Mary McGee - Πέθανε η πρώτη αναβάτισσα σε αγώνες μοτοσυκλέτας στην ιστορία των Η.Π.Α. [VIDEO]

Εμβληματική μορφή, που άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες γυναικείες συμμετοχές στον χώρο
Mary McGee
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2024

Η Αμερικανική Ένωση Μοτοσικλετιστών (ΑΜΑ) θρηνεί την απώλεια της εμβληματικής αγωνιζόμενης, και μέλος του AMA Motorcycle Hall of Fame, Mary McGee - πρωτοπόρου για τις γυναίκες αγωνιζόμενες- που απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Η Mary McGee ήταν η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε τόσο σε αγώνες motocross όσο και δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας συναντήσει πολλές αντιδράσεις τότε από τους άντρες, λόγω του φύλου της, χωρίς όμως να το βάλει κάτω, ενώ το κουράγιο και η δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες ενέπνευσαν πολλές γενιές από γυναίκες μοτοσυκλετίστριες και αγωνιζόμενες στις Η.Π.Α.

“Η Mary McGee αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση του τρόπου ζωής με μοτοσυκλέτα στις γυναίκες σε όλη την Αμερική και το έκανε με αμείωτο πάθος και ζωντάνια”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AMA Rob Dingman. “Η συνεισφορά της στη μοτοσυκλέτα δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η κληρονομιά της μέσα στο άθλημά μας θα ζει για πάντα.”

Η McGee γεννήθηκε στο Juneau της Αλάσκας στις 12 Δεκεμβρίου 1936 και πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς της μακριά από τη μοτοσυκλέτα. Η McGee μετακόμισε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ νεαρή ηλικία για να ζήσει με τους παππούδες της στην Αϊόβα. Το 1944, η οικογένεια της McGee μετακόμισε στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Η αγάπη της McGee για τους αγώνες αυτοκινήτου, αρχικά, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όμως το 1957, παθιάστηκε με τη μοτοσυκλέτα, καθώς ξεκίνησε να οδηγεί για πρώτη φορά σε δύο τροχούς, καβάλα σε ένα Triumph Tiger Cub 200cc που αγόρασε από έναν φίλο της.

Λίγο αργότερα, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έβγαλε αγωνιστική άδεια της FIM.

Ξεκινώντας τους ασφάλτινους αγώνες μοτοσυκλέτας -με στόχο να βελτιώσει τις ικανότητές της στους αγώνες αυτοκινήτου- η McGee μεταπήδησε στους χωμάτινους αγώνες το 1963, συμμετέχοντας στο περιφερειακό Πρωτάθλημα AMA District 37 enduro πάνω σε μια Honda Scrambler 250cc του 1962.

Το 1967, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον αγώνα Baja 500, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, η McGee ολοκλήρωσε τον αγώνα -ο οποίος είναι συνήθως αγώνας για δύο αναβάτες που μοιράζονται την ίδια μοτοσυκλέτα- μόνη της!

Η McGee είχε μια ιδιαίτερα μακρά αγωνιστική καριέρα, καθώς συνέχισε να αγωνίζεται -τόσο με μοτοσικλέτες όσο και με αυτοκίνητα- μέχρι το 2011. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, παρέμεινε σταθερή πρέσβειρα της μοτοσυκλέτας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους -και κυρίως τις γυναίκες- να οδηγούν.

Για τις προσπάθειές της ως αγωνίστρια και υπέρμαχος των γυναικών στη μοτοσυκλέτα, η McGee εισήχθη στο AMA Motorcycle Hall of Fame το 2018.

Θυμίζουμε πως το 2024 ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 Lewis Hamilton -γνωστός για την αγάπη του με τους δυο τροχούς- έγινε παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Motorcycle Mary” το οποίο αφορούσε την ξεχωριστή αγωνιζόμενη Mary McGee, ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ετικέτες

Wolf-racing Motul WRRS BMW Μotorrad: Πέτυχε μία 5η και μία 6η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη νέα πίστα της γειτονικής χώρας
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/7/2026

Στη νέα βουλγάρικη πίστα Α1 Motor Park διεξήχθη το πέμπτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας BMU όπου ο Γιώργος Παρασκευάς πέτυχε μία 5η και μία 6η θέση με την ομάδα Wolf-racing Motul WRRS BMW Μotorrad στην κατηγορία F1000.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας:

Παρότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε track day με σκοπό την παραπάνω εξοικείωση με την πίστα, οι συνεχείς μεταβολές καιρού δεν επέτρεψαν τη σωστή αξιολόγηση των ρυθμίσεων και των ελαστικών.

Το αγωνιστικό τριήμερο ξεκίνησε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς η έντονη βροχόπτωση την Παρασκευή περιόρισε τη δυνατότητα της ομάδας να συλλέξει άμεσα τα απαραίτητα δεδομένα για το ιδανικό στήσιμο μοτοσυκλέτας. Λόγω βροχόπτωσης πραγματοποιήθηκε μόνο μια περίοδος ελευθέρων δοκιμών, με τις δυο υπόλοιπες να μεταφέρονται στο πρόγραμμα του Σαββάτου μαζί με τις κατατακτήριες δοκιμές και τον πρώτο αγώνα.

wolf

Το Σάββατο, στα χρονομετρημένα ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε την έκτη θέση στη σχάρα εκκίνησης για τους δυο αγώνες έντεκα γύρων. Ακολουθούσε ο πρώτος αγώνας του τριημέρου και ο πιλότος της WOLF-RACING πραγματοποίησε εξαιρετική εκκίνηση, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση ήδη από την πρώτη στροφή.

Ωστόσο, η λανθασμένη επιλογή ελαστικών και το μη – ακόμη – ιδανικό set up της μοτοσυκλέτας BMW S1000RR WSR4 δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει τον ρυθμό του. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου είχε υποχωρήσει στην έκτη θέση,  την οποία διατήρησε με σταθερότητα μέχρι την καρό σημαία αποκομίζοντας πολύτιμα δεδομένα για τον ερχόμενο αγώνα της Κυριακής. 

Η εικόνα της ομάδας ήταν αισθητά βελτιωμένη την επόμενη μέρα στον δεύτερο αγώνα. Με το σωστό πλέον στήσιμο μοτοσυκλέτας, το οποίο ο Γιώργος Παρασκευάς χαρακτήρισε «τρέλα, καταπληκτικό!», επανέλαβε την εξαιρετική του εκκίνηση, βρισκόμενος ξανά στην τέταρτη θέση, αυτή τη φορά έχοντας τον απαιτούμενο ρυθμό και την αυτοπεποίθηση για να την υπερασπιστεί.

Στον έκτο γύρο, όμως, η τύχη είχε διαφορετική άποψη. Στη δεύτερη και πιο απαιτητική στροφή της πίστας παρουσιάστηκε ένα απρόοπτο τεχνικό περιστατικό, το οποίο άλλαξε τα αποτελέσματα. Κατά το κατέβασμα ταχυτήτων από τετάρτη, η μοτοσυκλέτα μπήκε στιγμιαία σε νεκρά και στη συνέχεια κούμπωσε απότομα η πρώτη σχέση, προκαλώντας μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση. Η στιγμή αυτή ήταν αρκετή για να δοθεί η ευκαιρία στον αναβάτη που ακολουθούσε τον Γιώργο Παρασκευά, να τον προσπεράσει.

Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μάχη και την προσπάθεια ο πιλότος μας, πιέζοντας μέχρι την τελευταία στροφή για να καλύψει τη διαφορά και να ανακτήσει τη θέση του. Παρά τον ταχύτερο ρυθμό στους τελευταίους τρεις γύρους, πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην πέμπτη θέση ολοκληρώνοντας ένα πολύ θετικό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για την WOLF-RACING, γεμάτο επιμονή και αγωνιστικό πνεύμα.

Με τα αποτελέσματα στην Βουλγαρία, ο Γιώργος Παρασκευάς και η WOLF-RACING αποκόμισαν πολύτιμους βαθμούς και σημαντικά δεδομένα για τη νέα πίστα A1 Motor Park, συνεχίζοντας την πορεία του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας με αισιοδοξία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη συνέχεια της σεζόν.

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, σήμερα στον δεύτερο αγώνα η μοτοσυκλέτα ήταν καταπληκτική! Βελτιωθήκαμε τρομερά και γενικά νιώθω πολύ καλός οδηγός πλέον. Νιώθω ότι ξανά βρίσκω τον παλιό καλό εαυτό μου.

Η νέα πίστα Α1 Motor Park είναι πολύ παιχνιδιάρικη, μπορείς να κάνεις πάρα πολύ εύκολα λάθος ιδιαίτερα σε δυο τρομερές στροφές. Πειραματιζόμασταν σε αρκετά σημεία διότι είναι η πρώτη φορά που αγωνιζόμαστε εδώ.

Δεν έχω λόγια, θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μου συμπαραστέκεται και κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου».

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

INTRAMOTO PIRELLI

BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK

MOTUL GREECE