RedBull Romaniacs 2η μέρα: Νίκη Lettenbichler στην 5η θέση ο Κίμωνας: Σκληρό Enduro με Yamaha Tenere!

Απίστευτο: Ισοφάρισαν μέχρι δευτερόλεπτο Καράμπελας-Gordinne
RedBull Romanicas 2η μέρα: Νίκη Lettenbichler στην 5η θέση ο Κίμωνας: Σκληρό Enduro με Yamaha Tenere!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/7/2025

Οι διοργανωτές είπαν πως εχθές έκαναν την δυσκολότερη εκκίνηση στο Romaniacs οδηγώντας στο ασφαλές συμπέρασμα πως η σημερινή ημέρα θα ήταν το πολύ ίση σε βαθμό δυσκολίας. Κανείς δεν περίμενε πως θα ήταν πολύ δυσκολότερη!

Κροκάλα και μπόλικη πέτρα, στενά μονοπάτια που κολλάνε Enduro και αν κόψεις με το Tenere των 200ων κιλών θα δυσκολευτείς διπλά, γλιστερά κατεβάσματα, μέχρι κορμοί και εμπόδια που το σκέφτεσαι με το Enduro και δύσκολα το επιχειρείς με Adventure. Κι όμως η σημερινή διαδρομή της Adventure Ultimate κατηγορίας ήταν πιο κοντά στην Gold από εχθές, σε βαθμό δυσκολίας!

Χαρακτηριστικό του υψηλότατου ανταγωνισμού και του επιπέδου που επικρατεί, είναι πως μετά από δέκα σημεία ελέγχου και τρεις ώρες καθαρού αγώνα, ο Κίμωνας έκανε ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο χρόνο έως επίπεδο δευτερολέπτου, με τον Greg Gordinne ισοβαθμώντας στην 5η θέση!

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως είναι πολύ σπάνιο σε πολυήμερους αγώνες να φτάνεις σε μία ημέρα να γράφεις έως το ίδιο δευτερόλεπτο, πόσο μάλιστα στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Νικητής σήμερα στην Adventure Ultimate ήταν ο Jonny Walker, μόλις για δύο δευτερόλεπτα απέναντι στον Pol Tarres, χαρακτηριστικό του πώς οδήγησαν όλη την ημέρα!

Στην τρίτη θέση, ο αναβάτης της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ο Ρουμάνος Krisztian Tompa, ομόσταυλος του Κίμωνα και πολυπρωθλητής Ρουμανίας στο Motocross. Μόλις δύο λεπτά από τους κορυφαίους της κατηγορίας, που έχουν πολύ περισσότερη εμπειρία στις μεγάλες μοτοσυκλέτες, είναι μία επίδοση που μαρτυρά πως ο Tompa προπονήθηκε πολύ στην προετοιμασία του για το Romaniacs. Έκανε πραγματική δουλειά και επιβεβαιώνει την επιλογή της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ να επενδύσει επάνω του. Η φυσική ταχύτητα του Tompa που έχει εξελιχθεί από το Motocross τον βοήθησε σήμερα ακόμη περισσότερο καθώς στο κουραστικό κομμάτι με το κοπάνημα του εμπρός τροχού στις πέτρες και τα σημεία που συναντούσες ρίζες και νεροφαγώματα έχοντας μαζέψει χιλιόμετρα.

RedBull Romanicas 2η μέρα: Νίκη Lettenbichler στην 5η θέση ο Κίμωνας: Σκληρό Enduro με Yamaha Tenere!

Ο Κίμωνας κέρδιζε στα γρήγορα κομμάτια τον Gordinne, με τον οποίο γνωριζόμαστε από το KTM Adventure Rally στην Νορβηγία, και πήγαιναν με αντίστοιχο ρυθμό στα τεχνικά κομμάτια, όμως δύο πτώσεις που έκοψαν τον ρυθμό του συντάκτη μας και το γεγονός πως η διαδρομή δεν επέτρεπε προσπεράσεις, τον οδήγησαν στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον Βέλγο!

Μπροστά τους ο Πολωνός Szczotka σε μία απίστευτη πεντάδα στη σημερινή διαδρομή του Romaniacs που αν ήταν ειδική στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro θα ήταν μία σκληρή και δύσκολη ημέρα. Για την Adventure Ultimate κατηγορία όμως, σήμαινε πως θα έπρεπε να την περάσουν με μεγάλες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες!

Σε ένα σημείο της διαδρομής ο Κίμωνας οδηγούσε σήμερα μαζί με τον Matthias Walkner που δεν αγωνίζεται αλλά ακολουθεί την διαδρομή καταγράφοντας με κάμερα και έχει γράψει ένα φανταστικό σώσιμο του Κίμωνα (λόγια του Walkner) το οποίο σίγουρα θα δούμε να παίζει τις επόμενες ημέρες στα video της διοργάνωσης.

Προς το τέλος της διαδρομής η Adventure Ultimate διασταυρώθηκε στους χωματόδρομους με την Gold και ο Κίμωνας που πήγαινε με καλό χρόνο εμπρός βρέθηκε να προσπερνά τον Lettenbichler και να κυνηγιέται για λίγο με τον Bolt πριν ο αναβάτης της Husqvarna περάσει εμπρός.

Συνολικά ταχύτερος όμως σήμερα ο Lettenbichler, με τον Bolt να είναι ο πιο γρήγορος σε άλλα δύο σκέλη εκτός από το τελευταίο!

Η στιγμή της οδήγησης με τα μεγάλα ονόματα του Enduro ήταν μαγική και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που στο τελείωμα της ημέρας ο Κίμωνας επέλεξε να ολοκληρώσει την διαδρομή από τα μεγάλα εμπόδια και το τεράστιο άλμα, ενώ έχει εναλλακτική ακριβώς δίπλα και είναι θέμα επιλογής του αναβάτη από που θα περάσει. Ένα από τα λίγα μεγάλα, πλην των εργοστασιακών, που πέρασε αεροπορία και από το άλμα!

Χαρακτηριστικό εδώ VIDEO του αναβάτη του αγγλικού εξειδικευμένου site Enduro21, του Jonathan Pearson, που του επίσης συμμετέχει στην ίδια κατηγορία με Tenere Rally και ήταν σαν να του έκανε σαμποτάζ η διοργάνωση καθώς έσπασε η ξύλινη εξέδρα την στιγμή της προσγείωσής του, στο κλείσιμο της ημέρας!

 

@redbullromaniacsofficial Nothing beats that #RedBullRomaniacs #endurofail #adventurebikes ♬ Jet2 Advert - ✈️A7-BBH | MAN 🇬🇧

 

Στην Gold κατηγορία την τρίτη θέση πήρε ο Mario Roman, στην Silver ο Eddie Karlsson κάνοντας την διαφορά με το Star και ακολουθούμενος από Justin Elizondo και Kornel Ott.

Στην Bronze την τριάδα σχημάτισαν ο Diego Chang ακολουθούμενος από τον Γερμανό Kevin Gallas που να σημειώσουμε πως συμμετέχει με Tenere Rally γράφοντας την διαδρομή των Enduro, ενώ τους περνούσε και στον Πρόλογο με τον κόσμο να τον αποθεώνει. Έχει κερδίσει την κατηγορία στο παρελθόν επίσης με Tenere και είναι φαβορί και για φέτος. Στην τρίτη θέση ο Κινέζος Xing Yang.

Στην Iron ο Alexander Petroiu, με τον Fabio Carvalho και τον Mark Newton να ακολουθούν και στην Atom η τριάδα αποτελείται από Dmitriy Reznitskiy, Carlos Gracida και Justin Short.

Αμετακίνητα πρώτος με τεράστια διαφορά ο Sam Sunderland στην Adventure Light κατηγορία, 40 λεπτά από τον δεύτερο, είναι σαν να τους κάνει πλάκα. Κλείνουν την τριάδα ο Joop Nissink και Oliver Mocker.

Sebastian Dudaș, Thomas Warmuth και David Freidinger γράφουν την τριάδα της eMoto Expert με αμετακίνητη την κατάταξη στην τετράδα-κατηγορία της eMoto Hobby.

Έχοντας βρέξει σήμερα κατά διαστήματα αναμένουν πλέον όλοι μία ακόμη πιο δύσκολη ημέρα, στο μεταξύ η σημερινή κούραση θέλει μία ολόκληρη ημέρα για να σβήσει καθώς για τους περισσότερους αναβάτες είναι σαν να έχουν κάνει δύο ημέρες εντατικής γυμναστικής στο γυμναστήριο.

Είναι λοιπόν και μία ημέρα που χρειάζεται προσοχή γιατί το λάθος μπορεί εύκολα να γίνει και να ακολουθήσει μία πτώση που στις απότομες πλαγιές στα δάση της Ρουμανίας, μπορεί να είναι επώδυνη!

 

 

Romano Hummel: Αυτοκτόνησε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Long Track - Είχε πρόσφατα αποσυρθεί από την ενεργό δράση

Ο Ολλανδός αναβάτης είχε ανακοινώσει την οριστική αποχώρησή του από τους αγώνες των οβάλ πιστών λίγους μόλις μήνες νωρίτερα
Hummel
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/10/2026

Ο Romano Hummel, ένας από τους κορυφαίους αναβάτες του Long Track και του Grass Track, έφυγε από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου 2026, σε ηλικία μόλις 27 ετών, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ο κόσμος των αγώνων μοτοσυκλέτας θρηνεί τον θάνατο του Romano Hummel. Ο Ολλανδός αναβάτης, που είχε κατακτήσει παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους σε αγώνες σε οβάλ χωμάτινες πίστες, έβαλε τέλος στη ζωή του στις 21 Οκτωβρίου 2026, 11μόλις ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ο Hummel ήταν ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος αναβάτης αγώνων, έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Το 2021 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Long Track, ενώ το 2023 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ομαδικό. Στο Grass Track κυριάρχησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατακτώντας τον τίτλο δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2022 και το 2023.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024, ένα σοβαρό ατύχημα στο Grand Prix της Γερμανίας τον ανάγκασε να διακόψει προσωρινά την αγωνιστική του δραστηριότητα για λόγους υγείας. Μετά την αποκατάστασή του, ο αναβάτης με τον αριθμό #666, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και συνέχισε να διεκδικεί τίτλους. Στην πίστα του Aduard, στην Ολλανδία, κατέκτησε τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο του στο Grass Track, ενώ στη συνέχεια πανηγύρισε με την εθνική ομάδα της χώρας του ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων, μπροστά στο κοινό της χώρας του.

Hummel

Παρά τις νέες επιτυχίες, στα τέλη Αυγούστου του 2026 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα αποσυρόταν οριστικά από τους αγώνες στο τέλος της σεζόν. Σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι η απόφαση οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να επαναφέρει τη ζωή του σε μια ισορροπία και αναφερόμενος ιδιαίτερα στα παιδιά του.

Ο Hummel θα μείνει στη μνήμη των φίλων των αγώνων και για το ιδιαίτερο οδηγικό του στιλ. Σε αντίθεση με τη συνήθη τεχνική στο Long Track και στο Grass Track, όπου οι αναβάτες χρησιμοποιούν το αριστερό πόδι για να ελέγχουν την ισορροπία τους στις στροφές, εκείνος περνούσε τις στροφές με το πόδι ήδη τοποθετημένο προς τα πίσω στο μαρσιπιέ. Η τεχνική του ξεχώριζε για τον έλεγχο και την ισορροπία της μοτοσυκλέτας, ενώ χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του με τα κρόσσια που ενσωμάτωνε στους πήχεις της φόρμας του από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.