WSBK - Αλλαγές εκ νέου στο όριο στροφών - Η Ducati χάνει ακόμη 250rpm, η Kawasaki κερδίζει 250rpm

Σε άμεση ισχύ από το Grand Prix της Imola οι νέοι κανονισμοί
WSBK
Από το

motomag

13/7/2023

Μετά από την ανάλυση των έξι πρώτων γύρων της σεζόν, FIM και Dorna WSBK Organization (DWO), βάσει κανονισμού αποφάσισαν να μειώσουν το όριο στροφών στον V4 κινητήρα της Ducati εκ νέου κατά 250 στροφές.

Η κυριαρχία της Ducati στο WSBK συνεχίζεται και ως εκ τούτου ζητείται διέξοδος -βάσει των κανονισμών που ισχύουν- για να μπορέσει κάποιος κατασκευαστής να την κοιτάξει στα μάτια και να υπάρξει ανταγωνισμός στη συνέχεια της αγωνιστικής χρονιάς. Η FIM και η Dorna WSBK Organization (DWO) βάσει του άρθρου 2.4.2.2-3* των κανονισμών του θεσμού, και μετά από εξέταση των επιδόσεων όλων των μοτοσυκλετών μετά το τέλος των έξι πρώτων γύρων, αποφάσισαν να μειώσουν εκ νέου το όριο στροφών της Panigale V4 R κατά 250 στροφές. Έτσι πλέον το όριο για την Ducati Panigale V4 R πέφτει στις 15.600 από τις 15.850 στροφές που ήταν προηγουμένως. Παράλληλα, η Kawasaki επέλεξε να χρησιμοποιήσει 5 κερδισμένους βαθμούς (concession points) -αυτοί απονέμονται στους κατασκευαστές, στους αγώνες Superbike Race 1 & 2, με τους βαθμούς να μοιράζονται από την 1η έως την 5η θέση. Ο τελευταίος παίρνει πέντε βαθμούς, ο προ-τελευταίος 4, κ.ο.κ. Έτσι, οι κατασκευαστές που δεν τα πηγαίνουν καλά μαζεύουν περισσότερους βαθμούς, τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν σε άνοδο του ορίου στροφών τους. Κάπως έτσι, η Kawasaki επέλεξε να εξαργυρώσει 5 βαθμούς που έχει συλλέξει από τις κακές τις επιδόσεις, ανεβάζοντας το όριο στροφών της Kawasaki ZX-10 RR στις 15.100 από τις 14.850 rpm. Οι κανονισμοί έχουν άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Imola,ο οποίος διεξάγεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

*Το όριο στροφών των κινητήρων μπορεί να προσαρμοστεί (σύμφωνα με το άρθρο 2.4.2.3 του κανονισμού) στο τέλος κάθε τρίτου αγώνα, εφόσον απομένουν τουλάχιστον 3 αγώνες στη σεζόν.

Ετικέτες

Motul WSBK: Ανθρακονημάτινα Brembo Hyction για όλους από το 2027 – Ανατροπή στον χαρακτήρα του πρωταθλήματος

Οι διοργανωτές του WSBK ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Brembo για αποκλειστική προμήθεια φρένων Hyction
Brembo Hyction
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2026, μεταξύ των WSBK και Brembo προβλέπει πως η Ιταλίδα ειδική των φρένων θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια του πρωταθλήματος με το νέο της σύστημα Hyction συνδυάζει δισκόπλακα από κεραμικό υλικό και ανθρακόνημα σε συνδυασμό με τη δαγκάνα GP4 HY που έχει εξελιχθεί ειδικά για τον δίσκο αυτόν.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο της στην εκλεκτότατη και σπανιότατη Ducati Superleggera V4 Centenario.

Την απόφαση αυτή ανέλυσε ο Gregorio Lavilla, εκτελεστικός Διευθυντής του WSBK: "Το WSBK αντιπροσωπεύει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγώνων και μοτοσυκλετών δρόμου. Επεκτείνοντας τη συνεργασία μας με τη Brembo σε αυτό το νέο τεχνικό πεδίο ενισχύουμε τη σημασία του πρωταθλήματος ως μια πλατφόρμα όπου η τεχνολογία που εξελίσσεται στους αγώνες συνεισφέρει στο μέλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους κατασκευαστές, τις ομάδες και τη FIM για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στη χάραξη μιας τεχνικής κατεύθυνσης που διατηρεί το WSBK στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μοτοσυκλετών."

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Brembo, Mauro Piccoli, προσέθεσε: "Στο WSBK η απόδοση σφυρηλατείται υπό πίεση, από στροφή σε στροφή. Με το Hyction εισάγουμε μια τεχνολογία σχεδιασμένη να προσφέρει στους αναβάτες μια αμεσότερη και πιο προβλέψιμη σύνδεση με το φρενάρισμα. Το να γίνουμε αποκλειστικοί προμηθευτές από το 2027 σημαίνει πως θα παίξουμε ενεργό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος, συμβάλλοντας στη θέσπιση νέων στάνταρ. Το WSBK είναι το τέλειο εργαστήριο: εδώ δουλεύουμε δίπλα στους καλύτερους αναβάτες και ομάδες του κόσμου και αυτά που δημιουργούμε στην πίστα τροφοδοτούν την καινοτομία των εφαρμογών δρόμου."

Οι τρέχουσες λύσεις που χρησιμοποιούνται στα φρένα των μοτοσυκλετών του πρωταθλήματος με τους ατσάλινους δίσκους απαιτούν προσαρμογή στα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε πίστας και τις συνθήκες λειτουργίας. Το νέο σύστημα Hyction ωστόσο έχει σχεδιαστεί ώστε να αποδίδει με μεγαλύτερη συνέπεια και θερμική σταθερότητα σε μεγάλο εύρος συνθηκών, όπως αυτές που συναντάμε σε μια σεζόν του WSBK.

Η νέα αυτή εξέλιξη ωστόσο αλλάζει την ίδια τη φιλοσοφία πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένο το WSBK. Ως γνωστόν, δεν φορούν όλες οι μοτοσυκλέτες φρένα της Brembo ως πωλούνται την αγορά και αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που ομολογκάρονται ως πωλούνται στη βιτρίνα.

Επιβάλλοντας ένα κοινό σύστημα φρένων για όλες τις μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος, ουσιαστικά καταργείται σε έναν βαθμό η ίδια η σύνδεση του WSBK με την αγορά.

Στην επίσημη ανακοίνωση των WSBK και Brembo δεν αναλύεται με ακρίβεια ο τρόπος εφαρμογής. Μιλάμε για πακέτο δίσκοι και δαγκάνες ή μόνο οι carbon-ceramic δίσκοι Hyction; Πάντως η Brembo στην παρουσίαση του Hyction δήλωνε πως έχει εξελίξει τη δαγκάνα GP4 HY ειδικά για αυτούς τους δίσκους, οπότε θα έμοιαζε δύσκολο να ταιριάξουν οι ανθρακονημάτινοι δίσκοι με τις όποιες δαγκάνες φορούν σήμερα οι superbikes παραγωγής και πιθανότατα από του χρόνου θα βλέπουμε όλες τις μοτοσυκλέτες με το δίδυμο δίσκων και δαγκανών Hyction.

Το γεγονός μοιάζει επίσης να εισάγει μια ανισορροπία στον εμπορικό ανταγωνισμό, μιας και αν υποχρεωθούν όλες οι μοτοσυκλέτες να φορούν Brembo στο WSBK, τότε η εξέλιξη θα γείρει αποφασιστικά υπέρ της ιταλικής εταιρείας, αφήνοντας τους ανταγωνιστές της χωρίς ένα κρίσιμο πεδίο πάνω στο οποίο μπορούν να βελτιωθούν και να αποδείξουν την πρόοδό τους με αποτελέσματα στις πίστες.

Ετικέτες