FIM Endurance World Championship 2023 - Νικήτρια στο Bol d'Or η Suzuki, Πρωταθλήτρια η Yamaha

Δραματικό φινάλε, καθώς η -Πρωταθλήτρια εν τέλει- YART λίγο έλειψε να χάσει τον τίτλο από υπερθέρμανση κινητήρα
FIM Endurance World Championship 2023, Bol d’Or: Νικήτρια η ομάδα της Suzuki, πρωταθλήτρια η ομάδα της Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/9/2023

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official Team με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika κατάφερε μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα στο Bol d’Or να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής 2023, με τη Suzuki Yoshimura SERT Motul, να κερδίζει για 19η φορά στην ιστορία της τον διάσημο αγώνα αντοχής.

Το ξεκίνημα του τελευταίου αγώνα της χρονιάς για το FIM EWC στην πίστα Paul Ricard της Γαλλίας ήταν συναρπαστικό, καθώς η βροχή που είχε πέσει λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα έκανε την επιλογή ελαστικών σπαζοκεφαλιά. Ομάδες και οδηγοί δεν είχαν αποφασίσει τι ελαστικά θα χρησιμοποιήσουν, ενώ οι ομάδες που ξεκίνησαν με βρόχινα ελαστικά μετά από 15 λεπτά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα pits ώστε να βάλουν slick ελαστικά καθώς η πίστα είχε στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό.

EWC

Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς τον τίτλο του EWC διεκδικούσαν έξι ομάδες, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, να βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο στους αγώνες Endurance πολλά μπορούν να συμβούν και πολλές φορές ο παράγοντας τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά την τύχη, στη Γαλλία η ομάδα της YART την είχε με το μέρος της. Με την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της F.C.C. TSR Honda France να τίθεται εκτός αγώνα λόγω μηχανικής βλάβης από πολύ νωρίς, οι μνηστήρες του τίτλου μειώθηκαν με το καλημέρα στους πέντε. Λίγο αργότερα εκτός διεκδίκησης τίτλου θα έβγαινε και η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team καθώς δύο μη προγραμματισμένα pit stop την έθεσαν εκτός. Στην πρωτοπορία του αγώνα είχε βρεθεί η ομάδα της TATI Team Beringer Racing καθώς η απόφαση της στα αρχικά στάδια του αγώνα να χρησιμοποιήσει ενδιάμεσα ελαστικά, της έδωσε το προβάδισμα. Ωστόσο η πρωτοπορία της κράτησε για πολύ λίγο καθώς ένα μηχανικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα της Kawasaki οδήγησε την ομάδα σε οριστική εγκατάλειψη.

Yamaha YART

Η “απόσυρση” της TATI Team Beringer Racing, άνοιξε τον δρόμο για τις ομάδες της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, Suzuki Yoshimura SERT Motul, Honda Viltaïs Racing και BMW Motorrad World Endurance Team. H ομάδα της YART η οποία με έναν τερματισμό μέχρι και την ένατη θέση θα κέρδιζε τον τίτλο, είχε βρεθεί αρκετές φορές στην πρωτοπορία του αγώνα ωστόσο λίγο αργότερα θα αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα που θα έβαζαν εκ νέου φωτιά στο Πρωτάθλημα. Η Yamaha R1 με το επετειακό livery για τα 25 χρόνια της R1, ανέβαζε ανησυχητικά θερμοκρασία, και ως εκ τούτου χρειάστηκε αρκετές φορές να σταματήσει στα pits, μέχρι να λύσουν οι μηχανικοί το πρόβλημα. Το στραβοπάτημα της YART, εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της SERT περνώντας στην πρώτη θέση -σημειώστε πως η SERT επί της ουσίας τις τελευταίες εννέα ώρες του αγώνα είχε δύο αναβάτες, τους Gregg Black και Étienne Masson, καθώς ο Sylvain Guintoli υπέφερε από στομαχικές διαταραχές με αποτέλεσμα ο Γάλλος στον τελευταίο του αγώνα με τα χρώματα της Suzuki να μην μπορεί να βοηθήσει.

EWC

Από την άλλη τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην ομάδα της YART καθώς μια πιθανή εγκατάλειψη μπορεί να άλλαζε τα δεδομένα όσον αφορά το πρωτάθλημα. Ωστόσο η Yamaha R1, άντεξε μέχρι το τέλος με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να τερματίζουν στην τέταρτη θέση, κατακτώντας ταυτόχρονα το φετινό πρωτάθλημα αντοχής με την ομάδα της YART. Από την άλλη η ομάδα της SERT κατάφερε να κερδίσει το 86ο Bol d'Or, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δύσκολη φετινή χρονιά. Οι Gregg Black, Étienne Masson ήταν χαρούμενοι με την επιτυχία τους μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ο καταπονημένος Sylvain Guintoli έκλεισε το κεφάλαιο Suzuki Endurance με νίκη. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα η περσινή νικήτρια του αγώνα ομάδα της Honda Viltaïs Racing με τους Florian Alt, Steven Odenaal Leandro Mercado. Το βάθρο συμπλήρωσε η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team, με τους Jérémy Guarnoni, Illya Mykhalchyk και Markus Reiterberger. Στην τέταρτη θέση όπως σας είπαμε τερμάτισε η πρωταθλήτρια ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας μετά την επικράτηση τους. Πίσω από τους φετινούς πρωταθλητές στην πέμπτη θέση βρέθηκε η ομάδα της Team Kawasaki Webike Trickstar.

EWCEWC

Ετικέτες

CIV Sportbike, Vallelunga – Έκτακτη συμμετοχή του Γιάννη Περιστερά με νέο ρεκόρ πίστας!

Ο Έλληνας αναβάτης επανήλθε στην αγωνιστική δράση
peristeras
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/10/2026

Ο Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε στον ιταλικό θεσμό Sportbike σαν έκτακτη συμμετοχή και, αν και σημείωσε ρεκόρ πίστας, κατάφερε μία 8η θέση και μία 16η θέση, αντιμετωπίζοντας μηχανικό πρόβλημα στον δεύτερο αγώνα.

Ο Έλληνας αναβάτης προερχόταν μάλιστα από πολύμηνη αγωνιστική απουσία, αφού έληξε η συνεργασία του με την ομάδα MMR, όπου συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportbike και πραγματοποίησε έτακτη συμμετοχή στο Ιταλικό Πρωτάθλημα με την πρώην του ομάδα Roc'N'DeA. Ο Περιστεράς συγκέντρωσε 8 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ πίστας για την κατηγορία, αλλά αντιμετωπίζοντας και τεχνικό πρόβλημα στον δεύτερο αγώνα.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

CIV Vallelunga: Ρεκόρ αλλά και τεχνικό πρόβλημα για τον Γιάννη Περιστερά

Ο Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε ως έκτακτη συμμετοχή στο Ιταλικό Πρωτάθλημα CIV, στην κατηγορία Sportbike, με την ομάδα Roc'N'DeA και μοτοσυκλέτα την Yamaha R7.

peristeras

Ο 21 χρόνων Έλληνας Πρωταθλητής που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSPB στην ίδια κατηγορία με Aprilia RS660 Factory και διέκοψε τη συνεργασία του με την ομάδα MMR εκεί, οδήγησε για πρώτη φορά φέτος μια R7 και μάλιστα με ελαστικά της Dunlop, όπως ορίζει ο κανονισμός του CIV. Παρόλα αυτά στις πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές που έγιναν με βρεγμένη την πίστα, σημείωσε τον 3ο ταχύτερο γύρο. Στις Κατατακτήριες Δοκιμές που έγιναν με μικτές συνθήκες 80% στεγνό και 20% βρεγμένο ήταν 8ος ξεκινώντας τους Αγώνες Σαββάτου και Κυριακής από την τρίτη σειρά της εκκίνησης, ανάμεσα στους 29 οδηγούς που αγωνιζόταν με επτά διαφορετικούς κατασκευαστές (Aprilia, Honda, Triumph, Kawasaki, Suzuki, Yamaha, CF Moto).

Στον 1ο Αγώνα το Σάββατο, βρέθηκε στο γκρουπ των 8 οδηγών που έδιναν τη μάχη για τη νίκη και μάλιστα παρά το ότι είχε μόλις την 26η τελική ταχύτητα με 218,6 χλμ/ώρα, ήταν τόσο δυνατός στις στροφές, ώστε έκανε τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα με 1'43.587 που μάλιστα είναι νέο ρεκόρ πίστας για την κατηγορία.

Στον 2ο Αγώνα την Κυριακή, έκανε μια καλή εκκίνηση και ανέβηκε αμέσως στην 5η θέση, όμως εκεί δύο οδηγοί τον ανάγκασαν να βγει εκτός πίστας χάνοντας πάνω από 10 θέσεις. Με φοβερό ρυθμό αμέσως από τον 2ο γύρο και πάλι “γράφοντας” τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα με 1'43.603, άρχισε να προσπερνά με ευκολία τους αντιπάλους του, φτάνοντας και πάλι στις 5 πρώτες θέσεις. Τότε το κιβώτιο της R7 άρχισε να χάνει ταχύτητες και να αναγκάζει τον Έλληνα οδηγό σε υποχώρηση. Ο τερματισμός τον βρήκε στη 16η θέση, αλλά με την ομάδα να είναι ευχαριστημένη από την απόδοσή του και να του ζητά συγνώμη για το πρόβλημα.

peristeras

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός Roc'N'DeA

“Η Yamaha R7 της κατηγορίας Sportbike είναι αρκετά διαφορετική από τη νορμάλ που οδηγούσα το 2024 και 2025. Προσαρμόστηκα σχετικά εύκολα στην εργονομία της, αλλά δυσκολεύτηκα με τα λάστιχα της Dunlop, που μάλιστα είναι σε άλλες διαστάσεις σε σχέση με τα Pirelli που αγωνιζόμουν όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στον 1ο Αγώνα, μαθαίνοντας περισσότερο το “πακέτο” μοτοσυκλέτα-λάστιχα, έκανα νέο ρεκόρ πίστας και μόνο στον τελευταίο γύρο έκοψα, καθώς δεν είχα ελπίδα για κάτι καλύτερο από την 8η θέση.

Στον Αγώνα της Κυριακής ξεκίνησα με πολύ κέφι και στις πρώτες στροφές ήμουν 5ος. Τα σπρωξίματα δύο άλλων οδηγών με άφησαν αρκετά πίσω, όμως έκανα τις προσπεράσεις αρκετά εύκολα και ξαναβρέθηκα στο γκρουπ της μάχης του βάθρου. Τότε άρχισαν τα προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων που “πετούσε” απροειδοποίητα τις ταχύτητες.

Παίρνω τα θετικά από αυτήν την έκτακτη συμμετοχή, που είναι η ταχύτητα που δείξαμε, παρά την τρίμηνη αποχή από την αγωνιστική οδήγηση.

Θέλω να ευχαριστήσω την SEA JETS και την CASA e CAMPO by Dipnosofistirion, αλλά και όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στο να γίνει δυνατή αυτή η συμμετοχή.”


ΜΑΣΙΜΟ ΡΟΚΟΛΙ – Ιδιοκτήτης Ομάδας Roc'N'DeA

“Αρχικά να ζητήσουμε συγνώμη από τον Τζον για το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η μοτοσυκλέτα του, χωρίς να έχουμε κάποια προειδοποίηση για κάτι τέτοιο όλο το Σαββατοκύριακο.

Είμαστε όμως ενθουσιασμένοι με την απόδοση του Τζον, που από την Παρασκευή στις Ελεύθερες Δοκιμές και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ήταν πάντα ανάμεσα στους πρώτους οδηγούς. Προφανώς δεν “ξέχασε” να οδηγεί, παρά το ότι δεν είχε οδηγήσει για καιρό σε πίστα. Θεωρούμε ότι μετά από πολλά χρόνια που τον γνωρίζουμε ως οδηγό, είναι πιο ώριμος και πιο γρήγορος παρά ποτέ. Θα θέλαμε να τρέξουμε μαζί του και την επόμενη χρονιά στο CIV ή αν βρεθεί η απαραίτητη υποστήριξη και στο WorldSPB”.


Την προσπάθεια του Γιάννη Περιστερά υποστηρίζουν οι: SEA JETS, CASA e CAMPO by Dipnosofistirion, Intramoto, Fan Motorcycles, Tzotzopoulos Moto Fashion + Accessories, MouratisGP, AM Papageorgiou, Zen One Racing, Extra Products Tassoulis, SoulEstate, Alpha Group Service, Phalanx Elite Protection, Assetto Miktria, Babis Stokas