E-XBike: Νέος θεσμός στα MXGP!

Κύππελο με ηλεκτρικά ποδήλατα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/4/2019

Τα τελευταία χρόνια που η ηλεκτρική τεχνολογία έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο, η FIM γίνεται όλο και πιο δραστήρια στην δημιουργία κυπέλλων που χρησιμοποιούν οχήματα αυτής της τεχνολογίας. Μετά το πέρας της καταστροφικής φωτιάς που έκαψε τα Moto-E κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους στην πίστα της Jerez, αναγάκζοντας την διοργάνωση να ορίσει νέες ημερομηνίες για την διεξαγωγή του κυπέλλου, η FIM συνεχίζει ακάθεκτη να προωθεί και να στηρίζει την ηλεκτρική τεχνολογία. Στην προκείμενη περίπτωση, έχουμε την θεσμοθέτηση ενός νέου κυπέλλου στα πλαίσιa του παγκοσμίου πρωταθλήματος MXGP, που θα διεξάγεται με ηλεκτρικά ποδήλατα. Στο Δελτίου Τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξή του.

Δελτίο Τύπου

VALKENSWAARD (Ολλανδία) 31 Μαρτίου 2019 – Η Youthstream βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ένα ολοκαίνουργιο event και όραμα για το μέλλον των αγώνων! Μαζί με την FIM και τους κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, η Youthstream θα φιλοξενήσει το πρώτο στην ιστορία κύπελλο της FIM E-Xbike, που θα κάνει το ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια του γύρου στην Imola του MXGP πρωταθλήματος τον Αύγουστο.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο γύρο της Ολλανδίας του MXGP πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του εθνικού και παγκόσμιου Τύπου, για την ανακοίνωση του νέου αγώνα των ηλεκτρικών ποδηλάτων που θα πραγματοποιηθεί στην πίστα της Imola –μήκους 1.550 μέτρων- μετά το πρόγραμμα των κατατακτήριων των MXGP του Σαββάτου, της 17ης Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Youthstream, κ.Giuseppe Luongo σε δηλώσεις του είπε: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτό το νέο Project με την FIM και την ευχαριστούμε, ιδίως τον πρόεδρό της κ.Jorge Viegas για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την ευκαιρία που μας έδωσε στην ανάπτυξη αυτού του νέου αθλήματος, όπου θα είναι πρόκληση και συνάμα πολύ ενδιαφέρον. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το FIM E-X Bike παγκόσμιο κύπελλο για όλους τους πελάτες και αναβάτες που θέλουν να απολαύσουν τους αγώνες σε μια δύσκολη πίστα ενώπιων ενός τεράστιου πλήθους, με μια πολύ καλή τηλεοπτική κάλυψη.”

Ο αγώνας, που θα αποτελείται από ένα σκέλος, θα περιέχει μια μαζική εκκίνηση, με τον συνδυασμό των κατηγοριών των αντρών και γυναικών όπου θα αγωνίζονται για 30 λεπτά συν έναν γύρο, αλλά θα βαθμολογούνται ξεχωριστά. Ο αγώνας θα είναι ανοιχτός για οποιονδήποτε έχει ηλεκτρικό ποδήλατο. Το project αναπτύχθηκε με την πλήρη υποστήριξη της Youthstream, όπως εξηγεί ο CEO κ. Giuseppe Luongo λέγοντας: “Η Youthstream θα χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους που διαθέτει στην τηλεόραση και τα μέσα επικοινωνίας για να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το νέο αγώνισμα. Το πρώτο FIM E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα προβληθεί ζωντανά στις OTT πλατφόρμες μας, στο MXGP-TV.com και στην σελίδας μας στο Facebook, όπου έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ακόλουθους”.

Ο Jorge Viegas που έχει εκλεχθεί ως ο νέος πρόεδρος της FIM, έλαβε μέρος στην συνέντευξη κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στα MXGP και ενθουσιασμένος δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος όπου η FIM αρχίζει να προσφέρει αγώνες για ηλεκτρικά ποδήλατα. Το πρώτο FIM E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα επιτρέψει σε μια νέα γενιά αναβατών να λάβει μέρος σ’ αυτούς τους συναρπαστικούς αγώνες. Χάρη στην υποστήριξη των Youthstream και Infront, της ιταλικής ομοσπονδίας και της πίστας της Imola, η FIM θα μπορεί να προσφέρει στο κοινό που θα έρθει στο MXGP της Ιταλίας, την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα νέο είδος ανταγωνισμού. Για την FIM αποτελεί μια επανάληψη της ιστορίας επειδή οι πρώτες μοτοσυκλέτες είχαν βασιστεί σε ποδηλατικά πλαίσια με την προσθήκη ενός κινητήρα. Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρική τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά και είμαστε πεπεισμένοι πως το FIΜ E-XBike παγκόσμιο κύπελλο θα αποτελέσει για τους κατασκευαστές μιας εξαιρετική πλατφόρμα για την περαιτέρω εξέλιξή της. Στο Βέλγιο, στην πίστα του Metet MX στις 9 Ιουνίου, θα διοργανωθεί μια σύσκεψη των διάφορων κατασκευαστών ηλεκτρικών ποδηλάτων σε συνδιασμό με έναν άλλο διοργανωτή αγώνων ηλεκτρικών ποδηλάτων υπό την εξουσία της FMB”.

Ετικέτες

Alpe Adria, Βουλγαρία: Πρωταθλητές οι Καπούνταλης και Φουρθιώτης – Τι έκαναν οι Έλληνες

Αυλαία είχαμε λοιπόν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria
alpe adria final
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/9/2026

Στη νέα πίστα της Βουλγαρίας, A1 Motor Park πραγματοποιήθηκε ο έκτος και τελευταίος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria που ήταν διπλός και γινόταν παράλληλα με το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας BMU. Ο αγώνας είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον με αρκετές συμμετοχές, αλλά και με δύο εστεμμένους πρωταθλητές.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria και τους δύο αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU ήταν σαφώς καλύτερες.

SSP 300

Ο 14χρονος αναβάτης Αντώνης Βεντούρας αν και πήγε στην Βουλγαρία ως πρωτοπόρος της κατηγορίας, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του Alpe Adria, αφού ο αρκετά μεγαλύτερός ηλικιακά του Tashan Oguz κατάφερε το απόλυτο και κατέκτησε την πρώτη θέση της γενικής. Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε τον τίτλο στην αντίστοιχη κατηγορία του BMU και στέφθηκε Βαλκανιονίκης, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

ventouras2 A1

 

Sportbike / Junior Sportbike

Στην κατηγορία Junior Sportbike συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης και η Τόνια Κορρέ. Ο Καπούνταλης πήρε δύο νίκες και κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, ενώ η Κορρέ τερμάτισε δεύτερη και τρίτη στους δύο αγώνες και κατέκτησε την δεύτερη θέση της Junior Sportbike, με τους αναβάτες μας να κάνουν το 1-2.

kapoudalis

 

SSP 600/STK 600

Στα SSP 600, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου δεν είχε ταξιδέψει στη Σλοβακία για τον προηγούμενο γύρο, αφού είχε μία περιπέτεια υγείας και έτσι πήγε στη Βουλγαρία σαν δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον από τον Αυστριακό Baumgartner Benjamin. Ο Παπαγεωργίου κατέκτησε μία νίκη και μία δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία STK 600 συμμετείχε ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης, που με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση κατάφερε να πάρει τον τίτλο και να στεφθεί πρωταθλητής για το 2026.

fourthiotis

 

CUP 1000

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, αυτές του Χαράλαμπου Ψυχογιού και του Γιώργου Παρασκευά. Ο Ψυχογιός τερμάτισε 7ος στο πρώτο αγώνα και 3ος στον δεύτερο αγώνα. Για τον Γιώργο Παρασκευά θα ακολουθήσει άλλο άρθρο, καθώς τερμάτισε στην πρώτη τριάδα στο Βαλκανικό.

psychogios

 

STK 1000/SBK

Στην κατηγορία STK 1000 συμμετείχε ο Δημήτρης Καρακώστας, που στάθηκε άτυχος στον προηγούμενο γύρο και έχασε την πρωτοπορία. Ο Καρακώστας κατέκτησε τη νίκη και στους δύο αγώνες και έτσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της γενικής βαθμολογίας.

karakostas