WSBK - Αλλαγές στο όριο στροφών: Η Ducati χάνει 250rpm, η Kawasaki κερδίζει 250rpm

Σε άμεση ισχύ οι νέοι κανονισμοί
WSBK Rev Limits
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/5/2023

Μετά από την ανάλυση των τριών πρώτων γύρων της σεζόν, FIM και Dorna WSBK Organization (DWO), βάσει κανονισμού αποφάσισαν να μειώσουν το όριο στροφών στον V4 κινητήρα της Ducati. Παράλληλα, η Kawasaki χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό κανονισμό για να αυξήσει με τη σειρά της, τις στροφές του κινητήρα της ZX-10 RR.

Με την Ducati να έχει το πάνω χέρι στους τρεις πρώτους γύρους της χρονιάς-με τον Bautista να έχει κερδίσει τους οκτώ από τους εννέα αγώνες-, η FIM και η Dorna WSBK Organization (DWO) αποφάσισαν να μειώσουν το όριο στροφών της Panigale V4 R κατά 250 στροφές. Ο κανονισμός αυτός θα έχει άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Καταλονίας. Η αλλαγή έγινε βάσει του άρθρου 2.4.2.2-3* των κανονισμών του θεσμού και μετά από εξέταση των επιδόσεων όλων των μοτοσυκλετών μετά το τέλος των τριών πρώτων γύρων.

Πλέον το όριο για την Ducati Panigale V4 R πέφτει στις 15.850 από τις 16.100 στροφές. Από την άλλη η Kawasaki επέλεξε να χρησιμοποιήσει 5 κερδισμένους πόντους (concession points) -αυτοί απονέμονται στους κατασκευαστές στους αγώνες Superbike Race 1 & 2 με τους βαθμούς να μοιράζονται από την 1η έως την 5η θέση, ο πρώτος παίρνει πέντε βαθμούς και ούτω καθεξής- ώστε να ανεβάσει το όριο της Kawasaki ZX-10 RR στις 14.850 από τις 14.600 στροφές.

Τώρα αναμένουμε να δούμε αν και κατά πόσο οι παραπάνω αλλαγές θα επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κορυφαίων αναβατών, και αν βοηθήσουν στο να δούμε περισσότερες μάχες και θέαμα.

*Το όριο στροφών των κινητήρων μπορεί να προσαρμοστεί (σύμφωνα με το άρθρο 2.4.2.3 του κανονισμού) στο τέλος κάθε τρίτου αγώνα, εφόσον απομένουν τουλάχιστον 3 αγώνες στη σεζόν.

Ετικέτες

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.