Mary McGee - Πέθανε η πρώτη αναβάτισσα σε αγώνες μοτοσυκλέτας στην ιστορία των Η.Π.Α. [VIDEO]

Εμβληματική μορφή, που άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες γυναικείες συμμετοχές στον χώρο
Mary McGee
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2024

Η Αμερικανική Ένωση Μοτοσικλετιστών (ΑΜΑ) θρηνεί την απώλεια της εμβληματικής αγωνιζόμενης, και μέλος του AMA Motorcycle Hall of Fame, Mary McGee - πρωτοπόρου για τις γυναίκες αγωνιζόμενες- που απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Η Mary McGee ήταν η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε τόσο σε αγώνες motocross όσο και δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας συναντήσει πολλές αντιδράσεις τότε από τους άντρες, λόγω του φύλου της, χωρίς όμως να το βάλει κάτω, ενώ το κουράγιο και η δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες ενέπνευσαν πολλές γενιές από γυναίκες μοτοσυκλετίστριες και αγωνιζόμενες στις Η.Π.Α.

“Η Mary McGee αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση του τρόπου ζωής με μοτοσυκλέτα στις γυναίκες σε όλη την Αμερική και το έκανε με αμείωτο πάθος και ζωντάνια”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AMA Rob Dingman. “Η συνεισφορά της στη μοτοσυκλέτα δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η κληρονομιά της μέσα στο άθλημά μας θα ζει για πάντα.”

Η McGee γεννήθηκε στο Juneau της Αλάσκας στις 12 Δεκεμβρίου 1936 και πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς της μακριά από τη μοτοσυκλέτα. Η McGee μετακόμισε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ νεαρή ηλικία για να ζήσει με τους παππούδες της στην Αϊόβα. Το 1944, η οικογένεια της McGee μετακόμισε στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Η αγάπη της McGee για τους αγώνες αυτοκινήτου, αρχικά, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όμως το 1957, παθιάστηκε με τη μοτοσυκλέτα, καθώς ξεκίνησε να οδηγεί για πρώτη φορά σε δύο τροχούς, καβάλα σε ένα Triumph Tiger Cub 200cc που αγόρασε από έναν φίλο της.

Λίγο αργότερα, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έβγαλε αγωνιστική άδεια της FIM.

Ξεκινώντας τους ασφάλτινους αγώνες μοτοσυκλέτας -με στόχο να βελτιώσει τις ικανότητές της στους αγώνες αυτοκινήτου- η McGee μεταπήδησε στους χωμάτινους αγώνες το 1963, συμμετέχοντας στο περιφερειακό Πρωτάθλημα AMA District 37 enduro πάνω σε μια Honda Scrambler 250cc του 1962.

Το 1967, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον αγώνα Baja 500, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, η McGee ολοκλήρωσε τον αγώνα -ο οποίος είναι συνήθως αγώνας για δύο αναβάτες που μοιράζονται την ίδια μοτοσυκλέτα- μόνη της!

Η McGee είχε μια ιδιαίτερα μακρά αγωνιστική καριέρα, καθώς συνέχισε να αγωνίζεται -τόσο με μοτοσικλέτες όσο και με αυτοκίνητα- μέχρι το 2011. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, παρέμεινε σταθερή πρέσβειρα της μοτοσυκλέτας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους -και κυρίως τις γυναίκες- να οδηγούν.

Για τις προσπάθειές της ως αγωνίστρια και υπέρμαχος των γυναικών στη μοτοσυκλέτα, η McGee εισήχθη στο AMA Motorcycle Hall of Fame το 2018.

Θυμίζουμε πως το 2024 ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 Lewis Hamilton -γνωστός για την αγάπη του με τους δυο τροχούς- έγινε παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Motorcycle Mary” το οποίο αφορούσε την ξεχωριστή αγωνιζόμενη Mary McGee, ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ετικέτες

BMU/ Alpe Adria, Brno: Πέμπτη θέση για τη Wolf-Racing και τον Γιώργο Παρασκευά

Το τέταρτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας διεξάχθηκε στην πίστα του Brno, στην Τσεχία, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria.
wolf racing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Γιώργος Παρασκευάς, οδηγός και team manager της ομάδας WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD αγωνίστηκε στην κατηγορία F1000 SBK, κατακτώντας την πέμπτη θέση στην κατηγορία του Βαλκανικού και την εικοστή του Ευρωπαϊκού.

wolf racing

Ελεύθερες Δοκιμές – Παρασκευή 10/07

Στην πρώτη μέρα του αγωνιστικού τριήμερου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του, BMW S1000RR WSR4, συγκεκριμένα με το ABS. Η ομάδα δούλεψε αρκετά γρήγορα και στις επόμενες δοκιμές είχε διορθωθεί. Παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι που εκτέλεσε ο Γιώργος Παρασκευάς ήταν αρκετά βελτιωμένοι και καλύτεροι από την προηγούμενη σεζόν, ενώ δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές στη μοτοσυκλέτα, κάτι που αποδεικνύει την εξέλιξη του πιλότου.

wolf racing

Κατατακτήριες Δοκιμές / Πρώτος Αγώνας – Σάββατο 11/07

Οι κατατακτήριες που καθορίζουν τις θέσεις στη σχάρα εκκίνησης του αγώνα, διακόπηκαν λόγω πτώσης οδηγού, ενώ ο πιλότος μας αντιμετώπιζε ξανά τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του. Με την επανεκκίνηση του σέσσιον δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω βελτίωση χρόνου, είχε όμως ήδη σημειώσει επίδοση σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από την περσυνή, κατακτώντας την εικοστή όγδοη θέση ανάμεσα από σαράντα αναβάτες.   

Φυσικά μετά το τέλος των κατατακτήριών, η ομάδα έσπευσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της BMW S1000RR WSR4. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι είχε λυθεί, καθώς δεν ακολουθούσαν άλλες δοκιμές πριν τον πρώτο αγώνα.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο πιλότος μας προσπέρασε κατευθείαν αρκετούς αναβάτες, πραγματοποιώντας μια καταπληκτική εκκίνηση και αφήνοντας πίσω του το αποτέλεσμα των κατατακτήριων. Ανέβηκε στην πέμπτη θέση για το Βαλκανικό και στην εικοστή για το Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να χάσει θέση από κανέναν αντίπαλο, με σταθερούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς.

Παρά κάποιες τεχνικές δυσκολίες και τις περισσότερες συμμετοχές αναβατών, ο Γιώργος Παρασκευάς απέδειξε την ανοδική του αγωνιστική εξέλιξη και το πείσμα να μην αφήσει κανένα εμπόδιο να ανακόψει την πορεία του.

wolf racing

Ακύρωση του υπόλοιπου αγωνιστικού προγράμματος

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria και το Βαλκανικό BMU, όπου συμμετέχει ο Έλληνας Γιώργος Παρασκευάς, ολοκληρώθηκε πρόωρα με δύσκολο και οδυνηρό τρόπο. Ένα θανατηφόρο δυστύχημα επισκίασε κάθε αγωνιστικό αποτέλεσμα, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως ένδειξη σεβασμού προς τους αναβάτες και τις οικογένειες τους, η διοργάνωση αποφάσισε την οριστική διακοπή του υπόλοιπου αγωνιστικού τριημέρου.

Η ομάδα WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους φίλους και σε ολόκληρη την κοινότητα του αθλήματος.

wolf racing

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

“Η πέμπτη θέση μας αφήνει πολύ χαρούμενους, γιατί είμασταν με πολύ καλό και σταθερό γυρολόγιο. Η εικοστή θέση είναι μια εντάξει θέση για το Alpe Adria. Είμαστε μεν χαρούμενοι για την πέμπτη θέση αλλά πάρα πολύ στεναχωρημένοι με το συμβάν. Τα μάτια φυσικά στον επόμενο αγώνα αλλά μας έχει καλέσει η ομοσπονδία του BMU για ενός λεπτού σιγή στην Βουλγαρία και προέχει αυτό και μετά ο επόμενος αγώνας μας.”

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023 οι:

BMW MOTORRAD HELLAS
DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS
TECNO MOTO PERFORMANCE
INTRAMOTO PIRELLI
BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS
PAPASTAVROU SHOPS
QNT SPORTS
DXL GRAPHICS
BIKELALERT HELLAS
MOTUL GREECE
HELMET HOME
RIDER GRAPHICS
K-TECH SUSPENSION UK
MOTUL GREECE