Daytona 200: Ιστορικό ρεκόρ για τον Josh Herrin, χαμηλή πτήση με highside ο Peter Hickman [VIDEO]

Η 84η διοργάνωση του αγώνα Daytona 200 σήμανε δύο ρεκόρ για τον Αμερικανό αναβάτη
Josh Herrin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/3/2026

O αγώνας Daytona 200 δεν είναι απλά ο εναρκτήριος αγώνας του αμερικανικού πρωταθλήματος ταχύτητας MotoAmerica. Είναι μια ετήσια γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού των ΗΠΑ, ένας αγώνας με ξεχωριστή προβολή που όλοι θέλουν να κερδίσουν και ο οποίος φέτος διεξήχθη για 84η φορά.

Ενταγμένος στην κατηγορία Supersport του MotoAmerica, έχει διάρκεια 200 μιλίων (εξ ου και το όνομά του) και απόσταση που αναλογεί σε 57 γύρους στη διαδρομή της πίστας Daytona International Speedway.

Ο φετινός αγώνας ξεκίνησε με δράμα, καθώς στον δεύτερο γύρο η πτώση ενός αναβάτη οδήγησε σε κόκκινες σημαίες και επανεκκίνηση για τους υπόλοιπους 56 γύρους, για να τερματίσει μετά από τρία πιτ-στοπ με τον μεγάλο πρωταγωνιστή, Josh Herrin (Panigale V2) στην πρώτη θέση.

daytona 200 podium
Από αριστερά: Tyler Scott, Josh Herrin, Kayla Yaakov

Για τον Herrin αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή καθώς έγινε ο πρώτος που κερδίζει τον Daytona 200 για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στην ιστορία του θεσμού. Ο Αμερικανός μάλιστα μετρά πέντε νίκες στον συγκεκριμένο αγώνα, αν προσθέσουμε και αυτή του 2010 με τη Yamaha, γεγονός που τον βάζει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ πεντάκις νικητών μαζί με τους Scott Russell και Miguel Duhamel.

Αφότου γλίτωσε από ένα απρόοπτο στη διάρκεια πιτ-στοπ του, ο Herrin κατάφερε να πάρει τη νίκη για 38 δευτερόλεπτα από τον κάτοχο της pole position, Tyler Scott (Suzuki GSX-R750).

Τρίτη τερμάτισε η 18χρονη Kayla Yaakov (Ducati Panigale V2), γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο βάθρο στα 84 χρόνια του Daytona 200.

Στον αγώνα συμμετείχε για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Άγγλος θρύλος του Isle of Man TT, Peter Hickman με Triumph Street Triple 765 RS, ωστόσο είχε δύο πτώσεις που τον επηρέασαν δραστικά.

Η πρώτη ήρθε στη διαδικασία Time Attack και ήταν ένα μεγάλο highside απ’ το οποίο ευτυχώς ο Hickman βγήκε σχετικά αλώβητος, ενώ ακολούθησε ένα lowside στις χρονομετρημένες δοκιμές. Το αποτέλεσμα ήταν πως ο Άγγλος έπρεπε να παλέψει τόσο με το πονεμένο του κορμί όσο και με την εκκίνηση από πολύ πίσω, γεγονός που στο τέλος τον περιόρισε στην 29η θέση στον τερματισμό, πολύ πίσω από την τέταρτη που είχε καταφέρει πέρυσι στον ίδιο αγώνα.\

Mε την Bathams AJN Racing θα αγωνιστεί ο Conor Cummins στο Isle of Man TT του 2026

Νέα συνεργασία με BMW M1000RR σε Superbike και Senior TT
Cummins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/4/2026

Ο αναβάτης από το νησί ετοιμάζεται για την 20ή του χρονιά στο Isle of Man TT, με νέο σχήμα και στόχο την επιστροφή στο βάθρο.

Η Bathams Racing επιβεβαίωσε τη συνεργασία της με τον Conor Cummins για το Isle of Man Tourist Trophy του 2026, με τον 39χρονο να αναλαμβάνει τις συμμετοχές στις κατηγορίες Superbike και Senior TT, οδηγώντας μία BMW M1000RR. Η ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Michael Rutter, επτάκις νικητή στο TT, με πολυετή εμπειρία στη διάσημη ορεινή διαδρομή που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσπάθεια διάκρισης.

Η αγωνιστική παρουσία του Cummins για το 2026 αποκτά πιο σύνθετη μορφή σε σχέση με τις περασμένες χρονιές, καθώς πέρα από τις συμμετοχές του με τη Bathams AJN Racing, θα αγωνιστεί στα Superstock TT με δική του ομάδα, την Conrod Motorsport, επίσης με BMW, ενώ στις κατηγορίες Supersport θα οδηγήσει τη Suzuki GSX-R750 για την ομάδα North Lincs Components. Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα που είχε χρησιμοποιήσει ο James Hind τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας αποτελέσματα μέσα στην πρώτη εξάδα, στοιχείο που δείχνει ότι το πακέτο παραμένει ανταγωνιστικό.

Cummins

Ο Cummins παραμένει ένας από τους πιο γρήγορους αναβάτες που έχουν περάσει από το TT, με 12 παρουσίες στο βάθρο και ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο Senior TT, όπου έχει καταγράψει δύο δεύτερες και τρεις τρίτες θέσεις. Ο ταχύτερος γύρος της καριέρας του, στα 133,116 mph, τον τοποθετεί έκτο ταχύτερο όλων των εποχών στη διαδρομή. Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η νίκη εξακολουθεί να λείπει από το παλμαρέ του, κάτι που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθειά του για το 2026. Την περασμένη χρονιά, οδηγώντας BMW, κατέγραψε πέμπτη και έκτη θέση στα Superstock TT, με καλύτερο γύρο στα 131,528 mph, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Η παρουσία του Michael Rutter εκτός αγωνιστικής δράσης, λόγω της ανάγκης για πλήρη αποκατάσταση της φυσικής του κατάστασης, αλλά εντός ομάδας, ενισχύει τη δομή της Bathams Racing. Ο ίδιος έχει μακρά σχέση με τη διοργάνωση και από το 2009 συνεργάζεται με τη Bathams, ενώ από το 2018 η ομάδα έχει ενεργό ρόλο σε αγώνες δρόμου και εθνικά πρωταθλήματα. Η εμπειρία του γύρω από το TT παραμένει καθοριστική για την κατεύθυνση της ομάδας.

Ο Cummins μπαίνει στη σεζόν του 2026 έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες δρόμου του κόσμου, με σαφή στόχο να επιστρέψει στο βάθρο για πρώτη φορά από το 2022 και να διεκδικήσει την νίκη, που μέχρι σήμερα του έχει ξεφύγει. Το νέο αγωνιστικό πλαίσιο, με τη στήριξη της Bathams AJN Racing και τη χρήση της BMW M1000RR, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές της καριέρας του, σε μια πίστα όπου η εμπειρία μετρά όσο και η ταχύτητα.