FIM Endurance World Championship 2023 - Νικήτρια στο Bol d'Or η Suzuki, Πρωταθλήτρια η Yamaha

Δραματικό φινάλε, καθώς η -Πρωταθλήτρια εν τέλει- YART λίγο έλειψε να χάσει τον τίτλο από υπερθέρμανση κινητήρα
FIM Endurance World Championship 2023, Bol d’Or: Νικήτρια η ομάδα της Suzuki, πρωταθλήτρια η ομάδα της Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/9/2023

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official Team με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika κατάφερε μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα στο Bol d’Or να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής 2023, με τη Suzuki Yoshimura SERT Motul, να κερδίζει για 19η φορά στην ιστορία της τον διάσημο αγώνα αντοχής.

Το ξεκίνημα του τελευταίου αγώνα της χρονιάς για το FIM EWC στην πίστα Paul Ricard της Γαλλίας ήταν συναρπαστικό, καθώς η βροχή που είχε πέσει λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα έκανε την επιλογή ελαστικών σπαζοκεφαλιά. Ομάδες και οδηγοί δεν είχαν αποφασίσει τι ελαστικά θα χρησιμοποιήσουν, ενώ οι ομάδες που ξεκίνησαν με βρόχινα ελαστικά μετά από 15 λεπτά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα pits ώστε να βάλουν slick ελαστικά καθώς η πίστα είχε στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό.

EWC

Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς τον τίτλο του EWC διεκδικούσαν έξι ομάδες, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, να βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο στους αγώνες Endurance πολλά μπορούν να συμβούν και πολλές φορές ο παράγοντας τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά την τύχη, στη Γαλλία η ομάδα της YART την είχε με το μέρος της. Με την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της F.C.C. TSR Honda France να τίθεται εκτός αγώνα λόγω μηχανικής βλάβης από πολύ νωρίς, οι μνηστήρες του τίτλου μειώθηκαν με το καλημέρα στους πέντε. Λίγο αργότερα εκτός διεκδίκησης τίτλου θα έβγαινε και η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team καθώς δύο μη προγραμματισμένα pit stop την έθεσαν εκτός. Στην πρωτοπορία του αγώνα είχε βρεθεί η ομάδα της TATI Team Beringer Racing καθώς η απόφαση της στα αρχικά στάδια του αγώνα να χρησιμοποιήσει ενδιάμεσα ελαστικά, της έδωσε το προβάδισμα. Ωστόσο η πρωτοπορία της κράτησε για πολύ λίγο καθώς ένα μηχανικό πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα της Kawasaki οδήγησε την ομάδα σε οριστική εγκατάλειψη.

Yamaha YART

Η “απόσυρση” της TATI Team Beringer Racing, άνοιξε τον δρόμο για τις ομάδες της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, Suzuki Yoshimura SERT Motul, Honda Viltaïs Racing και BMW Motorrad World Endurance Team. H ομάδα της YART η οποία με έναν τερματισμό μέχρι και την ένατη θέση θα κέρδιζε τον τίτλο, είχε βρεθεί αρκετές φορές στην πρωτοπορία του αγώνα ωστόσο λίγο αργότερα θα αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα που θα έβαζαν εκ νέου φωτιά στο Πρωτάθλημα. Η Yamaha R1 με το επετειακό livery για τα 25 χρόνια της R1, ανέβαζε ανησυχητικά θερμοκρασία, και ως εκ τούτου χρειάστηκε αρκετές φορές να σταματήσει στα pits, μέχρι να λύσουν οι μηχανικοί το πρόβλημα. Το στραβοπάτημα της YART, εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της SERT περνώντας στην πρώτη θέση -σημειώστε πως η SERT επί της ουσίας τις τελευταίες εννέα ώρες του αγώνα είχε δύο αναβάτες, τους Gregg Black και Étienne Masson, καθώς ο Sylvain Guintoli υπέφερε από στομαχικές διαταραχές με αποτέλεσμα ο Γάλλος στον τελευταίο του αγώνα με τα χρώματα της Suzuki να μην μπορεί να βοηθήσει.

EWC

Από την άλλη τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην ομάδα της YART καθώς μια πιθανή εγκατάλειψη μπορεί να άλλαζε τα δεδομένα όσον αφορά το πρωτάθλημα. Ωστόσο η Yamaha R1, άντεξε μέχρι το τέλος με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να τερματίζουν στην τέταρτη θέση, κατακτώντας ταυτόχρονα το φετινό πρωτάθλημα αντοχής με την ομάδα της YART. Από την άλλη η ομάδα της SERT κατάφερε να κερδίσει το 86ο Bol d'Or, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δύσκολη φετινή χρονιά. Οι Gregg Black, Étienne Masson ήταν χαρούμενοι με την επιτυχία τους μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ο καταπονημένος Sylvain Guintoli έκλεισε το κεφάλαιο Suzuki Endurance με νίκη. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα η περσινή νικήτρια του αγώνα ομάδα της Honda Viltaïs Racing με τους Florian Alt, Steven Odenaal Leandro Mercado. Το βάθρο συμπλήρωσε η ομάδα της BMW Motorrad World Endurance Team, με τους Jérémy Guarnoni, Illya Mykhalchyk και Markus Reiterberger. Στην τέταρτη θέση όπως σας είπαμε τερμάτισε η πρωταθλήτρια ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team, με τους Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας μετά την επικράτηση τους. Πίσω από τους φετινούς πρωταθλητές στην πέμπτη θέση βρέθηκε η ομάδα της Team Kawasaki Webike Trickstar.

EWCEWC

Ετικέτες

Hard Enduro, Ιταλία: Καλπάζει για τον τίτλο ο Manuel Lettenbichler

Ο Γερμανός οδεύει προς το 5ο του σερί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
lettenbichler
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Ο Manuel Lettenbichler κέρδισε το Abestone Hard Enduro με διαφορά άνω των έξι λεπτών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο αριθμό βαθμών στον 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro της FIM 2026, που διεξήχθη στο Abetone της Ιταλίας.

Μόνο πέντε αναβάτες της κατηγορίας Gold ολοκλήρωσαν και τους έξι γύρους, ενώ ο Lettenbichler δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Red Bull KTM τερμάτισε περισσότερο από ένα λεπτό ταχύτερα από ό,τι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος στον καλύτερό του γύρο στο Abestone.

Ο Mitch Brightmore ήταν ο μόνος αναβάτης που παρέμεινε σχετικά κοντά και κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την X-Grip GASGAS. Ο πραγματικός αγώνας βέβαια διεξαγόταν πίσω τους. Ο Teodor Kabakchiev, ο James Moore και ο Mario Román πάλευαν για την τρίτη θέση. Τελικά ο Kabakchiev με Sherco ήταν εκείνος που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

Την τέταρτη θέση πήρε ο Moore, που ήταν η πιο εντυπωσιακή επίδοση από την ομάδα των Gold Junior, ενώ ο Román ολοκλήρωσε την ομάδα των αναβατών που τερμάτισαν τους έξι γύρους στην πέμπτη θέση για την MR74 Racing. Το αποτέλεσμα του Moore είχε μεγάλη βαρύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro Junior της FIM. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών στην κατηγορία Junior στο Abestone και έφτασε τους 147, πλησιάζοντας στους επτά βαθμούς τον Ashton Brightmore, ο οποίος προηγείται με 154.

Ο Lettenbichler φεύγει από την Ιταλία με 150 βαθμούς, 24 μπροστά από τον Mitch Brightmore που έχει 126. Ο Kabakchiev βρίσκεται τρίτος με 94, μόλις τρεις μπροστά από τον Ashton Brightmore, ενώ οι Bolt, Román, Moore και Karlsson παλεύουν για τις θέσεις του top-5. Με τρεις γύρους και 99 βαθμούς ακόμα να διακυβεύονται πάντως, ο τίτλος απέχει πολύ από το να έχει κριθεί.

Ο 6ος γύρος θα διεξαχθεί στη Στέγη της Αφρικής (Roof of Africa) στο Λεσότο, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τον Οκτώβριο ο αγώνας Sea to Sky στην Τουρκία και ο τελικός του 24MX Hixpania στην Ισπανία. Παρακάτω μπορείτε τους δέκα πρώτους αναβάτες στη γενική κατάταξη (overall).

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Manuel Lettenbichler

150

2

Mitch Brightmore

126

3

Teodor Kabakchiev

94

4

Ashton Brightmore

90

5

Mario Roman

76

6

Billy Bolt

76

7

James Moore

69

8

Eddie Karlsson

62

9

Lorenzo Gandola

49

10

Matthew Green

38