WSBK - Αλλαγές εκ νέου στο όριο στροφών - Η Ducati χάνει ακόμη 250rpm, η Kawasaki κερδίζει 250rpm

Σε άμεση ισχύ από το Grand Prix της Imola οι νέοι κανονισμοί
WSBK
Από το

motomag

13/7/2023

Μετά από την ανάλυση των έξι πρώτων γύρων της σεζόν, FIM και Dorna WSBK Organization (DWO), βάσει κανονισμού αποφάσισαν να μειώσουν το όριο στροφών στον V4 κινητήρα της Ducati εκ νέου κατά 250 στροφές.

Η κυριαρχία της Ducati στο WSBK συνεχίζεται και ως εκ τούτου ζητείται διέξοδος -βάσει των κανονισμών που ισχύουν- για να μπορέσει κάποιος κατασκευαστής να την κοιτάξει στα μάτια και να υπάρξει ανταγωνισμός στη συνέχεια της αγωνιστικής χρονιάς. Η FIM και η Dorna WSBK Organization (DWO) βάσει του άρθρου 2.4.2.2-3* των κανονισμών του θεσμού, και μετά από εξέταση των επιδόσεων όλων των μοτοσυκλετών μετά το τέλος των έξι πρώτων γύρων, αποφάσισαν να μειώσουν εκ νέου το όριο στροφών της Panigale V4 R κατά 250 στροφές. Έτσι πλέον το όριο για την Ducati Panigale V4 R πέφτει στις 15.600 από τις 15.850 στροφές που ήταν προηγουμένως. Παράλληλα, η Kawasaki επέλεξε να χρησιμοποιήσει 5 κερδισμένους βαθμούς (concession points) -αυτοί απονέμονται στους κατασκευαστές, στους αγώνες Superbike Race 1 & 2, με τους βαθμούς να μοιράζονται από την 1η έως την 5η θέση. Ο τελευταίος παίρνει πέντε βαθμούς, ο προ-τελευταίος 4, κ.ο.κ. Έτσι, οι κατασκευαστές που δεν τα πηγαίνουν καλά μαζεύουν περισσότερους βαθμούς, τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν σε άνοδο του ορίου στροφών τους. Κάπως έτσι, η Kawasaki επέλεξε να εξαργυρώσει 5 βαθμούς που έχει συλλέξει από τις κακές τις επιδόσεις, ανεβάζοντας το όριο στροφών της Kawasaki ZX-10 RR στις 15.100 από τις 14.850 rpm. Οι κανονισμοί έχουν άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Imola,ο οποίος διεξάγεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

*Το όριο στροφών των κινητήρων μπορεί να προσαρμοστεί (σύμφωνα με το άρθρο 2.4.2.3 του κανονισμού) στο τέλος κάθε τρίτου αγώνα, εφόσον απομένουν τουλάχιστον 3 αγώνες στη σεζόν.

Ετικέτες

Tommy Bridewell: Από τα paddock του WSBK στον στάβλο και πάλι πίσω

Ο Βρετανός ισορροπεί μεταξύ πρωταθλητισμού και αγροτικής ζωής
Bridewell
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/8/2026

Ο Tommy Bridewell μπορεί να αποτελεί μια θετική παρουσία στη φετινή σεζόν Motul WSBK 2026, όμως μακριά από τις πίστες η καθημερινότητά του διαφέρει σημαντικά από αυτή των περισσότερων επαγγελματιών αναβατών.

Ο 38χρονος Βρετανός της Superbike Advocates μπήκε στο πρωτάθλημα με μία καθυστέρηση, έχοντας χάσει τον πρώτο γύρο, κατάφερε όμως να καταγράψει δύο πέμπτες θέσεις με την Ducati Panigale V4 R, δείχνοντας την ανταγωνιστικότητά του. Όταν όμως επιστρέφει στο σπίτι του στο Wiltshire, αφήνει πίσω την αγωνιστική του φόρμα και το κράνος για χάρη της αγροτικής ζωής.

"Έχω έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους αναβάτες, φαντάζομαι. Την επόμενη μέρα μετά από έναν αγώνα μπορεί να είμαι στο τρακτέρ, να ταΐζω τα πρόβατα, να κόβω χόρτα ή να κάνω άλλες χειρωνακτικές εργασίες", δήλωσε ο Bridewell. Μετά τον αγώνα του Donington Park, όπου τερμάτισε πέμπτος, βρέθηκε αμέσως στον αχυρώνα για να ασχοληθεί με σειρά απαιτούμενων επισκευών στο τρακτέρ του.

Αυτό δεν σημαίνει πως προπονείται, αφού όπως λέει ο ίδιος συνεχίζει κανονικά το απαιτητικό πρόγραμμα άσκησης του, με γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, ενώ πρόσφατα δοκίμασε και αναρρίχηση σε βράχο την οποία και απόλαυσε ιδιαιτέρως. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου προσαρμόζει την προπόνησή του περισσότερο στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης παρά στην περαιτέρω βελτίωσή της.

Ο Bridewell χρησιμοποιεί επίσης μια Ducati Panigale V4 R τόσο για προπόνηση όσο και για track days, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς βελτίωσης της οδήγησής του. Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο δουλεύει κυρίως στη θέση του σώματός του στη μέση της στροφής και σε λεπτομέρειες της τεχνικής του.

Πέρα από τη γεωργία και τους αγώνες, ο Βρετανός έχει και ένα ακόμη ασυνήθιστο χόμπι. Από το 2015 ασχολείται με την αεροπλοΐα, έχοντας ξεκινήσει την προσπάθεια απόκτησης άδειας πιλότου. Η πανδημία και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις διέκοψαν προσωρινά τα σχέδιά του, όμως πρόσφατα επέστρεψε ξανά στις πτήσεις. Παράλληλα ανέφερε πως παραμένει πάντα απασχολημένος καθώς εμπλέκεται και σε ανακαινίσεις ακινήτων.

Αναφερόμενος στη φετινή του πορεία στο WorldSBK, ο Bridewell τόνισε πως το στοιχείο που τον κάνει περισσότερο περήφανο είναι η προσαρμογή του στη μοτοσυκλέτα, στα ηλεκτρονικά συστήματα και στους κανονισμούς της κατηγορίας. Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική συμβολή της ομάδας του, του αρχιμηχανικού Mick Shanley και της Ducati στην πρόοδό του.

Για το υπόλοιπο της σεζόν, ο στόχος του παραμένει η σταθερή εξέλιξη. Εκτιμά ότι οι πίστες των Magny-Cours και Cremona ταιριάζουν στο στυλ οδήγησής του, ενώ ατενίζει με αισιοδοξία και την Jerez ενώ το ενδιαφέρον του έχει κινήσει  το Estoril, όπου δεν έχει αγωνιστεί ποτέ.

"Θα ήμουν ενθουσιασμένος αν μπορούσα να πλησιάσω λίγο περισσότερο το βάθρο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρότι θεωρεί ότι θα χρειαστεί και λίγη τύχη για να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη τριάδα, δηλώνει αποφασισμένος να βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.