Dakar 2019: Ενηλικιώθηκε το σερί! 18 χρόνια KTM!

Κι ο Price θα πάρει το prize…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2019

Ήταν ένα φοβερό Dakar, ένας δύσκολος αγώνας για όλες τις ομάδες, που όμως χαρακτηρίστηκε καταστροφικός για την Honda, εξίσου άτυχος για την Yamaha ενώ ταλαιπώρησε και τους αναβάτες της KTM, όχι όμως αντίστοιχα με τους υπόλοιπους, Τεράστια εμπειρία ως ομάδα συνολικά, άψογη συνεργασία μεταξύ τους με ανθρώπους και μηχανικούς που χρόνια κερδίζουν έχοντας βρει την καλύτερη συνταγή. Κι αυτό, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που έχουν καταφέρει να κάνουν εξελίσσοντας τις μοτοσυκλέτες τους είναι ο συνδυασμός που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει, τουλάχιστον ούτε και φέτος κατάφεραν! Η KTM για άλλη μία φορά είναι η νικήτρια του Dakar, για άλλη μία φορά ο ανταγωνισμός δεν ήταν αρκετός για εκείνους, τουλάχιστον όχι ο εξωτερικός καθώς ο μόνος στο τέλος που θα μπορούσε να πάρει σπάσει το σερί από την KTM ήταν η… Husqvarna!

παρά λίγο....

Και δεν ήταν πως δεν προσπάθησε να το κάνει, ο Quintanilla δεν θα άφηνε με τίποτα να του φύγει η νίκη, όχι όταν είχε ένα λεπτό διαφοράς από εκείνη! Όποιος κι αν ήταν δεν θα σταματούσε, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε πως θα έσπαγε ένα τέτοιο σερί. Η πίεση όμως για την πολυπόθητη νίκη ίσως να ήταν αυτή που τον οδήγησε σε ένα λάθος πολύ νωρίς σήμερα, πέφτοντας και χτυπώντας το πόδι του. Ο Χιλιανός όμως έσφιξε τα δόντια, όπως είπε πριν λίγο στον τερματισμό, και αψηφώντας τον πόνο όρμησε για το καλύτερο δυνατό ψαλιδίζοντας την διαφορά και φτάνοντας στο τέλος λίγο πιο κάτω από τα είκοσι λεπτά πίσω από τον Price που πήρε την νίκη και τον φετινό τίτλο…

Ο Price δεν ήθελε να ρισκάρει, απαλλαγμένος από τον εξωτερικό ανταγωνισμό με μόνους πίσω του σε χρόνο τους συναθλητές τους στην δεμένη ομάδα της KTM, όρμησε με σύνεση σήμερα στην εκκίνηση. Τελευταία φορά που κέρδισε στο Dakar ήταν το 2016 και ήξερε ακριβώς πόσο γλυκό είναι το συναίσθημα ώστε να μην θέλει να το χάσει! Ο παλιότερος αναπληρωματικός της Honda, η φετινή αποκάλυψη, ο JI. CORNEJO FLORIMO βρισκόταν στο κατόπι του, αλλά φυσικά με το φιάσκο της Honda, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να του κλέψει την νίκη του σκέλους, και πράγματι έφτασε κοντά. Ο Price, έτσι για να ευθυμήσουμε, είχε ήδη εξασφαλίσει και το άλλο έπαθλο με μία δεύτερη θέση, όμως φυσικά πήγαινε για τον φετινό τίτλο στο δυσκολότερο Rally του κόσμου. Με την KTM να έχει κάνει όλα όσα χρειαζόντουσαν για να τα καταφέρει κι αυτή την φορά, το τελικό αποτέλεσμα είναι ομαδική δουλειά και όχι ατομική. Ο Price είναι ο μεγάλος νικητής και μαζί του όλη η KTM.

Όποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα για τόσο καιρό, συγκεντρώνει τόσο τον θαυμασμό, όσο και τον φθόνο. Και μάλιστα όσο περισσότερο παραμένει στην πρώτη θέση, τόσο ο θαυμασμός έρχεται σε δεύτερη θέση και ο φθόνος στην πρώτη. Σε κάθε περίπτωση όμως η KTM είναι δικαιωματικά στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το Rally με τον μόνο τρόπο που γίνεται: Έχοντας τον συνδυασμό μίας δεμένης ομάδας, εξελιγμένης μοτοσυκλέτας και εκπληκτικούς αναβάτες!

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026 - Βροχή, αέρας και... χιόνι ακυρώνουν πρόλογο και 1ο σκέλος! [VIDEO]

Ανεπανάληπτες καιρικές συνθήκες για την περιοχή, ταλαιπωρούν αναβάτες και διοργάνωση
Africa Eco Race 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/1/2026

Το Africa Eco Race 2026 αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην έναρξή του λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, αφού μετά την καταιγίδα που καθυστέρησε την άφιξη του φέρι με τα οχήματα και τους αγωνιζόμενους στην Αφρική, και κατ' επέκταση καθυστέρησε και την εκκίνηση, στη συνέχεια είχαμε έντονη βροχή, ισχυρούς ανέμους και... σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου, με αποτέλεσμα την ακύρωση τόσο του προλόγου όσο και του πρώτου σκέλους! 

Μάλιστα τις πρώτες ημέρες υπήρχε και θέμα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς αδίκως περιμέναμε τις πρώτες αναφορές για πρόλογο και 1ο σκέλος στις 25 και 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, με τη διοργάνωση να δίνει ελάχιστες πληροφορίες και να μην ενημερώνει επαρκώς για την κατάσταση.

Τελικά στις 26/1 το βράδυ το Africa Eco Race εξέδωσε το πρώτο του επίσημο ανακοινωθέν για τον αγώνα του 2026, αναφέροντας τα εξής:

"Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, η πλειονότητα των αγωνιζομένων και των οχημάτων επιβιβάστηκε στο Massilia στη Μασσαλία, πλοίο της La Méridionale, επίσημου συνεργάτη της Africa Eco Race. Η τριήμερη διάπλους προς την Ταγγέρη αποδείχθηκε απαιτητική, με ισχυρή θαλασσοταραχή και καταιγίδες στη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στο πλοίο παρέμεινε εξαιρετικό, τροφοδοτούμενο από το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που χαρακτηρίζει τον αγώνα.

Η ταραχώδης αυτή διέλευση προκάλεσε καθυστερήσεις κατά την άφιξη, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό των τεχνικών και διοικητικών ελέγχων στην Ταγγέρη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες και οχήματα αποβιβάστηκαν τελικά την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ενώ ορισμένες ομάδες βρίσκονταν ήδη στον χώρο.

Στην Ταγγέρη, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν σημαντικά τις συνθήκες στο πάρκο οχημάτων. Ως αποτέλεσμα, ο πρόλογος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στην παραλία της πόλης ακυρώθηκε, καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος.

Η πρώτη χρονομετρημένη ειδική, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου μεταξύ Ταγγέρης και Boussaïd, ακυρώθηκε επίσης από τη διεύθυνση του αγώνα. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μαρόκου δεν επέτρεπαν τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για αγωνιζόμενους και υποστηρικτικές ομάδες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οργάνωση αντέδρασε άμεσα. Ολόκληρη η καραβάνια της Africa Eco Race -αγωνιζόμενοι, ομάδες υποστήριξης και προσωπικό- προετοιμάζεται πλέον να φτάσει οδικώς στο πρώτο μπιβουάκ στο Boussaïd, αποφεύγοντας τις κύριες ορεινές ζώνες, μέσω μιας απλής διαδρομής σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων.

Ο Anthony Schlesser, Εκτελεστικός Διευθυντής της Africa Eco Race, δήλωσε: "Ο καιρός ανέτρεψε ένα πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια, αλλά αυτή είναι και η φύση αυτού του είδους της περιπέτειας. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τη συνέχεια του ράλι. Από τη δεύτερη ειδική και μετά, ο αθλητισμός θα επιστρέψει στο προσκήνιο, μαζί με την αυτοπραγμάτωση και το πνεύμα περιπέτειας που βρίσκονται στον πυρήνα της Africa Eco Race".

Ελπίζουμε η διοργάνωση να έχει προβλέψει και να διαθέτει ένα "plan b" για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ειδική του Africa Eco Race 2026 θα είναι αυτή της Τρίτης 27/1 από το Bousaïd προς το Tagounite στο Μαρόκο, με συνολικά 381 χρονομετρημένα χιλιόμετρα.

Ετικέτες