WSBK - Misano τέστ Ημέρα 1η - Ταχύτερος με νέο ρεκόρ γύρου ο Alvaro Bautista

Πτώση για τον Razgatlioglu, νέο ψαλίδι για τη Honda, απρόσμενα καλός Sykes στην επιστροφή του στη BMW
WSBK 2023, Misano test, 1η ημέρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/5/2023

Ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της πρώτης ημέρας στο διήμερο τέστ του Misano, με τις ομάδες να δοκιμάζουν νέα εξαρτήματα στις μοτοσυκλέτες τους.

Η πρώτη από τις δύο ημέρες δοκιμών στο Misano, με το τεστ να αφορά στην πλειοψηφία των αναβατών του WSBK με τρανταχτές απουσίες των αναβατών της KRT, ολοκληρώθηκε, με τη βροχή να διακόπτει τις προσπάθειες όλων κατά την απογευματινή περίοδο.

Ταχύτερος όλων κάνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ πίστας ήταν ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati). Ο Ισπανός χρησιμοποιώντας τα ελαστικά SCQ της Pirelli σημείωσε χρόνο 1:33.035, ο οποίος είναι τρία δέκατα ταχύτερος από τον δικό του ταχύτερο γύρο που είχε σημειώσει στην περσινή Tissot Superpole του αγώνα στο Misano. O Bautista ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στο να δουλέψει στο νέο όριο στροφών της Panigale V4 R, συμπλήρωσε 87 γύρους, με τους 64 να πραγματοποιούνται το πρωί.

WSBK 2023, Misano test, 1η ημέρα

Ο μεγάλος του αντίπαλος, Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), κατέλαβε τη δεύτερη θέση -μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Bautista- την πρώτη ημέρα του τέστ, σημειώνοντας χρόνο 1:33.545 με τα ελαστικά SCX της Pirelli. Ο Τούρκος αναβάτης παρά την πτώση που είχε στη στροφή 3 λόγω φθαρμένων ελαστικών, κατάφερε να ολοκληρώσει 92 γύρους, με την περισσότερη δουλειά να γίνεται στο ψαλίδι της R1. Την τριάδα συμπλήρωσε ο teammate του Bautista στην Aruba.it Racing – Ducati, Michael Ruben Rinaldi. Ο Ιταλός ήταν σχεδόν 7 δέκατα πίσω από την πρώτη θέση, ωστόσο συμπλήρωσε 90 γύρους με την περισσότερη δουλειά να γίνεται στη σύγκριση ρυθμίσεων των τελευταίων αγώνων.

WSBK 2023, Misano test, 1η ημέρα

Το τέστ του Misano είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα της Honda. Οι αναβάτες του HRC, Iker Lecuona και Xavi Vierge δοκίμασαν δύο παραλλαγές του ψαλιδιού της Fireblade, με τον Vierge να ολοκληρώνει την πρώτη ημέρα στην τέταρτη θέση, και με τον Lecuona να σημειώνει τον όγδοο ταχύτερο χρόνο.

WSBK 2023, Misano test, 1η ημέρα

Όσον αφορά στην BMW, η -προσωρινή- επιστροφή του Tom Sykes στην ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν το πρωτοσέλιδο αυτών των ημερών, με τον Βρετανό που αγωνιζόταν με την ομάδα το 2021 να γράφει τους πρώτους του γύρους με το μοντέλο του 2023. Μετά την απογοητευτική του απόδοση στους πρώτους 4 γύρους της σεζόν με την Kawasaki Puccetti, ο Sykes εντυπωσίασε με το καλημέρα καβάλα στη μοτοσυκλέτα της BMW, σημειώνοντας τον έβδομο ταχύτερο χρόνο, αφήνοντας πίσω τον teammate του, Scott Redding, στην ενδέκατη θέση!

WSBK 2023, Misano test, 1η ημέρα

Ο δεύτερος παρόλα αυτά ολοκλήρωσε 82 γύρους δοκιμάζοντας δύο παραλλαγές ψαλιδιού, καθώς και ένα σασί. Ωστόσο ταχύτερη BMW ήταν αυτή της Bonovo Action BMW, με την οποία ο Garrett Gerloff βρέθηκε στην πέμπτη θέση, με τον teammate του, Loris Baz, να έχει μία πτώση χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί.

Στην έκτη θέση του τέστ βρέθηκε μία ανεξάρτητη Ducati, αυτή του Axel Bassani (Motocorsa Racing), με τον Ιταλό να επικεντρώνεται στις δοκιμές κυρίως στη φθορά των ελαστικών της Panigale V4 R. Όσον αφορά στην Kawasaki Racing Team WorldSBK επέλεξε να βρεθεί στο τεστ μόνο με τον αναβάτη δοκιμών Florian Marino καθώς οι Jonathan Rea και Alex Lowes επέλεξαν να μην παρευρεθούν στο Misano! Τελικά η πρώτη ημέρα δεν είχε καθόλου αγωνιστική δράση για την εργοστασιακή ομάδα, καθώς ο δοκιμαστής της δεν πραγματοποίησε κανέναν γύρο... Ο Lucas Mahias της Kawasaki Puccetti Racing, που επέστρεψε στην ομάδα μετά την αποχώρηση του Tom Sykes, ήταν ο μοναδικός αναβάτης της Kawasaki στην πίστα.

Η πρώτη εξάδα μετά την 1η ημέρα στο τέστ του Misano:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) 1:33.035s, 87 γύροι

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +0.510s, 92 γύροι

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) +0.673s, 90 γύροι

4. Xavi Vierge (Team HRC) +1.008s, 87 γύροι

5. Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) +1.310s, 61 γύροι

6. Axel Bassani (Motocorsa Racing) +1.350s, 64 γύροι

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες