Dakar 2019: Ενηλικιώθηκε το σερί! 18 χρόνια KTM!

Κι ο Price θα πάρει το prize…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2019

Ήταν ένα φοβερό Dakar, ένας δύσκολος αγώνας για όλες τις ομάδες, που όμως χαρακτηρίστηκε καταστροφικός για την Honda, εξίσου άτυχος για την Yamaha ενώ ταλαιπώρησε και τους αναβάτες της KTM, όχι όμως αντίστοιχα με τους υπόλοιπους, Τεράστια εμπειρία ως ομάδα συνολικά, άψογη συνεργασία μεταξύ τους με ανθρώπους και μηχανικούς που χρόνια κερδίζουν έχοντας βρει την καλύτερη συνταγή. Κι αυτό, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που έχουν καταφέρει να κάνουν εξελίσσοντας τις μοτοσυκλέτες τους είναι ο συνδυασμός που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει, τουλάχιστον ούτε και φέτος κατάφεραν! Η KTM για άλλη μία φορά είναι η νικήτρια του Dakar, για άλλη μία φορά ο ανταγωνισμός δεν ήταν αρκετός για εκείνους, τουλάχιστον όχι ο εξωτερικός καθώς ο μόνος στο τέλος που θα μπορούσε να πάρει σπάσει το σερί από την KTM ήταν η… Husqvarna!

παρά λίγο....

Και δεν ήταν πως δεν προσπάθησε να το κάνει, ο Quintanilla δεν θα άφηνε με τίποτα να του φύγει η νίκη, όχι όταν είχε ένα λεπτό διαφοράς από εκείνη! Όποιος κι αν ήταν δεν θα σταματούσε, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε πως θα έσπαγε ένα τέτοιο σερί. Η πίεση όμως για την πολυπόθητη νίκη ίσως να ήταν αυτή που τον οδήγησε σε ένα λάθος πολύ νωρίς σήμερα, πέφτοντας και χτυπώντας το πόδι του. Ο Χιλιανός όμως έσφιξε τα δόντια, όπως είπε πριν λίγο στον τερματισμό, και αψηφώντας τον πόνο όρμησε για το καλύτερο δυνατό ψαλιδίζοντας την διαφορά και φτάνοντας στο τέλος λίγο πιο κάτω από τα είκοσι λεπτά πίσω από τον Price που πήρε την νίκη και τον φετινό τίτλο…

Ο Price δεν ήθελε να ρισκάρει, απαλλαγμένος από τον εξωτερικό ανταγωνισμό με μόνους πίσω του σε χρόνο τους συναθλητές τους στην δεμένη ομάδα της KTM, όρμησε με σύνεση σήμερα στην εκκίνηση. Τελευταία φορά που κέρδισε στο Dakar ήταν το 2016 και ήξερε ακριβώς πόσο γλυκό είναι το συναίσθημα ώστε να μην θέλει να το χάσει! Ο παλιότερος αναπληρωματικός της Honda, η φετινή αποκάλυψη, ο JI. CORNEJO FLORIMO βρισκόταν στο κατόπι του, αλλά φυσικά με το φιάσκο της Honda, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να του κλέψει την νίκη του σκέλους, και πράγματι έφτασε κοντά. Ο Price, έτσι για να ευθυμήσουμε, είχε ήδη εξασφαλίσει και το άλλο έπαθλο με μία δεύτερη θέση, όμως φυσικά πήγαινε για τον φετινό τίτλο στο δυσκολότερο Rally του κόσμου. Με την KTM να έχει κάνει όλα όσα χρειαζόντουσαν για να τα καταφέρει κι αυτή την φορά, το τελικό αποτέλεσμα είναι ομαδική δουλειά και όχι ατομική. Ο Price είναι ο μεγάλος νικητής και μαζί του όλη η KTM.

Όποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα για τόσο καιρό, συγκεντρώνει τόσο τον θαυμασμό, όσο και τον φθόνο. Και μάλιστα όσο περισσότερο παραμένει στην πρώτη θέση, τόσο ο θαυμασμός έρχεται σε δεύτερη θέση και ο φθόνος στην πρώτη. Σε κάθε περίπτωση όμως η KTM είναι δικαιωματικά στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το Rally με τον μόνο τρόπο που γίνεται: Έχοντας τον συνδυασμό μίας δεμένης ομάδας, εξελιγμένης μοτοσυκλέτας και εκπληκτικούς αναβάτες!

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 9 - Πέντε Tenere στην κορυφή, ο Cerutti χάνει κι άλλο χρόνο

Η Yamaha θα μπορούσε να κάνει podium lockout στο ράλι - Κρίσιμο το επόμενο σκέλος
Africa Eco Race 2026, 9ο σκέλος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2026

Η διαδρομή του 9ου σκέλους του Africa Eco Race 2026 περιλάμβανε 65 km απλής και μια απαιτητική ειδική 426 km με αμμοθίνες και βαθιά άμμο. Ήταν ένα σκέλος που ενδυνάμωσε κι άλλο τη θέση της Yamaha στην κατηγορία των πολυκύλινδρων, με τον Kevin Gallas να τερματίζει πρώτος πίσω από τον Jean-Loup Lepan που τρέχει στα μονοκύλινδρα 450, ενώ πίσω του στα “μεγάλα” τερμάτισαν ο Antonio Maio (6 τερματισμοί στο Dakar) και ο γερόλυκος Alessandro Botturi, αμφότεροι με Yamaha.

Η Yamaha συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στο Africa Eco Race 2026, ολοκληρώνοντας το Σκέλος 9 με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού οι πρώτες 5 μοτοσυκλέτες στα πολλά κυβικά ήταν όλες δικές της! Ο “περιφερειακός” Kevin Gallas έκανε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε γιατί η Yamaha δεν τον επέλεξε σε κάποια από τις δυο εργοστασιακές θέσεις. Όπως και να έχει, η ιαπωνική εταιρεία έχει μέγα πλήθος κορυφαίων αγωνιζομένων στο ράλι, με αποτέλεσμα, πέρα από τα 5 Tenere που τερμάτισαν στις πρώτες 5 θέσεις του 9ου σκέλους, αυτή τη στιγμή κάνει podium lockout στη γενική της κατηγορίας, με τρία Tenere στις τρεις πρώτες θέσεις.

Kevin Gallas

Ο Kevin Gallas, πρώην Junior Super Enduro World Champion και μόλις στο τρίτο του rally raid, ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής και με την Ténéré 700 Rally, σημείωσε τον 5ο του τερματισμό στο βάθρο (συμπεριλαμβανομένων δύο νικών), ολοκληρώνοντας τη μέρα σε 4 ώρες, 22 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Με τρία σκέλη να απομένουν, ο Gallas συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος στην κατηγορία του στη γενική και 2ος ανεξαρτήτως κατηγορίας -εκεί προηγείται ο Lepan με KTM 450 Rally Replica. Μόλις 13 λεπτά πίσω από τον Galas στη γενική της κατηγορίας βρίσκουμε τον εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha Gautier Paulin, ενώ ο τρίτος (Mike Wiedemmann, Yamaha Tenere) απέχει περισσότερο, 49 λεπτά από τον Gallas.

Cerutti

Αντίθετα με τη Yamaha, το φετινό ράλι για την Aprilia είναι ένα που οι Ιταλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Πρώτος αναβάτης από το ιταλικό στρατόπεδο για το 9ο σκέλος ήταν ο Marco Menichini που έφερε το Tuareg Rally στην 6η θέση της ημέρας και βρίσκεται στην 7ος γενικής στην κατηγορία. Ο περυσινός νικητής του ράλι Jacopo Cerutti, ξεκίνησε δυνατά αλλά αναγκάστηκε να μειώσει ρυθμό λόγω τεχνικού προβλήματος (ξανά), τερματίζοντας 7ος στην κατηγορία και χάνοντας κι άλλο έδαφος. Τώρα βρίσκεται στην 4η θέση της κατηγορίας των πολυκύλινδρων, μία ώρα και 20 λεπτά πίσω από τον Gallas. Τέλος, από την ιταλική εργοστασιακή τριάδα, ο Francesco Montanari ολοκλήρωσε την ημέρα στην 11η θέση.

Paulin

Το 10ο σκέλος είναι από τα πιο καθοριστικά του αγώνα, με 25 χλμ. απλής και 445 ειδικής, έχοντας στο μενού πολλή άμμο και δύσκολη πλοήγηση. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη ειδική πριν το μικρότερο Σκέλος 11 και την παραδοσιακή διαδρομή στην παραλία στο Σκέλος 12 -που δεν μετράει στη γενική.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών στο 9ο σκέλος.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 4:16:23  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 4:22:30 +6:07 +6:07
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 4:28:43 +12:20 +6:13
4 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 4:30:20 +13:57 +1:37
5 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 4:32:01 +15:38 +1:41
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 4:32:52 +16:29 +51
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 4:34:03 +17:40 +1:11
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 4:39:16 +22:53 +5:13
9 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 4:44:53 +28:30 +5:37
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 4:47:16 +30:53 +2:23

Και τέλος η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών μετά από 9 σκέλη.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 32:51:20  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 33:10:09 +18:49 +18:49
3 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 33:23:29 +32:09 +13:20
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 33:59:30 +1:08:10 +36:01
5 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 34:32:52 +1:41:32 +33:22
6 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 34:47:34 +1:56:14 +14:42
7 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 34:59:35 +2:08:15 +12:01
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 35:12:59 +2:21:39 +13:24
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 36:01:37 +3:10:17 +48:38
10 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 36:46:31 +3:55:11 +44:54
Ετικέτες