Δυο νεκροί στον αγώνα Southern 100, στο Isle of Man
Στο συμβάν ενεπλάκησαν δυο αγωνιζόμενοι, ένας κριτής κι ένας θεατής
Από τον
Κώστα Γκαζή
12/7/2023
Δυο νεκροί είναι ο απολογισμός ενός δυστυχήματος που συνέβη στις 11 Ιουλίου στον αγώνα Road Racing Southern 100, κατά τη δεύτερη μέρα των δοκιμαστικών του αγώνα.
Το δυστύχημα συνέβη στην ευθεία της αρχής - τερματισμού της διαδρομής, στην κατηγορία των Superbike.
Μέχρι στιγμής η ανακοίνωση της διοργάνωσης είναι λακωνική, αναφέροντας τα εξής: “στο συμβάν εμπλέκονται δυο αναβάτες, ένας κριτής κι ένας θεατής, και δυστυχώς με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε πως υπήρξαν δυο θανάτοι. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για όσους εμπλέκονται στο δυστύχημα. Ο ιατροδικαστής έχει ενημερωθεί και αναμένεται να εκδώσουμε νέο ανακοινωθέν αργότερα.”
Το Southern 100 είναι από τους πιο γνωστούς και ιστορικούς αγώνες Road Racing στον κόσμο, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του το 1955. Λαμβάνει χώρα στη μικρή -αν συγκριθεί με του ΙΟΜΤΤ- διαδρομή των 4,25 μιλίων (6,8 χιλιομέτρων) του Billown στο νότιο άκρο του νησιού του Man, ενώ στον αγώνα συμμετέχουν οι πιο γνωστοί αναβάτες της σκηνής, με πιο τρανταχτό όνομα φέτος αυτό του Michael Dunlop
Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
31/10/2025
Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας
Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:
1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
1st in MS1 Delivery: Innovation
1st in 5th Milestone: Economical Plan
1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
2nd in MS2 Test 3: Acceleration
3rd in MS1
4th in MS2 Test 1: Brake
4th in MS2
Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση
Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.
Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.
Τι είναι το MotoStudent
Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.
Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:
MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.
Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.
Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα
Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.
Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.