου αγώνα, για να πάρει την 4η συνεχόμενη νίκη του για φέτος -6η συνεχόμενη αν λάβει κανείς και το 2022 υπόψη, σημειώνοντας και τον ταχύτερο γύρο με 1:32.803.

Αρχικά ο Ισπανός βρισκόταν πίσω από τον Τούρκο, για να περάσει μπροστά στον 5ο γύρο, ενώ ο Toprak είχε μάχη και με τον Axel Bassani, αλλάζοντας θέσεις και δίνοντας την ευκαιρία στον Bautista να ξεφύγει και να τερματίσει πρώτος με διαφορά σχεδόν 5 δευτερολέπτων.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη τόσο του Alvaro όσο και της Ducati στη Mandalika, ενώ ο Πρωταθλητής του 2022 έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του WSBK που ξεκινά δυο συνεχόμενες χρονιές με τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

 

Yamaha 1-2

Ο Razgatlioglu τερμάτισε τελικά δεύτερος, με τον Locatelli να ολοκληρώνει το βάθρο, κάνοντας για τη Yamaha το 2-3.

Τέταρτος βρέθηκε ο Basani, με τον Danilo Petrucci να σημειώνει το καλύτερο αποτέλεσμα του για φέτος με την πέμπτη θέση στον αγώνα.

Μόλις 9ος τερμάτισε ο Jonathan Rea, ενώ είχαμε εγκαταλείψεις από τους Michael Ruben Rinaldi (από πτώση στον πρώτο μάλιστα γύρο όταν συγκρούστηκε με τον Basani) και Scott Redding με μηχανικό πρόβλημα στον 12ο γύρο.

Σημειώστε πως στον αγώνα δεν έτρεξαν οι Remy Gardner & Eric Granado λόγω γαστρεντερίτιδας -δύσκολη παραμένει η Ινδονησία στους τομείς νερό-φαγητό.

Αγώνας Superpole

Toprak

Στον αγώνα Superpole ο Toprak Razgatlioglu πήρε την πρώτη του νίκη για το 2023, ενώ ο Alvaro Bautista είχε την πρώτη του πτώση για φέτος, που τον οδήγησε στην εγκατάλειψη στα μισά του αγώνα.

Στον δεύτερο κιόλας γύρο συγκρούστηκαν Lowes, Baz και Petrrucci, με τους δυο πρώτους αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ένα γύρο αργότερα έπεσε και ο Jonathan Rea, με τους κριτές να βγάζουν κόκκινη σημαία. Στην επανεκκίνηση συμμετείχαν τόσο οι Baz και Lowes, όσο και ο Rea.

Όταν ο αγώνας ξεκίνησε για δεύτερη φορά, Razgatlioglu και Bautista βρέθηκαν να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Toprak να αποδεικνύεται ταχύτατος (και με ταχύτερο γύρο 1:32.037), καταφέρνοντας να απομακρυνθεί για να πάρει τη νίκη. Ο Ισπανός έδειχνε ικανός για τη δεύτερη θέση, όμως στη συνέχεια τον πέρασε ο Jonathan Rea, για να τεθεί εκείνος δεύτερος. Ο Ιρλανδός οδηγώντας στο όριο γλίτωσε παρά τρίχα την πτώση, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Bautista λίγο αργότερα, για να πέσει και να εγκαταλείψει.

Ο Locatelli κατάφερε να περάσει τον Rea, τον οποίο πέρασε και ο ομόσταυλος του Alex Lowes, για να κάνει η Yamaha το 1-2 με την Kawasaki να “καπαρώνει” τις θέσεις 3 και 4. Πέμπτος τερμάτισε ο Axel Bassani της MotoCorsa Racing.

Δυστυχώς, στο τέλος του αγώνα, οι Baz και Lowes είχαν μία ακόμη σύγκρουση, με τον Γάλλο αναβάτη να εγκαταλείπει τον αγώνα με κατάγματα στο πόδι και στον αστράγαλο.

2ος αγώνας

Bautista

Ο Alvaro Bautista επέστρεψε δυναμικά στον 2ο αγώνα μετά την εγκατάλειψη του αγώνα Superpole, για να πάρει την 5η νίκη του 2023, διατηρώντας την 1η θέση στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati ξεκίνησε από την 10η θέση (!), ενώ ούτε εδώ έλειψε η κόκκινη σημαία που βγήκε μετά τη σύγκρουση Michael van der Mark και Philipp Oetl, με τους δυο αναβάτες να εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Ο Rinaldi ξεκίνησε από την πρώτη θέση, ενώ κατάφερε να διατηρηθεί εκεί για μεγάλο μέρος του αγώνα, χάρη στη μάχη που έδιναν οι αναβάτες πίσω του, συμπεριλαμβανομένων των Razgatlioglu και Bautista, με τον τελευταίο να περνά στη δεύτερη θέση μόλις στον 4ο γύρο, για να πάρει κατόπιν στο κυνήγι τον ομόσταυλο του.

Στον 13ο γύρο, ο Bautista έκανε την κίνηση του, για να βρεθεί πρώτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην επανεκκίνηση του αγώνα είχε αλλάξει ελαστικά, από τα SCX στα SC0, κάτι που φάνηκε τελικά να του χαρίζει πλεονέκτημα.

Vierge

Στον τελευταίο γύρο ο Rinaldi έχασε τη γραμμή του, χάνοντας ταυτόχρονα και δυο θέσεις, με τους Razgatlioglu και… Vierge να περνούν μπροστά, για να τερματίσουν στη 2η και 3η θέση του βάθρου. Αυτό ήταν και το πρώτο βάθρο του Vierge στην καριέρα του στα WSBK, και το πρώτο βάθρο της Honda για φέτος.

Αυτή ήταν η 37η νίκη του Bautista στα WSBK, και το 60ο του βάθρο με τη Ducati. Έτσι ισοφάρισε τον Troy Corser σε βάθρα αν και υπολείπεται αρκετά από τα 100 βάθρα του Fogarty.

Εξαιρετική ήταν η 7η θέση του Gardner που ξεπέρασε τη γαστρεντερίτιδα, και κατάφερε να προσπεράσει σχεδόν τους πάντες, καθώς ξεκίνησε από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης.

Rea

Η γεμάτη αναποδιές σεζόν του 2023 για τον Jonathan Rea συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο και στον δεύτερο αγώνα της Ινδονησίας, όπου ο Ιρλανδός έπεσε και εγκατέλειψε.

Ακολουθούν οι πρώτοι 6 αναβάτες της γενικής βαθμολογίας του Πρωταθλήματος WSBK μετά τον γύρο της Ινδονησίας -για τα πλήρη αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 112 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 75

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 70

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 51

5. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 47

6. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 44

Ετικέτες

Motul WSBK: O Nicolo Bulega κυνηγά κι άλλα ρεκόρ πριν κλείσει η χρονιά

Όλοι οι αριθμοί για τη Ducati, τον πρωταθλητή, το Estoril και το WSBK
nicolo bulega
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike επιστρέφει στο Estoril για τον προτελευταίο γύρο της σεζόν, με τον Nicolò Bulega και τη Ducati να κυνηγούν μια σειρά από ρεκόρ στα δύο τελευταία αγωνιστικά τριήμερα του 2026.

Το Estoril έχει προσφέρει στο παρελθόν έντονες μάχες και απρόβλεπτα αποτελέσματα, όμως φέτος το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στα ρεκόρ που μπορεί να καταρρίψει ο Bulega, αλλά και σε εκείνα που απειλεί να προσθέσει στη συλλογή της η Ducati. Ας δούμε τους αριθμούς που συνδέονται με τα ρεκόρ αυτά:

52 - Ο Bulega μπορεί να φτάσει στο MotoGP έχοντας ισοφαρίσει τον Troy Bayliss στις νίκες στο WSBK, κάτι που θα τον φέρει στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας όλων των εποχών. Για να το πετύχει, θα πρέπει να κερδίσει και τους τρεις αγώνες σε Estoril και Jerez.

45 - Η Ducati δεν έχει ακόμη πάρει pole position στο Estoril. Συνολικά έχει κατακτήσει την pole σε 45 από τις 54 πίστες στις οποίες έχει αγωνιστεί στην ιστορία της. Στο Estoril έχει ξεκινήσει τέσσερις φορές από τη δεύτερη θέση, το 1993, το 2021, το 2024 και το 2025.

43 - Ο Bulega έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο σερί παρουσίας στο βάθρο στην ιστορία του WSBK με 43 συνεχόμενους αγώνες. Ακολουθούν οι Colin Edwards και Toprak Razgatlioglu με 25, το 2002 και το 2025 αντίστοιχα. Ο Bulega έχει επίσης σερί 43 αγώνων με τερματισμό στους βαθμούς. Το μοναδικό μεγαλύτερο σερί ανήκει στον Jonathan Rea, με 48 αγώνες από τη Laguna Seca (ΗΠΑ) του 2018 έως τη Lusail (Κατάρ) του 2019.

35 - Η Ducati απέχει μόλις μία νίκη από το να ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών. Το ρεκόρ των 35 το είχε σημειώσει η ίδια, από τον πρώτο αγώνα της Valencia το 2003 έως τον πρώτο αγώνα του Silverstone το 2004.

30 - Στην Cremona η Ducati έγινε ο πρώτος κατασκευαστής στην ιστορία του WSBK που έφτασε τις 30 νίκες μέσα σε μία σεζόν, ξεπερνώντας τις 28 που είχε πετύχει το 2023.

27 - Με 26 νίκες στη φετινή σεζόν, ο Bulega έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Απέχει πλέον μόλις μία από το απόλυτο ρεκόρ του Álvaro Bautista, ο οποίος είχε φτάσει τις 27 το 2023.

Ducati

26/30 - Η μάχη Bulega- Lecuona έχει αφήσει ελάχιστο χώρο για τους υπόλοιπους. Οι δύο αναβάτες έχουν κερδίσει και τους 26 από τους 30 αγώνες της σεζόν, ενώ οι αντίπαλοί τους έχουν πάρει μόλις τέσσερις δεύτερες θέσεις: δύο ο Yari Montella, στον πρώτο αγώνα του Phillip Island και στον αγώνα Superpole του Donington, και δύο ο Axel Bassani, στο αγώνα Superpole και στο δεύτερο σκέλος του Phillip Island.

22 - Η Ducati έχει τα περισσότερα βάθρα στο Estoril, με 22 έναντι 14 της Yamaha.

20/35 - Η Ducati μετρά 20 συνεχόμενους αγώνες στους οποίους κατέλαβε όλες τις θέσεις του βάθρου, ενώ έχει επίσης 35 συνεχόμενους ταχύτερους γύρους αγώνα.

18/19 - Στους 19 αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στο Estoril, ανέβηκαν στο βάθρο 18 διαφορετικοί αναβάτες.

17 - Ο Bulega έχει ολοκληρώσει 17 αγώνες της φετινής σεζόν έχοντας προηγηθεί σε κάθε γύρο από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό. Η επίδοση αυτή αποτελεί απόλυτο ρεκόρ, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία ξεκινούν από το 1998. Ο Bautista είχε προηγηθεί από την εκκίνηση έως τον τερματισμό σε 11 αγώνες το 2019.

16 - Ο Bulega έχει πετύχει 16 Grand Slams μέσα στη φετινή σεζόν. Πρόκειται για νέο ρεκόρ σε μία χρονιά και σημαίνει νίκη από pole position, πρωτοπορία σε όλους τους γύρους και ταχύτερο γύρο στον ίδιο αγώνα.

11 - Στη Magny-Cours ο Bulega ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ των 11 hat-tricks, δηλαδή νίκες και στους τρεις αγώνες ενός αγωνιστικού τριημέρου, που μέχρι τότε ανήκε στον Toprak Razgatlioglu.

11 - Η Ducati έχει πάρει 11 συνεχόμενες pole positions. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σερί της, πίσω από τις 15 συνεχόμενες poles που είχε κατακτήσει από το Mugello το 1991 έως το Manfield το 1992.

10 - Στο Estoril έχουν υπάρξει 10 διαφορετικοί νικητές στους 19 αγώνες που έχουν διεξαχθεί. Οι μόνοι που έχουν κερδίσει περισσότερες από μία φορές είναι ο Toprak Razgatlioglu με έξι νίκες, ο Jonathan Rea με τέσσερις και ο Nicolò Bulega με δύο.

6x4 - Στους τελευταίους έξι αγώνες η Ducati έχει καταλάβει και τις τέσσερις πρώτες θέσεις του τερματισμού. Πρόκειται για πρωτοφανές σερί στην ιστορία του WSBK. Πριν ξεκινήσει το Magny-Cours, κανένας κατασκευαστής δεν είχε καταφέρει να καταλάβει τις τέσσερις πρώτες θέσεις για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους αγώνες.

6 - Με τη νίκη του Bulega στον αγώνα Superpole του 2024 η Ducati έγινε ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στο Estoril και έφτασε πλέον τις έξι νίκες. Ακολουθούν Kawasaki και BMW με τέσσερις.

5 - Το Estoril είναι η μοναδική πίστα στην ιστορία του WSBK όπου οι πέντε πρώτοι αγώνες είχαν πέντε διαφορετικούς νικητές. Το 1988 κέρδισαν οι Davide Tardozzi και Stephane Mertens, το 1993 οι Fabrizio Pirovano και Carl Fogarty, ενώ το 2020 τον πρώτο αγώνα κέρδισε ο Toprak Razgatlioglu.

Toprak

3 - Το ρεκόρ pole positions στο Estoril ανήκει στον Toprak Razgatlioglu με τρεις. Πέρυσι ξεπέρασε τον Jonathan Rea, ο οποίος είχε δύο.

1 - Το 2020 O αγώνας Tissot Superpole του Estoril κατέληξε στο πρώτο αμιγώς Yamaha βάθρο στην ιστορία του WSBK από τους Razgatlıoglu, Garett Gerloff και Michael van der Mark.

1 - Το 2020 ο Toprak Razgatlioglu πήρε στο Estoril την πρώτη pole position της καριέρας του και την πρώτη pole για αναβάτη από τη γειτονική μας χώρα στο WSBK. Το 2024 πέτυχε εκεί ακόμη μία πρωτιά, κατακτώντας την πρώτη pole της καριέρας του σε βρεγμένες συνθήκες.

1 - Μόνο ένας αναβάτης έχει ανέβει στο βάθρο για λογαριασμό της BMW στο Estoril, ο Toprak Razgatlioglu. Το έχει κάνει και στις έξι εκκινήσεις του στην πίστα, κερδίζοντας τέσσερις φορές.

0,003 δευτερόλεπτα - Το 2024 ο Bulega νίκησε τον Razgatlioglu στον Αγώνα Tissot Superpole με διαφορά μόλις 0,003 δευτερολέπτου. Παραμένει ο μικρότερος σε διαφορά τερματισμός στην ιστορία του WorldSBK.