WSBK 2023, Most, δοκιμαστικά - Ο Toprak συνεχίζει να εντυπωσιάζει

Πολύ δυνατή εμφάνιση Petrucci, αβέβαια πρώτα βήματα Bautista, καταποντίστηκε ο Rea και η Kawasaki
WSBK 2023, Most, Friday
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/7/2023

Η πρώτη ημέρα των δοκιμαστικών στην πίστα Most της Τσεχίας, για τον 8ο γύρο του WSBK 2023 ανέδειξε ως πρωταγωνιστή τον εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha, Toprak Razgatlioglu, που δείχνει να συνεχίζει στον ίδιο δυνατό ρυθμό της Imola, ενώ ο Πρωταθλητής του 2022 και ηγέτης της γενικής βαθμολογίας μέχρι τώρα Alvaro Bautista δεν έδειξε να μπορεί να βρει -ακόμα- τον καλό του εαυτό. Κι αν ο Alvaro δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 6η θέση, τι να πει και το τρίτο πρόσωπο του Titanic Trio, o Jonathan Rea, που βρέθηκε μόλις 10ος...

Τα FP1 ήταν μια υπόθεση που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν, καθώς η βροχή δεν βοήθησε να πέσουν οι χρόνοι, ενώ στο τέλος η πίστα ξεκίνησε να στεγνώνει, με κάποιους αναβάτες να προλαβαίνουν να κάνουν τη μετάβαση από τα βρόχινα ελαστικά, και κάποιους όχι. Έτσι, δεν θα δώσουμε σημασία στους χρόνους αυτούς, καθώς στα FP2 η πίστα στέγνωσε, και άπαντες βελτίωσαν θεαματικά το γυρολόγιο τους, σε σχέση με τα πρώτα δοκιμαστικά.

Βάλτε στο μυαλό σας πως οι πρώτοι 15 αναβάτες βρέθηκαν να γυρίζουν μέσα σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, και θα καταλάβετε το πόσο ανταγωνιστικό ήταν το δεύτερο session της Παρασκευής.

Ο Τούρκος αναβάτης της Pata Yamaha Prometeon έδειξε τη δύναμη του στην αγαπημένη για εκείνον πίστα του Most, παίρνοντας την πρωτιά, όμως πολύ κοντά πίσω του βρέθηκε ο... Remy Gadner της GYTR GRT Yamaha, με τον Αυστραλό να δείχνει εξαιρετικά δείγματα ταχύτητας, σε μια σεζόν που "δεν του βγαίνει" μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας. Τρίτος ήταν ένας ακόμη "περιφερειακός" αναβάτης, ο Danilo Petrucci, που ήταν και ο ταχύτερος αναβάτης με Ducati! Οι αναβάτες των μοτοσυκλετών του Borgo Panigale κατέλαβαν τις θέσεις 3,4,5 και 6, ενώ ταχύτερος αναβάτης BMW ήταν ο Scott Redding. Η Kawasaki κατέλαβε τις θέσεις 10 και 11, και η Honda τις 13 και 16.

Σημειώστε πως ο κακός χρόνος του Bautista ίσως οφείλεται σε κάποιο μηχανικό πρόβλημα της μοτοσυκλέτας του, καθώς ο Ισπανός παρέμεινε εκτός πίστας ολόκληρο το πρώτο μισό των στεγνών δοκιμαστικών, μην έχοντας έτσι τον χρόνο να "ζεσταθεί" και να ρίξει τους χρόνους του.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των FP2

WSBK 2023, Most Friday results
Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες