Mary McGee - Πέθανε η πρώτη αναβάτισσα σε αγώνες μοτοσυκλέτας στην ιστορία των Η.Π.Α. [VIDEO]

Εμβληματική μορφή, που άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες γυναικείες συμμετοχές στον χώρο
Mary McGee
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2024

Η Αμερικανική Ένωση Μοτοσικλετιστών (ΑΜΑ) θρηνεί την απώλεια της εμβληματικής αγωνιζόμενης, και μέλος του AMA Motorcycle Hall of Fame, Mary McGee - πρωτοπόρου για τις γυναίκες αγωνιζόμενες- που απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Η Mary McGee ήταν η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε τόσο σε αγώνες motocross όσο και δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας συναντήσει πολλές αντιδράσεις τότε από τους άντρες, λόγω του φύλου της, χωρίς όμως να το βάλει κάτω, ενώ το κουράγιο και η δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες ενέπνευσαν πολλές γενιές από γυναίκες μοτοσυκλετίστριες και αγωνιζόμενες στις Η.Π.Α.

“Η Mary McGee αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση του τρόπου ζωής με μοτοσυκλέτα στις γυναίκες σε όλη την Αμερική και το έκανε με αμείωτο πάθος και ζωντάνια”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AMA Rob Dingman. “Η συνεισφορά της στη μοτοσυκλέτα δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η κληρονομιά της μέσα στο άθλημά μας θα ζει για πάντα.”

Η McGee γεννήθηκε στο Juneau της Αλάσκας στις 12 Δεκεμβρίου 1936 και πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς της μακριά από τη μοτοσυκλέτα. Η McGee μετακόμισε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ νεαρή ηλικία για να ζήσει με τους παππούδες της στην Αϊόβα. Το 1944, η οικογένεια της McGee μετακόμισε στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Η αγάπη της McGee για τους αγώνες αυτοκινήτου, αρχικά, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όμως το 1957, παθιάστηκε με τη μοτοσυκλέτα, καθώς ξεκίνησε να οδηγεί για πρώτη φορά σε δύο τροχούς, καβάλα σε ένα Triumph Tiger Cub 200cc που αγόρασε από έναν φίλο της.

Λίγο αργότερα, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έβγαλε αγωνιστική άδεια της FIM.

Ξεκινώντας τους ασφάλτινους αγώνες μοτοσυκλέτας -με στόχο να βελτιώσει τις ικανότητές της στους αγώνες αυτοκινήτου- η McGee μεταπήδησε στους χωμάτινους αγώνες το 1963, συμμετέχοντας στο περιφερειακό Πρωτάθλημα AMA District 37 enduro πάνω σε μια Honda Scrambler 250cc του 1962.

Το 1967, η McGee έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον αγώνα Baja 500, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, η McGee ολοκλήρωσε τον αγώνα -ο οποίος είναι συνήθως αγώνας για δύο αναβάτες που μοιράζονται την ίδια μοτοσυκλέτα- μόνη της!

Η McGee είχε μια ιδιαίτερα μακρά αγωνιστική καριέρα, καθώς συνέχισε να αγωνίζεται -τόσο με μοτοσικλέτες όσο και με αυτοκίνητα- μέχρι το 2011. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, παρέμεινε σταθερή πρέσβειρα της μοτοσυκλέτας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους -και κυρίως τις γυναίκες- να οδηγούν.

Για τις προσπάθειές της ως αγωνίστρια και υπέρμαχος των γυναικών στη μοτοσυκλέτα, η McGee εισήχθη στο AMA Motorcycle Hall of Fame το 2018.

Θυμίζουμε πως το 2024 ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 Lewis Hamilton -γνωστός για την αγάπη του με τους δυο τροχούς- έγινε παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Motorcycle Mary” το οποίο αφορούσε την ξεχωριστή αγωνιζόμενη Mary McGee, ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ετικέτες

Tandragee 100: Θανατηφόρο ατύχημα για τον James Walsh - Λίγες ώρες νωρίτερα είχε νικήσει στην κατηγορία Junior

Ο 38χρονος Ιρλανδός αναβάτης χτύπησε στον αγώνα Senior και νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο
James Walsh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/7/2026

Θλιβερή η είδηση του θανάτου του James Walsh, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από το σοβαρό ατύχημα που είχε στον αγώνα Senior Support του Tandragee 100. Ο Ιρλανδός αναβάτης είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στο νοσοκομείο μετά το συμβάν, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Tραγική η εξέλιξη για τον Walsh που λίγες ώρες πριν το ατύχημα είχε πανηγυρίσει τη νίκη στον αγώνα Junior Support, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στο ιστορικό Tandragee 100.

Κατά τη διάρκεια του Senior Support σημειώθηκε το δυστύχημα που οδήγησε στην άμεση αεροδιακομιδή του με ελικόπτερο, σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι το τέλος.

Η πρώτη απώλεια στο Tandragee 100 μετά από εννέα χρόνια

Ο James Walsh είναι ο πρώτος αναβάτης που χάνει τη ζωή του στο Tandragee 100 μετά το 2017, όταν είχε σκοτωθεί ο Ιταλός Dario Cecconi.

Παράλληλα, πρόκειται για τον δεύτερο θανατηφόρο τραυματισμό σε αγώνες δρόμου μέσα σε μικρό διάστημα, καθώς στα τέλη Μαΐου είχε χάσει τη ζωή του και ο Daniel Ingham, έπειτα από ατύχημα στο Isle of Man TT.

Tandragee 100

Η ανακοίνωση των διοργανωτών

Με επίσημη ανακοίνωσή της, Η Λέσχη Μοτοσυκλέτας και Αυτοκινήτου του North Armagh επιβεβαίωσε τον θάνατο του Walsh, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ενός ιδιαίτερα αγαπητού μέλους της κοινότητας των αγώνων δρόμου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολόκληρος ο σύλλογος πενθεί για τον χαμό του αναβάτη, ενώ εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του Claire, στη μητέρα του Geraldine, στην οικογένεια και στους φίλους του.

Παράλληλα, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν δημόσια την ιατρική ομάδα της MCUI UC, το πλήρωμα του αεροδιακομιδής και το προσωπικό του νοσοκομείου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να σώσουν τη ζωή του, ζητώντας παράλληλα να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα της οικογένειάς του αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ένας ακόμη δύσκολος χρόνος για τους αγώνες δρόμου

Η είδηση επισκίασε το αγωνιστικό κομμάτι του φετινού Tandragee 100, όπου ο Michael Dunlop συνέχισε το εντυπωσιακό σερί του, αυξάνοντας το σύνολο των νικών του στους ιρλανδικούς αγώνες δρόμου στις 135.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Daniel Ingham στο Isle of Man TT και τώρα του James Walsh, το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο για τον χώρο των αγώνων δρόμου, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα που εξακολουθεί να πλανάται πάνω από έναν από τους πιο και επικίνδυνους κλάδους των αγώνων μοτοσυκλέτας.