Dakar 2019: Ενηλικιώθηκε το σερί! 18 χρόνια KTM!

Κι ο Price θα πάρει το prize…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2019

Ήταν ένα φοβερό Dakar, ένας δύσκολος αγώνας για όλες τις ομάδες, που όμως χαρακτηρίστηκε καταστροφικός για την Honda, εξίσου άτυχος για την Yamaha ενώ ταλαιπώρησε και τους αναβάτες της KTM, όχι όμως αντίστοιχα με τους υπόλοιπους, Τεράστια εμπειρία ως ομάδα συνολικά, άψογη συνεργασία μεταξύ τους με ανθρώπους και μηχανικούς που χρόνια κερδίζουν έχοντας βρει την καλύτερη συνταγή. Κι αυτό, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που έχουν καταφέρει να κάνουν εξελίσσοντας τις μοτοσυκλέτες τους είναι ο συνδυασμός που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει, τουλάχιστον ούτε και φέτος κατάφεραν! Η KTM για άλλη μία φορά είναι η νικήτρια του Dakar, για άλλη μία φορά ο ανταγωνισμός δεν ήταν αρκετός για εκείνους, τουλάχιστον όχι ο εξωτερικός καθώς ο μόνος στο τέλος που θα μπορούσε να πάρει σπάσει το σερί από την KTM ήταν η… Husqvarna!

παρά λίγο....

Και δεν ήταν πως δεν προσπάθησε να το κάνει, ο Quintanilla δεν θα άφηνε με τίποτα να του φύγει η νίκη, όχι όταν είχε ένα λεπτό διαφοράς από εκείνη! Όποιος κι αν ήταν δεν θα σταματούσε, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε πως θα έσπαγε ένα τέτοιο σερί. Η πίεση όμως για την πολυπόθητη νίκη ίσως να ήταν αυτή που τον οδήγησε σε ένα λάθος πολύ νωρίς σήμερα, πέφτοντας και χτυπώντας το πόδι του. Ο Χιλιανός όμως έσφιξε τα δόντια, όπως είπε πριν λίγο στον τερματισμό, και αψηφώντας τον πόνο όρμησε για το καλύτερο δυνατό ψαλιδίζοντας την διαφορά και φτάνοντας στο τέλος λίγο πιο κάτω από τα είκοσι λεπτά πίσω από τον Price που πήρε την νίκη και τον φετινό τίτλο…

Ο Price δεν ήθελε να ρισκάρει, απαλλαγμένος από τον εξωτερικό ανταγωνισμό με μόνους πίσω του σε χρόνο τους συναθλητές τους στην δεμένη ομάδα της KTM, όρμησε με σύνεση σήμερα στην εκκίνηση. Τελευταία φορά που κέρδισε στο Dakar ήταν το 2016 και ήξερε ακριβώς πόσο γλυκό είναι το συναίσθημα ώστε να μην θέλει να το χάσει! Ο παλιότερος αναπληρωματικός της Honda, η φετινή αποκάλυψη, ο JI. CORNEJO FLORIMO βρισκόταν στο κατόπι του, αλλά φυσικά με το φιάσκο της Honda, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να του κλέψει την νίκη του σκέλους, και πράγματι έφτασε κοντά. Ο Price, έτσι για να ευθυμήσουμε, είχε ήδη εξασφαλίσει και το άλλο έπαθλο με μία δεύτερη θέση, όμως φυσικά πήγαινε για τον φετινό τίτλο στο δυσκολότερο Rally του κόσμου. Με την KTM να έχει κάνει όλα όσα χρειαζόντουσαν για να τα καταφέρει κι αυτή την φορά, το τελικό αποτέλεσμα είναι ομαδική δουλειά και όχι ατομική. Ο Price είναι ο μεγάλος νικητής και μαζί του όλη η KTM.

Όποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα για τόσο καιρό, συγκεντρώνει τόσο τον θαυμασμό, όσο και τον φθόνο. Και μάλιστα όσο περισσότερο παραμένει στην πρώτη θέση, τόσο ο θαυμασμός έρχεται σε δεύτερη θέση και ο φθόνος στην πρώτη. Σε κάθε περίπτωση όμως η KTM είναι δικαιωματικά στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το Rally με τον μόνο τρόπο που γίνεται: Έχοντας τον συνδυασμό μίας δεμένης ομάδας, εξελιγμένης μοτοσυκλέτας και εκπληκτικούς αναβάτες!

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, Stage 3 - Ο Kevin Gallas με Tenere ξεχωρίζει στα μεγάλα κυβικά

Νίκη ημέρας και πρωτοπορία στη γενική μοτοσυκλετών ανεξαρτήτως κατηγορίας ο Thomas Marini με Husqvarna 450 Rally
Africa Eco Race 2026, stage 3
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/1/2026

Το τρίτο stage του Africa Eco Race 2026 -2η ημέρα αγώνα ουσιαστικά μετά την ακύρωση προλόγου και 1ης ημέρας- αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο για τη Yamaha όσο και για την Aprilia στα μεγάλα κυβικά, με τους αναβάτες των 450 Marini & Lepan να κάνουν το 1-3. Καλύτερα τοποθετημένος στα πολυκύλινδρα 650+ που ενδιαφέρουν περισσότερο και για λόγους marketing βρέθηκε ο Kevin Gallas με Yamaha Tenere, που βρέθηκε 2ος τόσο στη γενική ημέρας όσο και στη γενική των δυο πρώτων ημερών, ενώ ηγείται της μεγάλης κατηγορίας, αφήνοντας πίσω του τα μεγάλα εργοστασιακά ονόματα!

Μετά την ακύρωση προλόγυ και πρώτης ημέρας και τη μείωση της διαδρομής της δεύτερης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, οι αναβάτες αντιμετώπισαν την πρώτη πλήρους μήκους ειδική από το Tagounite έως την Assa: 440 χιλιόμετρα από μαλακή άμμο, βραχώδη μονοπάτια και τις αμμοθίνες Chegaga, με συνολικά 74 χλμ. απλών διαδρομών πριν και μετά την ειδική.

Όσον αφορά στους αναβάτες της Ténéré Yamaha Rally Team, ο Gautier Paulin συνέχισε την καλή του πορεία στο ντεμπούτο του στο AER 2026, τερματίζοντας τέταρτος και ανεβαίνοντας στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης. Ο Alessandro Botturi, παρά το μειονέκτημα του να ανοίγει τη διαδρομή και ένα μικρό λάθος πλοήγησης, ολοκλήρωσε την ειδική έκτος και βρίσκεται πλέον πέμπτος συνολικά.

Εκείνος όμως που ξεχώρισε, όπως προείπαμε, ήταν ο Kevin Gallas από το Ténéré Spirit Experience που κατέκτησε τη δεύτερη θέση της μέρας, εξασφαλίζοντας δεύτερο συνεχόμενο βάθρο και ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της γενικής, μόλις πέντε λεπτά από την κορυφή!

Από την Aprilia Tuareg Racing, ο περσινός νικητής του AER, Jacopo Cerutti τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία +650 δικύλινδρων και τέταρτος γενικής, κάνοντας ένα λάθος πλοήγησης στην αρχή ενώ καθυστέρησε λίγο ακόμα όταν κόλλησε στην άμμο. Θετικά ήταν τα δείγματα για τον Marco Menichini, ο οποίος κατέλαβε την έβδομη θέση στην κατηγορία και την ένατη γενικής, ενώ ο Francesco Montanari ακολούθησε όγδοος στην κατηγορία και δέκατος συνολικά.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα στις μοτοσυκλέτες -ανεξαρτήτως κατηγορίας- για το Stage 3.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 04:53:26  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 05:01:19 +7:53 +7:53
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 05:02:20 +8:54 +1:01
4 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 05:03:13 +9:47 +53
5 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 05:04:34 +11:08 +1:21
6 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 05:07:37 +14:11 +3:03
7 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 05:19:15 +25:49 +11:38
8 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 05:19:18 +25:52 +3
9 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 05:19:39 +26:13 +21
10 MONTANARI Francesco APRILIA TUAREG 660 05:38:01 +44:35 +18:22

Και η πρώτη δεκάδα γενικής μετά το Stage 3.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 07:22:36  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 07:27:40 +5:04 +5:04
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 07:28:34 +5:58 +54
4 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 07:31:14 +8:38 +2:40
5 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 07:31:41 +9:05 +27
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 07:34:26 +11:50 +2:45
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 07:55:06 +32:30 +20:40
8 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 08:00:40 +38:04 +5:34
9 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 08:13:43 +51:07 +13:03
10 MONTANARI Francesco APRILIA TUAREG 660 08:18:54 +56:18 +5:1
Ετικέτες