FIM Endurance World Championship 2023 - Νικήτρια στο Bol d'Or η Suzuki, Πρωταθλήτρια η Yamaha

Δραματικό φινάλε, καθώς η -Πρωταθλήτρια εν τέλει- YART λίγο έλειψε να χάσει τον τίτλο από υπερθέρμανση κινητήρα
FIM Endurance World Championship 2023, Bol d’Or: Νικήτρια η ομάδα της Suzuki, πρωταθλήτρια η ομάδα της Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/9/2023

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official Team με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika κατάφερε μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα στο Bol d’Or να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής 2023, με τη Suzuki Yoshimura SERT Motul, να κερδίζει για 19η φορά στην ιστορία της τον διάσημο αγώνα αντοχής.

Το ξεκίνημα του τελευταίου αγώνα της χρονιάς για το FIM EWC στην πίστα Paul Ricard της Γαλλίας ήταν συναρπαστικό, καθώς η βροχή που είχε πέσει λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα έκανε την επιλογή ελαστικών σπαζοκεφαλιά. Ομάδες και οδηγοί δεν είχαν αποφασίσει τι ελαστικά θα χρησιμοποιήσουν, ενώ οι ομάδες που ξεκίνησαν με βρόχινα ελαστικά μετά από 15 λεπτά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα pits ώστε να βάλουν slick ελαστικά καθώς η πίστα είχε στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό.

EWC

Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς τον τίτλο του EWC διεκδικούσαν έξι ομάδες, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, να βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο στους αγώνες Endurance πολλά μπορούν να συμβούν και πολλές φορές ο παράγοντας τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά την τύχη, στη Γαλλία η ομάδα της YART την είχε με το μέρος της. Με την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της F.C.C. TSR Honda France να τίθεται εκτός αγώνα λόγω μηχανικής βλάβης από πολύ νωρίς, οι μνηστήρες του τίτλου μειώθηκαν με το καλημέρα στους πέντε. Λίγο αργότερα εκτός διεκδίκησης τίτλου θα έβγαινε και η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team καθώς δύο μη προγραμματισμένα pit stop την έθεσαν εκτός. Στην πρωτοπορία του αγώνα είχε βρεθεί η ομάδα της TATI Team Beringer Racing καθώς η απόφαση της στα αρχικά στάδια του αγώνα να χρησιμοποιήσει ενδιάμεσα ελαστικά, της έδωσε το προβάδισμα. Ωστόσο η πρωτοπορία της κράτησε για πολύ λίγο καθώς ένα μηχανικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα της Kawasaki οδήγησε την ομάδα σε οριστική εγκατάλειψη.

Yamaha YART

Η “απόσυρση” της TATI Team Beringer Racing, άνοιξε τον δρόμο για τις ομάδες της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, Suzuki Yoshimura SERT Motul, Honda Viltaïs Racing και BMW Motorrad World Endurance Team. H ομάδα της YART η οποία με έναν τερματισμό μέχρι και την ένατη θέση θα κέρδιζε τον τίτλο, είχε βρεθεί αρκετές φορές στην πρωτοπορία του αγώνα ωστόσο λίγο αργότερα θα αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα που θα έβαζαν εκ νέου φωτιά στο Πρωτάθλημα. Η Yamaha R1 με το επετειακό livery για τα 25 χρόνια της R1, ανέβαζε ανησυχητικά θερμοκρασία, και ως εκ τούτου χρειάστηκε αρκετές φορές να σταματήσει στα pits, μέχρι να λύσουν οι μηχανικοί το πρόβλημα. Το στραβοπάτημα της YART, εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της SERT περνώντας στην πρώτη θέση -σημειώστε πως η SERT επί της ουσίας τις τελευταίες εννέα ώρες του αγώνα είχε δύο αναβάτες, τους Gregg Black και Étienne Masson, καθώς ο Sylvain Guintoli υπέφερε από στομαχικές διαταραχές με αποτέλεσμα ο Γάλλος στον τελευταίο του αγώνα με τα χρώματα της Suzuki να μην μπορεί να βοηθήσει.

EWC

Από την άλλη τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην ομάδα της YART καθώς μια πιθανή εγκατάλειψη μπορεί να άλλαζε τα δεδομένα όσον αφορά το πρωτάθλημα. Ωστόσο η Yamaha R1, άντεξε μέχρι το τέλος με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να τερματίζουν στην τέταρτη θέση, κατακτώντας ταυτόχρονα το φετινό πρωτάθλημα αντοχής με την ομάδα της YART. Από την άλλη η ομάδα της SERT κατάφερε να κερδίσει το 86ο Bol d'Or, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δύσκολη φετινή χρονιά. Οι Gregg Black, Étienne Masson ήταν χαρούμενοι με την επιτυχία τους μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ο καταπονημένος Sylvain Guintoli έκλεισε το κεφάλαιο Suzuki Endurance με νίκη. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα η περσινή νικήτρια του αγώνα ομάδα της Honda Viltaïs Racing με τους Florian Alt, Steven Odenaal Leandro Mercado. Το βάθρο συμπλήρωσε η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team, με τους Jérémy Guarnoni, Illya Mykhalchyk και Markus Reiterberger. Στην τέταρτη θέση όπως σας είπαμε τερμάτισε η πρωταθλήτρια ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας μετά την επικράτηση τους. Πίσω από τους φετινούς πρωταθλητές στην πέμπτη θέση βρέθηκε η ομάδα της Team Kawasaki Webike Trickstar.

EWCEWC

Ετικέτες

BMU/ Alpe Adria, Brno: Πέμπτη θέση για τη Wolf-Racing και τον Γιώργο Παρασκευά

Το τέταρτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας διεξάχθηκε στην πίστα του Brno, στην Τσεχία, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria.
wolf racing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Γιώργος Παρασκευάς, οδηγός και team manager της ομάδας WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD αγωνίστηκε στην κατηγορία F1000 SBK, κατακτώντας την πέμπτη θέση στην κατηγορία του Βαλκανικού και την εικοστή του Ευρωπαϊκού.

wolf racing

Ελεύθερες Δοκιμές – Παρασκευή 10/07

Στην πρώτη μέρα του αγωνιστικού τριήμερου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του, BMW S1000RR WSR4, συγκεκριμένα με το ABS. Η ομάδα δούλεψε αρκετά γρήγορα και στις επόμενες δοκιμές είχε διορθωθεί. Παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι που εκτέλεσε ο Γιώργος Παρασκευάς ήταν αρκετά βελτιωμένοι και καλύτεροι από την προηγούμενη σεζόν, ενώ δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές στη μοτοσυκλέτα, κάτι που αποδεικνύει την εξέλιξη του πιλότου.

wolf racing

Κατατακτήριες Δοκιμές / Πρώτος Αγώνας – Σάββατο 11/07

Οι κατατακτήριες που καθορίζουν τις θέσεις στη σχάρα εκκίνησης του αγώνα, διακόπηκαν λόγω πτώσης οδηγού, ενώ ο πιλότος μας αντιμετώπιζε ξανά τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του. Με την επανεκκίνηση του σέσσιον δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω βελτίωση χρόνου, είχε όμως ήδη σημειώσει επίδοση σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από την περσυνή, κατακτώντας την εικοστή όγδοη θέση ανάμεσα από σαράντα αναβάτες.   

Φυσικά μετά το τέλος των κατατακτήριών, η ομάδα έσπευσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της BMW S1000RR WSR4. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι είχε λυθεί, καθώς δεν ακολουθούσαν άλλες δοκιμές πριν τον πρώτο αγώνα.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο πιλότος μας προσπέρασε κατευθείαν αρκετούς αναβάτες, πραγματοποιώντας μια καταπληκτική εκκίνηση και αφήνοντας πίσω του το αποτέλεσμα των κατατακτήριων. Ανέβηκε στην πέμπτη θέση για το Βαλκανικό και στην εικοστή για το Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να χάσει θέση από κανέναν αντίπαλο, με σταθερούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς.

Παρά κάποιες τεχνικές δυσκολίες και τις περισσότερες συμμετοχές αναβατών, ο Γιώργος Παρασκευάς απέδειξε την ανοδική του αγωνιστική εξέλιξη και το πείσμα να μην αφήσει κανένα εμπόδιο να ανακόψει την πορεία του.

wolf racing

Ακύρωση του υπόλοιπου αγωνιστικού προγράμματος

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria και το Βαλκανικό BMU, όπου συμμετέχει ο Έλληνας Γιώργος Παρασκευάς, ολοκληρώθηκε πρόωρα με δύσκολο και οδυνηρό τρόπο. Ένα θανατηφόρο δυστύχημα επισκίασε κάθε αγωνιστικό αποτέλεσμα, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως ένδειξη σεβασμού προς τους αναβάτες και τις οικογένειες τους, η διοργάνωση αποφάσισε την οριστική διακοπή του υπόλοιπου αγωνιστικού τριημέρου.

Η ομάδα WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους φίλους και σε ολόκληρη την κοινότητα του αθλήματος.

wolf racing

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

“Η πέμπτη θέση μας αφήνει πολύ χαρούμενους, γιατί είμασταν με πολύ καλό και σταθερό γυρολόγιο. Η εικοστή θέση είναι μια εντάξει θέση για το Alpe Adria. Είμαστε μεν χαρούμενοι για την πέμπτη θέση αλλά πάρα πολύ στεναχωρημένοι με το συμβάν. Τα μάτια φυσικά στον επόμενο αγώνα αλλά μας έχει καλέσει η ομοσπονδία του BMU για ενός λεπτού σιγή στην Βουλγαρία και προέχει αυτό και μετά ο επόμενος αγώνας μας.”

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023 οι:

BMW MOTORRAD HELLAS
DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS
TECNO MOTO PERFORMANCE
INTRAMOTO PIRELLI
BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS
PAPASTAVROU SHOPS
QNT SPORTS
DXL GRAPHICS
BIKELALERT HELLAS
MOTUL GREECE
HELMET HOME
RIDER GRAPHICS
K-TECH SUSPENSION UK
MOTUL GREECE