E-XBike: Νέος θεσμός στα MXGP!

Κύππελο με ηλεκτρικά ποδήλατα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/4/2019

Τα τελευταία χρόνια που η ηλεκτρική τεχνολογία έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο, η FIM γίνεται όλο και πιο δραστήρια στην δημιουργία κυπέλλων που χρησιμοποιούν οχήματα αυτής της τεχνολογίας. Μετά το πέρας της καταστροφικής φωτιάς που έκαψε τα Moto-E κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους στην πίστα της Jerez, αναγάκζοντας την διοργάνωση να ορίσει νέες ημερομηνίες για την διεξαγωγή του κυπέλλου, η FIM συνεχίζει ακάθεκτη να προωθεί και να στηρίζει την ηλεκτρική τεχνολογία. Στην προκείμενη περίπτωση, έχουμε την θεσμοθέτηση ενός νέου κυπέλλου στα πλαίσιa του παγκοσμίου πρωταθλήματος MXGP, που θα διεξάγεται με ηλεκτρικά ποδήλατα. Στο Δελτίου Τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξή του.

Δελτίο Τύπου

VALKENSWAARD (Ολλανδία) 31 Μαρτίου 2019 – Η Youthstream βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ένα ολοκαίνουργιο event και όραμα για το μέλλον των αγώνων! Μαζί με την FIM και τους κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, η Youthstream θα φιλοξενήσει το πρώτο στην ιστορία κύπελλο της FIM E-Xbike, που θα κάνει το ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια του γύρου στην Imola του MXGP πρωταθλήματος τον Αύγουστο.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο γύρο της Ολλανδίας του MXGP πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του εθνικού και παγκόσμιου Τύπου, για την ανακοίνωση του νέου αγώνα των ηλεκτρικών ποδηλάτων που θα πραγματοποιηθεί στην πίστα της Imola –μήκους 1.550 μέτρων- μετά το πρόγραμμα των κατατακτήριων των MXGP του Σαββάτου, της 17ης Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Youthstream, κ.Giuseppe Luongo σε δηλώσεις του είπε: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτό το νέο Project με την FIM και την ευχαριστούμε, ιδίως τον πρόεδρό της κ.Jorge Viegas για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την ευκαιρία που μας έδωσε στην ανάπτυξη αυτού του νέου αθλήματος, όπου θα είναι πρόκληση και συνάμα πολύ ενδιαφέρον. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το FIM E-X Bike παγκόσμιο κύπελλο για όλους τους πελάτες και αναβάτες που θέλουν να απολαύσουν τους αγώνες σε μια δύσκολη πίστα ενώπιων ενός τεράστιου πλήθους, με μια πολύ καλή τηλεοπτική κάλυψη.”

Ο αγώνας, που θα αποτελείται από ένα σκέλος, θα περιέχει μια μαζική εκκίνηση, με τον συνδυασμό των κατηγοριών των αντρών και γυναικών όπου θα αγωνίζονται για 30 λεπτά συν έναν γύρο, αλλά θα βαθμολογούνται ξεχωριστά. Ο αγώνας θα είναι ανοιχτός για οποιονδήποτε έχει ηλεκτρικό ποδήλατο. Το project αναπτύχθηκε με την πλήρη υποστήριξη της Youthstream, όπως εξηγεί ο CEO κ. Giuseppe Luongo λέγοντας: “Η Youthstream θα χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους που διαθέτει στην τηλεόραση και τα μέσα επικοινωνίας για να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το νέο αγώνισμα. Το πρώτο FIM E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα προβληθεί ζωντανά στις OTT πλατφόρμες μας, στο MXGP-TV.com και στην σελίδας μας στο Facebook, όπου έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ακόλουθους”.

Ο Jorge Viegas που έχει εκλεχθεί ως ο νέος πρόεδρος της FIM, έλαβε μέρος στην συνέντευξη κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στα MXGP και ενθουσιασμένος δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος όπου η FIM αρχίζει να προσφέρει αγώνες για ηλεκτρικά ποδήλατα. Το πρώτο FIM E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα επιτρέψει σε μια νέα γενιά αναβατών να λάβει μέρος σ’ αυτούς τους συναρπαστικούς αγώνες. Χάρη στην υποστήριξη των Youthstream και Infront, της ιταλικής ομοσπονδίας και της πίστας της Imola, η FIM θα μπορεί να προσφέρει στο κοινό που θα έρθει στο MXGP της Ιταλίας, την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα νέο είδος ανταγωνισμού. Για την FIM αποτελεί μια επανάληψη της ιστορίας επειδή οι πρώτες μοτοσυκλέτες είχαν βασιστεί σε ποδηλατικά πλαίσια με την προσθήκη ενός κινητήρα. Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρική τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά και είμαστε πεπεισμένοι πως το FIΜ E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα αποτελέσει για τους κατασκευαστές μιας εξαιρετική πλατφόρμα για την περαιτέρω εξέλιξή της. Στο Βέλγιο, στην πίστα του Metet MX στις 9 Ιουνίου, θα διοργανωθεί μια σύσκεψη των διάφορων κατασκευαστών ηλεκτρικών ποδηλάτων σε συνδιασμό με έναν άλλο διοργανωτή αγώνων ηλεκτρικών ποδηλάτων υπό την εξουσία της FMB”.

Ετικέτες

Classic TT 2026: Ο McGuinness απαντά στον Dunlop με νέο ρεκόρ ταχύτητας

McGuinness στην κορυφή της Historic Senior - Πρωτεία στη Lightweight για τον Michael Dunlop
Classic TT McGuiness qualifying
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/8/2026

Μία ημέρα μετά την κυριαρχία του Michael Dunlop, ο John McGuinness με “εμφάνιση από τα παλιά” πήρε την πρώτη θέση στo δεύτερο προκριματικό session της Historic Senior με 178,64 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Η μάχη για την κορυφή της Historic Senior στο Classic TT 2026 πήρε νέα τροπή στη δεύτερη ημέρα των κατατακτήριων. Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του Michael Dunlop στο πρώτο session, ήταν η σειρά του John McGuinness να πρωταγωνιστήσει.

Ο 23 φορές νικητής του Isle of Man TT ήταν ο μοναδικός αναβάτης που ξεπέρασε το όριο των 110mph, σημειώνοντας στον δεύτερο γύρο του μέση ωριαία ταχύτητα 111,750mph (178,64 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Ο Dean Harrison πραγματοποίησε μόλις έναν γύρο με τη Norton της Craven Classic Racing/Ted Woof και με 108,044mph (173,88 χιλιόμετρα ανά ώρα) πήρε τη δεύτερη θέση.

Η μάχη στη Historic Senior έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο McGuinness έδειξε την δυναμική του, απαντώντας με μια εντυπωσιακή επίδοση στην πρωτοκαθεδρία του  Michael Dunlop.

Ο Dunlop ταχύτερος στη Lightweight

Ο Michael Dunlop αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα της Milenco Padgetts και ήταν ο ταχύτερος στην κατηγορία Lightweight, που αγωνίστηκε μαζί με την Ultra Lightweight στο ίδιο session.

Μετά από καθυστέρηση περίπου δέκα λεπτών στην έναρξη, ο Dunlop ανέβηκε στην κορυφή με χρόνο που αντιστοιχούσε σε 116,470mph (187,44 χιλιόμετρα ανά ώρα). Ο Paul Jordan έμεινε μόλις 0,235 δευτερόλεπτα πίσω του.

Nathan Harrison στην κορυφή της Formula One

Στη Formula One, ο Nathan Harrison βελτίωσε τη δεύτερη θέση της πρώτης ημέρας και πήρε την κορυφή με 124,721mph (200,72 χιλιόμετρα ανά ώρα) πάνω στην Kawasaki της Greenall Racing.

Ο Jamie Coward, ομόσταυλος του Harrison, ήταν δεύτερος με διαφορά μικρότερη του ενός δέκατου του δευτερολέπτου.

Ο Dunlop ξεκίνησε καθυστερημένα το session με την ομάδα της Classic Suzuki, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να πλησιάσει τους χρόνους των Harrison και Coward. Αρχικά ανέβηκε στην τρίτη θέση, όμως ο David Johnson τον  έριξε στην τέταρτη.

Ο Brian McCormack, που είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στη Formula One την Τετάρτη, περιορίστηκε στην όγδοη θέση.

Ο συνήθης ύποπτος ξαναχτυπά

Παρότι ο καιρός παρέμεινε καθαρός για το μεγαλύτερο μέρος του χθεσινού απογεύματος, η βροχή που έφτασε αργότερα στην περιοχή ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν τα υπολειπόμενα κατατακτήρια sessions.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα, με τους δρόμους να κλείνουν στις 11:30 και συνολικά τρία κατατακτήρια sessions να είναι προγραμματισμένα.